Bradicardie - încetinirea ritmului cardiac la câini

Inima animalelor (și a oamenilor) este ca o mașină de mișcare perpetuă, care, fără a se opri o secundă, distilează zilnic sute și chiar mii de litri de sânge. Cu cât animalul de companie este mai mic, cu atât sarcina cade mai mult pe „motorul său de foc” și, prin urmare, folosind exemplul câinilor mici, este ușor de înțeles cât de repede ar trebui să funcționeze acest cel mai important mușchi. Dacă există întreruperi în activitatea inimii sau apare bradicardia la câini, atunci ar trebui să-i demonstrați imediat animalului de companie medicului veterinar.

Ce este această patologie?

De fapt, bradicardia în sine nu este o patologie: acesta este numele unei situații în care inima începe să se contracte mai lent în raport cu norma. Fenomenul este atât patologic, cât și fiziologic. În ultimul caz, bradicardia poate fi înregistrată dacă animalul este într-o stare absolut calmă și relaxată (adormit). În plus, o afecțiune similară poate fi observată după administrarea anumitor medicamente..

În acest articol, ne vom concentra în mod special pe cazurile patologice de încetinire a ritmului cardiac. Luați în considerare alte cauze ale bradicardiei la câini:

  • Intoxicație cu otrăvuri, inclusiv cele de origine vegetală. Probabilitatea ca un câine să se întâlnească cu o viespă, o albină sau o altă insectă / șarpe otrăvitoare nu este exclusă, după mușcătura de care apare această patologie.
  • În mod ciudat, chiar și un atac sever poate duce la bradicardie. gastrită.
  • Stenoza (îngustarea) aortei: inima pur și simplu nu poate împinge volumul anterior de sânge în deschiderea îngustă.
  • Infarct miocardic, distructive sau dilatate cardiomiopatie, precum și alte boli care contribuie la perturbarea structurii normale a țesutului cardiac.
  • Hipotiroidism.
  • Infecții virale și bacteriene, septicemie.
  • Hipotermie datorată hipotermiei bruște sau cauzată de otrăvire.
  • Presiune intracraniană semnificativ crescută.
  • Infecții și paraziți paraziți din sânge. Trebuie amintit că, cu aceste boli, poate apărea inițial tahicardie, adică o frecvență cardiacă crescută. Ulterior, când resursa organului este epuizată, apare bradicardia.

Cum reglează corpul în general ritmul cardiac? Datorită impulsurilor nervoase care apar direct în inimă. În organul în sine există noduri care pot excita independent fibrele nervoase. Dacă un motiv cauzează „obstrucția” fibrelor nervoase, impulsurile încep să se propage mult mai încet. În consecință, ca urmare a acestui lucru, apare bradicardia. Care sunt simptomele ei?

Dacă intervalele dintre contracții sunt prea mari, câinele poate deveni letargic, apatic, chiar și cazurile de leșin nu sunt excluse. Rețineți că anumite rase de câini sunt deosebit de predispuse la bradicardie sinusală, inclusiv:

Diagnostic

Bradicardia este uneori dificil de identificat. Acest lucru este valabil mai ales în cazurile în care se observă periodic o încetinire a activității cardiace. Prin urmare, diagnosticul se poate face numai pe baza rezultatelor unei examinări generale a animalului și a istoricului medical colectat pe întreaga perioadă a bolii. Amintim, de asemenea, că bradicardia nu este o boală, ci doar un fenomen, ale cărui semne pot indica o anumită boală..

Un standard analiza sângelui, verificați-i biochimia și luați o probă de urină. Rezultatele acestor studii probabil nu vor indica în mod direct bradicardie, dar pot ajuta la identificarea substanțelor toxice, a reziduurilor altor compuși toxici și la indicarea altor probleme (hipotiroidism). În plus, chiar și cel mai simplu test de sânge poate detecta cu ușurință anemia, care poate fi și cauza bradicardiei. Radiografia și examinarea cu ultrasunete sunt foarte importante, cu ajutorul cărora pot fi identificate patologiile morfofuncționale ale inimii.

O electrocardiogramă este vitală atunci când se suspectează bradicardie sinusală. Cardiologul ei profesionist din grafic va fi capabil să se identifice chiar și în etapele inițiale. În prima săptămână, este recomandabil să faceți un ECG zilnic sau în fiecare zi. Trebuie amintit că la început animalul va fi îngrijorat și nervos, iar ritmul cardiac al acestuia va crește automat. Rezultatele cercetării vor deveni mai fiabile numai după ce câinele se va obișnui cu medicul veterinar..

Tratament

Tratamentul pentru bradicardie la câini depinde de boala de bază. În multe cazuri, acesta este un fenomen fiziologic și, prin urmare, nu este necesară deloc terapie. Dacă examenul ECG și ecografic al inimii nu a dezvăluit tulburările sale morfofuncționale, câinele are nevoie pur și simplu de odihnă și de activitate fizică limitată (să nu fie zelos cu mersul și antrenamentul). În ceea ce privește medicamentele specifice, repetăm ​​încă o dată - totul depinde de patologia primară care a provocat bradicardia.

Dar, în cazuri generale, sulfocamfocaina intramuscular, adrenalină intravenos (împreună cu glucoza și Soluția lui Ringer), clopot. Dacă există o amenințare a dezvoltării edemului, se prescriu diuretice. În cazul în care nu a fost detectată nicio afectare structurală a inimii la animal timp de câteva luni de observație, restricțiile privind activitatea motorie pot fi eliminate.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bradicardie - încetinirea ritmului cardiac la câini