Boli articulare la câini: elemente de bază și tratament

Multe animale de companie dobândesc o boală cronică (sau chiar mai multe) în timpul vieții. În unele cazuri, nu se manifestă în niciun fel, în altele reduce semnificativ calitatea vieții animalului. Al doilea tip include aproape toate bolile articulare la câini..

Informatii de baza

Contrar credinței populare, artrită, artroză și bursită (cele mai frecvente patologii articulare) la animal „Stick” chiar și în tinerețe, dar încep să se manifeste viu la maturitate și mai aproape de bătrânețe, când abilitățile compensatorii ale corpului sunt deja epuizate.

Din păcate, câinii suferă foarte des de aceste afecțiuni (mult mai des decât pisicile) și bolile articulare la câinii de rase mari sunt de zece ori mai frecvente decât în ​​comparație cu „bebelușii”. În practica veterinară, există cazuri regulate când este necesar să se eutanasieze „giganți” complet sănătoși care nu pot merge.

Cel mai comun simptome leziunile articulare includ: un mers rigid, „din lemn”, câinele ține în mod constant membrul în greutate (mai ales după ce a dormit sau a odihnit), nu poate urca scările sau chiar să sară, ca urmare a unor astfel de „acrobații” se manifestă o reacție dureroasă puternică.

Important! că „bolile articulare” nu trebuie înțelese exclusiv ca patologii care afectează membrele. Articulațiile nu sunt doar acolo. De exemplu, articularea atlasului și a epistrofei (prima și a doua vertebră cervicală) este, de asemenea, o articulație.

De ce se dezvoltă aceste patologii în general? Obișnuit, rănile sau bolile infecțioase sunt de vină, dar există atât de multe motive încât cel puțin o duzină de calificări au fost dezvoltate pe baza lor.

Dar ne vom limita la un singur:

  • Patologii musculare și tendinoase (de exemplu, lacrimi de ligament). Toate acestea pot duce cu ușurință la bursită..
  • Fracturi, când articulația este afectată într-un fel sau altul.
  • Displazii articulare. Patologii extrem de periculoase și neplăcute, „conform rezultatelor” cărora câinele rămâne deseori șchiop pentru tot restul vieții sale. Cele mai severe Boala Perthes, însoțită de distrugerea capului femural. Cazurile neglijate pot fi vindecate chirurgical numai prin implantarea unei articulații sintetice de șold.
  • Tulburări congenitale, de exemplu, sindromul Wobbler (uneori Wobbler, în funcție de lectură). Într-un alt mod, această boală se numește spondilomielopatie cervicală. Aceasta include și așa-numitul Tipsie, adică o predispoziție la rotula dislocată.
  • Tulburări hormonale, contribuie la obezitate (greutate suplimentară - stres suplimentar asupra articulațiilor).
  • Tulburări metabolice, de exemplu boala von Willebrand.
  • Patologii oncologice.
  • Degenerativ deteriorarea articulațiilor (osteoartrita).
  • Afectarea inflamatorie a articulațiilor: boala Lyme, artrita reumatoida.
  • Deteriorarea degenerativă a țesutului cartilajului. Aceasta include, de exemplu, distrugerea discuri intervertebrale în coloana cervicală.

Notă, că, în practică, bolile membrelor posterioare sunt cele mai frecvente, în timp ce articulațiile labelor din față rămân aproape întotdeauna în stare bună până la bătrânețe.

Informații generale despre tratament

Tratamentul medical al displaziei și al osteoartritei sa îmbunătățit semnificativ în ultimii cincisprezece ani datorită dezvoltării și introducerii de noi suplimente și medicamente. Vai, dar preveni dezvoltarea displaziei sau aceeași rotula nu au învățat, întrucât aparțin categoriei ereditare.

Datorită suplimentelor nutritive speciale, plimbărilor regulate, programării analgezice și antiinflamatoare, puteți opri principalele semne de deteriorare a articulațiilor, dar oh recuperarea este exclusă aici.

Cu cât începeți tratamentul mai repede, cu atât este mai probabil ca câinele dvs. să se poată mișca independent până la bătrânețe.. Desigur, intervenția chirurgicală poate ajuta în multe cazuri la eliminarea completă a bolii (articulațiile sintetice), dar costul acestei „plăceri” este de așa natură încât majoritatea crescătorilor trebuie să se mulțumească cu tratamentul medicamentos..

Important! Trebuie să începi cu optimizând greutatea unui animal bolnav (daca este necesar). Toate măsurile medicale vor fi complet inutile dacă câinele arată ca un coc cu picioare..

În principiu, cercetările efectuate de medicii veterinari au dovedit mult timp că este la la animalele supraponderale, probabilitatea de a dezvolta patologii articulare este cât mai mare posibil. Desigur, punerea câinelui în aer și apă nu merită: trebuie să vă consultați cu un medic veterinar pentru a prescrie dieta care este cea mai potrivită pentru animalul dvs. de companie.

