Câine de munte elvețian mai mare: istorie, standard, caracter, îngrijire și sănătate

Nici un istoric care se respectă nu poate vorbi despre evenimentele din antichitate cu o categoricitate completă. Același principiu se aplică istoriei raselor de câini, până la întemeierea cinologiei și a studbookului unei anumite linii. Câinele de munte elvețian este cel mai mare din rasa câinilor de munte alpini. Astăzi, câinele de munte Bernez este la vârf de popularitate, Appenzeller și Entlebucher sunt relativ tineri și rare, iar elvețianul mare este considerat cel mai vechi.

Este interesant! Frumusețea este un parametru individual, dar acest lucru nu împiedică evaluările subiective. Potrivit sondajelor cinologice internaționale, câinii ciobănești elvețieni se numără printre cei mai frumoși câini din lume.

Referință istorică

Strămoșii marilor câini de munte elvețieni au trebuit să se adapteze la noile condiții de viață, dar loialitatea și rezistența lor neclintită au fost prețuite chiar înainte de era noastră. Ariații nomazi au folosit câini mari de tip mastin pentru a conduce mii de turme de vite. La începutul erei noastre, tetrapodele au fost recalificate în luptători. În timpul războaielor și al ascensiunii imperiilor, câinii erau folosiți ca soldați.

Țările pe care se întinde Elveția modernă au fost cucerite de romani. Legile, viața și religia erau subordonate imperiului. Elveția a fost întotdeauna renumită pentru condițiile sale bune de reproducere a animalelor, dar după căderea Imperiului Roman, industria a început să se dezvolte și mai activ. În timp, nevoia de câini puternici și agresivi a dispărut și au fost înlocuiți de primii Sennenhunds..

Este interesant! Reprezentanți mari ai rasei au fost folosiți pentru a livra carcase de animale și lapte pe piață. Câinii erau înhămați cu căruțe speciale și erau foarte apreciați în abatoare. De-a lungul timpului, linia de rasă, care a fost considerată țăran, a fost redenumită în măcelar.

Istoria rasei este plină de lacune și ambiguități, dar este ușor de explicat. Lucrările privind creșterea câinelui ciobănesc elvețian au avut loc în diferite regiuni ale țării. Crescătorii, nevrând să-și „împărtășească” câinii, au transmis puii vecinilor, rudelor și au vândut rar „pentru export”. Astfel, rasa s-a format după principiul grupurilor, fiecare dintre ele având propriile diferențe. Judecând după descrierea rasei și referințele istorice, câinele de munte elvețian este cel mai vechi membru al rasei cunoscut astăzi. Compoziția și structura corpului câinelui indică relația sa strânsă cu Mastiff-ul timpuriu, de fapt cu câinele legionar roman.

Este interesant! Există o teorie conform căreia câinii din Fenicia (Libanul modern) au participat la creșterea rasei. Se crede că fenicienii și-au adus câinii pe teritoriul Spaniei, de unde s-au răspândit în toată estul Europei..

Astăzi, Marele Câine Elvețian de Munte este o mândrie și o figură de dorit în expozițiile internaționale, fotografiile cu câini sunt folosite ca mărci comerciale. Rasa este cunoscută în întreaga lume, dar rămâne o raritate și o invidie. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost întotdeauna cazul, putem spune că câinii îi datorează faima mondială Sfântului Bernard. Cinologii din Elveția au crescut în mod activ rasa câinilor de salvare, St. Bernards căuta oameni care s-au pierdut și au căzut sub avalanșă. Sennenhund-urile timpurii au fost folosite la reproducere, rezultând pui negri în puiet.

Este interesant! La un moment dat, Sfântul Bernard a eclipsat Sennenhund datorită eroismului lui Barry. Acest câine puternic a slujit la mănăstire și a salvat peste 40 de oameni de la moarte sigură.

Câinele de munte elvețian a fost în esență un Saint Bernard până când acesta din urmă a fost ales ca o rasă separată. În 1908, reprezentanții unei rase care nu erau încă recunoscute au fost arătați la una dintre expoziții. Celebrul profesor de crescător și judecător de spectacol Heim a considerat o nouă rasă la câini, care a servit drept „fluierul de pornire”.

