Inflamarea articulațiilor la câini: cauze, tratament, prevenire

Inflamaţie articulații

la un câine - adesea diagnosticat în medicina veterinară patologia aparatului locomotor. Se dezvoltă pe fondul diferiților factori exo și endo nefavorabili. Poate avea un caracter purulent, deformant. Se desfășoară într-o formă acută, cronică. Această patologie la frații noștri mai mici este însoțită de sindromul durerii severe, șchiopătarea și alte simptome secundare. Pentru a preveni complicațiile grave, după ce ați observat primele simptome caracteristice bolii articulare, trebuie să consultați imediat un medic veterinar, să începeți tratamentul adecvat.

Cauze

Bolile articulațiilor sunt observate la câinii de diferite rase, grupe de vârstă. Reprezentanții raselor mari „grele” (mastini, Sfântul Bernard, Marele Danez, alabai, Caucazieni).

O încărcătură mare pe oase, o rată de creștere inegală, în special la reprezentanții produselor mari cu creștere rapidă, provoacă tot felul de tulburări în funcționarea sistemului musculo-scheletic, ceea ce este în special periculos pentru câinii mari care locuiesc în apartamente mici. Animalele nu primesc activitate fizică adecvată. Cu o dietă dezechilibrată, corpul câinilor nu primește cantitatea necesară de macro-microelemente, vitamine, aminoacizi, care afectează, de asemenea, în mod negativ starea mușchilor, structurilor osoase, articulațiilor. Acest lucru duce la diverse leziuni, tulburări.

La pui se remarcă cel mai adesea displazie articulațiile șoldului. Câinii de rase decorative mici sunt mai puțin sensibili la patologiile sistemului musculo-scheletic.

Motive posibile:

 • răni adânci penetrante, leziuni grave, vânătăi;
 • deteriorare mecanică deschisă, închisă, întindere, luxații;
 • boli virale și bacteriene, boli parazitare;
 • patologii congenitale ale aparatului locomotor (sindromul Wobbler);
 • slăbirea rezistenței, scăderea imunității;
 • suprasolicitare fizică excesivă;
 • modificări legate de vârstă în structurile articulațiilor;
 • genetic, predispoziție de rasă;
 • tulburări endocrine, hormonale (exces de greutate, obezitate);
 • tulburări metabolice, hipovitaminoză;
 • dezvoltarea necorespunzătoare a câinelui;
 • patologii autoimune;
 • lung hipotermie;
 • dobândite, patologii congenitale ale mușchilor, tendoanelor.

Inflamația purulentă a articulațiilor la câini (sinovita septică purulentă) se dezvoltă datorită pătrunderii microflorei patogene piogene (streptostafilococ). Această patologie este diagnosticată pe fondul infecțiilor virale, bacteriene, al bolilor, precum și la animalele slăbite și slăbite. Artrita apare deseori și în cazul în care compoziția lichidului intra-articular s-a modificat, cu afectarea gravă a țesutului cartilajului.

Inflamarea deformantă a articulațiilor are loc după leziuni grave, leziuni, luxații. Patologia se dezvoltă pe fondul hipovitaminozei, artroză, displazia articulațiilor, din cauza unei încălcări a proceselor metabolice din corpul animalelor. Adesea remarcat la reprezentanții raselor mari, uriașe, de lucru, la animalele mai în vârstă.

Simptome, boli articulare

Manifestările clinice ale inflamației articulațiilor la câini depind de forma, stadiul, gradul de deteriorare, vârstă, starea fiziologică generală a animalului de companie. La frații noștri mai mici, medicii veterinari diagnostică cel mai adesea purulenți artrită (osteoartrita), bursita, artroza de etiologii diverse, osteocondroza. Câinii suferă de sinovită - inflamație a membranei sinoviale a capsulei articulare.

Simptome pentru inflamația articulațiilor:

 • șchiopătarea, umflarea membrelor;
 • scăderea activității fizice;
 • somnolență, apatie, depresie;
 • durere, disconfort la mers;
 • încălcarea ritmului cardiac, respirație;
 • creșterea temperaturii;
 • scăderea apetitului, creșterea setei.

La câini, indiferent de rasă, articulațiile genunchiului și șoldului sunt cel mai adesea afectate. Mai puțin frecvent diagnosticată inflamația articulației umărului.

Artrita purulentă

Cu inflamație purulentă a articulațiilor în stadiul inițial al bolii sinoviul este afectat (suprafața interioară a capsulei articulare), după care procesul patologic afectează restul elementelor articulare.

Un lichid transparent galben deschis (sinovie) curge din articulația inflamată, care devine tulbure în a doua sau a treia zi de la începutul dezvoltării procesului inflamator. În circumferința plăgii, se formează cheaguri gelatinoase, se observă umflarea. Țesuturile din apropiere sunt inflamate, hiperemice, fierbinți la atingere, cu consistență asemănătoare aluatului.

