Alano (câine alan, bulldog spaniol)

Alano este un câine tipic de murare, cu o aderență puternică și un psihic echilibrat. Rasa este foarte veche, în Spania a fost folosită de secole pentru vânătoarea de vânat mare și pentru coridă. Recent, Alanos s-au stabilit bine ca paznic, paznic, câine de familie și însoțitor. În ciuda aspectului lor impresionant, nu sunt agresivi față de alți câini și oameni. Foarte loial proprietarului, de încredere și afectuos cu familia. Un alt nume pentru rasă: câine alanian sau în manieră spaniolă - Alano Espanyolo. În țările vorbitoare de limbă engleză, Alano este numit Bulldogul spaniol.

În analele regelui Alphonse cel Drept, care era foarte pasionat de vânătoare, se spune că câinele alanian mușcă nu pentru că îi este foame, ci pentru că are o dorință înnăscută de a surprinde tot ce mișcă. Timp de secole, alani au participat în mod tradițional la coridele de tauri. În secolul al XX-lea, era interzis câinilor să participe la lupte cu tauri, iar rasa a început să dispară, deoarece efectivele principale au fost crescute în acest scop. În 1915, vânătoarea condusă pentru vânatul mare a fost, de asemenea, interzisă. Curând a izbucnit războiul civil. Toate aceste evenimente au dus la faptul că rasa alaniană a dispărut aproape complet. Doar utilizarea unei părți a alanilor în creșterea animalelor a salvat rasa de la dispariție. Câinii alanieni au lucrat ca paznici la fermă și au ajutat la căutarea animalelor. În același timp, nu au făcut rău animalului, pur și simplu l-au ținut în loc, mușcând urechile și copitele, permițând păstorului să urce și să lege vitele..

Un grup de entuziaști au reușit să-l reînvie pe Alano sub conducerea îngrijitorului de câini și a medicului veterinar Carlos Contreros. În 1975, au început să caute câini alanieni în toată Spania. Au fost găsite aproximativ 45 de persoane, pe baza cărora au fost derivate 10 pedigree. În Spania, aproximativ 20 de crescători sunt implicați în rasă, o treime dintre ei cresc doar câini. La nivel mondial, există doar aproximativ 1000 de bulldogi spanioli. Rasa nu este recunoscută de Asociația Cinologică Internațională, doar de Clubul Kennel Spaniol și de alte câteva organizații din țara de origine și din străinătate. Câinii alanieni au fost implicați în reproducerea altor câteva rase, de exemplu, dogo argentino, boxer, staffordshire terrier. Caracteristicile comune în aspect și caracter ne permit să vorbim despre relația lui Alano cu canar și mastin spaniol.

Programare

În primul rând, Alano Espanyolo este un câine de vânătoare, destinat șiragului de animale mari: mistreț, căprioară. Trecutul luptător nu vorbește despre agresivitate față de frați, deoarece în principal Alano erau obișnuiți să atragă tauri. Loialitatea față de oameni îi face tovarăși minunați, capabili să-i păzească. În același timp, nu se pune accent pe serviciul de pază de protecție. Alano poate fi găsit în rândul câinilor de serviciu, precum și la diferite evenimente sportive. Cele mai potrivite discipline pentru Alano: tragerea greutății, canicross.

Video despre rasa de câine Alano (câine Alan, Bulldog spaniol):

Aspect

Alano spaniol este un câine de tip molosian, cu o construcție armonioasă, atletică și grație felină. Aspectul trebuie asociat cu viteza, agilitatea și forța. Carcasă întinsă. Dimorfismul sexual este bine exprimat. Înălțimea la greabăn la bărbați este de 58-63 cm - greutate - 30-40 kg. Înălțimea cățelelor - 55-60 cm - greutatea 25-35 kg.

Capul este mare, puternic, de formă pătrată. Profilul este ușor convex, craniul dintre urechi este plat, larg, cu sinusurile frontale bine definite. Scalpul este neted; în timpul excitării, pot apărea mici pliuri între urechi. Botul este relativ scurt, reprezentând 35-37% din lungimea totală a capului. Barbia este largă, buzele sunt moderat groase, negre, cea superioară acoperă ușor cea inferioară. Fălcile sunt bine dezvoltate și puternice. Dinți sănătoși, mari, mușcați: foarfecă inversă, ușor împușcat. Absența primului premolar este permisă. Obrajii sunt bine dezvoltați. Ochii sunt de dimensiuni medii, rotunzi, chihlimbar sau de culoare galbenă. Pleoapele sunt negre, întinse. Urechile sunt de dimensiuni medii, depărtate. În mod tradițional, urechile sunt tăiate scurt. Atârnare naturală.

