Fidel și loial: îngrijirea câinelui de munte bernez

Câine de munte BernezCâine de munte Bernez (Alpine Bernese păstor, Câine de munte elvețian) este considerat unul dintre cei mai populari și prietenoși zece pietre peste tot în lume, în primul rând datorită frumuseții și devotamentului său față de proprietar.

Descriere și fotografie

Referindu-ne la descriere rase, trebuie remarcat faptul că câinele de munte Bernez este un câine puternic, musculos și bine construit, care posedă un câine gros, strălucitor lână, ochi inteligenți expresivi și o dispoziție prietenoasă, veselă.Câine de munte BernezȘi dacă în cele mai vechi timpuri acești câini erau crescuți la muncă, în principal ca păstor, astăzi aceste animale sunt alese pentru viața de familie sau pur și simplu ca tovarăși loiali..

Rasa standard

Luați în considerare standardul rasei și caracteristicile generale ale câinelui de munte Bernez:

 • O tara: Elveţia
 • Greutate: mascul - 65-75 cm, feminin - 60-67.
 • Creştere: mascul - 35-50 kg, feminin - 35-45.
 • Speranța de viață: 8-10 ani, rareori trăiesc până la 12 ani.
 • Lungime lână: semilung, ușor scurtat în zona botului și a membrelor.
 • Culoarea hainei: treaprinde culoarea. Culoarea principală este negru-albăstrui cu pete albe și marcaje bronzate ruginite în regiunea sprâncenelor, pe piept și picioare.
 • Temperament: sanguin sau flegmatic.
 • Grupul FCI: Grupa 2, secțiunea 3.
Rasa standardTrebuie remarcat faptul că „Bernii” se înțeleg bine cu alte animale, în special cu pisici. Fiind în aer liber, în special, în cabane de vară - pe găini, șoareci și iepuri nu vaneaza.

Știați? Culoarea tricoloră a câinilor ciobănești bernezi, conform vechilor elvețieni, indica natura mistică a rasei. Cu ajutorul semnelor roșii de bronz de pe bot (un fel de a doua pereche de ochi), aceste animale au acționat ca intermediari în comunicarea dintre oameni și zei.

Caracter

Rasa Bernese Mountain Dog are un caracter destul de controversat, ale cărui trăsături pozitive duc uneori la probleme pentru ea.

Aflați mai multe despre câinii de rasă Shar Pei, schnauzer gigant, Sfântul Bernard, mastin, pinscher miniatural, beagle, bull terrier, Husky siberian, Fox Terrier, pechinez, pomeranian, spaniel, samoyed.

De exemplu, dragostea și devotamentul față de stăpânul său pot estompa simțul propriului securitate al unui câine. Au fost cazuri când „berbecii” au sărit de pe balcoane doar pentru a întâlni un membru al gospodăriei care se apropia de casă. Rasa Bernese Mountain DogÎn plus, animalul a dezvoltat următoarele trăsături:

 • nivel ridicat de socializare;
 • răbdare;
 • non-conflict;
 • ascultare;
 • echilibru;
 • dragoste pentru toți membrii familiei și alte animale.

Povestea originii

Rasa a început să fie crescută la începutul secolului al XX-lea, iar până în acest moment acest soi a trecut printr-o cale spinoasă foarte lungă, care a început cu formarea vechilor câini de luptă romani (mollos) care au invadat teritoriul Elveției actuale acum mai bine de 2 mii de ani.

Rasa modernă a fost crescută ca urmare a selecției câinilor care au trăit în regiunile rurale din Elveția și Berna, aceste animale au fost apreciate în special acolo pentru dedicarea lor nemărginită și capacitatea de a fi tovarăși harnici.Istoria raseiRasa câinelui de munte nu a fost păstrată mult timp, deoarece Sfântul Bernard galben-alb sau roșu-alb a început treptat să câștige popularitate. Acest lucru a continuat până în 1892, când un profesor (Frans Schertenleib) din Burgdorf, care deține un hotel, și-a stabilit scopul de a păstra și a obține recunoașterea acestui soi..

Profesorul însuși a devenit proprietarul „Bernei” în 1890 și a fost atât de impresionat de frumusețea și caracterul docil inerent acestei rase, încât a început imediat să caute câini de reproducție, ceea ce a contribuit în cele din urmă la refacerea speciilor antice..

Prima recunoaștere a rasei a fost realizată în 1905 de către Kennel Club elvețian, nu fără ajutorul persoanelor interesate și neindiferenți de conservarea câinilor ciobănești bernezi alpini, printre care profesorul de geologie la Universitatea din Zurich Albert Heim.Câine de munte Bernez

Știați? Înainte de apariția denumirii standard pentru specie, această rasă se numea „Dyurbachler”, după orașul Dyurbach din Elveția și „clubul Dyourbahler”, unde aceste patrupede erau găsite în număr mare. Din inițiativa lui Albert Heim, Dürbachler a fost în cele din urmă redenumit câine de munte Bernez..
Foarte repede, după recunoașterea rasei (1908) și scrierea standardului, popularitatea câinelui de munte Bernez a crescut foarte mult, iar locuitorii emisferelor estice și occidentale ale Europei au început să dobândească animale. Puțin mai târziu, „Bernii” au fost recunoscuți în alte țări: în SUA (1937), Canada (1970) și Rusia (1989). În 1994, crescătorii de câini ruși au organizat clubul național de rasă Bernese Mountain Dog. Câinii cei mai răspândiți au fost în Austria, Elveția, Marea Britanie, SUA și Canada..

