Câine ciobanesc belgian (groenendael, tervuren, malinois, laquenois)

Ciobanescul belgian este un câine robust, mic, cu calități de lucru versatile. Cândva a fost doar păstor, dar astăzi este folosit în principal ca câine de serviciu și de familie, însoțitor și bodyguard..

Câinii Ciobănesc Belgian includ patru soiuri care diferă prin calitatea și lungimea hainei lor: Malinois, Tervuren, Groenendael și Laquenois. Conform clasificării FCI, toți sunt considerați reprezentanți ai aceleiași rase - Păstorul belgian. În fotografia de mai jos puteți vedea cum arată câinele Malinois, cel mai popular soi și restul. În alte organizații, tipurile sunt selectate sau deloc recunoscute. De exemplu, în SUA, Groenendael Tervuren și Malinois sunt înregistrate separat și sunt considerate rase diferite, în timp ce Laekenois nu este deloc recunoscut..

cioban belgian tip 4

În 1891, un grup de entuziaști condus de A. Rele, profesor la Institutul Veterinar Cugerhem, a decis să reproducă o rasă care să combine cele mai bune calități. Pot fi numiți pionierii câinilor ciobănesc belgian și primii crescători ai rasei. Ei au organizat Clubul de rasă de câine ciobănesc belgian și primul spectacol, care a avut loc în toamna aceluiași an. Peste 100 de câini au fost prezentați la expoziția canină și cei mai buni reprezentanți au fost selectați pentru reproducere ulterioară. Manipulatorii de câini au elaborat un program de reproducere și au lucrat cu sârguință la el în următorii 6 ani.

În 1901, primii câini ciobănești belgieni au fost adăugați în Cartea Crescătorilor Naționali. Lucrările ulterioare au vizat unificarea tipului și eliminarea defectelor nedorite. În 1910, tipul și temperamentul au fost aprobate, care sunt comune celor patru soiuri. Cu toate acestea, popularitatea lor variază de la țară la țară. În Rusia și țările CSI, cel mai popular Malinois, motiv pentru care mulți îl consideră o rasă separată de câine. Groenendael și Tervuerens concurează pentru locul al doilea, iar Laquenois rămâne cel mai mic chiar și acasă.

De-a lungul anilor existenței câinilor ciobănești belgieni, dezbaterile aprinse și discuțiile despre diferențele evidente de aspect nu s-au calmat, dar calitățile de lucru și temperamentul nu au cauzat dezacord..

Recenzie video despre rasa de câine Ciobanesc belgian (Malinois):

Aspect și standarde

Exteriorul câinelui ciobanesc belgian dă impresia unei rase puternice de lucru. Este construită armonios, de proporții corecte, cu o purtare mândră. Înălțimea medie normală este de 58-62 cm, iar greutatea este de până la 30 kg. Mișcările sunt libere, drepte. Câinii ciobănești se pot mișca la un galop bun, cu atât mai caracteristică este o treaptă calmă sau un trap în care membrele sunt rearanjate în paralel, linia de sus rămâne la nivel.

Cap și bot

Craniul este egal cu lungimea botului. Capul este bine definit, uscat. Puntea nasului este dreaptă. Botul se îngustează uniform către un lob complet pigmentat cu nări largi. Buzele sunt uscate, pigmentate. Dinti puternici, albi, completati cu muscatura corecta. Oprirea este bine pronunțată. Ochii sunt în formă de migdale, de dimensiuni medii, adânci. Culoarea este de preferință maro. Pleoapele sunt întunecate. Urechile sunt triunghiulare, înălțate, erecte.

Tipul corpului

Corpul este puternic, dar nu greu. Formatul este puțin întins. Linia de sus este dreaptă și largă. Gâtul este ușor alungit și se lărgește vizibil spre umeri. Membrele sunt puternice, uscate și bine musculate. Abdomenul este moderat ascuns. Crupul este ușor înclinat. Labe sunt ovale. Unghiile sunt întunecate și mari. Pielea este elastică, se potrivește bine cu corpul.

Lână și culoare

Toți belgienii au un strat destul de gros, dens, cu o structură bună și un strat subțire moale care oferă protecție împotriva condițiilor adverse.

