Afghan hound: descrierea rasei, întreținerea și îngrijirea

Rase de vânătoare 14 mai 2018 4,8 mii 3,2 mii 8 minute.

Câinele afgan (Afghan Shepherd Dog) este un câine de vânătoare cu un aspect spectaculos. Astfel de animale adoră să se joace și să comunice cu oamenii. Au nevoie de multă atenție și dragoste de la proprietar. Afganii nu sunt recomandați familiilor cu copii mici, deoarece animalele de companie pot fi intimidate de sunete puternice și dure. Aceste animale nu încearcă să domine, în ciuda faptului că sunt încăpățânate și independente. Deveniți ascultători cu o pregătire adecvată.

1 Originea

Există mai multe versiuni ale originii câinelui afgan, dar nu a fost stabilit în mod fiabil când s-a născut rasa. Picturile antice de papiri și stânci din China, Egipt și țările din Peninsula Arabă conțin imagini ale câinilor cu păr lung care seamănă puternic cu câinele afgan. Vârsta acestor desene a fost determinată - secolul II î.Hr..

În plus, în timpul săpăturilor arheologice de pe teritoriul Iranului modern, au fost descoperite imagini ale câinilor săraci. Au fost pictate pe pereții peșterilor în secolul al X-lea î.Hr..

Există o versiune pe care animalele au ajuns-o în Afganistan împreună cu trupele cuceritorilor, conduse de Alexandru cel Mare. Datorită lui, au ajuns și în Grecia și India. Potrivit unei alte versiuni, câinii afgani s-au răspândit datorită comercianților care conduceau caravane de cămile de-a lungul Marelui Drum al Mătăsii..

Dinastia regală din Barakzai, care domnea în Afganistan la acea vreme, a început reproducerea activă a câinilor afgani în prima jumătate a secolului al XIX-lea.. Scopul principal al câinilor era vânătoarea. Faptul că există o astfel de rasă a fost învățat în Europa la mijlocul secolului al XIX-lea, când s-au încheiat războaiele anglo-afgane. Ofițerii britanici care s-au întors acasă au luat cu ei câțiva câini, care au câștigat rapid popularitate în rândul aristocraților locali..

Ogarii afgani au început să se răspândească activ încă din 1919, când marele englez Emps a fondat o canisa la Kabul. În 1925 Marea Britanie a adoptat primul standard de rasă și l-a recunoscut la nivel internațional în 1987.

Acum câinii afgani sunt cumpărați cel mai adesea pentru evenimente sportive și expoziții. Ca însoțitor, sunt inițiați de cei care sunt implicați în alergare sau ciclism. De asemenea, sunt folosite pentru a vâna iepuri cu câini..

2 Descriere

Câinele afgan este un câine mare, cu botul alungit și cu fălci puternice. Capabil să dezvolte o viteză mare. Creșterea masculilor la greabăn este de 68-74 cm, cățelele - 63-69 cm. Greutatea animalului este de 20-30 kg.

Descriere Rasa câinelui afgan:

OpțiuniCaracteristică
CraniuProtuberanță occipitală alungită, nu foarte îngustă, bine definită
FălciMușcătură puternică, foarfecă sau mușcătură dreaptă
NasLobul este negru. La câinii ușori, este maro.
DințiiPuternic
BotAre o îndoire subtilă
OchiSetați ușor oblic, aproape triunghiular, de culoare aurie sau închisă
UrechiSet jos, suspendat. Larg la bază, aproape de cap
GreabănÎnalt
ÎnapoiModerat de lung, musculos
Micul din spateDrept, larg, destul de scurt
CufărAdânc, cu coaste curbate. Este lat în față, nu în formă de butoi
GâtLung, puternic
CoadăAșezați jos, nu lung, cu părul rar. Când conducerea este în poziția ridicată
Membrele anterioareBrațe bine musculate, osoase. Coate lipite de piept
Membrele posterioarePuternic, bine înclinat
LânăSubțire și lungă pe membre, piept și părți laterale. De la greaban până la coadă, este scurt și gros. Pe labe și urechi, haina este groasă și foarte lungă
CuloareSe întâmplă negru, crem, roșu

Mișcarea câinelui afgan este moale, netedă, elastică, liberă.

