Totul despre cum să tăiați unghiile câinelui

Citiți despre cum să tăiați unghiile câinelui, ce instrument să alegeți, precum și sfaturi pentru îngrijirea labei, citiți acest articol. Amintiți-vă că neglijarea procedurilor de igienă este periculoasă pentru sănătatea animalului dvs. de companie.!

De ce să tai ghearele?

Tăierea unghiilor câinilor nu este deloc un capriciu al stăpânilor lor. Nu comparați animalele de companie cu câinii vagabonzi și câinii sălbatici. Ghearele lor macină în mod natural pe suprafețe dure: pietre, asfalt, pietriș, piatră zdrobită și așa mai departe. Animalele de companie sunt deseori private de plimbări lungi, astfel încât ghearele lor cresc din nou, provocându-le uneori durere.

Dacă nu tăiați ghearele câinelui la medicul veterinar sau acasă, atunci animalul poate avea consecințe grave:

Manichiură
Manichiură
 • Boli ale aparatului locomotor;
 • Șchiopătarea;
 • Inflamația pliului periungual;
 • Boli cronice articulare;
 • Fracturile degetelor;
 • Leziuni accidentale;
 • Postură și deformare incorecte a labei;
 • Gheare încarnate;
 • Zgârieturi la pieptănare;
 • Infecții.

În plus, nimeni nu a anulat probabilitatea deteriorării proprietății crescătorului de câini (deteriorarea covoarelor, mobilierului, tapetului etc.) și posibilitatea rănirii proprietarului câinelui și a membrilor familiei acestuia atunci când se joacă cu un prieten cu patru picioare.

Instrumente pentru muncă

Pentru a tăia ghearele animalelor, este imposibil să cumperi instrumente și accesorii speciale. Aparatele de tuns unghiile pentru câini sunt de mai multe tipuri:

Instrumente
Instrumente
 1. Ghilotină - foarfece cu o gaură specială în care se introduce gheara câinelui. Instrumentul este selectat în funcție de grosimea ghearelor, mai potrivit pentru rasele mici;
 2. Nipere-
 3. Secatori (potrivit pentru câini adulți și câini de rase mari);
 4. Pila de slefuire electrica (convenabil pentru măcinarea ghearelor vechi);
 5. Cizme cu infraroșu (cu definiția chenarului tăiat).

Important! Este imposibil să tăiați ghearele la câini cu manichiură sau foarfece obișnuite, deoarece despicarea ghearelor este posibilă.

Fonduri suplimentare:

 • O pilă de unghii sau o piatră de ascuțit pentru prelucrarea unghiilor după tăiere;
 • Agenți dezinfectanți și hemostatici de prim ajutor în caz de vătămare (permanganat de potasiu, verde strălucitor, peroxid de hidrogen, iod, pulbere stiptică);
 • Tratarea animalelor de companie.

Atenţie! Atunci când alegeți un instrument, acordați atenție faptului că mânerele tăietorului sunt confortabile, cauciucate, iar lamele sunt ascuțite.

Cum să-ți antrenezi animalul să-și taie ghearele?

Tăierea ghearelor unui cățeluș acasă nu va fi o problemă dacă vă antrenați animalul de companie treptat, efectuați procedura în mod regulat, încurajați-vă prietenul cu patru picioare pentru răbdare cu dulciuri.

Încurajare
Încurajare

Pentru un cățeluș mic, puteți pur și simplu să atingeți picioarele cu un tăietor de gheare pentru a simula procesul de tăiere. Când cățelușul se obișnuiește cu aspectul instrumentului, mergeți ușor direct la procedură. A tăia o gheară înseamnă a lăuda, a oferi un tratament. Evaluează starea câinelui.

Dacă tu sau câinele sunteți nervoși, reprogramați a doua zi. În etapa de obișnuire a animalului cu tăieturi, este important să nu-l sperii sau să-l rănești. Pentru a face acest lucru, studiați structura ghearelor câinelui și modul de tăiere..

Important! În timpul fazei de antrenament de tăiere, cățelușul nu ar trebui să părăsească clasa până nu îi dați permisiunea. Animalul de companie poate pleca numai după laude și delicii, astfel încât să funcționeze schema „procedură neplăcută-răbdare-gustoasă”.

Pregătirea

Pentru o tunsoare reușită prima dată, pregătește-te:

 • Determinați locația. Câinii de rasă mare vor fi mai confortabili pe podea, în timp ce prietenii mici cu patru picioare sunt mai bine să așeze o pătură pe o masă sau pe altă suprafață înaltă. Este necesar să familiarizați câinele cu locul din etapa de antrenament pentru a tăia ghearele;
 • Pregătiți antiseptice, tampoane de bumbac și tăietoare de unghii. Urmăriți videoclipul în avans și citiți instrucțiunile despre cum să utilizați corect instrumentele selectate;
 • Ia-o usor, câinii se simt neliniștiți. Dacă dvs. sau câinele ați fost recent stresați, atunci este mai bine să amânați procedura;
 • Găsi un partener - împreună nu este doar mai distractiv, ci și mai fiabil. Este posibil să aveți nevoie de ajutor pentru a distrage atenția câinelui sau pentru a-l repara în timpul procedurii;
 • Obțineți răsfățul. Delicios ar trebui să fie la îndemână;
 • Joacă-l în siguranță. Dacă câinele nu este familiarizat cu procedura, atunci puneți o lesă scurtă și bot. Pentru rasele mici este util un scutec gros, în care îți poți înfășura animalul de companie dacă se sperie. Fixându-vă animalul de companie, veți preveni posibile vătămări cauzate de mișcări bruște.
Tăierea gheare
Tăierea gheare

Înainte de tăierea unghiilor câinelui, trebuie efectuate următoarele proceduri de igienă:

 • Tăiați blana între degetele de la picioare, dacă se împiedică;
 • Spălați-vă și uscați-vă labele;
 • Examinați tampoanele pentru labe pentru a găsi tăieturi, răni, fisuri, ciuperci. Dacă se constată inflamație sau ciupercă, tunsoarea nu se efectuează. Trebuie să consultați un medic veterinar pentru tratament;
 • Tratați uneltele cu apă clocotită sau cu un antiseptic și spălați-vă mâinile cu săpun..

