Unde este greabanul la câini, trăsăturile și scopul său

Se pare că fiecare iubitor de câini știe totul despre animalele de companie, inclusiv fiecare mic detaliu. Cu toate acestea, acest lucru nu este în întregime adevărat. Știți, de exemplu, unde se află greaban câinelui și cum diferă în general această parte a corpului, care sunt trăsăturile sale? Improbabil. Între timp, este destul de important. Mai mult, caracteristicile greabanului pot fi folosite în avantajul tău! Cu toate acestea, despre totul în ordine.

Imediat, vom stabili unde se află exact partea corpului care ne interesează. Este situat chiar în spatele gâtului, aproximativ între omoplați. Structura sa este destul de simplă. Baza anatomică a greabănului este primele cinci vertebre toracice.. Mai exact, vârfurile proceselor lor spinoase. Particularitatea pielii din această zonă este inervația sa slabă. Mai simplu spus, există foarte puține terminații nervoase în grosimea epidermei. Sub piele există o cantitate destul de mare de țesut gras subcutanat, care formează un fel de „pernă”.

Capturarea greabanului: este permisă când se antrenează un animal?

Mulți iubitori de pisici știu că, atunci când ridică chiar și pe cea mai formidabilă și mai cocoșată pisică de scruff, animalul își pierde rapid cea mai mare siguranță, devenind mult mai liniștit. Acest lucru se datorează existenței reflex de supunere, al cărui centru este situat în cerebelul animalului. Este activat atunci când sunt implicați receptori speciali, localizați exact în grosimea pielii la nivelul gâtului. Dar ce legătură au pisicile cu asta? Problema este că mulți iubitori de animale nu văd prea multe diferențe în psihologia speciilor..

Când vine vorba de antrenamentul câinilor, crescătorii tind să folosească tehnici învechite care provoacă puternice stres la animale și prezentând rezultate destul de mediocre. În special, multe surse recomandă „să supui cățelușul, să-l prinzi de gât și să-l scuturi cu putere”. Iată doar câini - nu pisici, acest număr funcționează cu ei, dar duce la rezultate oarecum neașteptate. Se crede că această tehnică s-a bazat pe „caracteristicile sociale ale comportamentului câinilor”. Se presupune că cățelele își „cresc” puii în acest fel. În mod surprinzător, această credință este răspândită chiar și în rândul crescătorilor profesioniști. Dar, în realitate, totul este puțin diferit ...

În timpul luptelor, câinii își pot apuca cu adevărat rudele de gât, dând din cap în același timp. Într-adevăr, acest lucru face ca câinele „rătăcitor” să recunoască instinctiv vechimea unui alt animal, ascultându-se automat. Între timp, medicii veterinari și zoopsihologii numesc astăzi această tehnică „barbară” și este foarte descurajat să o aplicați la animale tinere și pui..

Violența generează violență

Capturarea unui câine „vinovat” de către scruff este o pedeapsă „pozitivă” care subliniază rolul dominant al unei persoane, dar nu provoacă suferință și durere reală câinelui. Dar! Atunci când utilizați această tehnică pentru a corecta comportamentul unui câine, se pot dezvolta efecte secundare, care sunt pline de numeroase probleme. De exemplu, utilizarea frecventă a „pedepselor pozitive” poate duce la dezvoltarea agresivității defensive. În cazul anumitor rase (Rottweilers, de exemplu), acest lucru este plin de transformarea animalului de companie într-un „inadecvat” complet.

Se întâmplă așa pentru că câinele începe să perceapă orice mișcare a mâinilor proprietarului ca pe o amenințare. Ca urmare - mârâit, latrat, în cazuri avansate, un câine poate ataca o persoană. Mai mult, manipulatorii de câini au ajuns la concluzia că consecințele unei astfel de „creșteri” sunt imposibilitatea sau dificultatea severă a corectării ulterioare a comportamentului câinelui prin metode normale..