3 Caracter

Afganii sunt câini capricioși. Formarea caracterului și maturizarea durează până la trei ani. În tot acest timp, animalul trebuie educat, în urma căruia câinele devine echilibrat și docil. Animalele de companie din această rasă nu sunt recomandate persoanelor care nu au experiență suficientă.

Câinele afgan este un câine destul de timid și temător, cu un psihic instabil. De aceea nu este de dorit să aveți un astfel de animal de companie pentru familiile cu copii mici. Animalul este speriat de sunete puternice și puternice și este capabil să manifeste agresivitate. Nu poți lăsa un copil singur cu un astfel de câine.

Văzând un animal mic, afganul începe să-l urmărească și să-l prindă, în timp ce instinctul vânătorului se trezește în el. El tratează un străin cu prietenie și, în același timp, cu aroganță, ceea ce se exprimă în privirea lui trufașă. De obicei alege doi stăpâni și îi slujește cu fidelitate, cerându-le atenția și îngrijirea. Dar câinele rămâne mândru și independent..

Avantajele și dezavantajele câinelui afgan:

Trăsături pozitiveCaracteristici negative
 • Grație.
 • Caracter calm.
 • Devotamentul față de proprietar.
 • Rezistență.
 • Asertivitatea
 • Frica.
 • Agresiune la sunete dure.
 • Slabă învățare

4 Alegerea unui catelus

Câini afgani sunt foarte scumpe, deci este mai bine să cumpărați un cățeluș într-o crescătoare specializată. Bebelușii acestei rase arată ciudat, ceea ce este considerat norma. După ce s-a maturizat, animalul de companie devine un animal mândru și grațios. Este imperativ să vă familiarizați cu pedigree-ul și să observați cum se comportă catelul. El trebuie să fie curios și jucăuș..

Înainte de a cumpăra un animal, ar trebui să decideți sexul. Bărbații cresc mai mari și au o dispoziție mândră. Se străduiesc să conducă, ceea ce le face dificil de antrenat..

Cățelele sunt mult mai agreabile și mai ușor de învățat. Îl tratează pe proprietar cu tandrețe, foarte afectuos. Dezavantajul lor este că pot intra în lupte pentru a admite slăbiciunea adversarului. Acest lucru duce adesea la moartea câinelui învins. În plus, cățelele sunt în căldură de două ori pe an, ceea ce interferează cu programul expoziției..

Când alegeți un cățeluș, acordați atenție capului său. Ar trebui să fie osoasă și îngustă, proporțional cu corpul. La un bebeluș de rasă, labele sunt ușor disproporționate față de corp. Nu se recomandă achiziționarea unui animal de companie cu pete neregulate pe cap și corp, deoarece acest lucru poate afecta negativ cariera spectacolului animalului.

Porecle pentru câinele afgan:

 • pentru bărbați: Flor, Titus, Brandon, Argon, Quint, Cadel;
 • pentru cățele: Nessie, Lorna, Isis, Dina, Wendy, Anda, Alma, Addie.

5 Educație și instruire

Creșterea unui cățeluș ca un câine afgan, trebuie să ai o răbdare extraordinară, deoarece animalul de companie are o dispoziție încăpățânată. Prin educație și antrenament, câinele dezvoltă abilitățile de care are nevoie pentru a trăi în oraș. Este necesar să îi arăți animalului locul său în casă și să-l obișnuiești cu porecla. După aceea, încep să predea următoarele comenzi: „Nu este permis”, „Aproape”, „Către mine”, „Loc”.

Un câine din această rasă îl poate ignora pe proprietar, deci comanda trebuie repetată de mai multe ori. Dacă animalul de companie o face corect, ar trebui să fie lăudat și răsplătit cu un tratament..

6 Întreținere și îngrijire

Păstrarea unui câine afgan într-un apartament are unele particularități. Are nevoie de activitate fizică în fiecare zi. Din cauza activității insuficiente, personajul ei începe să se deterioreze. Câinele va roade mobilier în apartament.

