Inflamația glandei salivare la câini: cauze și tratament

Inflamația glandei salivare este rară la câini. Cu această boală, apar mici bile elastice pe gâtul sau fața animalului de companie, pe care mulți proprietari le confundă cu ganglionii limfatici.

Tipuri de glande salivare și funcțiile lor în organism

Există trei tipuri de glande salivare la câini. Toate au o funcție în organism - producerea de salivă. Acest fluid biologic este format din apă (98-99%), enzime digestive, substanțe organice și minerale și vitamine. La câini, în funcție de mărime și rasă, se poate elibera până la un litru de salivă pe zi.

Este eliberat din glandele salivare, intră în cavitatea bucală și se amestecă cu resturi alimentare, bacterii și alte particule. Saliva hidratează în mod constant membrana mucoasă, ajută la dizolvarea bacteriilor. Accelerează descompunerea alimentelor, lubrifiază bucăți de alimente, astfel încât acestea să treacă cu ușurință prin esofag.

REFERINŢĂ! Toate glandele salivare sunt împărțite în două grupuri mari: mari (congestionate, situate în afara cavității bucale) și mici (parietale, situate în pereții cavității bucale).

Cele mici includ:

 • palatin;
 • labial;
 • lingual;
 • bucal.

Glandele mari includ:

 • Submandibular. Situat sub maxilarul animalului de companie. Alocă un secret seros-mucos.
 • Parotid. Situat între partea din spate a capului și maxilarului, lângă ureche. Are forma unui triunghi rotunjit. Glanda secretă activ un secret sero-mucos numai în timpul meselor. Prin structura sa, seamănă cu un copac: „trunchiul” principal din care „ramurile” mai mici.
 • Sublingual. Situat sub limbă, ușor lateral. Se compune din două părți: față și spate. Glanda secretă două tipuri de secreții: mucoasă și sero-mucoasă.

Procesul de secreție de către glandele salivare este controlat de sistemul nervos. Cantitatea de salivă depinde de tipul de mâncare pe care o consumi. De asemenea, volumul său se schimbă pe fundalul unor boli. Cu stomatită, saliva este secretată mai activ și cu boli ale sistemului nervos este practic absentă, astfel încât mucoasa orală a animalului de companie se usucă.

Motivele dezvoltării proceselor inflamatorii

Veterinarii observă că glandele salivare sunt mai des inflamate la câinii din următoarele rase: pudel, teckel, ciobanesc german, boxer german, ogar. Animalele de companie în vârstă prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer.

Există mai multe motive pentru dezvoltarea proceselor inflamatorii:

 • Infecțios și boli bacteriene.
 • Hipotermie frecventă a animalului de companie.
 • Unele boli ale cavității bucale (stomatită, faringită, tartru, gingivită etc.).
 • Încălcarea integrității glandelor salivare și a anomaliilor structurale.
 • Ingerarea particulelor străine (așchii, oase de pește etc.).
 • Tumori în gură.

Infecția este cea mai frecventă cauză a inflamației în glanda salivară.. De asemenea, boala se dezvoltă adesea la câinii expuși la hipotermie constantă.. În această stare, imunitatea animalului de companie este slăbită, astfel încât orice infecții și boli bacteriene se dezvoltă mai rapid.

Tipuri de inflamații ale glandelor salivare

Există două tipuri principale de inflamație a glandelor salivare: sialoadenită și oreion..

Sialoadenită

Principalele motive pentru dezvoltarea sialoadenitei sunt traumele și încălcarea integrității glandelor salivare ale animalului de companie. Boala se poate dezvolta datorită pătrunderii particulelor străine mici în conductele salivare excretoare sau a infecției acestora.

Cu această afecțiune, apare o umflătură sub limba animalului de companie, în timp ce animalul este dificil să o miște. Când palpați spațiul intermaxilar, puteți simți mărirea glandelor salivare submandibulare.

Oreion

Cu oreion, glanda parotidă a câinelui se inflamează. Boala poate apărea sub diferite forme: bilaterale sau unilaterale, purulente, acute și cronice, primare și secundare.

