Vârsta umană a câinelui și tabelul de conversie

În acest articol vom aborda întrebarea: câți ani are un câine după standardele umane?

Informațiile despre vârsta animalului ajută la calcularea mai exactă a cantității de alimente, medicamente și vitamine necesare consumului animalului de companie, pentru a găsi momentul optim pentru a începe să-l învățați pe cățeluș să efectueze anumite comenzi.

Cum se calculează vârsta unui câine după standardele umane?

Durata medie de viață a omului este de 70-80 de ani. Câinii trăiesc mult mai puțin. Cele mai multe dintre ele mor la împlinirea vârstei de 10-12 ani și doar câteva persoane reușesc să trăiască până la 15-16 ani. Cum, prin ce criterii să comparăm vârsta unui câine și a unei persoane? În secolul XX au fost dezvoltate mai multe teorii cu privire la această problemă..

Câine bătrân
Câine bătrân

În cele mai populare dintre ele, 1 an al câinelui este egal cu 7 ani umani. Pe baza acestui fapt, se dovedește că un câine de un an în ceea ce privește vârsta și dezvoltarea este comparabil cu un copil de șapte ani. Cu toate acestea, un câine de un an este de fapt un adult, cu dezvoltarea sa fizică și mentală caracteristică..

Anii câinilor pot fi traduși în ani umani în modul descris foarte condiționat și aproximativ. Vârsta reală a unui animal depinde de rasă, dimensiune, habitat, numărul de acoperiri și alți factori care afectează animalul. Câinii mari la 7-8 ani sunt considerați deja bătrâni, iar cei mici se apropie de pragul bătrâneții.

Diagrama vârstei câinilor umani

Nu este necesar să calculați în mod independent cât de vechi este un câine conform standardelor umane; există un tabel special pentru aceasta. Determină vârsta câinelui în funcție de mărimea acestuia..

Număr de ani

Marimea

Câini de rasă mică

Câini de talie medie

Mare

Gigant

1 an

15 ani

15 ani

15 ani

14 ani

2 ani

23 de ani

24 de ani

22 de ani

20 de ani

3 ani

28 de ani

29 de ani

29 de ani

28 de ani

4 ani

32 de ani

34 de ani

34 de ani

35 de ani

5 ani

36 de ani

37 de ani

40 de ani

42 de ani

6 ani

40 de ani

42 de ani

45 de ani

49 de ani

7 ani

44 de ani

47 de ani

50 de ani

56 de ani

8 ani

48 de ani

51 de ani

55 de ani

64 de ani

9 ani

52 de ani

56 de ani

61 de ani

71 de ani

10 ani

56 de ani

60 de ani

66 de ani

78 de ani

Beagle
„Un om în plină floare”

Datele din tabel nu corespund întotdeauna realității, există și excepții. Deci, vârsta unui câine beagle (dimensiunea medie) care a atins 1 an este egală cu 20 de ani umani.

În dezvoltarea lor, câinii trec prin aceleași etape ca și alte mamifere:

 • pui (pui);
 • adolescenți (medie între un cățeluș și un câine adult);
 • animal adult;
 • exemplar vechi.

Se consideră un câine adult când atinge vârsta de 1 an.

Corectitudinea ratei meciurilor

Raportul de corespondență prezentat în tabel este, de asemenea, într-o anumită măsură arbitrar. Când a tradus vârsta câinelui într-un om, A le Bo, a constatat că în primii ani de viață, animalele se dezvoltă mai repede decât la o vârstă mai matură, respectiv, în acest moment dintr-un an uman trăiesc mai mult decât la bătrânețe. Pentru a demonstra acest lucru, el a comparat:

 • momentul apariției pubertății;
 • debutul maturității (când un câine dintr-un cățeluș adolescent se transformă în adult);
 • durata de viata.

În procesul studierii animalelor, omul de știință nu a luat în considerare dimensiunea și rasa lor, ceea ce a dus la erori pe care cercetătorii au încercat să le explice folosind legea lui Kleiber.

Potrivit acestuia, rasele mari de câini ar trebui să trăiască mai mult, deoarece rata metabolică este legată de greutatea organismului viu. Cu toate acestea, în realitate, acest lucru este departe de a fi cazul. Câinii de talie mică (terrier, câini de lapte, pechinez) trăiesc mai mult decât omologii lor mari. Probabil, acest lucru se datorează morții celulare întârziate la animalele mici. Procesul de îmbătrânire încetinește, riscul de a dezvolta boli scade.

Lapdogs
Copii

Factori care afectează speranța de viață

Durata de viață a unui câine depinde de:

 1. Condiții de izolare. Animalele domestice trăiesc mai mult decât animalele de curte și sălbatice. Nu se hrănesc singuri și nu concurează cu alte animale pentru teritoriu. Dacă proprietarul câinelui o hrănește bine, o tratează, oferă un loc cald pentru odihnă, atunci este mai probabil să trăiască până la limita de vârstă pentru o anumită rasă decât un animal lipsit de astfel de îngrijiri..
 2. Dietă. Câinele trebuie hrănit corespunzător. Nu este de dorit să vă hrăniți prea puțin sau să supra-hrăniți animalul de companie. La pui și adolescenți, lipsa hranei duce la dezvoltarea rahitismului. Supraalimentarea dezvoltă obezitate. Animalele au nevoie și de vitamine. Mâncarea trebuie să fie proaspătă și echilibrată.
 3. Mod de viata. Exercițiile fizice în cantități mari sunt dăunătoare. Dar absența lor afectează negativ și animalul. Câinii trebuie să fie plimbați sau să li se permită să alerge. Încep să antreneze un cățeluș de la 3-5 luni. Dar câinele este învățat să se antreneze pe termen lung numai după ce ajunge la 1 an.
 4. Viața câinelui este afectată de procedurile medicale transferate (castrare, sterilizare). Persoanele castrate trăiesc mai mult decât animalele care nu au fost supuse acestei proceduri. Cățelele care au născut în mod repetat sunt mai scurte decât cele ale bărbaților. Dacă împerecherea a avut loc mai devreme sau mai târziu de data scadenței, atunci aceasta afectează și numărul de ani trăiți. De aproximativ 1-2 ori pe an, animalul trebuie examinat de un medic veterinar. Câinele trebuie vaccinat și tratat în timp util. Vaccinarea o va proteja de infecția cu boli periculoase (ciumă, helmintiază).

Concluzie

Astfel, vârsta unui câine și vârsta unei persoane nu sunt același lucru. Un câine de un an este considerat adult. Durata de viață a unui animal depinde de rasă și dimensiune. Câinii mari trăiesc mai puțin decât cei mici.

Vârsta exactă a câinelui este calculată folosind un tabel special. Durata de viață a unui câine este influențată de condițiile de detenție, calitatea și cantitatea de alimente consumate, stilul de viață și bolile anterioare.

O îngrijire bună, o alimentație adecvată, plimbări frecvente și controale în timp util de către un medic veterinar vă vor asigura că câinele dvs. are o viață lungă și fericită..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Vârsta umană a câinelui și tabelul de conversie