Corpul este alungit, lungimea depășește înălțimea la greabăn cu 10%. Spatele este drept. Lomul este relativ lung. Crupul este ușor înclinat și lat. Pieptul este adânc, de lățime medie, coborând până la coate, lățimea este aproximativ egală cu 30% din înălțime. Abdomenul este moderat ascuns. Coada atârnă în jos, drept. Picioarele sunt puternice, bine musculate, drepte. Sferturile posterioare sunt moderat unghiulare. Degetele de la picioare sunt curbate, nu prea strânse între ele, unghiile sunt scurte, puternice, tampoanele sunt puternice.

Pielea este strânsă peste corp, ușor mai slabă în zona capului și gâtului, groasă. Paltonul este scurt și dens. Resturi de textură fermă. Substratul este scurt și subțire. Culoarea este galben, galben-maroniu, tigrat, lup. Toate culorile cu sau fără mască neagră.

Caracter și comportament

Alano combină munca grea, un instinct pronunțat de vânătoare, frumusețe, fermitate și afecțiune pentru oameni. Este foarte ușor să crești din el un câine de familie, care să fie afectuos și răbdător cu copiii. Extrem de serios și formidabil, Alano are un temperament nobil și echilibrat. Acesta este un câine foarte puternic, dar în același timp calm, cu un pronunțat sentiment de stimă de sine și dorința de a fi un lider, se supune doar unui spirit puternic al proprietarului, care va putea deveni un lider pentru ea.

Un adevărat câine alanian este nobil, nu este agresiv față de alți câini și oameni, nu este laș sau nervos. Oarecum independent, inteligent și echilibrat, apreciază societatea și știe să lucreze în echipă.

Câinele alanian are toate trăsăturile unui bun vânător de vânat mare: mistreț sau căprioară. Este temperamentală, îndrăzneață și curajoasă, rezistentă și neînfricată, pasionată de vânătoare. Agățându-se de gâtul unui mistreț, care este de patru ori mai mare decât dimensiunea sa, câinele nu va pierde prada, chiar dacă amenință să moară. Dar, în același timp, nu are o mânie aprinsă față de fiară, după sosirea stăpânului, se retrage și își pierde interesul pentru pradă, fie că este un mistreț sau a găsit vite.

Un excelent paznic și paznic, tăcut și lipsit de agitație. În orice lucrare, Alano însuși știe când trebuie să fie reținut și când să-și arate toată dexteritatea și agilitatea, este foarte rezistent, are un sentiment de teritoriu bine exprimat. De-a lungul existenței lor, Alano au fost utilizate în scopuri diferite, dar aproape întotdeauna au lucrat în echipă cu alți câini adulți, adesea de aceeași rasă și gen. Prin urmare, spre deosebire de alți câini mari de luptă, ei se înțeleg ușor cu câinii cu care locuiesc pe același teritoriu. La plimbări, nu sunt predispuși la conflicte. Câinii mai mici sunt ignorați, câinii mari vor răspunde agresivității, dar ei înșiși nu vor iniția o luptă. De obicei, sunt indiferenți față de pisicile lor..

educatie si antrenament

Alano este destul de dificil de educat și instruit, mai ales pentru un începător. Acesta este un câine cu un caracter puternic și o opinie personală. Socializarea timpurie și versatilă este foarte importantă. De-a lungul vieții cu Alano, trebuie să lucrați constant, să vă angajați, să dezvoltați calități și abilități pozitive.

Lui Alano îi place să lucreze și să învețe repede. În mâinile cu experiență, antrenamentul și antrenamentul câinelui se desfășoară fără probleme. Se crede că Alano are o înclinație mai mare pentru ascultare decât alți Molos, dar este, de asemenea, puternic dependent de autoritatea proprietarului..

Caracteristicile conținutului

Alano nu se adaptează bine pentru a locui într-o casă sau un apartament. Acesta este un câine mare care trebuie să se miște mult și să fie ocupat. Cea mai bună opțiune ar fi să păstrezi în curtea unei case private. Alano se adaptează bine la diferite condiții climatice, în mișcare suportă calm temperaturi de până la -20 grade. La temperaturi mai scăzute, există pericolul degerăturilor în zonele sensibile ale corpului (urechi, sfarcuri, degetele de la picioare). În canise, câinii alanieni sunt de obicei ținuți în incinte spațioase, în care sunt instalate cabine izolate. Adecvat pentru viața în oraș, unde activitatea înnăscută și munca grea nu sunt adesea folosite. Câinii plictisiți sunt adesea distructivi la o vârstă fragedă..