Heim era o persoană foarte literată și inteligentă, interesată activ de istorie, această trăsătură făcând posibilă discernerea câinilor țărani învechiți a câinilor de măcelar foarte vechi. Lipsa reprezentanților omogeni ai rasei a încetinit foarte mult procesul de reproducere. În litiere de câini mari, cu părul scurt, s-au născut și cățeluși cu păr lung, așa că linia a fost înregistrată ca câini de munte bernezi. Creșterea a fost efectuată într-un „ritm de melc” până în 1956, când crescătorii au plecat pentru un act îndrăzneț și au traversat un Berna mare și o femelă a Marelui câine de munte elvețian. Șase bebeluși cu părul scurt născuți au dat ocazia să accelereze reproducerea.

Câinele de munte elvețian este, de asemenea, special, deoarece populația sa a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial. Capacitatea de tragere a câinilor a fost extrem de apreciată în față, ceea ce a făcut posibilă continuarea reproducerii. După o ușoară recesiune postbelică, în anii 1960, rasa a venit în Germania și în țările vecine. Procesul de creștere a numărului de animale și astăzi este lent, iar rasa rămâne relativ rară și costisitoare..

Aspect

Rasa Great Swiss Mountain Dog Dog este cel mai mare reprezentant al liniei Swiss Mountain Shepherd. Câinele este înalt și lat, cu oase bine dezvoltate, mușchi bine definiți și cap mare. În ciuda dimensiunilor sale mari, patrupedul trebuie să se distingă prin agilitate, mobilitate și rezistență. Masculii și femelele se disting clar vizual. Greutatea câinilor este proporțională cu înălțimea indicată de standardul rasei:

 • Bărbați: 65-72 cm.
 • Cățelele: 60-68 cm.

Rasa standard

 • Cap - nu arată greoi, larg, sub forma unei pene contondente obișnuite, lungimile frunții și ale botului sunt egale. Occiputul nu este pronunțat. Fruntea este practic plată, vizibil mai lată decât botul, împărțită de o brazdă. Trecerea la podul nasului este netedă, partea din spate a nasului este uniformă. Gura este adâncă, buzele strânse, nu lăsate. Pigmentarea liniei extreme a buzelor este neagră.
 • Dinții - foarte puternic, cu o mușcătură de foarfecă strânsă. Absența primului și celui de-al doilea molar în spatele caninilor este acceptabilă.
 • Nas - proporțional de mare, care iese dincolo de linia maxilarului, negru.
 • Ochi - relativ mic, stabilit la o lățime și adâncime medie. Forma este rotunjită, colțurile interioare ale ochilor sunt ușor coborâte spre nas. Aspectul este expresiv, inteligent, alert. Iris în paletă maro. Pleoapele sunt încordate, ascunzând complet albul ochiului. Eyeliner fără goluri, negru.
 • Urechi - triunghiular, destul de gros, aproape de cap. Într-o stare de concentrare și de lucru, urechile sunt ridicate și întoarse înainte..
 • Corp - formatul este dreptunghiular, dar nu alungit. Înălțimea este proporțională cu mărimea, câinele nu arată cu picioarele lungi. Gâtul este de lungime medie, puternic, transformându-se ușor într-un greabăn slab pronunțat. Spatele este lat, plat, cu mușchi pronunțați. Adâncimea pieptului până la coate, coastele sunt moderat rotunjite, trase înapoi. Sternul are forma ovală corectă, osul chilei nu este convex. Linia este mare la același nivel cu umerii, trecerea la șolduri este lină. Linia burții este ascunsă, dar nu uscată. Nu există „piele lăsată” sau pliuri pe corp.
 • Membre - puternic, „uscat”, chiar. Picioarele din față sunt așezate mai late decât picioarele din spate. În poziție, picioarele din spate sunt ușor trase înapoi, genunchii sunt într-un unghi bine deschis (aproape drept). Coatele sunt paralele cu axa coloanei vertebrale. Mușchii coapselor sunt bine dezvoltați, articulația hock este puternică, fixată la un unghi natural. Mâinile sunt puternice, rotunjite, degetele curbate și comprimate. Unghiile sunt puternice și scurte. Tampoane acoperite cu piele fermă, groasă, pigmentare neagră.
 • Coadă - lată, puternică, lungime naturală. Este transportat jos, la nivelul spatelui sau mai sus, dar nu într-un inel.