• Câinii cu păr lung sunt reprezentați de tipurile Groenendael și Tervuren. Acestea se disting printr-un strat superior frumos, drept, care curge. Este scurt pe cap și jos. Pe gât, coada este mai lungă, formează pene.
• Păr neted (Malinois) - capacul este scurt pe tot corpul. Părul crește doar ușor pe gât pentru a forma un guler și pe spatele coapselor.
• Sârmă (Laekenois) se caracterizează prin păr dur, uscat, grosier, lungime medie - 6 cm. Pe bot, părul acoperă forma capului. Coada este ușor pubescentă.

Culorile câinelui ciobanesc belgian:
• Malinois - cerb cu mască - Poate un model negru-
• Groenendael - culoare solidă neagră-
• Tervuren - fawn, de asemenea, mascat gri. Poate exista un desen negru. Culoarea trebuie să fie saturată, nu spălată-
• Laquenois - fawn cu urme ușoare de desen negru și mască.

Toate soiurile pot avea mici semne albe pe degetele de la picioare și piept. Masca Malinois și Tervuren ar trebui să fie vizibile. „Model negru” înseamnă că capetele părului pot fi negre. Aceasta declanșează culoarea principală..

Este interzisă încrucișarea reprezentanților de diferite tipuri.

Poze Ciobănesc belgian (malinois, tervuren, groenendael și laquenois):

Câine Groenendael
Ciobanul belgian groenendael
Tervuren
Ciobanesc belgian tervuren
standard malinois
Ciobanesc belgian malinois
Ciobanesc Laenois belgian
Ciobanul belgian Laenois

Personaj și portret psihologic

Câinii Ciobănesc belgian sunt echilibrați, calmi, încrezători în ei înșiși și în acțiunile lor câinii, se comportă elegant, cu demnitate sau chiar emfatic. În relațiile cu membrii familiei, aceștia sunt întotdeauna afectuoși și gata să ia contact. Sunt foarte loiali, ascultători, energici și au calități excelente de pază. Înțelegeți-vă bine cu copiii. Cu un copil mai mare vor merge neobosit, îi vor trata pe copii cu grijă, iar farsele lor cu înțelegere.

Belgienii nu sunt agresivi, dar vor observa cu atenție pe străini și sunt atenți la toată lumea. Chiar și fără o pregătire adecvată, Ciobanul belgian va apăra familia și bunurile atunci când este nevoie..

Păstorul belgian este inteligența și independența ciobanului, vigilența și neînfricarea paznicului, fiabilitatea și loialitatea paznicului.

Înțelegerea cu câinii depinde de natura vecinilor. Belgienii, de regulă, nu sunt împotriva societății și a coexistenței pașnice. Pisicile domestice, cu o educație adecvată, nu sunt atinse, înțeleg că sunt și membri ai familiei, dar vor urmări cu plăcere vecinii.

câine tervuren

Instruire

Câinii Ciobănesc Belgian se disting printr-un nivel ridicat de inteligență. Titlul este o rasă de servicii versatilă, ceea ce înseamnă că se împrumută bine Instruire, înțeleg toate comenzile „pe bandă”, le memorează mult timp și le execută fără întârziere. Desigur, toate acestea fac obiectul unei pregătiri regulate. Pregătirea pentru apărare și pază se face cel mai bine cu un antrenor experimentat.

Belgienii pot stăpâni cu ușurință OKD sau ZKS. De asemenea, ei învață agilitatea și alte sporturi cu ușurință. Acestea pot fi găsite în serviciul autorităților, la vamă și la serviciul de salvare și căutare..

Puii de ciobanesc belgian sunt inventivi și curioși din fire, dar învață regulile de bază și comandă foarte repede, mai ales dacă există o relație bună între proprietar și animal. Socializarea timpurie este importantă, bebelușul trebuie să fie prezentat altor animale, oameni, sunete și împrejurimi. Acest lucru vă va permite să creșteți un câine echilibrat și încrezător..

ciobanesc malinois

Întreținere și îngrijire

Câinii de pastor sunt perfecti pentru a locui într-o curte privată. Bineînțeles, câinele ar trebui să aibă propria casă, o cabină izolată pentru sezonul rece și capacitatea de a se ascunde la umbră pe vreme caldă. Aviarele pot fi privite ca un adăpost temporar. Locuirea într-un apartament nu este cea mai bună opțiune, chiar și cu mersul regulat. Dar dacă doriți să aveți un belgian la etajul 9, atunci cea mai potrivită opțiune ar fi Malinois. O bună activitate fizică și mentală regulată este una dintre condițiile de detenție..