Înainte de a vă aduce cățelul acasă, trebuie să scoateți toate obiectele periculoase din ochii lui. Copilul este foarte curios și va explora camera. Ei aleg un loc de odihnă pentru el, ferit de curenți. Afganilor le place să se întindă pe mobilier tapițat. Dintr-un astfel de obicei, un animal de companie trebuie înțărcat în copilăria timpurie..

Reguli de bază de îngrijire:

DirecţieProceduri
LânăCâinele afgan este o rasă de spectacol, deci este necesară o îngrijire atentă pentru haina sa. În fiecare zi este periat cu o perie metalică pentru a preveni căderea. Ar trebui utilizat un agent antistatic, deoarece substratul ușor se va ridica în aer. Este interzis tăierea unui ogar. Această procedură se efectuează numai cu câini care nu sunt expoziționali.
BaieAnimalele de spectacol sunt spălate o dată pe săptămână folosind un șampon special - Trixie, BioVax. După aceea, se spală și se aplică un balsam. La sfârșitul procesului, haina este înmuiată cu un prosop, pieptănată și uscată cu un uscător de păr.
OchiInspectați periodic și, în caz de acidifiere, îndepărtați scurgerea cu o cârpă moale, care este umezită în frunze slabe de ceai sau apă caldă.
UrechiȘtergeți cu o cârpă umedă, deoarece se murdărește. Pentru a le ventila, trebuie doar să le agitați
GheareTăiați lunar cu un tăietor de unghii
LabeExaminat după fiecare plimbare. Dacă există fisuri, ungeți-le cu ulei vegetal.
DințiiPeriați de două ori pe săptămână cu o pastă specială

Trebuie să vă plimbați câinele de 2 ori pe zi. Astfel de animale au nevoie de jocuri în aer liber. Datorită activității fizice, sănătatea animalului de companie este menținută și se previne dezvoltarea afecțiunilor legate de vârstă. Arborelui ar trebui să i se ofere ocazia să sară și să alerge. Pentru a face acest lucru, alegeți o zonă închisă, altfel animalul de companie poate fugi.

6.1 Hrănirea

Pentru ca un câine să fie sănătos, trebuie să mănânce corect. Stomacul afganului este mic, deci aproape toate alimentele din dietă ar trebui să conțină proteine. O atenție deosebită este acordată nutriției puiilor, deoarece afectează formarea oaselor, creșterea dinților și a părului.

Începând de la vârsta de două luni, li se permite să dea cartilaj, iar de la vârsta de cinci ani - ulei de pește, grăsime internă, oase de vită. Restul alimentelor din dieta cățelușului sunt aceleași ca și pentru câinii adulți.

Dieta unui câine afgan:

Produse permiseInterzis
 • Pui, carne de vită.
 • Ouă fierte.
 • Kefir, iaurt, brânză de vaci.
 • Măruntaie.
 • Pește de mare.
 • Legume - varză, sfeclă, morcovi, dovlecei, dovleac.
 • Mei, hrișcă, orez, crupe de ovăz.
 • Ierburi proaspete
 • Cârnați.
 • Leguminoase.
 • Pâine.
 • Porc.
 • Dulciuri

Dacă se ia o decizie de a hrăni ogarul cu alimente uscate, atunci trebuie să alegeți amestecuri de înaltă calitate. Acestea sunt: ​​Royal Canin, Bosch Adult Menu, "Club 4 labe".

7 Sănătate

Hound afgan are predispoziție la următoarele boli:

 • chilotorax congenital;
 • mielopatie;
 • demodicoză;
 • cataractă;
 • volvulus;
 • cardiomiopatie;
 • distrofie retiniană;
 • hipotiroidism.

Pentru a preveni multe boli, câinele trebuie vaccinat. Vaccinările se fac conform următoarei scheme:

 • primul - la 1,5-2 luni;
 • al doilea - după 2 săptămâni;
 • al treilea - la vârsta de 6 luni;
 • al patrulea - un an mai târziu.

Toate vaccinările ulterioare se efectuează la intervale de 12 luni. Speranța de viață a unui câine afgan este de 10-12 ani.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Afghan hound: descrierea rasei, întreținerea și îngrijirea