Tipul și culoarea stratului

Lungimea părului de gardă este medie sau scurtă, structura este densă, semi-rigidă. Este necesar un substrat dens. Culoarea pardoselii de la negru (preferabil) la gri. Sennenhund este o rasă recunoscută în întreaga lume datorită culorii sale simetrice, tricolore. Culoarea principală (cămașă) este negru intens, marcaje de două tipuri:

 • Alb pe vârfurile labelor și cozii, bărbie și zona gâtului, semn în formă de T pe față, inclusiv o dungă care pătează brazda de divizare.
 • Pete roșii saturate (sau într-o paletă maro-roșiatică) pe arcade ale ochiului, pomeți, obraji, urechi (pe interior), partea din față a pieptului (zona umerilor), în treimea superioară a cozii (pe interior), pe picioare.

Notă! Toate marcajele ar trebui să fie în contrast puternic. Fuziunea petelor de deasupra ochilor și a zonei albe în formă de T de pe bot este inacceptabilă.

Caracter și antrenament

Scopul rasei este pășunatul, paza unui efectiv, casă, proprietate sau livrarea de bunuri. Luând în considerare nevoile inițiale, putem concluziona că câinele necesită spațiu, iar întreținerea acestuia în apartament este foarte dificilă. Câinele poate locui pe teritoriul zonei împrejmuite și poate fi folosit pentru securitate în prezența unei canise izolate sau posibilitatea de a se odihni în casă. În virtutea unui instinct de securitate extrem de dezvoltat, Sennenhund învață cu succes ZKS (serviciul de pază de protecție), este gata să-și protejeze proprietarul, copiii și familia.

Chiar și puii elvețieni Great Mountain Dog sunt extrem de vigilenți. Bebelușii altor rase dorm adânc după ce au mâncat, iar Sennenhunds se ridică la cel mai mic foșnet. Dacă câinele locuiește într-o casă sau un apartament, trebuie să îi explicați imediat cățelușului că lătratul în interior este inacceptabil. Din fericire, rasa se distinge printr-o minte ascuțită și capacitatea de a „simți o persoană”, bebelușul va înțelege rapid inacceptabilitatea comportamentului prin tonul vocii și emoțiile proprietarului.

Viitorul proprietar trebuie să înțeleagă că bebelușul va avea dimensiuni foarte impresionante, dar absolut copilărești. La fel ca toți câinii mari, câinii de munte elvețieni mari se maturizează destul de mult și chiar rămân imaturi până la vârsta de un an. Această caracteristică ar trebui luată în considerare la socializarea și antrenarea unui animal de companie. În caz contrar, rasa este foarte antrenabilă, principalul lucru este să măsoare încărcătura și vârsta morală a câinelui.

Atitudinea față de familie este prietenoasă, confidențială, iar Sennenhunda arată un interes deosebit față de copii. Dacă câinele nu păzește teritoriul, are nevoie de alte „lucrări” - protejarea copilului, ajutor în viața de zi cu zi (scuturarea covoarelor mici, purtarea unui sac, papuci), practicarea sportului. Câinele de munte elvețian este foarte rezistent, dar asta nu înseamnă că trebuie „epuizat” la maximum. Antrenamentul sau jocul sunt relevante atâta timp cât antrenorul și echipa se distrează.

Antrenamentul Marelui Câine de Munte Elvețian este în puterea începătorilor, cu condiția respectării standardelor de bază ale păstrării:

 • Mers activ și stres, mai ales dacă câinele locuiește într-un apartament.
 • Socializare activă. Practica arată că câinii elvețieni de păstor nu au moștenit probleme de agresiune sau lașitate. În absența unei socializări active, este posibil ca defectele de caracter să se manifeste în adolescență sau la maturitate.

Sennenhund este renumit pentru loialitatea și incoruptibilitatea sa; acest câine este aproape imposibil de păcălit. Este necesar să se manifeste cea mai mare grijă, atunci când se întâlnește cu străini și cu un animal de companie, Sennenhund se poate comporta absolut calm, dar nu își va coborî privirea vigilentă de la „dușmanul potențial”. Devoțiunea infinită are, de asemenea, o a doua față a monedei - patrupedele nu suportă singurătatea, ignoranța, separarea îndelungată..

Întreținere și îngrijire

Rasa nu are nevoie de îngrijiri prea minuțioase sau specifice, dar există o serie de condiții. După cum sa menționat anterior, caracteristicile rasei necesită atenție și anumite condiții de detenție. Locuirea exclusivă într-o volieră sau apartament este nedorită, opțiunea ideală este o casă cu o zonă împrejmuită. Întreținerea în aer liber permite câinelui să-și compenseze parțial abilitățile de pază, dar nu scutește proprietarul de exerciții fizice regulate și mers pe jos. Dacă totuși decideți să aveți un câine în apartament, ar trebui să țineți cont de năvălirea abundentă..