Îngrijirea belgienilor înseamnă în primul rând îngrijirea hainei, pieptănarea și îndepărtarea regulată a stratului mort, mai ales în perioada de vărsare. Nu este recomandată scăldarea frecventă. Fiecare tip de lână are nevoie de o abordare diferită, o frecvență diferită de tratamente și va fi necesar un instrument adecvat pentru tip. Cea mai nepretențioasă din punct de vedere al îngrijirii pentru Malinois, în fotografia de mai jos este Groenendael, împreună cu tervurenul îl vor face pe proprietar să fluture un pieptene, mai ales în perioada de năpârlire. Alte elemente obligatorii includ examinarea regulată a ochilor, urechilor și a dinților pentru contaminare. Curățarea se efectuează după cum este necesar.

Rasa Groenendael

Dietă

Pentru hrănirea ciobanului belgian, puteți alege oricare dintre cele două tipuri de alimente: mâncare industrială uscată sau naturală. Uscarea este selectată în funcție de vârstă și stare fiziologică (activ, adulți, gravidă, care alăptează). De regulă, dietele gata preparate sunt complet echilibrate și nu necesită introducerea de vitamine sau suplimente minerale. În cazul alimentelor naturale, baza meniului ar trebui să fie cerealele, carnea și organele cu o anumită cantitate de legume și fructe. Periodic, câinelui i se administrează ouă și produse lactate. Hrănirea naturală implică introducerea suplimentară de vitamine și complexe minerale în dietă.

Sănătate, boli și speranță de viață

Ciobanii belgieni sunt câini puternici, rezistenți, cu imunitate puternică și adaptabilitate excelentă la diferite condiții meteorologice. Desigur, acest lucru nu înseamnă că reprezentanții rasei nu au nevoie de măsuri preventive, îngrijire competentă și o dietă sănătoasă..
În plus față de bolile cauzate de întreținerea necorespunzătoare, se disting mai multe boli ereditare și o predispoziție la anumite afecțiuni:
Alergii-
• Balonare a stomacului și a intestinelor (cu posibilitatea de balonare ulterioară)
• Displazia articulațiilor șoldului, cotului-
• Cataracta-
• Obezitatea-
• Epilepsie.

Speranța medie de viață pentru belgieni este de 10-12 ani.

Cățeluș Groenendael

Alegerea unui cățeluș și prețul unui câine ciobanesc belgian

Este mai bine să cumpărați un cățeluș ciobanesc belgian de la un crescător specializat într-o anumită rasă și a reușit să se recomande pe partea pozitivă. Desigur, câinele trebuie să îndeplinească și cerințele care îi vor fi prezentate la vârsta adultă, să posede calitățile de lucru necesare și temperamentul. Pentru a nu fi dezamăgiți de caracterul și talentele bebelușului, meritele părinților ar trebui apreciate. Majoritatea cluburilor pot contribui la furnizarea unor teste specifice de comportament și caracter pentru preevaluare..

În Rusia și pe teritoriul țărilor CSI, cele mai frecvente soiuri sunt Malinois și Groenendael, altele sunt mai puțin populare și este foarte dificil să le întâlnești și cu atât mai mult să le cumperi. Prețul unui câine ciobanesc belgian Malinois, Groenendael sau Tervuren cu un pedigree bun variază de la 500 la 1000 de dolari. Prețul este influențat în principal de geografia canisei, de calitatea și meritele părinților, de cererea rasei. Dacă bebelușii se nasc ca urmare a împerecherii ocazionale sau amatori, prețul lor nu depășește de obicei 10-15 mii de ruble.

Fotografii

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Câine ciobanesc belgian (groenendael, tervuren, malinois, laquenois)