Câinele începe să șchiopete, încearcă să nu se sprijine pe membrul dureros, refuză să meargă la plimbări. Animalelor le este greu să urce scările. În formele avansate apar fistule purulente. Temperatura corpului crește brusc cu 1-2 grade (40-41 grade). Respirația este rapidă, ritmul cardiac este crescut. Câinele reacționează prost la stimulii externi, încearcă să se ascundă într-un loc întunecat și răcoros, stă nemișcat pe pat.

Sinovită

Inflamația membranei sinoviale a capsulei articulare apare la câini într-o formă aseptică acută, cronică. Transpirația exudată în cavitatea articulară poate fi seroasă, fibroasă, mixtă..

La debutul inflamației, activitatea câinelui scade. Animalele sunt reticente în a executa comenzi, refuză să ia parte la jocuri în aer liber. Starea este apatică, deprimată. Temperatura crește ușor (cu 0,5-1 grade), pulsul accelerează. Respirația accelerată, superficială, intermitentă. Țesuturile din zona afectată sunt fierbinți la atingere, cu o consistență asemănătoare aluatului. La palpare, câinele simte durere. Șchiopătarea se observă la mers.

Inflamare deformantă (osteoartrita cronică)

Simptomele clinice caracteristice în timpul dezvoltării inflamației articulare deformante la câini apar treptat. La începutul dezvoltării procesului inflamator, patologia este ascunsă, latentă.

Important! Deformarea inflamației articulațiilor la câini este cronică. Patologia este diagnosticată la animalele mai în vârstă, după șapte până la opt ani. Cel mai adesea, inflamația deformantă afectează genunchiul, articulația șoldului de pe picioarele din spate.

Boala se caracterizează printr-o modificare a structurilor osoase ale articulației, deformare. Toate creșterile osoase din focarul leziunii sunt implicate treptat în procesul inflamator, ceea ce duce la desfigurarea acestuia. Se manifestă ca o ușoară șchiopătare, care se intensifică după efort fizic, efort intens sau invers, la începutul mișcării. Pe măsură ce patologia progresează pe partea medială, de-a lungul întregii circumferințe a articulației, creșteri osoase. Oasele din apropierea articulației sunt îngroșate. Posibilă dezvoltare a atrofiei musculare.

Bursita

Bursita caracterizată prin inflamația capsulei articulare sinoviale. În leziune apare o cavitate (buzunar) umplută cu lichid, care acoperă articulația. Bursita apare la câini într-o formă acută, cronică. În majoritatea cazurilor, bulgări sunt vizibile pe picioarele din spate..

În zona articulației apar hiperemie și durere. Este clar vizibilă o umflare densă, dureroasă, roșiatică, care crește mai puternic pe măsură ce boala progresează. Posibilă creștere locală, generală a temperaturii.

Când este infectat, se dezvoltă pătrunderea florei patogene inflamație purulentă bacteriană, care poate merge la țesutul sănătos din apropiere. Calciul se depune în punga sinovială. Câinele șchiopătează, nu stă pe o labă dureroasă. Apetit scăzut. Animalul de companie refuză deliciile preferate. Starea câinelui bolnav este foarte deprimată. Ce să faci cu inflamația articulațiilor la câini? Cum să-ți ajuți iubitul animal de companie? Luați în considerare cele mai eficiente metode de terapie terapeutică.

Tehnici de vindecare

În cazul leziunilor inflamatorii ale articulațiilor, terapie terapeutică adecvată, regimul de tratament este selectat de medicul veterinar curant, având la îndemână rezultatele unui examen de diagnostic. Alegerea metodelor depinde de forma, stadiul bolii, starea de sănătate a animalului de companie, caracteristicile fiziologice ale corpului, cauza principală.

În etapele inițiale ale dezvoltării artritei, sinovitei, în urma recomandărilor medicului curant, tratamentul poate fi efectuat acasă.

Tratamentul inflamației articulațiilor la un câine implică o terapie simptomatică complexă. Pacienților li se prescrie sistemic, medicamente antiinflamatoare, analgezice, decongestionante, antibacteriene pentru tratament local, general. Terapia terapeutică vizează ameliorarea procesului inflamator, normalizarea funcției articulației afectate.

Important! În caz de inflamație purulentă a articulațiilor, pot fi prescrise suplimentar tehnici fizioterapeutice, medicină alternativă, preparate homeopatice (Chondatron), complexe minerale și vitamine complexe.

Tratamentul local implică utilizarea de comprese reci, încălzitoare, unguente medicinale, creme, linimente, pansamente de fixare a presiunii.

Când apar primele simptome ale bolilor inflamatorii, articulația trebuie să reducă activitatea fizică. Câinilor li se prescrie presocil. Se administrează o tabletă de trei ori pe zi. Parafină caldă, ozokerita se aplică pe articulația inflamată. Zona afectată este încălzită cu o lampă Minin. Tehnicile de fizioterapie trebuie alternate cu masajul ușor. Blocarea circulară a novocainei, terapia țesuturilor sunt eficiente. O compresă de încălzire pe bază de 50% dimexid, 0,5-1% novocaină se aplică pe suprafața articulară.

