Border collie

Border Collie este un câine ciobănesc de dimensiuni medii, energic, rezistent și hotărât. Acesta nu este un câine pentru suflet sau pentru casă, nu va deveni un decor pentru o canapea sau un tovarăș calm, aceasta este o rasă exclusiv de lucru care este gata să lucreze zi și noapte. Recent, pensionarii încep din ce în ce mai mult în orașe, dar rasa nu este potrivită pentru toată lumea.

culori border collie

De secole, fermierii au selectat cei mai buni reprezentanți ai rasei care știu să controleze turma. Au existat chiar campionate printre câinii de păstor. Asistenții cu patru picioare au trebuit să conducă turma de-a lungul traseului într-un anumit timp. Câștigătorii competiției devin producători și asigură genetica necesară.

Un câine numit Old Hemp (n. 1893-d.s.1901) a devenit o senzație în lumea păstorilor. La vârsta de 2 luni, începuse deja să păstorească oi, aderând la propriul stil, care a devenit ulterior practic standardul. Toți colinii moderni de frontieră sunt descendenți ai cânepei.

Pentru a susține rasele unice de lucru, Societatea Shepherd a fost înființată în Marea Britanie în 1906. Numai câinii care au trecut testele de lucru au fost notați în cărțile de herghelie. Primul Border Collie a fost înregistrat în 1915 de crescătorul James Reid.

De-a lungul timpului, funcțiile și popularitatea pensionarilor s-au extins. Câinii au lucrat nu numai pe pășune, au început să servească drept ghizi, să salveze oameni în timpul incendiilor și să participe la operațiuni de căutare. Poate că tocmai datorită volumului mare de muncă profesional, pensionarii au rămas îndepărtați de expozițiile elegante și de popularitatea mondială. Nepardonabil târziu, abia în 1976 rasa a fost recunoscută în Kennel Clubul englez, iar în 1988 a primit recunoaștere FCI.

Border Collie s-a dovedit a fi actori destul de reușiți care pot fi apreciați în filmele „Babe” și „Can You Hear Me?” Dar rasa a devenit faimoasă în special după publicarea unui studiu privind abilitățile intelectuale ale câinilor. Border Collies au fost recunoscuți ca fiind cei mai inteligenți, această faimă s-a răspândit instantaneu pe internet. Al doilea loc a fost ocupat de pudelii.

Recenzie video a rasei border collie:

Aspect și standarde

Granițele sunt coline tipice prin fizicul lor - proporționale și grațioase, în același timp puternice și solide. La prima vedere este imposibil să nu observăm că acesta este un câine de lucru mobil, activ și versatil dotat. Dimensiuni medii: înălțime - 45-55 cm - greutate - 13,5-22,5 kg.

Cap și bot

Capul este alungit, pomeții sunt plati. Lungimea craniului este aproximativ egală cu lungimea botului. Oprirea este bine pronunțată. Culoarea nasului este neagră sau maro la câinii cu culoarea corespunzătoare. Ochii sunt ovali și de dimensiuni medii. Irisul este de obicei maro, doar la câinii marmurați este albastru. Urechile sunt de dimensiuni medii, depărtate, erecte sau semi-erecte, bine mobile. Mușcătură corectă.

Tipul corpului

Gâtul este lung și puternic. Corpul este oarecum alungit. Pieptul este lat și adânc. Linia din spate se înclină ușor spre coadă. Crupul este ușor înclinat. Coada sabiei este scăzută și ajunge la cârlig. În timpul mișcării, se ridică fără a depăși linia spatelui. Membrele alungite sunt puternice, lungi dar nu grele și așezate corect. Picioarele împreună, ovale.

Palton și culori

Lana border collie poate fi de două tipuri:

 • Moderat neted;
 • Moderat de lung;

În orice caz, haina este densă, de plenitudine medie. Substratul este dens și moale. Câinii cu haina alungită sunt decorați cu „coamă”, „pantaloni”, coadă mai pubescentă, obraji și urechi.