Alegerea corectă a cățelușului

Pui de câine de munte BerneseAtunci când alegeți un cățeluș câine de munte Bernez în creșă, ar trebui să acordați cu siguranță atenție unor puncte care confirmă rasa și sănătatea bebelușului:

 • in primul rand, varsta catelului nu trebuie sa depaseasca 6 luni;
 • ochii trebuie să fie limpezi și curați, nasul să fie umed, blana să fie strălucitoare, iar corpul să fie musculos;
 • bebelușul ar trebui să fie activ, mobil și curios despre tine;
 • nu va fi de prisos să privim condițiile în care sunt ținuți părinții animalului și să ne uităm la pedigree-ul acestuia.
Prețul câinelui de munte Bernez depinde direct de elita părinților săi, de disponibilitatea documentelor care confirmă un pedigree bun, precum și de exterior („de mână”, pentru reproducere sau pentru expoziții). În medie, costul unui cățeluș variază de la 300 la 4000 de dolari.

Apartament confortabil sau casă la țară?

Bernii își iubesc atât de mult proprietarii încât sunt gata să trăiască cu ei într-o varietate de condiții, dar cea mai bună opțiune, în mod ciudat, pentru acești câini este doar un spațiu confortabil apartament, mai degrabă decât un teritoriu imens. O casă de țară este, de asemenea, potrivită, dar nu vă așteptați ca animalul dvs. de companie să alerge pe teritoriu zile în șir - cu lenea inerentă în Sennenhund, el va petrece timpul într-o casă confortabilă sau un teren, lângă familia sa.

Important! Nu poți ține un animal de companie din această rasă pe un lanț, el se va plictisi rapid și poate câștiga consecințe neplăcute pentru viitor: spate moale, labe incorecte, caracter rasfatat.
Câine de munte Bernez într-o casă de țară

Caracteristici ale îngrijirii animalelor de companie

Îngrijirea unui cățeluș Bernese Shepherd nu va fi o problemă specială, cu toate acestea, este mai bine să acordați o atenție mai atentă unor caracteristici în procedurile de scăldat, îngrijirea părului și a părților individuale ale corpului, precum și a activității fizice..

Lână și vărsare

Îngrijirea hainei unui câine constă în perierea săptămânală cu un pieptene special, deoarece această rasă are păr gros, lung, uneori ondulat, predispus la covorase, împâslire și poluare după plimbări în aer liber. Procedura nu implică doar oferirea unui animal de companie un aspect frumos îngrijit și frumos, ci oferă și animalului un masaj ușor și benefic al pielii.Lână de câine de munteÎn timpul năbușirii sezoniere, care începe la animale la începutul primăverii și toamna târziu, câinele trebuie să fie pieptănat în fiecare zi cu o strălucire sau o perie cu dinți rotitori rare..

Urmărește urechi, ochi, dinți

De asemenea, este important să monitorizați părțile individuale ale corpului unui bebeluș de rasă, de la copilărie până la maturitate:

 • Este mai bine să vă spălați dinții de 2-4 ori pe săptămână - acest lucru va ajuta la evitarea acumulării diferitelor bacterii patogene în gura câinelui;
 • tunderea ghearelor, de regulă, se efectuează o dată pe lună cu un tăietor de gheare special achiziționat;
 • urechile trebuie verificate în fiecare săptămână, în acest timp ștergeți-le cu un tampon de bumbac înmuiat într-un agent veterinar de pH - acest lucru va asigura o bună prevenire a inflamației și a mirosului neplăcut cauzat de orice infecție;
 • starea ochilor animalului, ca și urechile, trebuie monitorizată în mod regulat. Dacă găsiți puroi, mucus sau roșeață în mucoase, contactați medicul veterinar cât mai curând posibil..

Cât de des să faci baie?

Câine de munte BernezFrecvența scăldatului ar trebui să fluctueze în termen de trei luni, dar dacă animalul de companie se murdărește vizibil mai devreme, sunt posibile și proceduri lunare de apă..

Activitate fizica

Câinii de munte bernezi, în general, nu au nevoie de activitate fizică sporită și la vârsta adultă sunt adesea leneși. Dacă țineți un animal de companie într-un apartament din oraș, atunci ar trebui să îl plimbați cel puțin de două ori pe zi - dimineața și seara (15 minute sau mai mult), în timp ce faceți jogging și tot felul de jocuri active în timpul plimbării.

