Borrelioza la câini: simptome și tratament

Borrelioza (boala Lyme) la câini este una dintre cele mai grave boli în ceea ce privește varietatea simptomelor, severitatea cursului și riscul de complicații chiar și după tratament. Este cauzată de o bacterie numită spirochete Borrelia, care este purtată de căpușe..

Borrelioza la câini

 1. Dacă o căpușă de borrelioză a mușcat un câine, bacteriile vor fi transmise împreună cu saliva căpușei. Dar cu o imunitate puternică, corpul este capabil să reziste infecțiilor, în timp ce într-un corp slăbit, bacteriile se vor dezvolta și vor fi transportate de sânge către organe.
 2. Cu infecție intrauterină, care este însoțită de moartea fătului în timp ce se află încă în uter. Dar borrelioza nu se transmite cu lapte, pe care câinele îl va hrăni cu urmașii..
 3. Transfuzia de sânge în timpul intervenției chirurgicale, deoarece bacteriile persistă chiar și în sângele donat.

Mulți proprietari de animale de companie sunt interesați de posibilitatea de a obține borrelioză de la un câine. Singura opțiune de infecție este infecția în timpul procesului de extracție a căpușelor. De exemplu, dacă este zdrobit, spirochetele pot fi prinse într-o rană pe piele sau pe mucoase. În toate celelalte cazuri, nu vă puteți infecta de la un câine bolnav..

Câine pe canapea

Semne de borrelioză

Boala se caracterizează prin absența simptomelor specifice. Acest lucru se datorează faptului că spirochetele pot afecta diferite organe și sisteme ale corpului, precum și „preferința” lor pentru un anumit tip de țesut. Perioada de incubație a borreliozei poate dura până la 2 luni. În acest timp, proprietarii uită uneori de faptul că mușcătura de căpușă, ceea ce complică semnificativ diagnosticul, mai ales atunci când uită să spună medicului veterinar despre mușcătura.

Cursul bolii se caracterizează prin prezența a trei etape:

 • Etapa I - perioada din momentul mușcăturii și până la 30 de zile (în cazuri rare, până la șase luni), când spirochetele se reproduc activ. Este asimptomatic, dar poate fi însoțit de apariția umflăturii și roșeață la locul mușcăturii.
 • Etapa II - manifestarea simptomelor clinice (de la o lună la șase luni), când borrelia se răspândește în tot corpul și provoacă tulburări în activitatea diferitelor sisteme și organe.
 • Etapa III - 6 luni după mușcătură - caracterizată prin leziuni grave ale sistemului nervos, mușchilor scheletici și pielii, articulațiilor și oaselor câinelui.

Cel mai adesea, câinii au tulburări în astfel de sisteme ale corpului:

 • Din partea cardiovasculară: tahicardie, miocradită (inflamația mușchiului inimii), care în sine sunt adesea invizibile pentru proprietarul animalului de companie. Dar pe fondul acestor încălcări, poate apărea slăbiciunea animalului, cianoza sau paloarea membranelor mucoase.
 • Din latura musculo-scheletică: șchiopătarea și modificarea mersului sunt cel mai pronunțat simptom al borreliozei, care este precedată de o creștere a temperaturii la 40 ° C. Se poate dezvolta în decurs de 2-5 luni după ce a fost mușcat. Se simte o umflare la nivelul articulației afectate, iar procesul de palpare în sine dă animalului senzații dureroase. În plus, apare artrita care, fără tratament, curge într-o formă cronică..
 • Din partea urinară: urinare frecventă sau dureroasă, apariția sângelui în urină, durere la sondarea zonei renale. Dacă nu este tratată, se pot dezvolta glomerulonefrite și insuficiență renală..
 • Din partea nervoasă: encefalită, meningită, care poate duce la pierderea parțială sau completă a performanței membrelor.

În fiecare caz individual de infecție, aceste simptome pot apărea atât individual, cât și în combinație. În plus, borrelioza se caracterizează prin lipsa poftei de mâncare, pierderea în greutate, oboseală crescută, inflamația ganglionilor limfatici..

Spaniel pe iarbă

Tratament

Stabilirea unui diagnostic și inițierea tratamentului cât mai curând posibil după mușcătură dau speranță unei recuperări complete a câinelui. Regimul de tratament pentru borrelioză vizează distrugerea spirochetelor din organism, precum și ameliorarea generală a stării, în funcție de simptomele clinice. Pentru aceasta, i se atribuie:

 • Antibioterapie pe termen lung (până la 1 lună). În aceste scopuri, se folosesc de obicei medicamente din seria penicilinei, tetraciclinei, amoxicilinei sau cefalosporinei. În unele cazuri, în loc de antibiotice, se utilizează medicamente antiinflamatoare nesteroidiene: cu leziuni articulare severe, precum și pentru reprezentanții anumitor rase care nu tolerează bine antibioticele (recuperatori, Labradori).

Important! Administrarea de antibiotice poate provoca o deteriorare a stării animalului asociată cu moartea spirochetelor și saturația sângelui cu toxine, dar tratamentul nu poate fi oprit.!

 • Terapie simptomatică în funcție de tabloul clinic (nefro și hepatoprotectori, calmante, antispastice, analgezice, antiinflamatoare).
 • Terapia de susținere. Numirea Catosal ajută la stabilirea proceselor metabolice și la refacerea apărării organismului pentru o recuperare rapidă. În timpul perioadei de tratament, medicamentele sunt, de asemenea, prescrise pentru a stimula sistemul imunitar (Polyoxidonium) și complexele de vitamine (Gamavit, Gelakan).

În plus, în perioada de tratament, animalul de companie trebuie ținut într-o cameră uscată și caldă și să evite efortul fizic..

Câinele se întinde pe covor

Dacă unul dintre simptomele pronunțate ale borreliozei transmise de căpușe la un animal a fost afectarea articulațiilor, atunci o îmbunătățire vizibilă a stării ar trebui să apară deja la 3-5 zile după începerea tratamentului. În caz contrar, merită luată în considerare probabilitatea prezenței unei alte boli în paralel cu dezvoltarea.

Măsuri preventive

Deși nu există vaccin pentru boala Lyme, singura opțiune pentru prevenirea infecției este utilizarea agenților insecticid-acaricid: gulere, spray-uri pentru lână și piele, picături pe greabăn. Dar trebuie avut în vedere faptul că acestea nu oferă o garanție de protecție de 100%, deci este important să alegeți cu atenție locurile de mers pe jos în sezonul de vârf al activității căpușelor (din aprilie până în octombrie) și să examinați animalul de companie la sfârșitul fiecărei plimbări. Dacă totuși un acarian de borrelioză mușcă un câine, este important să consultați un medic veterinar cât mai curând posibil atunci când apar simptome caracteristice..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Borrelioza la câini: simptome și tratament