Alături de Cane Corso Alano, aparține puținelor rase de tip molosian care nu sforăie sau bâjbesc..

Are nevoie de o activitate fizică foarte bună, plimbări lungi, alergare liberă, posibilitatea de a-și arăta talentele degenerate de vânător și urmăritor. Unii proprietari Alano păstrează sau cumpără elicoptere doar pentru ca câinii să poată vâna.

Îngrijire

Alano nu necesită îngrijire complexă. Este suficient să pieptănați în mod regulat câinele cu o perie sau o mănușă cu părul scurt pentru a îndepărta părul prea copt și a menține un aspect îngrijit. Mota sezonieră este moderată. Se scaldă la nevoie. Monitorizați starea ochilor, urechilor și ghearelor. Urechile sunt examinate o dată pe săptămână, dar curățarea urechilor este de obicei necesară mai rar. Ghearele ar trebui, în mod normal, să se măcine singure, dacă din anumite motive acest lucru nu se întâmplă, sunt tăiate la lungimea optimă pe măsură ce cresc din nou.

Alimente

Pentru a rămâne sănătos, Alano trebuie să primească o dietă completă și echilibrată. Se obișnuiește cu orice tip de mâncare bine: mâncare de casă sau mâncare uscată gata preparată, în al doilea caz, dieta este de obicei suplimentată cu produse din carne naturale. În perioada de activitate fizică activă și în sezonul rece, conținutul caloric total al dietei este crescut de 1-1,5 ori. Câinii alanieni suferă rar de alergii alimentare și, de regulă, nu au recomandări dietetice speciale. Mâncarea este selectată în funcție de vârstă și mărime.Dieta naturală este făcută conform regulilor standard dezvoltate în creșterea câinilor. La o vârstă fragedă, se recomandă administrarea de suplimente pentru formarea corectă a aparatului locomotor. Este important pentru creșterea masei musculare să oferiți câinelui carne naturală și activitate fizică și să nu hrăniți câinele cu proteine ​​și suplimente pe baza ei..

Sănătate și longevitate

În prezent, nu există probleme de sănătate în rasă. Rasa antică a fost restaurată sub îndrumarea unui cinolog și a unui medic veterinar, selecția a fost efectuată conform unui program dezvoltat profesional. Dar motivul poate sta și în numărul mic de animale și în absența oricărei cercetări specifice în acest domeniu. În orice caz, Alano Espanyol este poziționat ca o rasă prosperă genetic.. Speranța de viață este de obicei de 10-12 ani.

Crescătorii și proprietarii observă că Alano are o imunitate foarte puternică, o coagulabilitate ridicată a sângelui și o bună vindecare a țesuturilor. Acest lucru nu elimină necesitatea vaccinării și a tratamentului pentru paraziți..

Alegerea unui cățeluș din rasa Alano

Principalele animale Alano sunt concentrate în Spania. Există creșe mari în Italia și Franța. În afara acestor țări, este foarte rar să întâlnești câini. Există deja crescători în Rusia care sunt angajați profesional în reproducerea buldogilor italieni. Numărul total de câini rămâne mic, dar a fost deja creat un club național de rasă, care ajută la unirea crescătorilor și ajută la găsirea puilor pentru viitorii proprietari.

În total există aproximativ 100 de câini alanieni în Rusia. Nu toți proprietarii sunt implicați în reproducere, în special în pedigree. În urmă cu câțiva ani, în Osetia de Nord exista o singură canisa Alano Espanyolo, dar în fiecare an numărul câinilor și crescătorilor care decid asupra reproducerii profesionale crește. Fiecare pui de rasă trebuie să aibă o marcă și un card de pui. Părinții descendenților sunt încurajați să verifice dacă există displazie de șold.

Preț

Prețul unui cățeluș Alano în Spania variază între 700-1200 de euro. În Rusia, un bulldog spaniol cu ​​sânge bun costă în jur de 60.000 de ruble.

Fotografii

Galeria conține fotografii ale câinilor din rasa Alano (câine Alan, Bulldog italian).

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Alano (câine alan, bulldog spaniol)