Toaletarea include periajul săptămânal și periajul regulat cu o perie moale. Scăldatul se efectuează după cum este necesar, desigur, dacă câinele participă la expoziții, atunci procedurile de apă sunt o necesitate. Din fericire, rasa este foarte curată, Sennenhunds nu sunt predispuși să sape în noroi sau iubesc grămezile „parfumate” de gunoi. Un costum impermeabil poate fi folosit ca protecție împotriva murdăriei în condiții meteorologice nefavorabile.

Este interesant! Marele câine de munte elvețian îi place foarte mult apa, animalul dvs. de companie va înota cu plăcere într-un lac, mare sau râu (cu un curent moderat).

În sezonul cald, este necesar să examinați câinele pentru prezența paraziților care suge sânge. Rutina zilnică de îngrijire a unui câine ar trebui să includă o examinare a ochilor, urechilor, dinților și ghearelor:

 • Descărcarea în colțurile ochilor este îndepărtată cu un burete umezit cu apă caldă. Deoarece este posibilă o reacție alergică, nu este recomandat să folosiți ceai sau infuzii din plante ca mijloc de curățare a pleoapelor..
 • Urechile se șterg cu vaselină sau ulei pentru bebeluși. În magazinele specializate și farmaciile veterinare, puteți achiziționa un detergent pentru urechi, produsul conține un antiseptic și este recomandat pentru câinii predispuși la procese inflamatorii.
 • Ca profilaxie a tartrului, câinele este hrănit cu cartilaj moale (cu o dietă naturală), bastoane de igienă și se folosește o pastă de dinți specializată. Dacă se găsește tartru, curățarea casei este deja neputincioasă, contactați medicul veterinar care vă va îndepărta placa fără a vă deteriora dinții.
 • Dacă câinele merge în mod activ, aleargă și „lucrează”, ghearele sunt uzate în mod natural. Ghearele prea lungi strică mersul, postura și chiar provoacă durere animalului. Pentru o tunsoare, trebuie să obțineți gheare sau să mergeți la o clinică veterinară.

Hrănirea corectă a cățelușului dvs. este cheia creșterii unui câine sănătos. Conform experienței proprietarilor de pepiniere, furajele industriale de înaltă calitate sunt considerate dieta optimă. Hrana naturală a câinelui de munte elvețian este, de asemenea, posibilă, dar va trebui luată în considerare o serie de condiții:

 • Puii cresc foarte repede, ceea ce poate dăuna articulațiilor. În perioada de creștere activă, câinele trebuie să primească suplimente de vitamine, calciu, magneziu și fosfor..
 • Rasa este predispusă la alergii alimentare (deși acest lucru este rar din experiență), alegerea unei diete ar trebui să se mențină la alimentele neutre.
 • Dacă animalul de companie începe să mănânce, să piardă părul sau apare o descărcare suspectă din ochi sau urechi, acesta este un semn clar al unei reacții alergice. Poate fi necesar să vă reconsiderați dieta sau să contactați medicul veterinar pentru sfaturi.
 • Dieta catelului dvs. ar trebui să fie de 50% (sau mai mult) din proteine ​​animale. Asigurați-vă că hrăniți produse lactate.

Sănătate

Câinele de munte elvețian mare are nevoie de vaccinare și tratament preventiv împotriva paraziților, cu toate acestea, aceste condiții sunt aceleași pentru orice patruped. Principalele dezavantaje ale rasei sunt speranța de viață scurtă (10-11 ani) și tendința genetică a câinilor la o serie de boli:

 • Alergie - răspunsul organismului la mediu, hrană, praf, polen etc..
 • Displazia - afectează țesutul cartilajului, ceea ce duce la deformarea articulațiilor sau la o încălcare a integrității acestora. Cel mai adesea, patologia este ereditară. Când cumpărați un cățeluș, aveți dreptul să cereți o opinie cu privire la examinarea părinților.
 • Osteocondroza - un concept colectiv care caracterizează distrugerea țesutului cartilajului din cauza distrofiei de orice tip. Cel mai adesea, regiunea umărului sistemului musculo-scheletic suferă.
 • Entropion - deformarea liniei extreme a pleoapei (volvulus), în urma căreia genele afectează globul ocular și irită membrana mucoasă.
 • Boli oculare - cataractă, atrofie retiniană.
 • Boli oncologice, cel mai adesea sunt ereditare.

Fotografii

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Câine de munte elvețian mai mare: istorie, standard, caracter, îngrijire și sănătate