Hienele sunt intimidante? Obiceiurile și aspectul lor

Caracteristica hieneiEste dificil să ne imaginăm un mamifer mai respingător ca aspect decât o hienă. Torsul și botul provin de la câini mongrel, urechile sunt de la o pisică, un rânjet este de la un leu. Și fălci puternice, spre deosebire de orice alte fălci din lumea animalelor! Fără glumă - presiunea asupra a tot ce cade asupra lor este de 70 kg / cm2. Acest lucru înseamnă că, în câteva minute, ei, ca un bun tocător de carne, pot măcina oasele a aproape orice animal în carne tocată..

Hienă - pisică sau câine?

Desigur, astfel de caracteristici neatractive ale unui animal a dat naștere la multe zvonuri și legende despre el. De exemplu, unele triburi africane credeau că hienele erau spirite rele care veneau noaptea la morminte și le devastau cu frenezie. Locuitorii din savane și deșerturi i-au vânat cu înverșunare, preferând să vadă acești înfiorători îngroșători într-o stare moartă decât în ​​una vie. Și apoi au îngropat cadavrele atât de adânc în nisip încât răul de hienă nu va mai ieși niciodată.

Pentru o lungă perioadă de timp, aceste animale au fost considerate jumătate pisici și jumătate câini, până când au decis și le-au atribuit ordinii familiilor de hienă carnivore. Dar, în același timp, termenii latini au fost introduși în descriere:

  • Caniformia, adică hienele asemănătoare câinilor. Aceștia sunt indivizi cu un bot ascuțit caracteristic unui câine, un mers pe jumătate ghemuit și cu gheare care nu pot să se retragă în tampoane ca o pisică. Un reprezentant caracteristic al clasei - aardwolf.
  • Feliformia, adică hienele feline. Acești reprezentanți au botul scurt, înclinat înapoi datorită picioarelor din spate scurte, părul grosier lung, cu o coamă caracteristică pe gât și gheare retractabile. Un reprezentant luminos al clasei - hiena pătată.

Patru feluri de hiene

Specii de hienăÎn prezent, sunt cunoscute doar patru specii de hiene.. Cel mai ușor în greutate este lupul de pământ. Masa sa, de regulă, nu depășește 10 kilograme. Cel mai mare prădător este hiena pătată, ale cărei indivizi ajung la 85 de kilograme. În mijloc este categoria greutății medii, care include hiena maro și hiena dungată..

Toți prădătorii au aproximativ aceleași obiceiuri, dar diferă în ceea ce privește culoarea, habitatul, preferințele alimentare. Tabelul de mai jos prezintă caracteristicile fiecărei specii în ordinea creșterii greutății și rezistenței indivizilor..

HienăHabitat și habitatAspect, înălțime, greutate, speranță de viațăComportament și obiceiuri
Aardwolf sau ProthelDistribuit în Africa. Trăiește în savane uscate, se așează în vizuini.Urechi mari, picioare posterioare scurte, 5 degete pe picioarele din față și 4 pe picioarele din spate, o coamă de la gât până la baza cozii, blană alb-galbenă cu dungi. Lungimea corpului de la 55 la 85 cm. Greutatea 10-12 kg. Trăiește în natură până la 10 ani.Se hrănește cu termite, larve de gândac. Atunci când este atacat, emite un sunet urlător și pufoaie coama, datorită căreia crește în dimensiune, irosind un miros neplăcut din glandele anale..
Hiena maroTrăiește în savanele africane.Culoarea hainei este maro închis, fără dungi. Urechi lungi, păr pufos, fălci puternice. Lungimea corpului fără coadă este cuprinsă între 85 și 150 cm. Greutatea masculului ajunge la 43-45 kg. Trăiește în natură până la 20 de ani.Se hrănește cu roșu, rozătoare mici, fructe, ouă de pasăre. Miroase prada din depărtare, în căutarea de cariu în timpul nopții poate depăși până la 50 km.
Hienă dungatăLocuiește în Africa și Asia. Selectează pentru a locui în savane, zone cu tufiș scăzut, râpe, peșteri, chei.Picioarele din spate scurte. Toate picioarele au 4 degete. Culoare gri cu dungi pe tot corpul. Lungime fără coadă 110-135 cm. Greutate masculină până la 70 kg. Locuiesc în natură până la 15 ani, în captivitate - mai mult.Omnivor. Mănâncă cârda, broaște țestoase, rozătoare, ouă, nuci, legume din grădină. Se vânează noaptea. Nu se adună în turme, trăiesc în perechi. La fel ca rudele lor, au un miros neplăcut..
Hiena pătatăRezident african. Locuiește în savane, semi-deșerturi, păduriPosedă cele mai puternice fălci. Capul este mare, botul este contondent. Lungime de la 125 la 165 cm. Greutate de până la 85 kg. Trăiește în natură timp de 20-25 de ani. Există exemplare în grădinile zoologice la 40 de ani.Trăiesc și vânează în haite. Mănâncă carne vie și putredă. Stomacul digeră carnea, oasele, coarnele și copitele. Urmărește prada în orice moment al zilei.

Hiena pătată

Descrierea hieneiTabelul arată că hiena pătată este cel mai mare membru al familiei. Fălcile puternice ale fiarei mușcă în oasele de antilopă, bivolă, zebră într-o singură ședință. Vânând în haite pe animale de savană, ei organizează un adevărat masacru, când în zbor cu o viteză de 60 km / h mușcă în partea victimei și încep să-l sfâșie în timp ce sunt încă în viață. Satisfăcuți de carne și sânge, muscații insaciați nu vor refuza desertul sub formă de broaște țestoase, pești, șerpi, șopârle. O persoană sănătoasă adultă poate mânca până la 14 kg de furaje odată. Dar bea foarte puțin.

