Câine ciobanesc anatolian (akbash turcesc)

Câinele ciobănesc anatolian (Akbash turcesc) provine, destul de ciudat, din Turcia, doar crescătorii americani s-au angajat în formarea și recunoașterea rasei. Câinii din această rasă s-au dovedit bine în paza și patrulare, pot vâna animale sălbatice mari și sunt ajutoare excelente pentru păstori. Pot fi considerați pe bună dreptate cei mai populari paznici și păstori de oi din țară. În prezent nu este o rasă recunoscută de FCI.

Fotografie Ciobanesc Anatolian

Câinele ciobănesc anatolian puternic și rezistent s-a format în condiții naturale sub influența stilului de viață și a muncii în afara casei în toate condițiile meteorologice..

În Turcia, există de mult două rase de câini care păzeau turmele de oi. Astăzi, în această țară, Akbash Dog și Kangal Dog sunt folosiți în astfel de scopuri. Nu se știe pe deplin dacă sunt soiuri ale aceleiași rase sau au o origine separată (deși acest lucru este dovedit de diferențe în comportamentul și caracterele câinilor). Aparent, rasa Akbash provine de la câinii de păstor din Italia, Ungaria și Franța, de asemenea strămoșii săi erau ogari și mastini. Astfel, câinele ciobănesc anatolian a devenit proprietarul unui personaj oriental alături de prudența europeană. În 1978, Akbash turcesc a fost exportat pentru prima dată în America de Nord pentru a păzi vitele în pășuni. Turcii nu recunosc numele câinelui ciobănesc anatolian și rasa în sine, deoarece există mai multe specii de câini ciobani.

În anii 70, crescătorii Ballard și Nelson au adus câțiva câini turci în America, care au fost sortiți popularității. La scurt timp în străinătate, au apărut două cluburi de rase: Anatolian Shepherd Dog Club of America, fondat de Ballard, și American Kangal Club, condus de Nelson. Ballard i-a numit pe toți câinii Anatolian Shepherd și nu i-a legat de o anumită zonă, în timp ce Nelson a identificat mai multe tipuri și i-a numit în funcție de regiunile în care au fost distribuiți: Kangal, Akbash și Kars. Anatolian Shepherd Dog a fost format din mai mulți câini turci turci cu care s-a amestecat sângele mastinilor turci.

Păstorul Anatolian nu mai este o rasă

Rasa a fost recunoscută de FCI în 1989. Standardul a fost valabil până pe 25 iunie 2018. De acum, atât standardul, cât și numele rasei și-au pierdut valabilitatea. Sub nr. 331, FCI a publicat un nou standard pentru rasa Kangal (Kangal Sheepdog). Bineînțeles, această stare de fapt a provocat multe întrebări și controverse în rândul proprietarilor și crescătorilor. Ce trebuie să faceți: a existat o rasă, a devenit un râvn? FCI clarifică faptul că toți câinii care au un pedigree și sunt numiți câini ciobănesc anatolieni pot fi reînregistrați ca Kangal Çöban Köpeği (câine ciobănesc englezesc), cu condiția ca câinele să respecte pe deplin noul standard de rasă. Anatolienii, care vor putea primi documente conform cărora acum Kangals trebuie să continue activitățile de reproducere și expoziție sub un nou nume. Restul, din păcate, vor fi considerați câini cani..

Video despre rasa câinilor Ciobanesc anatolian:

Numirea Păstorului Anatolian

Câinele ciobănesc anatolian, care se numește și câinele de lup turcesc, este un păstor și gardian de animale care nu are egal. câinele preferă întotdeauna să fie pe un deal, urmărind ce se întâmplă în jur. În Turcia, rasa este încă utilizată pentru scopul propus. Puii au în mod tradițional urechile tăiate pentru a nu lăsa pete vulnerabile, iar gardienii de turme poartă gâturi împânzite la gât. Ei iubesc și apreciază rasa din Australia. În Africa de Sud, Akbash este folosit pentru a proteja turmele de ghepardi.

Aspect

Păstorul Anatolian este un câine mare, puternic, care demonstrează puterea, agilitatea și rezistența în toate aspectele sale. Scheletul câinelui este puternic, mușchii sunt bine dezvoltați. Se pronunță dimorfismul sexual. Înălțimea masculilor este de 75-80 cm - femelele - 70-79 cm. Greutatea masculilor 60-65 kg - femelele - 40-55 kg.

Capul este destul de mare și puternic. ochi în formă de migdale de mărime medie. culoarea poate fi maro doar de la nuanță deschisă la închisă. Pleoapele nu trebuie să fie libere sau îndoite, bine pigmentate. urechile așezate jos, agățate de cartilaj, de aproximativ 10 cm lungime, cu vârfurile rotunjite. O brazdă vizibilă coboară de pe frunte între ochi. Fălcile sunt puternice, buzele sunt ușor pendulante.

