Otita medie, o afecțiune severă a urechii la câini

Bolile urechii la câini sunt relativ neobișnuite. De regulă, totul se limitează la acarienii urechii, care, odată cu începerea tratamentului în timp util, pot fi învinși relativ rapid și fără consecințe. Dar uneori aceleași căpușe sau boli infecțioase duc la dezvoltarea unor patologii mai severe. Cum ar fi otita medie internă la câini.

Ce este?

Cum probabil știți, otita medie numită inflamație a urechii. Interna este cea mai severă variație a acestei patologii., deoarece implică înfrângerea părților interne ale aparatului auditiv al animalelor (adică timpanul, cohleea etc.). De regulă, nevindecarea la timp duce la boală în aer liber și in medie otita medie.

Otita medie internă primară este extrem de rară. Este înregistrat numai la spanielii regelui Charles și la alte rase. Boala este periculoasă, deoarece este plină de procese inflamatorii în structurile profunde adiacente creierului.

Cu otita medie, câinele dvs. se scarpină în urechi mai rar (în comparație cu soiurile mai ușoare). Animalul sta mai des, clătinând din cap sau înclinându-l. Partea pantei indică locul localizării procesului inflamator (sindrom vestibular central).

Dar acest lucru nu se aplică cazurilor în care animalul de companie suferă de dureri severe. În astfel de situații, câinele începe să zgârie urechile în așa fel încât să poată duce la apariția vânătăilor. Cu toate acestea, vom repeta încă o dată că otita medie internă în sine apare extrem de rar - de obicei este cauzată de otita medie externă sau mijlocie.

Adică, tabloul clinic este completat de simptomele lor: urechile pot părea inflamate, înroșite, iar părul cade adesea pe ele. În multe cazuri, exsudatul curge direct din canalele urechii, adesea cu un miros dezgustător. Din această cauză, părul care crește în apropierea auriculelor se dovedește a fi lovit și lipit împreună de secreții..

Deoarece acest tip de otită medie poate provoca deteriorarea structurilor craniene profunde, unele animale prezintă o imagine clinică caracteristică inflamației nervului facial. Acestea includ: ptoză, „Picătură” a urechilor, amorțeală și aspect „cauciucat” al botului în sine. Pierderea este adesea observată secolul al III-lea. Se poate dezvolta cheratită, uneori apar ulcere corneene. Uneori, când vine vorba de atrofia completă a nervului facial, ale cărui membrane au fost topite de puroi, nasul și buzele animalului pot fi trase deoparte, ceea ce face ca animalul de companie să arate oarecum înspăimântător. Aceste semne ajută la deosebirea otitei medii de soiurile mai simple și mai puțin periculoase..

Notă - în majoritatea cazurilor, toate aceste leziuni se află pe aceeași parte a capului cu otita medie în sine.

Când boala a mers departe, simptomele afectării auzului încep să apară și, și mai rău,, tulburări ale funcției vestibulare. Există un nistagmus orizontal sau vertical (acesta din urmă indică deteriorarea creierului însuși), torticolis, animalul începe să meargă nesigur și „incorect”, de multe ori se împiedică și cade pe un loc complet plat. Progresul infecției de la urechea internă la creier are ca rezultat meningita, meningoencefalita sau dezvoltarea de profunde abcese. Dacă nu se face nimic, otita medie severă cu șanse de aproape 100% să se termine cu leziuni cerebrale, duce adesea la septicemie. În ambele cazuri, există un singur rezultat și este foarte trist.

În principiu, este ușor de aflat când patologia a ajuns la creier. Dacă în alte cazuri câinele cumva, dar manifestă interes pentru mediul extern, mănâncă și bea ocazional, atunci cu deteriorarea sistemului nervos central, el devine foarte apatic, de multe ori animalul cade în la care, de unde nu mai iese. În plus, chiar dacă animalul dorește să mănânce, este posibil ca atunci când infecția să pătrundă direct în creier, aceasta fizic incapabil să mestece sau chiar să înghită apă. Aceste animale de companie mor de epuizare și deshidratare..

Important! În acest din urmă caz, este extrem de important să excludem rabie, întrucât este însoțit de simptome similare.

Despre diagnostic

Un diagnostic poate fi pus pe baza unei combinații de semne clinice și istoric medical. Dacă animalul de companie avea deja otită medie înainte de apariția simptomelor grave sau proprietarul a observat cel puțin exsudatul care curge din canalul urechii din când în când, nu este nevoie să vă gândiți mult timp atunci când faceți un diagnostic. Pentru un studiu mai detaliat al „interiorului” aparatului auditiv, se folosește un dispozitiv numit otoscop..

În plus, poate fi folosit ultrasunete și examinarea cu raze X, care ajută la vizualizarea mai bună a locului de localizare a proceselor inflamatorii. În general, medicii veterinari experimentați recomandă utilizarea ambelor tehnici fără eșec - aceasta este singura modalitate de a determina în mod fiabil severitatea procesului..

Radiografia poate ajuta la detectarea degradării structurilor osoase ale aparatului auditiv și a restului craniului. Din păcate, în cazurile avansate, diagnosticul se face deja pe baza unei examinări post-mortem. Vă vom avertiza imediat - este dificil să tratați această patologie și, din păcate, terapia nu are întotdeauna succes, medicamentele nu sunt ieftine.

Tehnici terapeutice

Deoarece otita medie profundă este aproape întotdeauna cauzată de acțiunea microflorei patogene, se prelevează o probă de material patologic cu ajutorul unui otoscop, însămânțarea se face pe un mediu nutritiv, după care se determină cu precizie tipul de agent patogen. În plus, cu ajutorul unei culturi crescute, medicamentele sunt titrate (adică se detectează sensibilitatea la medicamentul agentului), după care medicul veterinar poate prescrie deja un tratament eficient pentru otita medie internă la un câine..

Important! O atenție deosebită trebuie acordată cazurilor cronice - acestea sunt adesea cauzate de ciuperci și drojdii, ceea ce face ca patologia să fie foarte dificil de tratat. Trebuie să folosim medicamente scumpe și toxice, cursul tratamentului poate fi foarte lung.

Otita medie indusă de acțiune în urechea internă a câinelui acarienii urechii, trebuie tratate cu medicamente insecticide puternice.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Otita medie, o afecțiune severă a urechii la câini