Gangrena la un câine - cauze, tipuri și simptome

Câinii sunt creaturi vesele și active. Aceste animale au nevoie de plimbări lungi și constante. Este important ca proprietarii să rețină că după fiecare plimbare câinele trebuie examinat cu atenție pentru a observa eventualele daune și răniri la timp. Uneori sunt plini de dezvoltarea unor boli extrem de grave și periculoase! Un exemplu de astfel de patologie este gangrena la un câine..

Definiția conceptului

Acesta este numele procesului de moarte și liză a celulelor și țesuturilor, însoțit de o încălcare a structurii lor și pierderea funcțiilor. Există, de asemenea, o schimbare accentuată a culorii zonelor afectate, care capătă o nuanță maro închis sau aproape negru. Adesea, gangrena este însoțită de intoxicație severă a întregului corp, precum și de o reacție dureroasă. Dacă câinele dvs. are gangrena labei, câinele are puține șanse să o păstreze. Cu toate acestea, această boală este în general plină septicemie, adesea se termină fatal și, prin urmare, amputarea este adesea cea mai bună cale de ieșire.

Cauzele apariției

Practic, apare din cauza unui fel de rănire: răni, tăieturi adânci, leziuni prin strivire. Unele tipuri de gangrenă (uscată) sunt cauzate de expunerea membrelor sau a pielii la factori fizici sau chimici (radiații dure, temperatură ridicată sau scăzută). Desigur, rolul principal în dezvoltarea procesului de liză revine diferitelor microorganisme patogene. Dacă pielea a fost mai mult sau mai puțin grav deteriorată, există întotdeauna riscul pătrunderii unei cantități mari de microflorei, astfel încât orice rană sau zgârietură găsită pe labele câinelui după o plimbare ar trebui tratată fără greș. În special, clostridiile sunt extrem de periculoase în acest sens, ceea ce poate provoca chiar gangrena gazoasă. În unele cazuri, aspectul său se datorează prezenței cheagurilor de sânge sau flebitei: dacă ceva blochează lumenul unui vas mai mult sau mai puțin important și important, țesuturile care nu primesc nutriție din această cauză încep pur și simplu să se stingă.

În cele din urmă, există complicații postoperatorii. Rareori, gangrena apare la un câine după operație. Cel mai adesea, aceasta indică o intervenție chirurgicală efectuată neprofesional, în care regulile de asepsie și antisepsie nu au fost respectate în mod corespunzător. Acest lucru se întâmplă și dacă câinele nu primește nici măcar o îngrijire minimă după operație, bandajele nu sunt schimbate la timp etc..

Clasificare

Există trei tipuri principale:

  • Uscat.
  • Umed.
  • Gangrena gazoasă.

Ce patologie este considerată cea mai periculoasă? Evident, ultimele două. În primul rând, aceste două tipuri de gangrenă sunt cauzate exclusiv de bacterii patogene, extrem de periculoase, inclusiv de Clostridia menționată anterior. În plus, aceste două soiuri duc la cea mai puternică intoxicație a corpului cu produse de descompunere a țesuturilor. Adesea (aproape întotdeauna) sunt pline de sepsis, provoacă o reacție dureroasă puternică. Gangrena uscată este mult mai sigură. Nu duce în toate cazurile la pierderea unui membru, se caracterizează prin prezența unei linii de demarcație persistente și clare și, prin urmare, probabilitatea infecției cu sânge este de zece ori mai mică.

Simptome

Toate tipurile de gangrenă au aproximativ aceleași simptome. Un loc afectat de microflora patogenă sau afectat de factori de mediu agresivi devine considerabil mai rece decât alte părți ale corpului. Dacă gangrena este uscată, atunci în timp, pielea din acest loc se usucă literalmente și apoi este respinsă, cu formarea unei cicatrici ușor sângerând (posibil cu urme de puroi). În cazul în care microflora a trecut la treabă, în timp, un membru sau altă parte a corpului începe să se umfle, culoarea țesuturilor din acest loc se schimbă de la doar maro-cenușiu la aproape negru. Starea generală a animalului se deteriorează rapid, o creștere bruscă a temperaturii corpului este posibilă din cauza sepsisului. În viitor, pielea membrului în descompunere izbucnește, pe suprafață apare un lichid maro-brun (ichor) cu un miros dezgustător de putregai..

Terapie

Deci, ce zici de tratament? Exclusiv într-o clinică veterinară dotată cu un chirurg experimentat. Aproape întotdeauna este necesar să se recurgă la amputare, animalul este pompat până la urechi cu cele mai puternice antibiotice, care pot opri dezvoltarea procesului.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Gangrena la un câine - cauze, tipuri și simptome