Tuse aviară la câini: informații generale, diagnostic, prevenire

Bolile infecțioase la câini sunt foarte diverse. Unele nu sunt deosebit de periculoase (cu începutul tratamentului în timp util), altele sunt foarte grave. Tusea aviară la câini aparține soiului „intermediar”. În primul rând, nu este prea periculos pentru adulți și câini puternici din punct de vedere fizic, dar la animalele tinere această afecțiune poate duce la consecințe grave. În al doilea rând, boala este extrem de contagioasă..

Denumirea științifică a bolii este traheobronșita infecțioasă.. După cum sugerează și numele, boala este însoțită de inflamația tractului respirator superior. Patologia este relativ ușoară; cazurile de auto-recuperare nu sunt mai puțin frecvente. Din păcate, la pui sau câini tineri, boala poate evolua spre bronhopneumonie, iar la câinii adulți, bronșită cronică. Patologia a primit denumirea de „tuse aviară” din cauza infecțiozității sale extreme: dacă cel puțin un câine se îmbolnăvește în cușcă, atunci cu o probabilitate de 100% alte animale dezvoltă și simptome.

Informații despre agentul cauzal, semne clinice

Trebuie să spun că tusea aviară nu este o boală. Mai degraba, așa merită să numim un complex de simptome care poate indica mai multe patologii simultan. Deci, agentul cauzal poate fi virusul parainfluenza, adenovirusul canin tip II (CAV-2) sau virusul ciumei canine. Aceste microorganisme pot provoca boli atât „singure”, cât și în combinație cu alte virusuri / bacterii, formând infecții combinate complexe. Unii medici veterinari consideră că herpesvirusul și adenovirusul canin de tip 1 (CAV-1) pot juca un rol în dezvoltarea bolii, dar această teorie este considerată în prezent discutabilă..

Bronșisepticele Bordetella (Bordetella bronchiseptica) poate acționa ca un agent patogen major, în special la câinii cu vârsta mai mică de șase luni, dar cu etiologia bacteriană a tusei aviare, este mult mai des o co-infecție cauzată de unele pseudomonas (Pseudomonas), tulpini patogene de E. coli (Escherichia coli) și bacilul Freedlanderului (Klebsiella pneumoniae). Rețineți că pot provoca boli numai ca agenți secundari, suprapunându-se asupra infecției virale primare. Ventilația slabă, schimbările de temperatură și umiditate pot crește grav sensibilitatea animalelor și pot agrava dramatic evoluția unei boli deja debutante.

Care sunt simptomele tusei aviare la câini?? Cel mai izbitor semn clinic este o tuse uscată, paroxistică, adesea însoțită de vărsături abundente și chinuitoare (acesta din urmă este cauzat de iritarea receptorilor corespunzători cu tuse uscată). Dacă simțiți ușor laringele unui câine bolnav, el tuse imediat. În principiu, nu apar mai multe simptome, cu excepția unei pierderi parțiale a poftei de mâncare. De regulă, temperatura generală a corpului și bunăstarea câinelui rămân în limite normale, fără modificări..

Dezvoltarea unor semne clinice mai grave, inclusiv febră, bronșită supurativă, depresie, anorexie etc., este o caracteristică distinctivă a prezenței unei infecții bacteriene secundare, care poate fi ușor „preluată de un organism slăbit (bordetella bronșiseptice, E. coli etc.). Condițiile nefavorabile de detenție și stresul constant contribuie doar la acest lucru.

Diagnostic și terapie

În ceea ce privește identificarea bolii. O tuse voliera trebuie gândită ori de câte ori un câine începe să tusească la cinci până la șapte zile după contactul cu o rudă bolnavă care a prezentat semne clinice similare. Dacă câinele este adult și dezvoltat fizic, „clinica” scade de obicei până în a cincea sau a șaptea zi a bolii, dar boala se termină în cele din urmă numai după 15-20 de zile (dar nu întotdeauna). Vă rugăm să rețineți că simptome similare (tuse dură, uscată cu vărsături) apar foarte des după intubația traheală în timpul intervenției chirurgicale (când țesutul organului este deteriorat mecanic) și în patologiile parazitare. Deci, va fi necesară o radiografie toracică / ultrasunete și teste de sânge și urină pentru a stabili cauza exactă..

Trebuie subliniat faptul că la primele simptome ale tusei aviare, câinele trebuie izolat imediat (am menționat deja de mai multe ori infecțiozitatea extremă a bolii). Cu cât sunt mai bune condițiile de viață, inclusiv o bună ventilație, umiditate normală a aerului și o lipsă de stres, cu atât animalul tău se va recupera mai rapid. Dar există un tratament specific pentru tuse voliera la câini??

Produsele pe bază de hidrocodonă sunt utilizate pentru ameliorarea atacurilor de tuse (0,25 mg / kg greutate vie) sau butorfanol (0,05-0,1 mg / kg greutate vie). Rețineți că astfel de fonduri ar trebui folosite numai pentru ameliorarea atacurilor tuse puternice și persistente, deoarece în unele cazuri pot crea dependență.

De regulă, nu este necesar să se utilizeze antibiotice, cu excepția cazurilor de stratificare a unei infecții bacteriene secundare. Se utilizează cefalosporine, chinolone, cloramfenicol și tetracicline. Acestea din urmă sunt extrem de nedorite pentru tratarea câinilor, dar dacă nu este la îndemână nimic mai potrivit, le puteți folosi. În acest caz, este extrem de contraindicat să se utilizeze la întâmplare agenți antibacterieni. Am enumerat deja o listă cu posibili agenți patogeni, deci înainte de a prescrie un medicament, trebuie să faceți o răzuire și să determinați tipul de microorganism patogen.

Și există o problemă aici. Faptul este că medicamentele antibacteriene, injectate și pe cale orală, ajung la suprafața bronhiilor doar în cantități microscopice. În astfel de cazuri, poate fi utilizat sulfatul de kanamicină (250 mg) sau sulfatul de gentamicină (50 mg). Medicamentele sunt dizolvate în soluție salină și aerosoli inhalați câinelui (puteți utiliza un nebulizator uman).

Înaintea acestui animal asigurați-vă că introduceți fonduri care promovează expansiunea bronhiilor. Injecția cu antibiotice endotraheale este o alternativă bună, dar dureroasă la inhalare. Corticosteroizii ameliorează semnificativ manifestările clinice ale bolii, dar nu pot fi utilizate concomitent cu antibiotice puternice. În acest fel, tratamentul la domiciliu nu merită: vă puteți răni foarte mult animalul.

Despre prevenire

Singura măsură preventivă fiabilă este oportună vaccinare animale din acele boli pe care le-am indicat mai sus. Vaccinul va ajuta, dacă nu chiar preveni, cel puțin să slăbească evoluția bolii. Animalul este vaccinat pentru prima dată la vârsta de șase săptămâni și apoi se repetă la fiecare trei săptămâni până când câinele atinge vârsta de 14-16 săptămâni.

Revaccinarea trebuie efectuată în fiecare an. Dacă riscul de a dezvolta boala este foarte mare (există cazuri masive în regiunea dvs.), este recomandabil să limitați cât mai mult timpul plimbărilor sau să aranjați carantina. Imunizarea activă cu seruri imune polivalente este de asemenea posibilă, mai ales dacă câinele a fost vaccinat la un moment nepotrivit sau nu cu toate vaccinurile. O alimentație bună și condiții bune de viață, în multe cazuri, ajută la evitarea bolilor.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tuse aviară la câini: informații generale, diagnostic, prevenire