Inflamația prostatei la câini: simptome, diagnostic, terapie

Prostatita este un coșmar pentru toți bărbații peste 40 de ani ... Deși, nu ar trebui să presupunem că această boală este caracteristică numai oamenilor. Inflamația prostatei la câini este, de asemenea, frecventă și, de asemenea, duce la rezultate destul de severe.

Ce este?

Acesta este numele inflamației glandei prostatei.. De regulă, patologia este de origine bacteriană. Pur și simplu, această boală provoacă un proces inflamator în glanda prostatică. Uneori boala este o consecință inflamația uretrei, și Vezica urinara. Aceste cazuri sunt cele mai frecvente, apar cel mai des. Dar prostatita poate fi rezultatul unor patologii mult mai grave. Precum pielonefrita, de exemplu. În 87% din cazuri, inflamația prostatei apare la bărbați ne-castrati cu vârsta cuprinsă între șapte și opt ani. Cu cât câinele este mai în vârstă, cu atât riscul de îmbolnăvire este mai mare. Patologia poate fi atât acută, cât și cronică. Forma acută este mai periculoasă, deoarece duce adesea la dezvoltarea abceselor și se poate termina cu peritonită purulentă.

Ce simptome indică debutul bolii? Sunt destul de diverse, iar tabloul clinic poate varia foarte mult în funcție de forma bolii (acuta, așa cum am menționat deja, este mult mai severă). În cazuri tipice, se observă următoarele:

 • Febra persistentă sau intermitentă.
 • Descărcare sângeroasă sau tulbure din penis.
 • Urina colorată în roșu (hematurie).
 • Diaree, constipație.
 • Mersul „din lemn”.
 • Slăbiciune, refuz complet sau parțial de a se hrăni, pierderea în greutate.
 • Letargie.
 • Câinele împinge puternic atunci când urinează sau își face nevoile. Uneori animalul dvs. poate petrece ore întregi încercând să golească intestinul sau vezica urinară, dar fără prea mult efect..
 • În caz de cronică prostatita - infertilitatea masculului, incapacitatea de a se împerechea.

Diagnosticul inflamației prostatei

Dacă observați cel puțin unul dintre simptomele de mai sus, duceți animalul de companie la medicul veterinar fără întârziere.

Medicul veterinar va trebui să efectueze următoarele teste de diagnostic pentru a verifica prezența sau absența inflamației în prostata câinelui dumneavoastră:

 • Simțirea prostatei prin peretele rectal.
 • Analiza urinei.
 • Semănarea materialului patologic obținut pe medii nutritive.
 • Examinarea microscopică a secreției de prostată.
 • Radiografia cavităților pelvine și abdominale.
 • Cu ultrasunete studiu.
 • Studiu sânge, Evaluarea VSH și biochimie.

Diagnostic diferentiat

Problema este că toate semnele clinice de mai sus pot fi cauzate de boli care nu au nicio legătură cu prostatita. Toate pot apărea atât separat, cât și împreună cu inflamația prostatei, iar cauzele lor sunt adesea aceleași. Mai mult, inflamația prostatei la câini este adesea rezultatul uneia dintre aceste afecțiuni..

Abcesul prostatei. Se caracterizează prin formarea unei cavități în grosimea organului care conține leucocite, bacterii și resturi celulare. Cel mai adesea, patologia este o consecință a bolilor cronice ale sistemului genito-urinar. Un abces nu numai că provoacă o reacție dureroasă puternică care privește animalul de somn și odihnă. El arată întotdeauna o tendință de creștere. În unele cazuri, astfel de abcese pot fi la fel de mari ca o portocală mare. În mod surprinzător, sunt capabili să comprime complet atât rectul, cât și uretra. Acest lucru va face ca animalul tău de companie să împingă foarte tare atunci când urinează și își face nevoile..

Hiperplazia prostatică benignă (HBP). Această patologie este foarte ușor de confundat cu prostatita, deoarece, cu această boală, mărimea prostatei este, de asemenea, mult crescută. Din nou, boala afectează câinii bătrâni, ceea ce duce la consecințe simple - multe cazuri de „prostatită cronică” sunt de fapt hiperplazie. Se dezvoltă pe fondul tulburărilor hormonale comune corpului animalelor de companie vechi. De regulă, creșterea excesivă a țesutului benign nu dă semne clinice pronunțate. Uneori se poate dezvolta hematurie. Poate fi diagnosticat numai prin examinarea cu raze X sau cu ultrasunete a cavității abdominale.

