Gastroenterocolită la câini: diagnostic, simptome și tratament

După cum știți, sănătatea întregului organism depinde în mare măsură de starea sistemului digestiv. Dacă sunt inflamate și ulcerate, nu se poate aștepta la nimic bun. Stomacul și intestinele bolnave nu sunt capabile să digere alimentele în mod normal, nu pot absorbi substanțele nutritive, coaja lor devine ușor permeabilă la microorganismele patogene și toxinele lor. Gastroenterocolita este deosebit de periculoasă.

Informatii de baza

În practica veterinară și medicală, acesta este numele inflamației difuze a stomacului și a tuturor părților intestinului. Această afecțiune este adesea cauzată de otrăvirea gravă sau de ingestia microflorei patogene. În același timp, câinele suferă de durere, vărsături și diaree, se pot observa deseori semne de intoxicație generală. Să luăm în considerare câteva cauze tipice ale bolii:

 • Boli virale, fungice și bacteriene, afectând direct tractul digestiv.
 • Infecții frecvente, precum pneumonie, septicemie, infecție a tractului urinar, meningită. Da, plămânii sau organele urinare nu sunt conectate direct cu organele digestive, dar infecțiile severe slăbesc foarte mult corpul, ceea ce duce la dezvoltarea gastroenterocolitei.
 • Ingerarea obiectelor otrăvitoare sau necomestibile de către câine. Este foarte periculos să mănânci oase de pui, care rănesc și irită puternic membranele mucoase intestinale..
 • Intususcepția intestinală.
 • Tumori de etiologie malignă, deși în unele cazuri neoplasmele benigne pot duce și la dezvoltarea unei reacții inflamatorii.
 • Pancreatită (inflamația pancreasului) sau colecistita (inflamația vezicii biliare). În acest caz, intestinul subțire nu primește o cantitate suficientă de secreții necesare pentru digestia alimentelor. Acesta din urmă poate începe să putrezească, va apărea inflamație.
 • Conducte înfundate pancreas / vezica biliara.
 • boala Addison.
 • Boli ale glandei tiroide.

Acesta este cel mai general, dar departe de cea mai detaliată listă de motive., care poate contribui la apariția gastroenterocolitei. Rețineți că, în practica veterinară, inflamația organelor digestive ale unei etiologii infecțioase și toxice este cea mai frecventă..

Simptome

Care sunt simptomele gastroenterocolitei la câini? Sunt destul de neclare, deoarece semne clinice similare pot fi observate în aproape toate bolile sistemului digestiv. Totul începe cu diaree. Câștigă rapid un caracter abundent, „jetul” poate zbura din câine sub o asemenea presiune încât chiar și coada animalului nefericit arată ca un ghiocel, fiind complet pătată cu fecale. Acestea din urmă au un miros dezgustător, pot exista cheaguri de sânge în grosimea lor.

Curând vărsăturile puternice, chinuitoare, se alătură diareei. Animalul își pierde pofta de mâncare (dar setea persistă și, mai des, crește), este apatic. Semnele de deshidratare și intoxicație sunt în creștere - pielea câinelui devine flasc, haina devine uscată și fragilă. Membranele mucoase vizibile devin palide, devin uscate. Icterul se poate dezvolta. La câinii adulți, întreaga „clinică” se desfășoară adesea în forme mai netede, în timp ce câinii și puii bătrâni se pot „arde” în doar câteva zile, murind de intoxicație acută și deshidratare.

Important! Dacă deshidratarea continuă să crească și animalul nu primește nicio asistență medicală, adesea vine vorba de convulsii neurologice..

Tehnici de diagnostic

Din păcate, în majoritatea cazurilor această boală trebuie identificată, excluzând în mod constant probabilitatea altor afecțiuni. Pur și simplu, este necesar un diagnostic diferențial, în timpul căruia un specialist va putea exclude cazurile de cancer, otrăvire etc. Rețineți că gastroenterocolita la câini poate fi detectată cu atât mai repede, cu cât istoricul medical mai detaliat este colectat de medicul veterinar, iar proprietarul animalului poate oferi un ajutor deosebit. În special, următoarele informații vor fi foarte valoroase:

 • Hrana curentă pentru câini, frecvența și frecvența hrănirii.
 • Proprietarul ar trebui să-și amintească că animalul său de companie a mâncat și a băut în ultimele două zile.
 • De fiecare dată când câinele a mâncat ceva care nu este în dieta sa normală.
 • Proprietarul trebuie să-și amintească dacă au existat tratamente pentru șobolani sau șoareci, insecte în casa lui sau în apropiere, dacă el însuși a folosit erbicide și alte substanțe chimice în curtea din spate.
 • Este necesar să ne amintim dacă animalul de companie a fost în contact cu animale evident bolnave în ultimele două săptămâni, dacă oaspeții care au câini bolnavi au apărut în casă.
 • Orice episoade anterioare de vărsături și diaree (inclusiv cauza lor și orice tratament utilizat).
 • De asemenea, este important să rețineți orice boli pe care le-a suferit câinele în ultimele două-trei luni..
 • Proprietarul trebuie să spună cu siguranță despre acele boli cronice pe care le are animalul său de companie.
 • De asemenea, este necesar să enumerați toate medicamentele și suplimentele nutritive pe care câinele le-a primit / le primește până acum.

