Dislocarea articulației genunchiului la un câine: prezentare clinică și metode de tratament

Picioarele câinelui sunt totul. Faptul este că strămoșii lor, lupii, își petrec aproape întreaga viață în mișcare, iar exercițiile fizice regulate și active sunt, de asemenea, extrem de importante pentru câinii domestici. Dacă, dintr-un anumit motiv, sunt lipsiți de capacitatea de a se mișca, animalele dobândesc o întreagă „grămadă” de boli neplăcute. Dislocarea articulației genunchiului la un câine poate duce la aceasta. Pentru unele rase, această patologie este un adevărat flagel și o durere de cap constantă pentru proprietarii lor..

Informatii generale

Prin „dislocare” se înțelege coborârea rotulei din „ghidurile” sale naturale, condilii (cel medial este afectat în special). Motivele acestui fenomen pot fi congenitale, genetice și / sau traumatice.

Predispoziția expresivă a rasei este înregistrată la următorii câini:

 • Soiuri în miniatură, „jucărie” pudelii.
 • Lapdogs.
 • Jack Russell Terriers.
 • Terrierii din Yorkshire.
 • pechinez.
 • Chihuahua.
 • Regele Charles Spaniels.
 • Terrierii din Boston.

În ceea ce privește rasele mari, suferă labradors, golden retrievers, malamutes, boxeri, Sfântul Bernard. Chiar dacă un anumit animal de companie nu aparține raselor predispuse, dar are unele defecte congenitale în structura rotulei, probabilitatea de a dezvolta boala este foarte mare.

Tablou clinic

De regulă, proprietarii câinilor care sunt inițial predispuși la boală își dau seama rapid că ceva nu este în regulă cu animalele lor de companie, deoarece simptomele sunt destul de caracteristice. Animalul începe din când în când moale fără niciun motiv aparent, al său mersul devine instabil, „oscilant”. Din când în când, câinele cade pe o labă dureroasă, încearcă să stea mai puțin, preferând să se întindă mai des, se ridică cu greu, foarte atent.

Cazurile cronice pot duce la eroziunea cartilajului în femur (datorită presiunii mecanice constante) și în cele din urmă la osteoartrita. Este ușor să aflați despre acest lucru - dacă animalul are doar un fel de „dezacord” cu rotula, el nu simte durere. Dacă este implicată osteoartrita, lucrurile se agravează mult..

În cazuri rare, dislocarea rotulei duce la o consecință foarte gravă - ruptura ligamentului incrucisat. Cu toate acestea, în literatura veterinară, mulți autori sunt de acord că acest fenomen nu este prea rar - în cursul cronic al patologiei, a fost înregistrat la 15-20% dintre animalele bolnave. Există doi factori predispozanți principali care duc la o înrăutățire a evoluției bolii:

 • Ca urmare a luxațiilor constante și a distribuției incorecte a greutății, sarcina pe zona rotulei crește dramatic.
 • Dacă osteoporoza se dezvoltă ca urmare a presiunii mecanice constante, există un risc ridicat ca procesul inflamator să se răspândească la ligamentul încrucișat. În consecință, riscul de rupere crește, de asemenea, semnificativ..

Cu diagnosticul, totul este destul de simplu, deoarece patologia este ușor de determinat prin palpare simplă. Boala este împărțită în patru tipuri. În cazul primului tip, caliciul dislocat alunecă cu ușurință în loc. În etapa a patra, nu mai este posibil să-l punem la locul său. Indiferent de stadiul patologiei, se efectuează ultrasunete și examinarea cu raze X. Este important ca medicul veterinar să stabilească dacă există semne de osteoartrita și afectarea ligamentelor încrucișate..

Informații despre tratament

Rețineți că intervenția chirurgicală nu este întotdeauna utilizată pentru a trata această patologie (în special la câinii mici). Deci, în prima și a doua etapă a bolii (când caliciul este rar dislocat și poate fi ușor introdus în loc), câinii trăiesc ani de zile, primind medicamentele necesare. Dimpotriva, etapele a treia și a patra dislocarea genunchiului poate fi vindecată numai de intervenție chirurgicală. În cele din urmă, medicul veterinar ar trebui să decidă asupra tipului de terapie..

În timpul operației (dacă s-a decis efectuarea acesteia), condilii și aparatul ligamentos sunt restabiliți. Cel mai dificil este intervenția chirurgicală, când în același timp este necesară eliminarea consecințelor unei rupturi de ligament încrucișat.

