Hotyho buryat-mongol wolfhound: caracteristici și descriere a rasei

Misterioși, puțin studiați, legendari asistenți ai preoților. Sângele unui câine și al unui lup s-a amestecat în vene.

Sunt puternici, rezistenți și fiabili. Khotosho - „lup de curte”, este mândria și comoara națională a Rusiei.

Istoria rasei

Lupul mongol este o rasă foarte veche. Pe vremuri, era răspândită în Buriatia, precum și în Tibet și China. Au fost crescuți în mănăstirile budiste, călugării le considerau animale sacre.

Câinii de lup erau rareori folosiți ca gardieni; scopul lor principal era diferit. Călugării credeau că hotosho vede drept prin oameni și știe cum să alunge spiritele rele. Lupul Buryat a participat la ritualuri magice, iar șamanii credeau că hotosho însoțea morții în lumea morților.

Puii
Puii

De-a lungul timpului, rasa a început să dispară, practic nu au mai rămas câini. Câinii de lup au fost amenințați cu dispariția, cu toate acestea, datorită eforturilor și entuziasmului lui Nikolai Batov și Marika Teregulova, rasa a fost restaurată. Primii pui au început să apară cu succes de la sfârșitul anilor `90.

Descriere și standard de rasă

Halo-ul habitatului câinilor de lupi era larg, toți câinii difereau prin aspect și parametri. Cu toate acestea, după anii 2000, standardul rasei a fost încă adoptat. Inseamna:

 • înălțime de la 62 la 70 cm;
 • cap mare cu craniul extins. Pometii, protuberanța occipitală și arcurile superciliare se remarcă puternic;
 • bot dreptunghiular cu capăt contondent, fălci puternice. Mușcătură de foarfecă;
 • nas mare. Lobul este negru;
 • urechile sunt mici, picând puțin;
 • gât muscular cu greabăn dezvoltat;
 • trunchi masiv cu mușchi proeminenți. Cușca toracică iese în față.
 • coada secera;
 • labele sunt puternice, există o membrană între degetele de la picioare. Picioarele din spate sunt așezate mai late decât partea din față. Coapsele sunt late și bine musculate;
 • strat gros gros cu un substrat moale.

Khotosho este o rasă mare de câini. Mare, puternic și robust. Câinii adulți pot cântări până la 70 kg.

Culori diverse
Culori diverse

Lupul mongol Buryat este cu părul lung, cu părul scurt și are un strat de lungime medie. Culoarea este, de asemenea, variată. În plus față de indivizii negri cu marcaje maro, există și gri, roșu, maro, lup și alte culori.

Indiferent de culoarea hainei, această rasă are un lucru în comun. Deasupra ochilor câinelui există semne roșii sub formă de sprâncene.

Caracteristicile rasei și trăsăturile de caracter

Khotosho este un tip uriaș. În ciuda aspectului lor serios, acești câini au fost lăsați cu multă îndrăzneală să aibă grijă de copii mici. Lupul mongol Buryat are un sistem nervos bun și un psihic stabil. Această rasă este atașată familiei sale, iubește atenția și afecțiunea proprietarilor săi..

Desigur, acest lucru nu înseamnă că puteți renunța la creșterea unui câine. Cu un comportament grosolan și neadecvat din partea proprietarului, câinele de lup nu se va supune și va arăta încăpățânare.

Paznici
Paznici

Puii și câinii tineri sunt foarte antrenabili. Sunt jucăuși, înțelepți și foarte curioși. La o vârstă fragedă, psihicul câinelui este foarte flexibil. Dacă din copilărie îi explici cățelușului locul său în „haita” internă, atunci el va accepta cu smerenie acest lucru și nu vor apărea probleme.

Lupul mongol Buryat este o rasă de câini versatilă. Puterea fizică, combinată cu un caracter plin de viață și o minte ascuțită, permit utilizarea hotosho-ului în diferite activități. Este un mare companion, paznic, vânător, păstor, paznic.

Lupul de câine este un câine bun de lucru și este, de asemenea, utilizat în activități de salvare și căutare.

Khotosho are un caracter echilibrat. Nu intră în conflict mai întâi și nu intră într-o luptă. Wolfhounds preferă să afle relația nu atacând adversarul, ci amenințându-l.

Câinele este precaut și suspectă de străini, dar nu prezintă agresivitate violentă, cum ar fi, de exemplu, Ciobanesc caucazian.

Îngrijire și

Lupul de lup mongol Buryat nu este pretențios la condițiile de detenție. Poate locui atât într-un apartament, cât și într-o casă privată. Cu toate acestea, trebuie să înțelegeți că, cu dimensiunile sale impresionante, nu va fi foarte confortabil într-o zonă mică. Dacă câinele locuiește într-o casă privată, atunci ar trebui să-i faci o volieră cu o cabină.

Este mai bine să nu îmbraci un lanț, nu este rasa potrivită. Este mai bine să arăți cățelușului teritoriul său din copilărie, apoi îl va păzi cu curaj.

O mulțime de activitate fizică este imperativă. Khotosho adoră să se jefuiască și să se joace, așa că, pentru a satisface aceste nevoi, trebuie să vă plimbați cu câinele sau să-i oferiți mult spațiu.

Activitate fizica
Activitate fizica

Lupul are un strat gros, animalul de companie se varsă de două ori pe an. În acest timp, câinele trebuie să fie periat mai des decât de obicei. Animalul de companie adoră să înoate, substratul său îi permite câinelui să se usuce din nou după o scurtă periere. Cu întreținerea apartamentelor, este permisă scăldarea hotosho de 2-3 ori pe lună.