Sfat. Exersați pe crenguțe pentru a testa tăietorul cu gheare. Acest lucru vă va ajuta să înțelegeți cum funcționează instrumentul și să determinați unghiul de tăiere..

Cum se taie ghearele corect?

Important! Determinați unde este pulpa înainte de a tăia fiecare unghie. Străluciți cu o lanternă, dacă este necesar. Tăiați vârful, lăsând o distanță de cel puțin doi milimetri de vasele de sânge.

Ordinea acțiunilor, cum să tăiați unghiile unui câine acasă:

Pregătirea
Pregătirea
 1. Obțineți tăietorul de gheare și lăsați câinele să-l miroasă;
 2. Cereți-i câinelui să dea o labă (dacă câinele știe poruncile) sau să ia el însuși membrul în mână. Când tăiați ghearele, mâna dvs. ar trebui să fie de-a lungul labei câinelui;
 3. Încurajați un tratament;
 4. Apăsați tamponul astfel încât gheara să iasă cât mai mult din pat;
 5. Tăiați gheara de sus în jos (nu din lateral) la un unghi de 45 de grade;
 6. Inspectați locul tăiat, asigurați-vă că nu există sânge;
 7. Măcinați marginile ascuțite cu o pila dacă nu există sânge;
 8. Oferiți primul ajutor dacă pulpa este atinsă;
 9. Tratează-ți animalul de companie cu o delicatese.
 10. Dacă câinele dvs. are un deget de la picior (a cincea) deget de la picior cu o gheară rudimentară, atunci tratați-l.

Sfat. Pulpa din fiecare gheară este la un nivel diferit, așa că nu încercați să le tăiați la aceeași lungime.

După procesarea picioarelor din față, dacă animalul de companie se simte normal, atunci puteți trece la picioarele din spate. În caz contrar, continuați procedura a doua zi..

Secret. Nu atingi pulpa, dar doare animalul? Utilizați soluție de lidocaină. Aplicați-l pe labă cu câteva minute înainte de procesare.

Lidocaina
Lidocaina

Pentru a procesa picioarele din spate ale câinelui, așezați-l pe lateral și repetați toți pașii ca și pentru picioarele din față. În mod ideal, o gheară tăiată ar trebui să aibă o formă ovală, fără margini ascuțite..

Sfat. După terminarea procedurii, o baie cu un decoct de mușețel sau sare de mare va fi utilă pentru labele câinelui..

Primul ajutor pentru răni

Ghearele unui câine constau dintr-o parte moartă și un strat interior - o pulpă cu terminații nervoase și vase de sânge. Pulpa crește odată cu gheara. Prin urmare, dacă tunsoarea nu a fost făcută de mult timp, procedura se efectuează cu atenție și în mai multe etape..

O tunsoare neglijentă afectează adesea un vas de sânge. Nu permiteți animalelor să-și lingă rănile, acordați animalului de companie primul ajutor. Opriți sângerarea cu pulbere specială, peroxid de hidrogen sau remedii populare: zahăr, cenușă de țigară, o bucată de săpun pentru rufe. Tratați rana cu un antiseptic și presărați cu streptocid. Spray-urile care dezinfectează și formează un film protector (chimie, aluminiu, teramicină) s-au dovedit a fi bine.

Important! Dacă sângele nu se oprește, consultați urgent medicul veterinar.

În timpul manipulărilor, dacă animalul se clatină violent, poate apărea ruptura țesuturilor moi. Laba trebuie strânsă cu un bandaj la încheietura mâinii, ridicată și fixată. Aplicați o compresă rece pentru a calma durerea și a opri sângerarea. Aplicați un bandaj vindecător, scoateți bandajul de la încheietura mâinii. Asigurați-vă că animalul de companie nu-și udă laba câteva zile.

Unde mai poți tăia?

Tunderea ghearelor la câini este o necesitate atunci când aveți grijă de un animal de companie. Dacă nu știți cum sau vă este frică să vă tăiați unghiile, contactați medicul veterinar, îngrijitorul sau un crescător de câini cu experiență..

Ajutor de specialitate
Ajutor de specialitate

Contrați și pro de la efectuarea procedurii într-o clinică veterinară:

 • Risipa de fonduri;
 • Nevoia unei călătorii;
 • Stresul la un animal datorat unei schimbări de mediu, străini, manipulări neplăcute;
 • Procedură rapidă;
 • Sfaturi utile de la un expert.

Cât de des să tăiați?

Decuparea unghiilor câinilor acasă ar trebui făcută în mod regulat.

Sfat. Dacă câinele bate din gheare pe podea, atunci este timpul să le scurtăm cu 3-8 mm.

Adulții trebuie să-și tundă unghiile aproximativ o dată pe lună, puii la fiecare 6 săptămâni și câinii mici după 14 zile. Regularitatea manipulării depinde de activitatea și greutatea prietenului cu patru picioare. În timpul plimbărilor lungi pe asfalt, sol stâncos, trotuare, dale de beton, ghearele se macină în mod natural.

Concluzie

Cu cunoștințele și abilitățile, puteți oferi cu ușurință animalului de companie o pedichiură, oferindu-i libertate de mișcare și protejându-vă de consecințele negative asociate cu ghearele lungi.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Totul despre cum să tăiați unghiile câinelui