Dislocarea articulației șoldului la un câine: tratament și îngrijire postoperatorie

Este foarte important ca câinii să facă mișcare regulată, deoarece mișcarea activă este cheia sănătății lor bune. Dacă din anumite motive câinele nu poate merge, starea sa se deteriorează rapid. Mulți factori pot duce la acest lucru, dar una dintre cele mai dificile condiții din practica veterinară este luxarea articulației șoldului la câini..

Caracteristici anatomice

Se formează articulația șoldului capul femurului și acetabulul bazinului. În ciuda structurii sale destul de simple, are o mobilitate decentă, permițând labele animalului să se miște în mai multe planuri.

În acest caz, luxația înseamnă o patologie în care capul femural iese din acetabul. De regulă, osul „inversat” ia o direcție cranio-dorsală (se mișcă înainte și în sus).

Ce caracteristici anatomice previn luxarea șoldului la câini? Există o serie de caracteristici anatomice concepute pentru a menține o legătură strânsă între capul femural și acetabul. Cele mai importante sunt următoarele:

 • Legatura puternica, ieșind din capul femurului și atașat la fundul acetabulului.
 • Capul în sine și crestătura pentru el se potrivesc perfect în formă, ceea ce exclude posibilitatea „spargerii” spontane a articulației.
 • Geanta articulata oferă protecție împotriva deteriorării mecanice și servește ca element de fixare suplimentar.
 • Mușchii și ligamentele membrului acționează ca. banda de compresie.

Principala problemă cu luxarea articulației șoldului este că rupturile ligamentului, conectând capul femurului și acetabulul. De aceea tratamentul medicamentos al acestei patologii pur și simplu nu există - singura cale de ieșire este o intervenție chirurgicală dificilă și deloc ieftină..

Este important! Este posibilă corectarea labei rănite numai în cele mai ușoare cazuri, când integritatea ligamentului nu este încălcată, nu există rupturi musculare.

Factorii predispozanți ai patologiei

Ce circumstanțe duc la luxația șoldului la câini? Dacă oricare dintre structurile de mai sus este deteriorată, dislocarea nu va dura mult. Cel mai adesea, serios vătămare mecanică. În cazuri mai rare, cauza imediată este displazie. Din fericire, ambele șolduri sunt rareori afectate (nu mai mult de 5-6% din cazuri cu leziuni foarte grave). Dar există și alți factori predispozanți care pot duce la luxarea articulației șoldului..

Cel mai frecvent este greșit hrănire și încălcarea metabolismului apei-sare. Dieta câinelui dvs. ar trebui să fie suficientă proteine, micro- și macronutrienți și vitamine. În plus, odată cu vârsta este necesar să se reducă cantitatea de proteine ​​primite de câine, deoarece la animalele mai în vârstă acest lucru cauzează probleme cu rinichi, favorizează depunerea sărurilor în articulații. Dacă animalului îi lipsește ceva din cele de mai sus, corpul său nu poate crește rapid noi fibre de colagen, ceea ce face ca articulațiile să slăbească foarte mult, iar probabilitatea dislocării crește..

Cu toate acestea, acesta nu este cel mai rău lucru. Mult mai rău atunci când un animal suferă osteoporoză, artrită și artroză. Cu aceste boli, structura atât a osului în sine, cât și a articulațiilor este serios perturbată. Sunt foarte slăbiți, ceea ce este, de asemenea, adesea duce la luxații, mai ales dacă câinele a suferit un fel de rănire. Artrita de etiologie infecțioasă, însoțită de inflamație severă (care este adesea purulentă), este complet plină de dislocare, dar și de fenomene septice: când capul femurului părăsește acetabulul, apar adesea mai multe microtraume, care sunt porți excelente pentru infecție. Consecințele sunt diferite, uneori cazul se termină cu moartea.

În cele din urmă, nu se poate să nu menționăm predispoziția rasei. Dacă sunteți proprietarul câine de rasă mare sau gigant, fii atent - au luxația articulației șoldului cel mai des. Motivul - o masă uriașă de astfel de câini și articulații, „calculată” de natură pentru mult mai puțin stres. Până la vârsta de 5 sau 6 ani, capul femural și acetabulul pot fi purtate la limită.

