Bronhopneumonie - o infecție bacteriană a căilor respiratorii la câini

În termeni generali, sistemul respirator al câinilor este împărțit în două părți. Tractul respirator superior este format din cavitatea nazală, sinusurile, gâtul și traheea, în timp ce tractul respirator inferior este reprezentat de bronșiole, bronhii și alveole (în acestea din urmă are loc schimbul de gaze).

Strict vorbind, bronhopneumonia este o inflamație atât a plămânilor, cât și a căilor respiratorii (bronhii și bronșiole), în timp ce pneumonia este pneumonie, adică căile respiratorii inferioare. Cu toate acestea, acești termeni nu sunt practic separați în medicină și medicina veterinară. Deci, de ce apare bronhopneumonia și care este riscul de bronhopneumonie la câini??

Ce cauzează pneumonia?

De regulă, boala apare ca răspuns la acțiunea microflorei patogene sau a substanțelor iritante. La câini, majoritatea cazurilor de pneumonie se datorează unei infecții bacteriene.. Cele mai frecvente bacterii care cauzează pneumonie și inflamații bronșice la câini sunt: ​​Bordetella bronchiseptica, Streptococcus zooepidemicus, Pasteurella multocida, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, E. coli și soiurile Mycoplasma.

Bordetella bronșiepticele sunt extrem de contagioase și pot fi ușor transmise de la câine la câine. Boala se numește de obicei „infecțioasă traheobronșită", Adică înseamnă inflamația traheei și bronhiilor, dar procesul se poate răspândi mai adânc în plămâni, în special la câinii tineri sau bătrâni, animale cu sistem imunitar suprimat. Alți agenți bacterieni sunt mai puțin infecțioși. Există alte cauze ale bolii?

Uneori, câinii se îmbolnăvesc de pneumonie bacteriană, care se dezvoltă ca o infecție secundară. Cauza principală este patologia virală, cum ar fi parainfluenza sau al doilea tip adenovirus. În alte cazuri, iritanții precum fumul de tutun, smogul sau chiar substanțele chimice de uz casnic pot predispune la infecție. Există vreo predispoziție specială?

Orice boală sau afecțiune care afectează căile respiratorii poate contribui la dezvoltarea bolii. Sunt expuși riscului câinii cu neoprit voma (infecție sau otrăvire) care suferă de boli ale gurii și nasului, cu tumori ale sistemului respirator. De asemenea, include animale care au acut sau cronic insuficiență renală, Diabet, Boala lui Cushing sau boala Addison.

Tabloul clinic al bolii, diagnostic

Care sunt simptomele bronhopneumoniei la câini? Câinii cu bronhopneumonie bacteriană au un nivel ridicat temperatura, dificultăți de respirație, acestea sunt apatice, adesea tuse, în cazuri severe, se poate ajunge la comatose stări. Scurgere abundentă de exsudat din pasajele nazale, respirație puternică și răgușită, dificultăți de respirație, pierderea în greutate, anorexie și deshidratare.

Aceste simptome pot fi cauzate de altceva? Da, multe dintre aceste semne clinice sunt comune pentru zeci și sute de patologii diferite, este imposibil să se pună un diagnostic corect pe baza observării lor. În special, edem și chiar și cancerul pulmonar poate prezenta un tablou clinic similar. Înainte de a confirma sau respinge diagnosticul de bronhopneumonie, medicul veterinar va trebui să efectueze o mulțime de teste de diagnostic.

Va face teste sânge și urină, va supune câinele la un examen fizic complet. Pentru a face un diagnostic cu precizie maximă, trebuie să faceți următoarele:

  • Un test de sânge extins este important, verificându-i starea biochimică. În mod ciudat, arată la prima vedere, dar clinica trebuie să facă o analiză a fecalelor. Faptul este că pneumonia la animale este adesea o consecință a activității celei de-a doua etape. ascaris, adică viermi paraziți. Când migrează de la plămâni la tractul digestiv, organele respiratorii au dificultăți, se poate dezvolta o reacție inflamatorie. Prezența paraziților va fi indicată nu numai de ouăle lor în fecale, ci și de multe eozinofile într-un frotiu de sânge examinat..
  • Pentru orice suspiciune de bronhopneumonie, se ia o radiografie și procedura cu ultrasunete cavitatea toracică. Aceste metode, cu un grad ridicat de fiabilitate, vă permit să stabiliți dacă există acumulări de exsudat în plămâni..
  • Dacă echipamentul clinicii veterinare permite, specialistul folosește un bronhoscop. Este utilizat pentru examinarea directă a membranelor mucoase ale căilor respiratorii la un animal bolnav..

După finalizarea examinării vizuale, medicul preia probe de celule (răzuiri) care acoperă bronhiile și bronhiolele, care vor fi utilizate pentru a crește cultura agentului patogen pe medii nutritive. O opțiune mai puțin traumatică este o spălare efectuată folosind același bronhoscop și ser fiziologic cald.

Cultura agentului patogen este extrem de importantă nu numai din punctul de vedere al diagnosticului: este pe el verificați efectul antibioticelor și altor agenți antimicrobieni, ceea ce economisește mult timp și crește semnificativ eficacitatea tratamentului.

Metode terapeutice

Dacă un animal de companie suferă de căi respiratorii sindrom de suferință, este deshidratat și / sau suferă de anorexie, spitalizarea sa este obligatorie. În cazurile severe, trebuie să folosiți măști de oxigen și să țineți animalul de companie sub picături pentru câteva zile. Tamponarea intravenoasă este utilizată pentru ameliorarea intoxicaţie, ameliorarea stării animalului cu febră de tip constant și intermitent.

Dacă câinele dvs. este suficient de stabil pentru a fi tratat ca ambulatoriu, medicul veterinar vă va asigura că vă prescrie bronhodilatatoare, medicamente pentru tuse și alte medicamente care stabilizează procesul de respirație..

Consultați medicul veterinar pentru sfaturi privind utilizarea pentru tratament nebulizator, care pot fi cumpărate de la orice farmacie. Acest dispozitiv este extrem de convenabil prin faptul că pulverizează medicamente sub forma celui mai mic aerosol - în acest caz, aproape 100% din medicamentul activ ajunge direct în plămâni și bronhii. Acest tratament al bronhopneumoniei la câini este mult mai eficient..

Amintiți-vă că este necesar un animal de companie bolnav are nevoie de căldură și apă curată și proaspătă. În plus, atunci când stabilizați starea animalului de companie, este util să îl luați (zilnic) plimbări scurte, a cărei durată nu poate depăși 20-30 de minute. O astfel de metodă simplă poate crește semnificativ volumul de efluent de spută. Vă rugăm să rețineți că timp de cel puțin trei săptămâni de la începerea tratamentului, este necesar să limitați activitatea animalului dvs. în timpul mersului, împiedicându-l să alerge și să sară prea activ, respirând aer rece. În acest din urmă caz, recidiva este posibilă..

Prognosticul depinde de severitatea bolii și de prezența unor factori predispozanți. Dacă animalul are bronhopneumonie simplă, fără complicații, atunci totul se va încheia probabil bine (cu începutul tratamentului în timp util). Este foarte important să eliminați în timpul terapiei factorii predispozanți (inclusiv cei ipotetici), astfel încât să nu existe recăderi. Pentru animalele bătrâne, foarte tinere și debilitate, prognosticul variază de la precaut la nefavorabil.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bronhopneumonie - o infecție bacteriană a căilor respiratorii la câini