Adesea oreionul se dezvoltă pe fondul ciumei și al bolilor cavității bucale (stomatită, faringită etc.). Boala poate fi rezultatul rănirii glandei salivare prin alimente foarte dure și condimentate (oase de pui sau curcan), iarbă tare etc..

Forme acute și cronice de inflamație

Forma acută de inflamație este diferită de evoluția cronică.

Poate fi recunoscut prin următoarele simptome:

ATENŢIE! Într-un curs cronic, glanda salivară inflamată crește în dimensiune, devine densă, dar nu fierbinte. Cu un curs purulent, este posibilă formarea fistulelor, în interiorul cărora se acumulează puroi.

Simptome și semne timpurii ale inflamației

Recunoașterea la timp a procesului inflamator este posibilă prin următoarele simptome și primele semne:

 • Procesul de înghițire a alimentelor și a apei este dificil. Datorită edemului, animalul de companie are dificultăți la înghițirea alimentelor.
 • Apetit slab și epuizare rapidă ulterioară.
 • Apariția unei umflături vizibile pe față. Ele pot fi fie pe una, fie pe ambele părți, precum și sub maxilar sau în spatele urechilor. Câinele reacționează dureros la atingerea unei zone umflate sau la încercarea de a deschide gura, se poate rupe.
 • Animalul curge salivă abundent vâscoasă și transparentă.
 • Cu un curs purulent de inflamație a gurii, apare un miros ascuțit putrid.

Cu sialoadenită, smalțul dinților animalului de companie se poate întuneca ușor. Gingiile devin roșii, sângerează când sunt apăsate. Cu un curs lung al bolii, dinții încep să se slăbească și să cadă..

Metode de tratament

Inflamația glandelor salivare la câini poate fi tratată cu două metode: medicație și intervenție chirurgicală. La primele simptome ale dezvoltării procesului inflamator, este necesar să consultați un medic cât mai curând posibil..

Veterinarul examinează cu atenție câinele, prescrie teste și, de asemenea, face o biopsie a țesutului afectat. Dacă animalul nu permite examinarea maxilarelor și a glandelor umflate, se injectează un relaxant.

Metoda chirurgicală este utilizată în cazul în care conductele salivare sunt înfundate cu particule străine sau dacă a crescut un neoplasm sau chist în cavitatea bucală. Operația se efectuează sub anestezie generală. Glanda salivară este complet îndepărtată cu ajutorul unui electrocoagulator.

Dacă nu este necesară intervenția chirurgicală, animalului de companie i se prescriu antibiotice, analgezice și alte medicamente.

REFERINŢĂ! Procedurile de încălzire dau un efect bun: se comprimă cu alcool, încălzind vatra cu o lampă Minin.

Lista medicamentelor și antibioticelor

Pentru tratarea inflamației glandelor salivare, se utilizează o listă întreagă de medicamente și antibiotice:

 • Analgezice (Spazgan, Baralgin etc.).
 • Medicamente antiinflamatoare cu steroizi (Dexametazonă, Prenizolonă etc.).
 • Antibiotice (Amoxicilină, Amoxiclav, Tsiprovet, Amoxisan).
 • Suplimente vitaminice (Eleovit, Trivit etc.).

Înainte de a începe tratamentul în clinică, este necesar să faceți un test pentru a determina sensibilitatea bacteriilor la diferiți antibiotici.

Dieta pentru hrănirea câinilor

După diagnostic, este necesar să se reevalueze rația de hrană pentru câini. Un animal cu glande salivare inflamate nu poate mânca alimente uscate sau mesteca bucăți de carne, prin urmare, în timpul tratamentului, este transferat în alimente tocate (bulionuri, cereale lichide, carne tocată, brânză de vaci pastă etc.).

Dacă animalul de companie a mâncat alimente uscate înainte de boală, îl puteți hrăni cu pateuri conservate ale aceleiași companii. După recuperare, animalul poate fi transferat la dieta sa obișnuită..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Inflamația glandei salivare la câini: cauze și tratament