Prezentare clinică și diagnostic

De unde știi dacă ceva nu este în regulă cu câinele tău? Este ușor de făcut - cu un animal de companie dislocat nu pot merge normal, chiar și într-o poziție în picioare, încearcă nu calca o labă, altfel îl doare foarte tare. În cazurile severe, laba pur și simplu atârnă. Piciorul cade „înăuntru”, așa că este greu să nu observi. Câinele își pierde pofta de mâncare, devine letargic și apatic.

Diagnosticul este destul de simplu - diagnosticul corect este ușor de făcut pe baza semnelor clinice, în funcție de rezultatele unui examen clinic. Pentru a cunoaște exact amploarea daunelor, medicul veterinar va folosi raze X. Este necesar să se determine dacă ligamentul rotund este rupt, dacă există leziuni mecanice profunde direct pe capul femurului. Pe baza datelor obținute în timpul examinării cu raze X, medicul veterinar va întocmi un plan pentru operația ulterioară..

Despre tratament

După cum am spus deja, în cele mai simple cazuri, șoldul „abandonat” poate fi ajustat, dar șansele acestui lucru sunt minime. În plus, anestezia generală trebuie utilizată pentru o procedură reușită. În plus, dacă capul femurului a părăsit cavitatea femurală cel puțin o dată, probabilitatea recurenței este foarte mare. Cu cât câinele este mai în vârstă, cu atât sunt mai mari șansele. Există câțiva factori care fac posibilă o recidivă de 100%:

 • Displasiam șold.
 • Dislocarea a avut loc pe fondul unui grav trauma.
 • Câinele are o surplusă serioasă greutate excesiva.
 • După reducere, membrul nu și-a dobândit mobilitatea anterioară.

Obișnuit, re-dislocare se dezvoltă nu mai târziu de două săptămâni după primul caz. În timp, frecvența acestui fenomen va crește inevitabil, va fi necesară o operație. Dacă cel puțin o luxație repetată sau, în plus, reducerea coapsei este imposibilă din anumite motive, o decizie cu privire la intervenția chirurgicală se ia fără eșec. Astăzi, au fost dezvoltate mai mult de 12 metode diferite de operații, dar multe dintre ele sunt doar o dezvoltare a ideilor propuse în anii 60 ai secolului trecut, de atunci nu s-a inventat nimic mai perfect. Iată câteva dintre cele mai frecvent utilizate metode:

 • Reconstrucția ligamentului rotund (cel care leagă capul femurului și fundul acetabulului).
 • Repararea (restaurarea) capsulei articulare.
 • Fixare transarticulară.
 • Înlocuirea capsulei articulare cu o proteză sintetică.

În plus, pentru a îmbunătăți cursul perioadei postoperatorii, animalului de companie i se prescriu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, analgezice și complexe multivitamine. Și ce fac în cazurile în care nu mai există nimic de cusut și întărit (ligamentul, capul și / sau depresia sunt distruse)? În acest caz, recurg la operațiuni foarte complexe și costisitoare:

 • Înlocuirea totală a șoldului cu proteză.
 • Numai capul femurului este schimbat, cu ajutorul polimerilor moderni, acetabulul este restaurat.

Cum să îngrijești un animal de companie după operație?

Dă-i animalului tău de odihnă odihnitor cel puțin șase săptămâni. Acest lucru este extrem de important, deoarece corpul trebuie să refacă complet fibrele de colagen și țesutul cartilajului în această perioadă. Rețineți că ligamentul rotund cusut nu crește complet împreună, astfel încât în în plus, animalului nu i se vor da sarcini sporite. Este recomandabil ca pentru întreaga perioadă de recuperare, câinele dvs. să se așeze într-o cameră caldă, dar mică (pentru a-și limita mobilitatea).

De obicei, câinele poate avea nevoie de analgezice pentru câteva săptămâni după operație. Pentru a monitoriza progresul procesului de regenerare, raze X sunt luate din când în când. Nu mai devreme de șase luni după operație, câinele poate începe să se antreneze și să se întoarcă la plimbări active. Care este prognosticul pentru animalul operat?

Ratele de succes variază în funcție de metoda utilizată. Cu o operație bine efectuată, șansele de recuperare completă - mai mult de 85% (pentru reducere manuală, apropo, nu mai mult de 50%). În plus, pentru prevenirea recidivei în proporție de 100%, trebuie să vă ocupați de patologia din cauza căreia a avut loc luxația (pentru a vindeca artrita, de exemplu).

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dislocarea articulației șoldului la un câine: tratament și îngrijire postoperatorie