Mai mult, prinderea puternică a cefei nu este la fel de eficientă pe cât se crede în mod obișnuit. Astfel, studiile efectuate de manipulatori de câini englezi au arătat că nu mai mult de 26% dintre câini demonstrează de fapt supunere atunci când se utilizează această metodă de pedeapsă. În mai mult de 48% din cazuri, a existat o creștere a agresivității „subiecților”, astfel încât utilizarea greabănului în scopuri educaționale seamănă puternic cu încercările de a stinge un incendiu cu benzină.

Ce spune cercetarea

Cercetările au arătat, în general, că capturarea greabanului la câini nu reduce agresivitatea. Dar ce zici de situațiile în care câinele-mamă poartă puii, apucându-i de gât? În primul rând, cățeaua o face cât mai atent posibil, încercând să nu-și rănească descendenții în vreun fel. În al doilea rând, câinele nu leagănă în mod specific puii care sunt purtați. În acest fel, nu există o relație reală între suprimarea agresivității și balansarea greabanului.

În general, încă din 1990, manipulatorii de câini englezi au efectuat studii privind comportamentul postnatal al a 200 de câini în toată țara (Hallgreen, 1990). Printre rezultatele testelor lor, au fost descrise doar două sau trei cazuri când cățeaua a scuturat de greabăn un catel excesiv de activ. Mai mult, studiile ulterioare ale comportamentului postnatal (Schilder și Netto, 1991), care au inclus deja mii de câini, au confirmat, de asemenea, că câinii nu se caracterizează prin suprimarea rudelor lor prin apucarea greabănului..

Concluzia este simplă - târârea unui câine obraznic de gât este depășită și, mai mult, o metodă extrem de eronată de antrenament și influențare a comportamentului unui animal de companie.

Note

Când dresezi un câine, extrem nu este de dorit să se utilizeze orice formă de presiune fizică dacă mâinile proprietarului sunt folosite pentru aceasta. Ulterior, acest lucru duce la formarea unui reflex de protecție persistent. Proprietarii care se ocupă de animale slab gestionate ar trebui să se consulte cu manipulatori de câini cu experiență, deoarece cele mai mici greșeli în educație sunt pline de probleme majore în viitor. Poate fi dificil, dacă nu chiar imposibil, să le rezolvi singur. Subliniem încă o dată - câinele tău ar trebui să perceapă mâna umană ca pe o sursă de afecțiune și nu ca pe o „mână pedepsitoare”..

Spre deosebire de pisici, în care „tehnicile de putere” provoacă cu adevărat supunere, la câini, un comportament similar se manifestă în scenarii complet diferite. Iar proiectarea unor metode neadecvate asupra câinilor duce doar la manifestarea reflexelor defensive și de protecție.

Semnificația veterinară a cefei

Ne-am dat seama de utilizarea „formării” greabănului. Din punct de vedere veterinar, scruff-ul este un loc minunat pentru a pune o injectie. După cum am scris deja mai sus, există foarte puține terminații nervoase în această zonă și, prin urmare, introducerea acului de injecție nu dă animalului senzații pronunțate de neplăcut. În plus, pielea în sine este destul de subțire și delicată, ceea ce simplifică și mai mult injecția de medicamente..

Avantajul greabanului este, de asemenea, mobilitatea puternică a pielii în această zonă. Odată cu administrarea subcutanată a medicamentului, acesta din urmă este frecat rapid sub piele și, prin urmare, este absorbit mult mai repede. În ceea ce privește produsele pe bază de ulei, acestea sunt, în general, recomandate să fie injectate exclusiv în zona de ceafă. Injectate în altă parte, aceste medicamente provoacă adesea abcese. Baza lor pur și simplu nu poate fi asimilată normal, intrând, de exemplu, în țesutul muscular.

În plus, pe scruff se aplică diferite picături antiparazitare (împotriva păduchilor, puricilor etc.). Greierul este ideal pentru aceasta. Acest lucru se datorează faptului că câinele, cu toată dorința sa, nu va putea evita și linge medicamentul aplicat. Având în vedere toxicitatea medicamentelor utilizate pentru distrugerea ectoparaziților, cu uz intern, această circumstanță este importantă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Unde este greabanul la câini, trăsăturile și scopul său