Test de sânge la câini: informații generale și interpretarea rezultatelor

Poate că nimic nu i-a interesat atât de mult pe medici de la înființarea medicinei ca sângele. Simplul fapt că acest lichid roșu este un țesut conjunctiv lichid nu poate decât să surprindă. Desigur, în medicina veterinară, hematologia este un lider recunoscut în domeniul diagnosticului. Importanța informațiilor pe care le poate furniza un test de sânge la câini nu poate fi subestimată. Imaginea de sânge face posibilă uneori identificarea celor mai grave boli în stadiul incipient, ceea ce crește semnificativ șansele de recuperare ale animalului.

Sensul cotidian

În trecutul nu prea îndepărtat, medicii veterinari din Germania au descoperit brusc că numărul câinilor diagnosticați cu tulburări metabolice severe a crescut semnificativ. Au fost prezentate numeroase ipoteze și teorii care au explicat un fenomen atât de interesant: de la o ecologie slabă la prezența la animale a unor infecții parazitare din sânge până acum nedetectate. Dar totul sa dovedit a fi mult mai simplu. Deci, ce a indicat decodificarea testului de sânge la câini??

Un sondaj efectuat de proprietari a arătat că au decis să reducă costurile de păstrare a animalelor (iar în Europa este foarte mare), pentru care au hrănit animalele o mulțime de linte și fasole (cum ar fi înlocuitori de proteine), orez și cartofi fierți. Câinii au primit foarte puține proteine ​​animale și toți aveau o calitate extrem de slabă. Analiza biochimică a sângelui la câini plasat pe o astfel de suprafață a fost extrem de slabă. În special, volumul de proteine ​​a scăzut la valori patologic scăzute, în timp ce nivelul enzimelor a scăzut. Ca urmare, au apărut probleme cu haina, pielea, funcția de reproducere, sistemul digestiv.

De ce suntem toate astea? Da, doar un test general de sânge în timp util la câini vă permite să identificați tulburările metabolice severe într-un stadiu foarte timpuriu, când puteți face cu preparate simple de vitamine și normalizați dieta animalului. De acord că de mai multe ori pe an este mai profitabil să cheltuiți bani pentru analize de sânge decât să cheltuiți sume considerabile pe terapie cu drepturi depline mai târziu. Și este departe de a fi faptul că, în cazurile severe de boală, va da un efect pozitiv pronunțat..

Numărul complet de sânge (CBC)

Acesta este un fel de „test general” care oferă informații de bază. Este extrem de important în diagnosticul multor boli. Datele obiective obținute dintr-un test general de sânge oferă o asistență neprețuită în tratamentul deja în curs, deoarece permite evaluarea dinamicii bolii și ajustarea promptă a terapiei. Amintiți-vă că biochimia vă permite să evaluați mai mulți parametri (de exemplu, pentru a efectua o analiză pentru progesteron).

În primul rând, să ne dăm seama de parametrii eritrocitelor. RBC (număr de eritrocite), HCT (hematocrit), VSH (viteza de sedimentare a eritrocitelor) și HGB (hemoglobină). O creștere a acestor indicatori este caracteristică deshidratării sau bolii sistemului reticuloendotelial, însoțită de eliberarea formelor imature de eritrocite în fluxul sanguin general. Scăderea indică anemie. Orice scădere a numărului de eritrocite din sânge este plină de hipoxie severă, care poate duce chiar la comă și la procese degenerative grave în cortexul cerebral. În acest caz, există sânge ușor atunci când treceți testele.

MCV (număr mediu de celule sanguine). O creștere a acestui indicator este tipică pentru animalele care au suferit pierderi grave de sânge cu puțin timp înainte. Scăderea indică pierderea cronică de sânge, care este tipică pentru multe boli parazitare ale tractului gastro-intestinal.

MCH (hemoglobină medie) și MCHC (concentrație medie de hemoglobină). O creștere a acestor indicatori este un simptom extrem de grav, care indică boli parazitare din sânge (hemoliză la testul de sânge al unui câine). În consecință, o scădere este caracteristică câinilor care au suferit pierderi grave de sânge, se întâmplă și în cazul bolilor parazitare (cu piroplasmoza). De multe ori scăderea nivelului de hemoglobină apare la acele animale al căror corp nu primește cantitatea adecvată de fier împreună cu hrana.

RDW (lățimea de distribuție a volumului eritrocitar). Ce indică acest indicator cu un nume atât de ciudat? Este posibil să știți că eritrocitele sunt celule suficient de flexibile care își pot schimba dimensiunea și forma pentru a se strânge în orice țesut. Deci, RDW (aproximativ vorbind) indică doar varietatea eterogenității mărimii. În termeni mai simpli, această valoare ajută la determinarea faptului dacă organismul are suficiente proteine ​​și fier, care sunt folosite pentru a dezvolta forme normale de celule roșii din sânge. Ce alte celule sunt „afectate” de un test clinic de sânge la câini?