În stadiile inițiale ale dezvoltării inflamației la nivelul articulațiilor, Quadrisol-5 ajută bine. Conține o componentă nesteroidiană de nouă generație. Medicamentul are un efect antiinflamator, ameliorează durerile severe. Dacă s-au format fistule purulente în jurul articulației, este necesar să îndepărtați părul, să lubrifiați pielea cu infuzia de iod..

În tratamentul artritei, se utilizează condratron, sulfat de condroitină, Dexafort - un complex de glucocorticosteroizi pentru injecție intramusculară. Pentru ameliorarea simptomelor durerii, Traumeel este prescris în injecții. Injecțiile, în funcție de intensitatea simptomului durerii, se administrează o dată sau de două ori pe zi.

În cazul sinovitei, este indicată blocarea novocainei (novacaina cu antibiotic). În primul rând, se aplică comprese reci, urmate de proceduri de încălzire. După tratament, animalelor li se prescrie o terapie restaurativă..

Dacă animalul de companie suferă osteoartrita, medicii veterinari folosesc medicamentul injectabil Chionat pe bază de hialuronat de sodiu în tratament. Deja după prima injecție, starea câinelui bolnav se îmbunătățește semnificativ. Intraarticular, intravenos. Medicina homeopatică „Scop”, „Discus Compositum” pot fi, de asemenea, prescrise.

Tratamentul chirurgical este cel mai adesea utilizat pentru artrită, osteartroză întrerupând, deoarece metodele conservatoare nu dau rezultatul dorit. După deschidere, exudatul și cheagurile de fibrină sunt îndepărtate din cavitatea articulară. Cavitatea este spălată cu lactat de etacridină, furacilină, soluții antiseptice, antibiotice. Capsula este suturată parțial sau complet. După operație, se aplică pansamente de aspirație, imobilizante. Pacienților cu patru degete li se prescriu antibiotice complexe, nitrofurani, sulfa, diuretice pentru ameliorarea umflăturilor.

Important! Dacă câinele este programat pentru operație, exercițiile fizice ar trebui să fie limitate. Evitați hipotermia animalului dvs. de companie. Pe vreme umedă, în timpul sezonului rece, plimbările ar trebui să fie scurte. Ține-ți câinele cald.

Cu boli ale aparatului locomotor, patologii cronice predispuse la recurență, intense activitatea fizică este contraindicată câinilor. Este foarte important să monitorizați în permanență starea iubitului dvs. animal de companie, să asigurați o nutriție adecvată (proteine, vitamine și dietă minerală).

Tehnici preventive

Prevenirea bolilor aparatului locomotor la câini implică crearea unor condiții optime de detenție, o dietă completă, echilibrată și exerciții sistematice. O atenție deosebită trebuie acordată perioadei de creștere a animalului de companie. Puii, indiferent de rasă, ar trebui să primească toți nutrienții, vitaminele, mineralele necesare împreună cu hrana lor.

Important! Dacă câinele este ținut pe hrană naturală, asigurați-vă că dați animalului de companie ierburi proaspete, legume și cereale. Îmbogățiți dieta cu complexe multivitaminice, suplimente minerale. Luați în considerare caracteristicile rasei câinelui dvs..

În cazul în care câinele este ținut pe alimente conserve și uscate gata preparate, acordați preferință produselor unor mărci cunoscute (Hill`s, Purina, Royal Canin). Alegeți „elită”, „premium” alimentară profesională, de tratament și profilactică. Luați în considerare vârsta, rasa animalului dvs. de companie.

Pentru a îmbunătăți, normaliza funcția articulațiilor, ligamentelor la câini, activați procesele oxidative, pentru a preveni patologiile articulațiilor în farmaciile veterinare, puteți achiziționa preparate speciale condroprotectori (Veterinar Akti, glucozamină, condroitină). Medicamentele veterinare conțin D-glucozamină, seleniu, zinc, vitamina E, C, extracte de plante medicinale, care au un efect benefic asupra articulațiilor, asigură elasticitatea cartilajului. Condroitina are un efect analgezic, îmbunătățește starea vaselor de sânge, a țesutului articular.

Pentru a îmbunătăți starea articulațiilor, puteți oferi alimente terapeutice și profilactice care conțin macro-microelementele necesare, acizi grași polinesaturați (Omega-3), aminoacizi esențiali. La vânzare există tablete masticabile, suplimente alimentare pentru a menține sănătatea sistemului musculo-scheletic, a întări ligamentele, oasele:

 • Canina Calcina Citrat de calciu.
 • Canina Dog Petvital GAG.
 • Canhydrox GaG.
 • Canina Petvital Arthro-Tabletten.
 • Dr. Clauder`s Kalktabletten.
 • Nutri Vet.

Medicul veterinar vă va ajuta să alegeți cele mai bune măsuri preventive, luând în considerare rasa, caracteristicile individuale ale corpului câinelui dumneavoastră.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Inflamarea articulațiilor la câini: cauze, tratament, prevenire