Dermatita de purici la câini: simptome și tratament

Puricii nu sunt doar cauza mâncărimii pentru animale și purtătorii diferitelor infecții, dar pot provoca și o reacție alergică severă pe piele. În acest caz, se dezvoltă o boală atât de gravă precum dermatita de purici, ale cărei simptome la câine nu apar imediat, iar tratamentul într-un stadiu avansat este mult mai dificil din cauza complicațiilor pronunțate (se poate vedea din fotografie că animalul de companie își poate pierde aproape toată haina). Prin urmare, este extrem de important să diagnosticați în timp util boala și să începeți imediat să o tratați..

Dermatita de purici

În plus, simptomele dermatitei prin purici la câini se extind la starea lor generală, care se reflectă în comportamentul animalelor. De regulă, acest lucru se manifestă prin următoarele modificări:

 • apar iritabilitate, emoție, scânceturi frecvente și lătrături fără motiv;
 • periodic anxietatea este înlocuită de letargie, apatie;
 • apetitul este redus semnificativ, digestia este perturbată, apare vărsăturile, scade greutatea corporală;
 • aspectul se agravează, ceea ce este agravat de pierderea stratului cu formarea de solzi seboreici și cruste pe piele.

Fotografie a dermatitei de purici la un câine

Atenţie! Dermatita de purici nu înseamnă că un câine are purici. Dacă un animal de companie este predispus la alergii sau are pielea prea sensibilă, atunci chiar și o mușcătură accidentală a unui ectoparazit poate provoca o reacție alergică severă.

Câinii cu dermatită de purici arată foarte dureros în fotografie, deoarece boala le aduce multă suferință și, prin urmare, necesită tratament imediat. În același timp, recunoașterea bolii poate fi dificilă dacă animalul este ținut afară. Iar diagnosticul și tratamentul dermatitei de purici la câinii care locuiesc în case sau apartamente se efectuează de obicei în timp util, deoarece semnele patologiei sunt atât de vizibile încât este pur și simplu imposibil să le ratezi. Pe de altă parte, tabloul clinic se poate manifesta sporadic și deseori îl induce în eroare pe proprietar. Dacă nu se face nimic, atunci boala începe să progreseze rapid. În orice caz, în prezența unui număr mare de ectoparaziți și a unei alergii la mușcăturile lor pe fondul lipsei unui tratament adecvat pentru dermatita de purici, câinele poate muri și o moarte dureroasă.

Câinele are dermatită de purici

Cauze

Principala cauză principală a dezvoltării unei reacții alergice este saliva de purici, care pătrunde în rană atunci când este mușcată. În saliva ectoparaziților există substanțe speciale - antigene, care sunt percepute de sistemul imunitar al câinelui ca fiind străine.

Organismele majorității animalelor sunt rezistente (rezistente) la astfel de compuși, dar unele sunt atât de sensibile încât o mușcătură de purici este suficientă pentru ca un câine să dezvolte dermatită de purici. Mai mult, alergiile pot apărea nu numai ca răspuns la mușcătura unei insecte adulte, ci și ca reacție la produsele activității sale vitale..

Alergia la saliva de purici poate afecta orice rasă de câine, indiferent de vârstă și condiții. Dar riscul bolii crește semnificativ dacă animalul de companie nu primește în timp util profilaxia antiparazitară..

Tratament

Dermatita de purici la câini este tratată în două moduri:

 • distrugerea completă a puricilor și a deșeurilor lor;
 • ameliorarea simptomelor unei reacții alergice

Deoarece nu va fi posibilă vindecarea alergiilor fără eliminarea surselor de antigeni, în primul rând se efectuează controlul puricilor. Pentru aceasta, se utilizează tot felul de medicamente (spray-uri, șampoane, picături), care sunt vândute în orice farmacie veterinară. Dar nu trebuie să alegeți singur medicamentul. Acest lucru trebuie făcut de către un medic veterinar, luând în considerare gravitatea bolii, numărul de ectoparaziți, zona zonelor afectate și alți factori individuali care pot afecta eficacitatea tratamentului..