Gâtul este ușor arcuit, puternic și muscular, de lungime medie. pielea de pe gât formează o ușoară pălărie. În general, corpul este foarte bine construit. piept adânc. burtica este ascunsa vizibil. Coada este lungă, într-o stare calmă poate fi ușor curbată, într-o stare excitată se ridică în spate. Linia de sus este curbată, coborând treptat în spatele greabanului, urcându-se pe crupă și apoi coborând până la coadă. Picioarele din spate se disting prin coapse largi și puternice, picioarele din față sunt relativ lungi și drepte. Picioarele cu degetele de la picioare bine curbate, de formă ovală. ar putea exista unghii de rouă pe care este de dorit să le eliminați.

Paltonul este scurt și slab. lungimea părului de pe corp este de aproximativ 2,5 cm, pe omoplați, coapse și gât este puțin mai lungă, până la 4 cm. Substratul este foarte scurt și dens. Orice culori sunt permise. Preferința este dată de maro roșcat și bej. Mască de față neagră și urechi negre de dorit.

Rasa Ciobanesc Anatolian Standard

Caracter

Deși câinele are un aspect destul de sever, între timp, este un animal foarte loial, afectuos și blând, cu un caracter moale. Acasă, câinele nu este deloc agresiv, încearcă adesea să domine, dar arată independență.

Akbash se obișnuiește cu proprietarul și cu noile habitate fără probleme. El este prudent față de străini. Exprimarea emoțiilor nu este tipică pentru această rasă de câine, deși animalul de companie preia perfect intonația proprietarului. Dacă va auzi o notă de nemulțumire față de sine cu o voce umană, va arăta emoție, dar laudele meritate, dimpotrivă, vor ridica în mod semnificativ starea de spirit a câinelui. Akbash se distinge printr-o minte ascuțită, încredere, curaj, dăruire și fiabilitate. Are o memorie excelentă, câinele nu va uita insulta și își va aminti mereu prietenii. Akbash este atent și prudent cu o reacție instantanee, aceste calități sunt necesare pentru ca el să lucreze, pentru a proteja turma pe cont propriu.

Puterea câinelui îi permite să învingă nu numai lupul, ci și ursul, care este mult mai mare decât el. Ciobanul cu patru picioare decide singur cum să acționeze într-o situație periculoasă, astfel încât o persoană se poate baza complet pe el.

După cum sa menționat, Păstorul Anatolian adoră să fie dominant. Considerându-se un lider, el este întotdeauna gata să susțină toți membrii familiei și animalele, pe care le consideră acuzațiile sale. Împreună cu acest lucru, câinele poate manifesta agresiune față de străini, percepându-i ca pe o potențială amenințare. Animalul de companie este minunat pentru toți membrii familiei, în special pentru copii.

rasă de câine Ciobanesc Anatolian

educatie si antrenament

Chiar și ca un cățeluș, Akbash trebuie învățat societății și ar trebui să se acorde multă atenție problemei educației. Este foarte important să începeți procesul de antrenament al animalelor de companie de la o vârstă fragedă, deoarece va fi destul de problematic să vă ocupați de obiceiurile negative ale unui câine adult. Acesta este un lider născut și lider al haitei și nu numai printre câini, ci și orice alte animale..

O bună socializare nu va împiedica performanța naturală a câinelui tău. Creșterea unui cățeluș necesită disciplină strictă, care trebuie să fie fermă, corectă, consecventă și promptă..

Akbash arată, de asemenea, caracterul liderului cu propriul proprietar, prin urmare, este important ca acesta din urmă, atunci când interacționează cu un animal, să nu arate slăbiciune. Chiar și după antrenamente și antrenamente îndelungate, Akbash își va păstra dorința de a fi dominant în relație, astfel încât proprietarul ar trebui să demonstreze întotdeauna câinelui poziția sa dominantă. Este foarte dificil să antrenezi câinele ciobanesc anatolian folosind metode standard, deoarece are tendința de a gândi și de a acționa la propria sa discreție, nu-i place să fie comandat. Cățelușului i se poate permite să muște vitele în timpul padocului, el poate face același lucru cu o persoană, așa că ciobanului anatolian nu ar trebui să i se permită să participe la dinți aspri și să folosească dinții.

Câine ciobanesc anatolian

Această rasă de câine nu poate fi păstrată în apartamente, va fi cel mai confortabil în curtea unei case private (cu garduri) sau în mediul rural. Începătorii nu ar trebui să aibă un astfel de animal de companie, deoarece Akbash turc are nevoie de o educație foarte serioasă și de o abordare individuală. Proprietarul Akbash ar trebui să fie bine conștient de particularitățile comportamentului ei. Akbash se remarcă prin curățenia și absența aproape completă a mirosului..