Nu uitați de plimbările regulate, care sunt foarte importante în tratamentul unor astfel de boli.. Mulți oameni cred în mod eronat că, în cazul leziunilor articulare, câinele ar trebui să se întindă câteva zile fără să se miște, dar nu este așa. Când mergeți (în limite rezonabile, desigur), mușchii și tendoanele animalului sunt menținute într-o formă bună și servesc drept suport suplimentar pentru articulații. În caz contrar, procesul patologic începe să se dezvolte și mai repede..

Programul de reabilitare trebuie elaborat de un medic veterinar cu experiență. Din păcate, nu va mai fi posibil să joci jocuri în aer liber cu un câine bolnav, deoarece acestea au un efect foarte rău asupra stării animalului..

Tine minte, este important să antrenezi câinele în fiecare zi: exclusiv plimbările duminicale vor face mai mult rău. Terapia manuală și fizioterapia nu vor dăuna. Masajul, magneții și încălzirea s-au dovedit foarte bine în tratamentul patologiilor articulare.

Din păcate, dar boli grave precum displazie avansată de șold la câini, tratați exclusiv prin intervenție chirurgicală, terapia medicamentoasă poate ajuta doar la atenuarea suferinței animalului.

Tratament medicamentos

După cum am scris deja, în ultimii ani pentru tratamentul leziunilor articulare din ce în ce mai des variat suplimente nutritive, surprinzător de bine dovedit. Acestea se bazează pe glucozamină și condroitină, care, pe lângă medicina veterinară, sunt utilizate pe scară largă în medicină pentru tratarea osteoartritei. Aceste suplimente, spre deosebire de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, nu numai că ameliorează durerea și inflamația, dar ajută și la refacerea țesutului cartilajului..

Glucozamina este o polizaharidă care se găsește în glicozaminoglicanii și hialuronatul. Acestea sunt cele mai importante elemente de bază ale cartilajului articular. Condroitina îmbunătățește sinteza glicozaminoglicanilor și încetinește foarte mult procesele oxidative din țesuturi. Acest lucru este foarte important, deoarece în multe patologii articulare, stratul protector hialin de la capetele proximale ale oaselor se uzează, în urma căruia țesutul osos începe să se frece unul de celălalt „uscat”. Acesta din urmă provoacă suferință insuportabilă animalului, deoarece acest proces este însoțit de o reacție dureroasă puternică.

Rețineți că perioada minimă pentru administrarea suplimentelor care conțin aceste componente este de aproximativ șase săptămâni. În plus, dacă un câine are deja o boală articulară, ar trebui să primească medicamente pentru tot restul vieții sale, deoarece altfel, recăderea nu va dura mult..

Cele mai eficiente medicamente sunt cele care conțin S-adenosilmetionină (SAM, SAMe, SAM-e, ademetionină). În Occident, în ultimii ani, este deosebit de frecvent Denosyl SD4, dezvoltat inițial pentru tratamentul osteoartritei la om. Până în prezent, eficacitatea acestui agent în tratamentul bolilor articulare la animale nu a fost determinată cu precizie, dar cu toate acestea rezultatele experimentelor clinice sunt încurajatoare. S-a dovedit că medicamentul are efect antiinflamator pronunțat, poate opri și durerile severe. Acest medicament a funcționat deosebit de bine în cazurile în care este necesar pentru tratarea bolilor articulare la câinii de rasă mică..

Alte opțiuni de tratament

În cazurile mai severe, utilizați medicamente injectate direct în cavitatea articulară. Acesta este glicozaminoglicanul polisulfat. În Europa și Statele Unite, este vândut sub denumirea comercială Adekwan (Adequan). Medicamentul este scump, dar extrem de eficient. În special, este utilizat pentru a trata caii de curse, al căror cost depășește uneori câteva milioane de dolari. Acest remediu previne distrugerea finală a cartilajului și stimulează regenerarea acestuia. Apropo, mecanismul acestui proces nu este încă pe deplin înțeles..

Important în tratamentul bolilor articulare este acid hialuronic. Este una dintre cele mai importante componente ale lichidului sinovial, „lubrifiant” natural al articulațiilor. Poate că cel mai important efect al său este efectul său antiinflamator pronunțat, care este foarte important în tratamentul patologiilor articulare. Sincer, aproape toate cercetările privind utilizarea acestei substanțe au fost făcute la cai și, ulterior, la oameni. Dar în ultimii 5-7 ani, s-au acumulat o mulțime de date practice care confirmă efectul terapeutic pronunțat al medicamentului, care se manifestă în tratamentul câinilor..

Rețineți, de asemenea, că acidul hialuronic (cum ar fi glicozaminoglicanul polisulfat) este injectat direct în cavitatea articulară. Acest lucru oferă cele mai pronunțate rezultate.

Cum altfel pot fi tratate bolile articulare la câini? Dacă metodele de medicație descrise de noi nu ajută, există un singur mod fiabil - o operație chirurgicală în timpul căreia organul afectat este complet sau parțial înlocuit cu implanturi sintetice. Este scump (sau mai bine zis, foarte scump), dar de încredere.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli articulare la câini: elemente de bază și tratament