Tratament pentru purici pentru un catelus

Tratamentul antiparazitar se efectuează în 2 etape, cu o pauză de 2 săptămâni, ceea ce permite distrugerea completă nu numai a insectelor adulte, ci și a larvelor acestora. Cel mai adesea, drogurile sunt folosite pentru acest lucru. Front Line, "Bastion", Phiprist. În plus, pentru administrare internă, sunt utilizate pe scară largă comprimatele Capstar, a căror substanță activă pătrunde în sângele unui animal, iar după o mușcătură ucide ectoparazitul.

Împreună cu scăparea animalului de purici, se efectuează o dezinfectare completă a camerei în care locuiește. Pentru a face acest lucru, mai întâi curățarea se efectuează cu un aspirator, iar apoi toate camerele din casă sau apartament sunt tratate cu o soluție de preparate speciale („Neostomazan”, „Butoks”) sau spray („Bolfo”, „Baruri”). Toate jucăriile, obiectele de uz casnic și locul de dormit al câinelui sunt, de asemenea, dezinfectate. În același mod, voliera este curățată de prezența puricilor dacă câinele locuiește pe stradă..

Neostomosan

De asemenea, odată cu distrugerea puricilor, se efectuează tratamentul direct al dermatitei prin purici, care poate reduce severitatea simptomelor și poate atenua starea câinelui. În acest scop, glucocorticoizii ("Prednisolon", "Metilprednisolon", "Hidrocortizon" etc.) sunt prescrise cel mai adesea pentru ameliorarea inflamației, reducerea mâncărimii și reducerea severității reacțiilor la antigeni. În unele cazuri, antibioticele pot fi utilizate pentru tratament, iar în cazuri severe, injecțiile cu steroizi.

Atenţie! Antihistaminicele nu sunt suficient de eficiente pentru tratarea dermatitei de purici la câini. Acestea pot fi administrate unui animal de companie numai într-un stadiu avansat al bolii pentru ameliorarea simptomelor acute de alergie..

Este categoric imposibil să se ocupe de tratamentul dermatitei de purici la câini, făcând un diagnostic personal comparând fotografiile animalelor bolnave de pe Internet cu aspectul unui animal de companie. Toate măsurile terapeutice și medicamentele trebuie prescrise de un medic veterinar, luând în considerare caracteristicile individuale ale evoluției bolii. Medicamentele tradiționale pot fi utilizate doar ca adjuvant la terapia prescrisă de un medic veterinar.

Cu un tratament adecvat al câinilor pentru dermatita de purici, prognosticul este foarte bun. În caz contrar, boala este plină de dezvoltarea sepsisului, piodermei, limfadenopatiei și a altor complicații grave, inclusiv moartea..

Minciunile câinilor

Prevenirea

Este imposibil să scapi complet câinele de alergia la purici. Prin urmare, trebuie să vă amintiți întotdeauna că, cu tendința de a purifica dermatita la purici a unui animal de companie în toate modurile, trebuie să încercați să o protejați de mușcăturile ectoparazite. Pentru a face acest lucru, trebuie urmate următoarele recomandări:

 • puneți un guler anti-purici și schimbați-l în timp util, în conformitate cu data de expirare;
 • spălați regulat așternutul pe care doarme în casă sau în volier;
 • igienizați periodic spațiile, interiorul mașinii și alte locuri în care se află câinele;
 • tratați în mod sistematic animalul cu agenți antiparazitari pe bază de selamectină, imidacloprid, fipronil, din care puricii mor imediat după contact;
 • protejați-vă de comunicarea cu animalele fără stăpân;
 • respectați regulile de igienă și examinați zilnic prezența ectoparaziților;
 • întărește imunitatea cu o nutriție adecvată, îmbogățită cu complexe de vitamine.

Dermatita prin purici este o boală alergică gravă care poate fi prevenită prin păstrarea câinelui liber de purici. Pentru a face acest lucru, trebuie să ne amintim că insectele în sine, ouăle și larvele lor sunt peste tot, prin urmare măsurile de protecție ar trebui să fie multidirecționale și sistematice.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dermatita de purici la câini: simptome și tratament