Păstorul Anatolian are nevoie de spațiu și de activitate fizică regulată, este important pentru ea să fie mereu în afaceri, pentru a-și îndeplini serviciile.

Akbash este un câine de pază, așa că nu trebuie să fie ținut în lanț, deoarece poate deveni incontrolabil și foarte agresiv. Cel mai bine este să îi alocați o zonă îngrădită în siguranță, oferind libertate deplină de mișcare. Câinele tolerează bine orice condiții meteorologice. Câinele ciobănesc anatolian este o rasă de câine foarte frumoasă și nobilă, care este cel mai bine folosită pentru protecție, mai degrabă decât ca animal de companie pentru întreaga familie..

Îngrijire

Pentru a preveni încurcarea hainei, periați-o de două ori pe săptămână. Câinele nu trebuie spălat des, doar atunci când este necesar. Ar trebui să aveți grijă la pieptanarea substratului în timpul vărsării. Câinele are o haină albă. Deci, cuvântul turcesc "akbash" este tradus prin "cap alb".

Alimente

Câinii ciobănesc anatolieni sunt de obicei nepretențioși față de mâncare. ar trebui să fie hrăniți cu o dietă bine echilibrată, moderat bogată în proteine ​​și grăsimi. În Turcia, câinii sunt preferați să fie hrăniți cu hrană naturală, în timp ce în America, majoritatea păstorilor anatolieni mănâncă alimente uscate gata preparate. majoritatea producătorilor produc rații adecvate pentru dimensiunea câinilor: mici, mijlocii, mari și uriași. Anatolian Shepherd Dog este o rasă uriașă.

Sănătate și longevitate

Cel mai adesea, câinii ciobănesc anatolieni suferă de displazie de șold. Predispoziția la boală este moștenită și, prin urmare, producătorilor de reproducere li se recomandă să fie verificați pentru transport. În plus, rasele mari sunt predispuse la balonare și volvulus. Aceasta este o afecțiune periculoasă care poate duce la moarte în câteva ore și este provocată de o dietă necorespunzătoare. Câinii ciobănesc anatolieni sunt sensibili la anestezie. În caz contrar, sunt câini puternici, rezistenți, cu o imunitate bună. Speranța de viață 10-11 ani.

catel cioban anatolian

Alegerea și prețul unui cățeluș din rasa Anatolian Shepherd

După cum sa menționat deja, câinele ciobănesc anatolian este o rasă exclusiv de lucru, care trebuie supusă testelor adecvate. Ca animal de companie, ea nu este cea mai bună opțiune, dar cei care au un loc de muncă pentru ea s-ar putea gândi să aleagă un cățeluș..

Este important să nu vă grăbiți la prima așternut care vine, ci să vă asigurați că părinții cățelușilor au toate calitățile necesare. Va fi util pentru oamenii obișnuiți să conecteze un crescător competent. El va fi capabil să ghideze o persoană în calitățile rasei câinilor cu pedigree și să ajute la alegerea unui cățeluș care îndeplinește cel mai bine cerințele.

În cadrul aceleiași rase, calitatea animalelor este foarte diversă. Câinii sunt împărțiți în clase: muncitori, reproducători, spectacol. este de la sine înțeles că prețurile pentru fiecare categorie vor diferi semnificativ, așa că, în același timp, merită să decidem ce nivel are nevoie câinele, dacă va participa la reproducere, expoziții sau doar la muncă.

Cățelușul trebuie ridicat nu mai devreme de 8 săptămâni. Copilul ar trebui testat pentru instinctul de păstorire. Într-o atmosferă relaxată, cățelul este permis pe iarbă cu rațe sau găini (3-5 capete) și își urmărește acțiunile. Dacă bebelușul a încercat să se întindă, s-a interesat de pasăre, poate a lătrat puțin și apoi a alergat spre ea și a repetat pașii de mai multe ori, este, fără îndoială, foarte promițător. Dacă cățelușul s-a arătat interesat, dar a vrut să prindă sau să muște o pasăre, atunci va trebui să lucrați din greu cu aceasta, de preferință în compania altor câini ciobani care vor da un exemplu. Dacă câinele nu s-a arătat interesat de păsările care umblă, este probabil ca în viitor să nu arate instinctul de păstorire. Deja la această vârstă, se observă conformitatea cățelușului cu standardul. Și, desigur, bebelușul trebuie să fie sănătos..

Există puțini crescători care cresc câini ciobănesc anatolieni în Rusia. Rasa este foarte mică ca număr, dar acest lucru crește șansele de a dobândi un câine de rasă cu calități bune de lucru. Prețul mediu al unui câine ciobanesc anatolian este de 25.000 de ruble. Unii reprezentanți ai rasei, puii promițători, pot costa mult mai mult.

Fotografii

Galerie cu o fotografie a câinelui ciobanesc anatolian:

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Câine ciobanesc anatolian (akbash turcesc)