Când s-a decis că operația nu este adecvată din anumite motive, animalul a primit o dietă specială. Trebuie să includă un complex din următoarele vitamine:

 • Vitamina C (Vitamina C) - un puternic antioxidant care suprimă procesele inflamatorii și degenerative din celulele cartilajului.
 • Tocoferol (Vitamina E). Stimulează procesele regenerative, accelerează depunerea proteoglicanului în țesutul cartilaginos, previne dezvoltarea osteoartritei.
 • Vitaminele B1 și B6 necesare pentru sinteza colagenului.

Cum să îmbunătățiți calitatea vieții unui animal bolnav?

În plus față de vitamine, este util să se introducă în alimentele unui animal bolnav anumite categorii de aditivi de origine vegetală și animală, care contribuie, de asemenea, la refacerea țesutului cartilajului și împiedică dezvoltarea reacțiilor inflamatorii. Deci, polinesaturați acizi grasi omega-3, conținute în uleiul de pește sunt antioxidanți naturali puternici și antiinflamatoare. Chiar și în cazuri avansate, administrarea regulată de ulei de pește îmbunătățește semnificativ starea animalului..

Cele mai promițătoare glicozaminoglicanii, având proprietăți antiinflamatorii. Sunt esențiale pentru sinteza proteoglicanului și formarea colagenului. Condroitina are proprietăți similare: este un agent antiinflamator și stimulează sinteza colagenului și glicozaminoglicanilor direct în organism.

Metilsulfonilmetan (MSM) este o sursă de sulf necesară pentru sinteza colagenului. Pe parcursul utilizării sale, sa constatat că compusul are un efect analgezic, deoarece este capabil să inhibe trecerea impulsurilor de durere. În plus, MSM are un efect antiinflamator pronunțat..

Bioflavonoizi, care includ quercetina și rutina, au efect antioxidant, opresc procesul inflamator. Acești compuși au un efect benefic asupra stării cartilajului articular. În plus, următoarele componente ar trebui incluse în dieta câinelui:

 • Mangan. Este un cofactor important în sinteza glicozaminoglicanilor, implicat în sinteza colagenului și proteoglicanilor utilizați în organism pentru a forma matricea organică a osului.
 • Magneziu necesare pentru sinteza colagenului.
 • Sulf - la fel.
 • Aditivi Selene în combinație cu uleiul de pește, au un efect antiinflamator foarte pronunțat, sunt un antioxidant.
 • Fier, cupru și zinc necesare și pentru câinii bolnavi, deoarece sunt elemente importante din fibrele de colagen.
 • Calciu - nu numai că întărește oasele, dar are și un efect benefic asupra sintezei enzimelor necesare organismului.

Pe scurt, tratamentul medical și „dietetic” al luxațiilor rotuliene are următoarele obiective:

 • Asigurați formarea țesutului conjunctiv sănătos și funcțional.
 • Dați corpului „blocuri de construcție” pentru a crea noi fibre de colagen.
 • Îndepărtarea inflamației, ameliorarea reacției dureroase.
 • Prevenirea proceselor oxidative și degenerative.
 • Prevenirea osteoartritei.

Medicamentul s-a dovedit bine la câini pentru tratamentul luxațiilor „Rimadil”, dar având în vedere rapoartele frecvente ale efectelor sale secundare - numai un medic veterinar ar trebui să fie implicat în prescrierea medicamentului.

Sfaturi pentru proprietarii de animale de companie bolnave

Deci, câinele dvs. a fost diagnosticat cu un capac de genunchi dislocat. Cum se va schimba rutina zilnică a animalului? Dacă procesul a început deja și este necesar să efectuați o operație, este mai bine să consultați un medic veterinar în acest sens. În primele două etape cu un câine bolnav are nevoie de mai mult ... să meargă.

Până de curând, experții au presupus că un câine cu rotula dislocată ar trebui ținut în repaus complet. Astăzi, această concepție greșită este complet infirmată - cu cât merg mai des cu un animal de companie bolnav, cu atât musculatura și ligamentele sale devin mai antrenate, cu atât mai puțin probabil caliciul se va desprinde de la condili. Desigur, nu ar trebui să faceți drumeții de mai multe zile cu prietenul cu patru picioare, dar nici nu trebuie să scurtați durata plimbărilor..

Dacă câinele îndeplinește orice funcții oficiale și are nevoie de antrenament, este mai bine să discutați în prealabil metodele și durata acestora cu medicul veterinar..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dislocarea articulației genunchiului la un câine: prezentare clinică și metode de tratament