Labele dislocate sau întinse la un câine: simptome și tratament

Cea mai frecventă consecință a leziunilor membrelor sau a excesului de sarcină asupra aparatului ligamentar este luxarea sau întinderea labei frontale (umărului), șoldului sau articulației genunchiului câinelui. Aceste patologii sunt strâns corelate, deoarece una este aproape întotdeauna însoțită sau implicată de cealaltă. În același timp, există diferențe semnificative între luxație și entorse, atât în ​​ceea ce privește gradul de afectare articulară și gravitatea simptomelor, cât și în complexitatea tratamentului..

Labele dislocate la un câine

 • traumatic - asociat cu &leziuni timide ca urmare a căderilor de la o înălțime mare, a accidentelor de circulație, a jocurilor active sau a deteriorării în timpul nașterii;
 • congenitale - cauzate de patologiile dezvoltării intrauterine a fătului în timpul sarcinii.

În plus, conform etiologiei, luxațiile membrelor sunt împărțite în următoarele tipuri:

 • paralitic &timid - cauzat de atrofia mușchilor care susțin articulația.
 • patologic - este o consecință a bolilor aparatului locomotor;
 • „Obișnuit” - odată ce ligamentele întinse nu sunt capabile să susțină pe deplin articulația și la cea mai mică creștere a sarcinii, apare dislocarea repetată.

Entorsele pot fi ușoare până la moderate. Sever este deja o ruptură a ligamentelor, care este însoțită de obicei de o luxație și se remarcă ca un tip separat de leziune.

Dacă vorbim despre patogeneză, atunci luxația sau întinderea labei din față la câine, de regulă, are o origine traumatică, iar încălcarea integrității articulației șoldului este cel mai adesea cauzată de modificări patologice interne. În plus, astfel de încălcări ale geometriei anatomice și integrității aparatului ligamentos pot apărea dintr-o varietate de motive pe orice articulație a fiecărui membru..

Întinderea labei unui câine

Semne

Primele simptome ale unei labe dislocate la un câine &timid este o postură slabă sau nefirească. Alte semne depind de locul daunelor:

 • atunci când animalul de companie nu se poate ridica normal și are dificultăți în culcare, aceasta indică o întindere sau o dislocare a labei posterioare a câinelui;
 • cu o extensie a șoldului, laba animalului este înfiptă, dar se află într-o poziție naturală și cu o luxație a acestei articulații &timid- - laba înfiptă „cade” spre interior și este, de asemenea, dificil ca animalul să se ridice după culcare prelungită;
 • cu o luxație medială a rotulei, articulația se deplasează spre interior sau spre exterior și se umflă, animalul mișcă membrul cu dificultate și încearcă să îl direcționeze spre interior;
 • dislocarea umărului se exprimă prin deplasarea scapulei și a șchiopătării, în timp ce animalul de companie se prăbușește la mers, deci este dificil de înțeles care labă doare;
 • în caz de întindere sau dislocare a labei din față la un câine, simptomele șchiopătării sunt completate de un mers "lacom" cu strângerea membrului afectat.

Fiecare atingere a unei articulații dislocate provoacă dureri severe. Acest lucru poate determina câinele să fie agresiv, să mârâie, să se plângă și să încerce să fugă..

Întinderea piciorului din spate la un câine

Primul ajutor

Atunci când un câine prezintă simptome de dislocare, nu trebuie să intrați în panică, deoarece rănirea, deși gravă, nu pune viața în pericol pentru animalul de companie cu un tratament corect și în timp util. Principalul lucru este să oferiți în mod competent primul ajutor și să chemați imediat un medic veterinar sau să livrați animalul la clinică.

În primul rând, trebuie să vă puneți botul pe animalul de companie, deoarece orice câine cu șoc dureros poate deveni agresiv și imprevizibil. Apoi secvența acțiunilor ar trebui să fie după cum urmează:

 • așezați ușor animalul de companie cu articulația deteriorată în sus și verificați dacă nu există rupturi de țesut;
 • nu-i permiteți să meargă și, dacă este necesar, mutați-l pe o targă sau o pătură;
 • fixați articulația cu un bandaj elastic, în mod ideal - cu impunerea unei atele moi cu fixare deasupra și dedesubtul articulației;
 • înfășurați zona rănită cu un film, apoi cu o cârpă și aplicați-o la rece.

Nu poți corecta singur dislocarea labelor câinelui! Acțiunile incorecte pot provoca vătămări semnificative și pot provoca dureri severe animalului, mai ales dacă leziunea este însoțită de ruperea ligamentelor și sângerări interne.

Înainte de a contacta un medic veterinar, este necesar să se monitorizeze temperatura membrului cu un bandaj de fixare. Dacă se răcește, atunci bandajul ar trebui să fie slăbit.

În caz de sindrom de durere severă, în care animalul se plânge sau urlă, se recomandă injectarea unui medicament anestezic. Pentru aceasta, sunt adecvate analgezicele „umane” tradiționale precum Ketanov, Baralgin sau Analgin. Dacă un animal de companie este alergic la astfel de medicamente, numai preparatele zoologice, în special Travmatin, pot fi injectate.

Câinele și-a strâns laba

Diagnostic și tratament

Înainte de a trata o labă dislocată sau o entorse la un câine, medicul veterinar efectuează un examen și, dacă este necesar, prescrie un examen cu raze X. În unele cazuri, este posibil să fie nevoie să faceți un RMN.

Pentru entorse ușoare până la moderate, tratamentul se poate face acasă:

 • în a doua zi &timid - aplicați comprese de încălzire;
 • pe al treilea, efectuează un masaj ușor, continuă încălzirea împachetărilor și aplică aplicații de parafină;
 • pe a patra și mai departe - încep să frece preparatele externe cu troxevasin.

Orice luxații sunt tratate exclusiv de un medic veterinar. În acest caz, cel mai simplu mod de a trata este o luxație necomplicată a labei din față la un câine: articulația afectată este ajustată și apoi fixată cu un bandaj sau cu atele. Dacă este necesar, poate fi utilizată o metodă de reducere deschisă, în care neoplasmele rezultate din leziuni sunt îndepărtate chirurgical din cavitatea articulară. În orice caz, chiar și cel mai simplu tratament pentru luxarea medială a rotulei la un câine se efectuează sub anestezie generală..

În cazul luxației șoldului, din momentul în care nu au trecut mai mult de 5 zile, articulația este, de asemenea, ajustată și fixată. Dacă o astfel de procedură nu dă rezultate adecvate sau luxarea este mai mare de 5 zile, este necesară intervenția chirurgicală pentru instalarea fixatorilor speciali sau îndepărtarea capului femural.

Labele dislocate la un câine

Tratamentul pentru articulația umărului dislocat la un câine depinde de gradul de instabilitate și de deteriorare a articulațiilor. Leziunile minore necesită medicamente și terapie fizică. Pentru leziuni grave, o capsulă sau un ligament artificial este de obicei suturat.

În absența unui tratament adecvat, care ar trebui să înceapă imediat după leziune, se formează țesut cicatricial în zona articulației, care nu permite ajustarea articulației și necesită un tratament mai serios și mai scump. Orice acțiune greșită poate duce la șchiopătarea pe tot parcursul vieții la un câine cu durere cronică.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Labele dislocate sau întinse la un câine: simptome și tratament