Sunt acceptate diferite culori. Albul nu ar trebui să prevaleze. Cele mai frecvente sunt negru, inclusiv bronz, maro și marmorat. Albul este mai frecvent ca semn pe față, gât și picioare. Zonele albe de pe labe sunt adesea patate.

spectacol border collie

Personaj și portret psihologic

Border Collies sunt câini echilibrați, inteligenți, alertați și energici, care reacționează imediat la orice mișcare. Sunt buni și empatici, iubesc atenția și laudele. Dar cea mai remarcabilă caracteristică este dorința constantă de a lucra, indiferent de circumstanțe..

Sunt amabili și afectuoși față de toți membrii familiei. Se pot juca cu un copil adult mult timp. Având în vedere instinctul dezvoltat de cioban, relația dintre un câine (mai ales la vârsta unui cățeluș) și copiii mici au nevoie de un control strict. Când conduc oile, ciobanii cu patru picioare le prind de obicei de picioare, în același mod în care pot încerca să oprească o persoană care aleargă, un copil sau alt animal. Încearcă adesea să pășească mașini sau biciclete, ceea ce se termină tragic.

Grănicerii nu sunt importanți. Aceștia pot avertiza împotriva străinilor sau a altor pericole cu lătrături puternice, dar este puțin probabil să se grăbească spre apărare. Agresiunea teritorială este, de asemenea, complet absentă. Border collies se maturizează foarte încet. La 2-3 ani, câinele se poate comporta în continuare ca un cățeluș, chiar și la o vârstă mai respectabilă rămâne activ și vesel..

Principalul dușman al rasei este plictiseala și monotonia, care duc la nervozitate, comportament distructiv și alte probleme.

Cei mai buni proprietari pentru pensionari sunt oamenii activi care vor putea petrece mult timp cu câinii lor, acordând atenție antrenamentului și jocului, precum și cei care au o slujbă reală pentru un animal de companie, indiferent dacă este vorba despre o turmă de oi sau orice fel de sport..

border collie pastor

Antrenament și activitate fizică

Collie-urile de frontieră sunt vândute cu ușurință la antrenament, prind comenzi din mers, dar acesta este și un dezavantaj. O mică listă de comenzi devine rapid plictisitoare, o minte curioasă necesită jocuri și sarcini mai interesante decât mulți alți câini. Dacă animalul de companie nu are de lucru, îl va găsi pentru el însuși și acest lucru nu va fi întotdeauna pe placul proprietarului sau altor persoane. În plus, socializarea timpurie este cheia adecvării la maturitate..

În procesul de creștere, granița nu trebuie lăsată să prindă de picioare o persoană și alte animale. Această atitudine este valabilă numai pentru animalele de fermă care trebuie colectate împreună..

Nivelul de activitate fizică ar trebui să fie foarte bun. Desigur, totul depinde de personalitatea câinelui, dar în medie merită să planificați două plimbări timp de 1-2 ore, indiferent de condițiile meteorologice. Dintre acestea, cel puțin 30 de minute ar trebui să fie dedicate jocurilor active sau alergării fără lesă. Și cam aceeași sumă pentru jocurile intelectuale, repetarea comenzilor și alte formări mentale. O distracție excelentă va fi sportul: frisbee, alergare după minge, ciclism, jogging și înot.

agilitate border collie

Caracteristicile conținutului

Recent, colinele de frontieră sunt păstrate din ce în ce mai mult în apartamente, dar aceasta nu este cea mai bună opțiune pentru un cioban, cu excepția cazului în care proprietarul va fi capabil să asigure stresul fizic și mental necesar. În patru pereți, animalul de companie începe să se plictisească rapid și să-și deranjeze vecinii cu lătrat sau urlet prelungit. Dacă câinele nu simte spațiu pentru o lungă perioadă de timp și nu are ocazia să lucreze suficient, devine depresiv și nervos, deseori provoacă tulburări în apartament, încercând să arunce energia acumulată într-o zonă limitată.