RETIC (reticulocite). O rată crescută indică apariția în fluxul sanguin general a unui număr mare de forme imature de eritrocite. Acest simptom este dat de anemia non-regenerativă, același simptom este caracteristic pierderii masive de sânge, atunci când corpul animalului nu este capabil să compenseze rapid lipsa acestor celule. O situație similară se observă în cazul cronicilor anemii, când posibilitățile sistemului reticuloendotelial s-au epuizat deja.

Formula leucocitelor (WBC)

WBC (globule albe din sânge, total). Numărul lor crește odată cu orice inflamație, stres cronic și leucemie. O scădere indică procese degenerative severe în măduva osoasă roșie sau o boală lungă, prelungită și extrem de gravă, care a epuizat aproape complet potențialul protector al corpului. Numărul lor nu este dezvăluit, cu excepția cazului în care se efectuează o analiză rabie (serologia este utilizată acolo).

Trebuie remarcat faptul că leucocitele nu sunt un fel de „bandă” de celule de același tip. Există mai multe tipuri de ele, iar o modificare a fracției de masă a fiecărui soi poate indica prezența diferitelor procese patologice în organism. Deci, acestea sunt împărțite în: NEU (neutrofile), LYM (limfocite), MONO (monocite), EOS (granulocite acidofile) și BASO (bazofile).

  • NEU. Creșterea este asociată cu procesele inflamatorii care au apărut pe fondul bolilor infecțioase și neinfecțioase.
  • LYM. Un număr crescut de limfocite sugerează existența unui fel de boală cronică..
  • MONO. Monocitoza se găsește adesea la animalele care se recuperează după traume severe sau intervenții chirurgicale.
  • EOS. Eozinofilia este asociată cu parazitare, invazii helmintice. Este important să se determine numărul acestora atunci când se efectuează un test alergic..
  • BASO. La fel ca pentru eozinofile.

Trombocite

Trombocitele sunt sintetizate în măduva osoasă și sunt esențiale pentru evoluția normală a coagulării sângelui. Trombocitele trăiesc doar câteva săptămâni și sunt reînnoite constant. În consecință, numărul lor scăzut se datorează adesea deteriorării structurale severe a măduvei osoase. Este posibil ca animalul să sufere distrugerea trombocitelor autoimune (ITP sau IMT) sau DIC (coagulare intravasculară diseminată).

În distrugerea autoimună, trombocitele sunt distruse chiar de corp, confundându-le cu celule străine (antigene). Cu coagularea intravasculară, un număr mare de mici cheaguri de sânge se formează constant în corpul animalului. Ca urmare, măduva osoasă pur și simplu nu poate produce trombocite în cantitatea necesară. Un număr mic din aceste celule se găsește la animale predispuse la sângerări abundente, iar la astfel de câini, sângele se găsește în mod regulat în urină și fecale..

Biochimie

Biochimia sângelui la câini este extrem de importantă. Este capabil să dezvăluie mult mai mult decât o simplă analiză. În special, rezultatele acestui test pot indica tulburări sistemice severe ale întregului sistem de organe și, prin urmare, este foarte important pentru medicul veterinar să îl efectueze în orice caz îndoielnic și sever. Din păcate, un astfel de test de sânge la domiciliu nu poate fi făcut, deoarece necesită echipamente specifice..

Deci, ce este determinat? La început, ALT (alanină aminotransferază). Este o enzimă sintetizată de celulele hepatice. Cu cât starea acestui organ este mai gravă, cu atât este mai mare această substanță în fluxul sanguin general. Vă rugăm să rețineți: acest indicator nu ajută în niciun fel să se afle dacă procesul patologic este reversibil.

O altă enzimă hepatică - aspartat aminotransferază (AST). Ca și în cazul anterior, o creștere a conținutului său indică leziuni hepatice severe, însoțite de distrugerea celulelor sale..

A treia enzimă - lactat dehidrogenază, LDH. Se formează în procesul de respirație în aproape fiecare celulă a corpului. O creștere indică efort fizic greu sau hipoxie cronică.

Amilaza - de asemenea, o enzimă care este sintetizată în pancreas. Este necesar pentru a sparge amidonul. Nivelul său crescut în mod constant poate indica patologii atât de severe, cum ar fi cancerul pancreatic sau lent pancreatită. Este important să rețineți că nu toți câinii au niveluri ridicate ale acestei enzime atunci când această glandă este bolnavă. Același lucru se poate spune și pentru lipază. Această substanță este necesară pentru a descompune grăsimile din intestinul subțire, dar semnificația nu se schimbă față de aceasta.

Fosfataza alcalină - de asemenea, o enzimă sintetizată de aproape toate țesuturile și celulele corpului. Boala hepatică poate contribui la creșterea acesteia. Când creatinina este crescută în sânge, crește și nivelul fosfatazei. Se întâmplă la animalele tinere cu țesut muscular în creștere intensă în perioadele de stres. Există o creștere a fosfatazei în unele boli osoase.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Test de sânge la câini: informații generale și interpretarea rezultatelor