Clanuri cu o ierarhie clară

Social hiena pătată este un prădător foarte organizat. Niciuna dintre rudele ei nu are o scară socială atât de clară ca acești indivizi. Hienele trăiesc în clanuri în care totul respectă regulile matriarhatului. Chiar și cea mai fragilă femeie depășește orice bărbat în importanța ei. Un clan poate include până la 80 de persoane. Cea mai obrăznică și cea mai puternică femeie devine liderul clanului și, atunci când încearcă o lovitură de stat în domeniul ei, se ocupă brutal cu rivalul ei. Practic nu există conflicte cu bărbații din grup..

Sarcina principală a clanului, alături de vânătoare, este protejarea teritoriului. Principalii rivali ai hienelor, care pretind aceeași mâncare cu ei, sunt lei. Prin urmare, există adesea conflicte între pisicile mari și nobile și micii gunoieri. Dacă hienele atacă în grupuri mari, atunci ele sunt capabile să dărâme un leu..

Filozofii hienelor

Pofta de sânge sălbatică a hienei patate a dat hrană minții filosofilor antici. Asta este doar trei mituri, ceea ce i-a făcut pe oameni să perceapă hienele ca „brat infernal”:

  1. Cum arată o hienăPliniu cel Bătrân, un expert în istoria naturală, a asigurat că fiara imită în mod deliberat vocea umană, aducându-i pe oameni din casele lor pentru a sărbători cu ei.
  2. Un alt filosof al Romei Antice, Publius Ovidiu, a afirmat clar în „Metamorfozele” sale că unul și același individ al unei hiene este bisexual și se poate transforma de la o femeie la un bărbat.
  3. Gânditorul Rusiei Kievului Nestor Cronicarul a mers și mai departe. El a scris că o hienă, care se întinde ca un câine de-a lungul unui corp uman, măsoară astfel lungimea acestuia, ca în patul procrustean, și apoi mușcă acei centimetri în plus..

Groază și multe altele! Adevărul a tot ce s-a spus se referă doar la vocea de hienă. Într-adevăr, uneori persistent patetic, uneori scârțâit și enervant, dar mai des comparabil cu râsul sălbatic, seamănă cu nuanțele emoției umane. Leii leneși din savanele înconjurătoare aleargă la aceste râsete în timpul sărbătorilor cu roșu pentru a lua în stăpânire prada cu o muncă minimă. Când leul răcnește, hiena tace.

Structura organelor genitale la femele

Hienele sunt cu adevărat hermafrodite?? Desigur că nu. La fel ca toate mamiferele, acestea se reproduc împerecherea cu indivizi de sex opus. Și în natură, masculul distinge cu ușurință femela de semenul său. Dar o persoană nu poate determina întotdeauna corect sexul unui animal. Au existat chiar și cazuri în care, în așteptarea împerecherii, două femele au fost plasate într-o cușcă în grădina zoologică, considerându-le de sexe diferite, și apoi s-au întrebat de ce au luptat în loc de copulație.

Motivul confuziei sexelor constă în structura organelor genitale feminine. Datorită conținutului crescut de hormon masculin testosteron din sângele ei, aspectul clitorisului s-a schimbat în procesul de evoluție. Este prohibitiv de lungă și atinge adesea 15-17 cm. Datorită formei alungite și a dimensiunilor mari, clitorisul este confundat cu un organ reproductiv masculin. Iluzia de a amesteca sexele este sporită de buzele mici ale femelei care se închid strâns, care seamănă puternic cu scrotul.

Cum nu apar aici povești înfricoșătoare despre un animal hermafrodit!

Sezonul de împerechere și descendenți

Cum trăiește o hienăFemela este dispusă să se împerecheze pe tot parcursul anului, dar masculul este mai pasiv în această privință. Se sărbătorește cel mai agitat sezon din mai până în august. În perioada de creștere a hormonilor, un bărbat tânăr încearcă să realizeze o femelă cu metodele sale animale, rămânând în același timp timid și atent. Într-adevăr, în hienele reperate, o doamnă domină clanul și își poate mângâia iubitul dacă nu-i place ceva în comportamentul lui.

Sarcina durează între 100 și 110 zile. O hienă aduce de obicei doar doi pui. Se nasc cu ochii deschiși, cu o greutate medie de aproximativ 1,5 kg. Blana de blană a nou-născuților este uniformă și monocromatică, fără pete caracteristice care apar abia după 3 luni. De la această vârstă, femela începe să le aducă carne și să o învețe să vâneze. Dar, cu toate acestea, pentru puțin mai mult de un an, puii vor rămâne în nurcă cu mama lor. Ea va avea grijă de ei cu grijă și îi va proteja de proprii tati, care nu vor omite să se hrănească cu carnea fragedă a bebelușilor, dacă brusc femeile bâjbâie.

Hiena, deși pare neatractivă și face fețe cu un rânjet către o persoană, o atacă foarte rar. Printre multe triburi africane, atașamentul și loialitatea anumitor indivizi față de conducătorul cu două picioare este chiar înregistrată.. Fiara este ușor de îmblânzit, răspunde la afecțiune și ia mâncarea practic din mâinile sale. Și în Kenya, de exemplu, organizează chiar spectacole cu hrănirea acestor creaturi și cu participarea turiștilor. Deci, „un mers ciudat și un râs satanic la vânătoare” este doar o deghizare în fața unei persoane pentru a-și arăta răutatea și nebunia.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Hienele sunt intimidante? Obiceiurile și aspectul lor