Puteți oferi delicatese speciale pentru a vă spăla dinții. Este mai bine să excludeți oasele și bastoanele, deoarece ele contribuie la distrugerea smalțului.

Acordați o atenție deosebită îngrijirii urechii. Părul crește în auriculă și este de dorit să îl tăiați. Acest lucru va îmbunătăți ventilația naturală a urechii, care este puțin ventilată datorită formei suspendate.

Ochii trebuie examinați și șterși pe măsură ce se murdăresc. Această rasă are pleoapele inferioare ușor căzute, astfel încât praful și murdăria intră cu ușurință.

Dacă câinele locuiește într-un apartament, atunci unghiile sale trebuie tăiate. În timpul plimbărilor lungi, se macină singuri, dar în condiții urbane nu este întotdeauna posibil să mergi pe suprafețe dure mult timp..

Lupul are nevoie de o nutriție adecvată și echilibrată. Mâncarea naturală este preferată. Norma pentru un câine adult este de 800 - 1500 de grame de carne crudă pe zi. Înainte de hrănire, carnea trebuie opărită cu apă clocotită sau congelată.

Obosit
Obosit

Vă puteți diversifica dieta cu măruntaie și pește de mare. Uneori trebuie să adăugați cereale și produse lactate în dietă..

educatie si antrenament

Lupul mongol se maturizează târziu, până la vârsta de cel puțin trei ani, dezvoltarea și comportamentul său rămân copilărești. Prin urmare, nu ar trebui să cereți calmului și seriozității constante de la câine. Nu-l pedepsiți pentru comportamentul jucăuș al cățelușului, pentru că încă crește.

În familie, câinele de lup Buryat se comportă calm, fără agresivitate. Se alătură copiilor și animalelor de companie, încercând să le ferească de orice pericol.

La antrenament, trebuie evitate grosolănimea, strigătele și pedepsele fizice. Khotosho este foarte inteligent și, dacă câinele refuză să facă ceva, atunci nu este foarte interesat de el. Proprietarul ar trebui să transforme antrenamentul într-un joc prietenos. În acest caz, câinele de lup va fi interesat să învețe lucruri noi și nu va dori să fie leneș..

Dacă doriți, puteți urma cursuri speciale pentru câini. Există mulți cunoscători hotosho în rândul manipulanților de câini, iar acest lucru nu este o coincidență. Această rasă este ușor de dresat, loială și intuitivă..

Câți hotosho trăiesc?

Khotosho este o rasă de câini aborigeni. Omul nu a avut practic nicio influență asupra formării sale. Datorită evoluției naturale, câinele de lup Buryat are o sănătate bună. Printre rasele mari de câini, sunt centenari, vârsta lor este de 12-14 ani.

- Salutare tuturor!..
- Salutare tuturor!..

Imunitatea lui Khotosho este puternică și rezistă bine diferitelor infecții. Cu toate acestea, această rasă este predispusă la anumite boli. La fel ca mulți câini de talie mare, un câine de lup poate dezvolta displazie de șold din cauza lipsei de exercițiu sau a greutății prea mari..

Pentru prevenire, nu trebuie să restricționați mișcarea animalului de companie și să încurajați jocurile active. Este necesar să se dezvolte și să se mențină mușchii în formă bună, înotul este, de asemenea, foarte util.

Dacă hrăniți hotosho în mod neregulat, schimbați brusc volumul de alimente sau dați o încărcătură imediat după o cină consistentă, atunci volvulus este posibil. Pentru a evita această afecțiune periculoasă, alimentele trebuie administrate în mod clar în timp util, în porții moderate. Nu deranjați câinele după hrănire. Trebuie acordat timp de odihnă pentru a digera alimentele..

Cât costă și cum să alegi un cățeluș?

Lupul de lup Buryat-Mongol este o rasă rară. Pe teritoriul Rusiei și al fostei URSS, nu există foarte multe creșe. Se află în Moscova, Ulan Bator (Mongolia), Ulan-Ude și în alte orașe. Pentru o lungă perioadă de timp, hotosho a fost cunoscut doar în Buriatia și Mongolia, prin urmare până în prezent este popular acolo..

Pentru a cumpăra un câine de rasă, trebuie să contactați o canisă specializată. Nu ar trebui să cumpărați un cățeluș printr-un anunț, o persoană neexperimentată poate fi înșelată.

Copil activ
Copil activ

Atunci când alegeți un cățeluș, ar trebui să aveți grijă. Există câteva detalii la care trebuie să acordați atenție:

 • catelul trebuie să fie bine hrănit, cu burta moale elastică;
 • haina trebuie să fie strălucitoare și groasă;
 • curățați urechile căzute;
 • ochii și sprâncenele galbene deasupra orificiilor ochiului sunt clar vizibile pe față;
 • catelul trebuie să fie activ și curios.

Atunci când cumpărați, ar trebui să cunoașteți părinții cățelușului. Trebuie să respecte standardul și să aibă documentele necesare.

Puteți cumpăra un hotosho pentru o medie de 30-50 de mii de ruble. Totuși, totul depinde de canisa și de valoarea de reproducere a cățelușului..

Concluzie

Giganți buni și naivi, loiali și iubitori. Cu bună dispoziție, vor cuceri inima stăpânului lor, iar proprietățile magice ale strămoșilor lor vor proteja în mod fiabil familia de orice rău.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Hotyho buryat-mongol wolfhound: caracteristici și descriere a rasei