Dacă câinele este ținut într-o casă privată, merită luat în considerare faptul că un gard înalt de 1,5 metri nu va deveni un obstacol pentru un câine curios, precum și un gard sub care se poate face un tunel..

Border collie în casă

Îngrijire

Nu este nimic dificil să pleci. Atenția principală trebuie acordată lânii. Este de dorit să vă pieptănați de 3-4 ori pe lună. Dacă este necesar, labele alungite pot fi tăiate. În perioadele de moltare sezonieră, intensitatea pieptănării este crescută. Nu se scaldă des, de obicei de până la 4 ori pe an. Dacă câinele locuiește în apartament și este necesar să-l spălați mai des, ar trebui folosite produse cosmetice profesionale care nu îndepărtează stratul protector de pe piele și păr. Monitorizați cu atenție igiena ochilor și a urechilor. Ghearele sunt tăiate la lungimea normală, dacă este necesar.

Dietă

Problema nutriției pentru proprietari ar trebui să fie pe primul loc. Adesea, reprezentanții rasei sunt pretențioși, iar sistemul lor digestiv este sensibil la produsele de calitate scăzută. În orice caz, există două opțiuni:

 • Dieta naturală - mâncare pregătită separat pentru un câine, echilibrată în toate componentele necesare;
 • Furaje gata preparate (cel puțin clasa premium).

Datorită activității lor ridicate, dieta câinilor care lucrează poate fi mai hrănitoare și mai bogată decât alte rase de aceeași dimensiune. Nu există alte caracteristici specifice de hrănire.

border border collie

Sănătate, boli și speranță de viață

Există o părere în rândul oamenilor obișnuiți că rasele care lucrează nu au boli ereditare, din păcate, acest lucru nu este cazul. Border Collie are o serie de afecțiuni ereditare:

 • Displazia articulațiilor TBC;
 • Osteocondrita;
 • Anomalii oculare, în special atrofia progresivă a retinei;
 • Epilepsie;
 • Lipofuscinoza cereoasă neuronală este o afecțiune genetică rară asociată cu acumularea de proteine ​​și grăsimi în celulele creierului, pielii și a altor țesuturi;
 • Surditate congenitală;
 • Hipertermie malignă - o boală în care stresul sau stresul provoacă o creștere gravă a temperaturii;

Crescătorii responsabili oferă câinilor lor sire teste genetice. Principalul complex pentru Collie și Sheltie include: mielopatie degenerativă, anomalii oculare, sensibilitate la medicamente, displazie de șold.

Pe vreme caldă, din cauza activității excesive și a emoționalității, câinii sunt predispuși la insolatie. Alergarea prelungită pe asfalt duce adesea la rănirea tamponelor labei. În general, reprezentanții rasei se disting prin rezistență, sănătate bună și imunitate bună. Speranța medie de viață este de 14-15 ani. Până la 10-12 ani, câinii sunt încă destul de activi și practic nu diferă extern de cei tineri.

Cumpără border collie

Alegerea unui cățeluș și prețul unui border collie

Border Collie este inclus în lista raselor destul de comune, deci nu este dificil să le cumpărați în Rusia sau în țările CSI. Atunci când alegeți un crescător, merită să ne amintim că aceștia sunt câini cu un aspect destul de simplu și o mare varietate de culori, iar acest lucru oferă escrocilor o oportunitate excelentă de a transfera bebelușii învechiți ca câini de rasă "fără pedigree". Acesta este doar unul dintre motivele pentru care trebuie mai întâi să alegeți nu un câine, ci o canisa..

Costul mediu al unui cățeluș border collie variază între 30-50 de mii de ruble. Copiii fără documente sunt mult mai ieftini, de obicei până la 15 mii de ruble. Câinii individuali, puii de la un crescător de elită sau unul rar pot costa 1000 $ sau mai mult.

Fotografii

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Border collie