După ce specialistul examinează cu atenție istoricul medical al secției sale, el va proceda la o examinare completă a câinelui bolnav. Este necesar să se observe semne de deshidratare, precum și orice manifestări de durere în cavitatea abdominală, flatulență și alte patologii ale tractului gastro-intestinal. În această etapă, temperatura corporală totală a animalului este măsurată de mai multe ori (în timpul zilei, cel puțin trei până la patru măsurători). După aceasta vine rândul diagnosticărilor specifice..

În primul rând, rezultatele generale test de sange. Acordați atenție numărului de celule sanguine (CBC). Un volum redus indică direct deshidratarea și infecția. O analiză chimică a serului sanguin și a raportului de electroliți din acesta sunt foarte importante pentru verificarea stării organelor interne. Analiza urinală este utilizată pentru a căuta boli ale tractului urinar și ale rinichilor, deshidratare, diabet, boli ale glandelor endocrine etc..

Când se suspectează gastroenterită acută la câini, faceți întotdeauna o radiografie abdominală. Această tehnică este foarte utilă pentru identificarea obstrucțiilor din organele digestive, cu ajutorul acesteia este mult mai ușor să găsești un neoplasm. Trebuie doar să vă amintiți că, cu câteva ore înainte de examinare, câinelui trebuie să i se administreze grâu de bariu sau un alt agent de contrast, altfel rezultatele ar putea fi nesigure. În aceleași scopuri, se practică ecografia abdominală.

Rețineți că diagnosticul de gastroenterocolită se poate face numai pe baza rezultatelor studiilor de diagnostic detaliate și cuprinzătoare, a istoricului medical și a examenului medical. Numai în acest caz puteți fi sigur de acuratețea detectării bolii. O astfel de abordare complexă se explică prin faptul că semnele clinice ale acestei boli sunt, de asemenea, caracteristice altor două duzini de afecțiuni, tratamentul cărora poate fi complet diferit..

Tratament și prognostic

Cum se tratează gastroenterocolita la câini?? Când apar primele simptome ale bolii, este important să începeți lupta împotriva deshidratării cât mai curând posibil, restabilind raportul corect de electroliți din sânge (sodiu, potasiu și / sau clorură). Dacă starea câinelui este normală, lichidele pot fi administrate pe cale orală sau subcutanată, dar în majoritatea cazurilor se administrează intravenos. Deoarece animalele grav slăbite nu pot mânca, glucoza este introdusă în același mod, ceea ce va împiedica cățelușul să moară de epuizare.

Antibioticele sunt administrate atunci când o infecție bacteriană este cauza imediată a bolii, precum și în cazurile în care starea câinelui bolnav este critică și este posibilă apariția patologiilor bacteriene secundare. Astringenții și alte medicamente împotriva diareei sunt utilizate numai după eliminarea oricărui tip de obstrucție intestinală (dacă există). În alte cazuri, consecințele vor fi triste. Vă rugăm să rețineți că în situațiile în care rolul „principal” îl joacă colita (adică colonul este cel mai inflamat), prescrierea medicamentelor care afectează peristaltismul este foarte descurajată..

În etapele inițiale, câinele este supus unei diete de foame (sau hrănit în porții foarte mici), numai după ce simptomele au dispărut, cantitatea de hrană primită de animal este treptat adusă la normal. În acest moment, este mai bine să hrănești animale tinere și pui cu furaje medicinale speciale. Opțiunea „Buget” - piureuri pentru bebeluși și amestecuri alimentare, care conțin o mulțime de fibre care ajută la normalizarea digestiei. În orice caz, este mai bine să consultați medicul veterinar cu privire la dezvoltarea unei diete pentru un câine bolnav..

Practicanții spun că, chiar și după recuperarea timp de două până la trei luni, este mai bine să hrănești un câine recuperat cu alimente ușoare și ușor digerabile.. Această categorie include bulionele de pui slabe și legumele bine gătite, frecate printr-o sită. În acest timp, mucoasa intestinală se va recupera complet, nu vă puteți teme de recidive.

În majoritatea cazurilor, cele mai severe simptome ale gastroenterocolitei pot fi oprite în câteva ore. Acestea dispar relativ repede după eliminarea deshidratării. Dacă, în decurs de două zile de la începerea tratamentului, intensitatea vărsăturilor și a diareei nu scade, prognosticul se îndreaptă spre îndoielnic. Cazurile fatale se întâmplă adesea atunci când proprietarii au ajuns la ultimul cu apel la medicul veterinar. Amintiți-vă că animalele tinere și bătrâne pot muri de deshidratare în câteva zile.!

Important! Văzând că câinele dvs. varsă în mod constant, după ce a observat diaree abundentă la animalul dvs. de companie, ar trebui să o arătați imediat unui medic veterinar profesionist..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Gastroenterocolită la câini: diagnostic, simptome și tratament