Neoplazie de prostată (cancer) - „imită” și prostatita cronică. Spre deosebire de neoplasmele benigne, tumorile maligne afectează imediat sănătatea animalului: câinele devine letargic, refuză hrana și slăbește rapid. Nu întâmplător izolăm neoplasmele maligne, deoarece neoplazia prostatei este cancer în 89% din cazuri. Cel mai adesea, sunt detectate adenocarcinom și carcinom cu celule de tranziție. Interesant este că oncologia apare cu o frecvență egală atât la bărbații castrați, cât și la cei „curajoși”..

Metaplazie scuamoasă. Această patologie se dezvoltă pe fondul tulburărilor hormonale asociate cu secreția excesiv de activă de estrogen. La rândul său, principala cauză este o tumoră testiculară provenită din celulele Sertoli. În unele cazuri, acest efect se poate datora utilizării prelungite a medicamentelor hormonale. Interesant este faptul că tumorile cu celule Sertoli acționează extrem de prost asupra măduvei osoase roșii, motiv pentru care animalul dezvoltă deseori anemie cronică..

Astfel, pentru a obține un diagnostic precis, este necesar să combinați un examen fizic detaliat cu studii de diagnostic. Chiar și un tablou clinic „caracteristic” nu indică întotdeauna inflamația prostatei. Astfel, un bărbat intact (care nu este castrat) cu febră, dureri abdominale, sânge sau puroi în urină este puțin probabil să aibă prostatită. Mai degrabă, el suferă de pancreatită. Câinii cu inflamație a prostatei sunt de obicei letargici, dureroși, dar semne de inflamație acută nu se manifestă întotdeauna. Prostatita cronică este și mai greu de diagnosticat.

În cazurile îndoielnice (și sunt aproape întotdeauna așa), va trebui să faceți o biopsie pentru a spune exact în ce stare se află prostata animalului de companie în funcție de starea țesutului. Procedura este destul de periculoasă și se recomandă efectuarea acesteia numai atunci când este necesar. În plus, animalului trebuie să i se administreze anestezie generală pentru a efectua biopsia.. Singurul semn „caracteristic” al prostatitei cronice este absența durerii în timpul examinării rectale a prostatei. În consecință, prognosticul și terapia ulterioară depind în mare măsură de stadiul de dezvoltare și forma bolii..

Motive posibile

După cum presupun acum medicii veterinari practicanți, principala cauză a inflamației prostatei este un fel de infecție bacteriană care afectează sistemul genito-urinar.. Mai ales periculos patologia vezicii urinare și a rinichilor. Cu toate acestea, cazurile de prostatită după boli însoțite de sepsis au fost descrise de multe ori. E. coli (mai precis, tulpinile sale patogene) este cea mai frecventă bacterie care provoacă infecția.

Ca și în cazul oricărei boli inflamatorii, factorii predispozanți sunt destul de tipici - slăbirea imunității pe fondul cronic stres, nutriție de proastă calitate, helmintic invazii etc. În plus, în cazuri rare, unele patologii congenitale ale dezvoltării prostatei, precum și bolile autoimune, pot duce la dezvoltarea patologiei. Acestea din urmă sunt cele mai dificile, deoarece sunt foarte greu de identificat și este complet imposibil să le vindeci. Există cazuri destul de rare în care prostata la câini s-a inflamat pe fondul otrăvirii cu toxine de mucegai și ciuperci patogene. Cu toate acestea, bolile inflamatorii ale etiologiei „mucegăite” sunt departe de a fi neobișnuite la câini, ai căror proprietari economisesc în orice mod la hrănirea animalului.

Tehnici terapeutice

Tratamentul, așa cum am spus deja, depinde de forma bolii și de gradul de neglijare a procesului patologic. Deci, cu prostatita acută, animalul, de regulă, se simte rău și, în absența celor mai de îngrijire de bază, poate chiar să moară din cauza fenomenelor septice. Pentru a preveni acest lucru, se efectuează teste de la animal, inclusiv prin masaj prin rect, se ia conținutul prostatei și apoi se prescrie terapia cu antibiotice. Când o cultură a agentului patogen este cultivată din materialul patologic selectat, terapia curentă poate fi corectată prin selectarea celor mai eficiente medicamente.