Ce poți să-ți înveți câinele de munte Bernez

Înainte de a începe antrenamentul câinelui de munte Bernez, trebuie să aflați că acest câine nu va respecta niciodată comenzile de dragul comenzilor, ci se va antrena doar pentru a-și satisface proprietarul și pe sine. Instruire acest rase implică o mare răbdare și consecvență în acțiuni.InstruireCel mai bun rezultat se obține atunci când se practică în sesiuni scurte cu elemente de joc încorporate, desigur, fără a arăta agresivitate. Este deosebit de important să învățați ascultarea animalului de companie și regulile de comportament în casă, programul dvs. personal de antrenament trebuie să includă comenzile: „așezați-vă”, „culcați-vă”, „pentru mine”, „stați în picioare”, „lângă”, indiferent dacă câinele este cu sau fără lesă.

De asemenea, este imperativ să învățați câinele la comanda acasă, să explicați dacă poate sări pe un scaun, pat, să cerșească mâncare de la masă. Decizia corectă ar fi să stabiliți imediat contactul corect cu cățelușul dvs. și să arătați că dominați în relația voastră, dar trebuie să faceți acest lucru fără a utiliza metode arbitrare, atunci câinele va crește ascultător, cuminte și vă va respecta.

Facem o dietă pentru un animal de companie

Dieta animalului dvs. de companie trebuie să fie cât mai echilibrată posibil și să includă toți nutrienții necesari pentru creșterea și sănătatea câinelui. Prin urmare, în primul rând trebuie să fii atent rautacios clasa super-premium, în care producătorul a inclus deja tot ce este mai bun. Dacă decideți să vă hrăniți bebelușul Mountain Dog cu produse naturale, trebuie să luați în considerare câteva nuanțe foarte importante:

 • dieta unui bebeluș și a unui câine adult trebuie să includă în mod necesar carne slabă și brânză de vaci;
 • corpul catelului are nevoie de mineralizare, deci oasele trebuie incluse în dieta sa;
 • pentru o funcție renală bună, bebelușul trebuie să consume 8 grame de sare pe zi, așa că trebuie să adauge puțină sare în mâncarea preparată;
 • pentru întărirea ligamentelor și a cartilajului, trebuie adăugată 1 lingură zilnic în hrana animalului de companie. o lingură de gelatină;
 • mulți „bergi” au o atitudine foarte pozitivă față de legumele și fructele proaspete, dacă câinele dvs. se află printre ele, nu uitați să îl tratați periodic;
 • se recomandă și includerea ouălor crude în dietă în cantitate de 1-2 bucăți pe săptămână;
 • vitaminele A, E și C pot provoca alergii severe și intoxicații la un cățeluș, deci este întotdeauna important să respectați o doză strictă a alimentelor consumate;
 • în niciun caz nu trebuie să supraalimentați, excesul de greutate nu numai că poate provoca probleme cu ligamentele și poate contribui la o scădere a activității, ci poate afecta negativ întregul corp ca întreg.
Alimente

Dacă vorbim despre procentul de produse cu nutriție naturală, atunci va arăta astfel:

 • 70% carne și organe;
 • 15% cereale (terci pe apă);
 • 10% lapte acru;
 • 5% fructe și legume crude și fierte.
Un cățeluș mic (de 3 până la 6 luni) ar trebui hrănit de 3 ori pe zi, un câine adult se va descurca bine cu o masă zilnică completă și echilibrată. De asemenea, este necesar să furnizați animalului de companie apă proaspătă într-o cantitate nelimitată în timp util..

Boli tipice

Din păcate, câinii din rasa Bernese Mountain Dog nu sunt foarte sănătoși, motivul pentru aceasta este fondul genetic slab, fără un val de sânge nou sănătos.Boli tipice ale câinelui de munte Bernez

Animalele de companie sunt adesea chinuite de paraziți. Scapă eficient puricii și căpușe drogurile vor ajuta „Ivermek” și Front Line, și învinge viermi la câini este posibil cu medicamentul „Ivermectină”.

Acest tip de animal se caracterizează prin următoarele boli:

 • displazia articulației umărului;
 • artrita (de la 4-5 ani);
 • o varietate de infecții ale urechii;
 • boli ale aparatului locomotor;
 • balonare;
 • entropion (începutul secolului);
 • atrofie retiniană, cataractă;
 • cancerul sub tot felul de forme.
Important! Se pare că câinii ciobănești bernezi și rottweilerii au strămoși comuni. Acești câini provin din aceeași localitate și au primit bronzul comun de la o specie de câini alpini antici.
Dacă aveți grija potrivită cu bucurie și optimism, mai întâi pentru un câine de munte Bernez mic și apoi pentru un adult, animalul dvs. de companie nu numai că va trăi o viață lungă și fericită, ci vă va încânta cu plăcere familia și pe dvs. cu prietenia, activitatea și vitalitatea sa.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Fidel și loial: îngrijirea câinelui de munte bernez