Desigur, inițierea terapiei cu antibiotice fără identificarea prealabilă a agentului patogen nu este o idee bună, dar în acest caz s-ar putea să nu existe nicio alegere, deoarece întârzierea poate fi plină de dezvoltarea abcesului prostatic și a altor „probleme”. Iată o listă cu cele mai eficiente antibiotice pentru prostatită: eritomicină, clindamicină, cloramfenicol, trimetoprim. Sulfonamidele și chinolonele sunt destul de eficiente.

Antibiotice, de regulă, se acordă minimum patru săptămâni; în cazuri dificile, durata tratamentului poate fi crescută semnificativ. În cazurile avansate, când starea generală a animalului este foarte dificilă, perfuziile intravenoase de substanțe nutritive și tampoane sunt, de asemenea, prescrise pentru ameliorarea intoxicației. În plus, pot fi necesare medicamente pentru durere..

Dacă în decurs de două săptămâni nu este vizibilă nicio îmbunătățire a stării animalului, iar analizele de sânge efectuate arată în mod constant un nivel semnificativ crescut de leucocite, este foarte recomandat să castrați câinele, întrucât funcția sa reproductivă după o astfel de boală gravă va fi în orice caz pusă în discuție. Cu toate acestea, o astfel de abordare radicală este mai recomandată pentru animalele de companie cu vârsta de peste cinci ani. La animalele tinere, prostatita este cel mai adesea gestionată în decurs de o săptămână sau două (maxim).

Se știe că după castrarea, dimensiunea glandei prostatei este redusă cu aproximativ jumătate în trei săptămâni. Se crede că atinge valorile normale în aproximativ două până la trei luni. Acest efect este asociat cu o scădere treptată a nivelului hormonilor sexuali masculini din sânge. Studiile efectuate de medicii veterinari arată, de asemenea, că prin castrarea bărbaților înainte de a ajunge la pubertate, probabilitatea de a dezvolta prostatită este redusă cu cel puțin 70%. În cazurile în care animalul nu reprezintă o valoare de reproducere, vă puteți gândi în avans - astfel că câinele va fi mai liniștit și sănătatea lui va deveni mai puternică. Dar castrarea, apropo, nu afectează în niciun fel probabilitatea de cancer de prostată..

Ce altceva poți face pentru a îmbunătăți starea animalului tău de companie? Pentru ameliorarea reacției inflamatorii, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Este adevărat, tratarea câinelui cu ei prea mult timp nu va funcționa încă: aceste medicamente „cu o explozie” plantează tensiunea sistemului imunitar, care este plină nu numai de deteriorarea procesului patologic deja existent, ci și de apariția de noi „răni”. În special, există un pericol fantomatic de a dezvolta patologii fungice ale pielii la un câine..

Îngrijire la domiciliu și prevenire

La fiecare 1-2 săptămâni după începerea tratamentului, asigurați-vă că îi arătați animalului de companie unui medic veterinar. În același timp, testele de sânge sunt repetate pentru a evalua dinamica. În principiu, este mai bine să luați urină și probe de secreție de prostată la fiecare trei până la cinci zile, mai ales în cazuri dificile: astfel, specialistul poate înțelege dacă terapia dă rezultate pozitive. Poate fi necesar să tratați mai departe inflamația prostatei câinelui.

Important! Urmăriți în permanență cum și „ce” urinează câinele dvs. - dacă culoarea urinei devine treptat mai deschisă, iar lichidul în sine devine mai transparent, animalul de companie este probabil în curs de reparare. Vă rugăm să rețineți că atunci când tratați prostatita cronică, animalul trebuie monitorizat de un medic veterinar timp de cel puțin o lună, deoarece în acest caz riscul de recidivă este destul de mare. Dacă ceva vă îngrijorează sau credeți că semnele clinice reapar, anunțați imediat medicul specialist în acest sens.

În plus, timp de aproximativ cinci săptămâni după terminarea tratamentului, este necesară prelevarea de probe de sânge și secreții de prostată pentru a determina cu exactitate dacă agentul patogen rămâne în corpul câinelui și dacă procesul inflamator a „început” din nou..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Inflamația prostatei la câini: simptome, diagnostic, terapie