Inflamația anusului la un câine: caracteristici ale bolii și metode de tratament

Procesul de digerare a alimentelor este o parte esențială a vieții oricărui animal. De fapt, la fel ca procesul de evacuare a resturilor neprelucrate rămase din corpul lor. Împreună cu fecalele, multe substanțe nocive sunt eliberate în mediul extern, care pot avea un impact negativ asupra sănătății animalului dvs. de companie. Multe boli ale sistemului excretor, cum ar fi inflamația anusului la un câine, oferă animalelor o mulțime de probleme care pot duce la modificări patologice grave și pot provoca daune grave sănătății animalului dvs. de companie..

Informatii de baza

Proctitis (acesta este numele științific pentru inflamația anusului) este o patologie care se dezvoltă atunci când rectul unui animal de companie este inflamat la segmentul său final. Acest lucru este foarte rău, deoarece orice acțiune mecanică, inclusiv actul de defecare, dă câinelui cea mai mare suferință și durere. Câinele nu se poate ușura normal, din cauza căruia sănătatea lui suferă foarte mult, iar calitatea vieții scade. Boala se poate dezvolta sub influența diferiților factori ai mediului extern și intern. Deoarece simptomele proctitei sunt similare cu alte tulburări digestive, medicul veterinar va trebui să efectueze diferite teste pentru a confirma sau a nega diagnosticul..

Care sunt factorii predispozanți pentru inflamația anală? Una dintre cele mai frecvente cauze ale proctitei este colita. Deoarece rectul face parte din intestinul gros, inflamația acestuia poate duce la o avansare ulterioară a procesului patologic. În plus, câinii care suferă de boli inflamatorii intestinale, alergic reacții și parazit infecții ale tractului gastro-intestinal (viermii și tenii sunt deosebit de periculoși), de asemenea, de multe ori apar proctită.

De asemenea, nu trebuie să uitați de diverse otrăviri.. Chiar și substanțele relativ inofensive utilizate în mod obișnuit acasă au consecințe foarte grave dacă sunt înghițite. Așadar, diferiți detergenți sub formă de pulberi și geluri ajung adesea în corpul unui câine care locuiește acasă. Când este înghițit o dată, de obicei se termină într-un simplu tulburare digestie, dar dacă acest lucru se întâmplă de mai multe ori, se poate dezvolta colită cronică.

Tumori (fotografia de mai sus, o tumoare la un dalmațian) în colon poate avea, de asemenea, un efect similar. Este demn de remarcat faptul că o reacție inflamatorie este cauzată nu numai de maligne, ci și de neoplasme benigne. În acest caz, viața animalului depinde de viteza diagnosticului, deoarece dacă este întârziat, animalul de companie va muri aproape sigur. Deci, concluzia este simplă - dacă apar orice ciudățenii în comportamentul animalului tău de companie, dacă observi că actul defecării dă suferință gravă animalului tău de companie, trebuie să-i arăți urgent medicului. Poate că așa îi salvezi viața..

De asemenea proctita se poate datora bolilor autoimune, determinate genetic. Poate că acesta este unul dintre cele mai periculoase și practic imprevizibile motive. De regulă, astfel de patologii se dezvoltă pe parcursul mai multor luni sau chiar ani. Sănătatea animalelor de companie se deteriorează treptat și, atunci când apar simptome severe, este prea târziu.

Tablou clinic, diagnostic

După cum am menționat deja, tabloul clinic al inflamației anale este foarte divers, dar cele mai caracteristice semne includ:

  • Constipație.
  • Tulpini de câine la defecare.
  • Aproape întotdeauna se găsește în fecale sânge (în plus, saturat, roșu).
  • Câinele linge deseori anusul.
  • Câinele începe să scâncească în timpul mișcărilor intestinale, urlă, șuierând din cauza durerii.
  • Diaree.

Veterinarul dvs. va efectua un examen fizic de rutină asupra animalului, concentrându-se pe zona anală. Tehnici de diagnostic suplimentare, cum ar fi completă analiza sângelui, analiza urinei și analiza scaunului sunt cele mai valoroase tehnici în ceea ce privește valoarea informațiilor primite. Pentru a exclude prezența tumorilor, medicul veterinar va efectua o radiografie și ultrasunete examinarea cavității abdominale. În cazurile îndoielnice și dificile, se recomandă o biopsie - aceasta este singura modalitate de a afla dacă neoplasmul detectat este malign sau este benign. Acest lucru este important dacă este planificată o intervenție chirurgicală..

Activități terapeutice

Tratamentul depinde foarte mult de cauza principală. Deci, odată cu dezvoltarea inflamației pe fondul patologiilor parazitare, medicul veterinar va prescrie un medicament adecvat pentru a le distruge. În cazul tumorilor, se recomandă insistent îndepărtarea lor urgentă în timpul intervenției chirurgicale (dacă sunt operabile, desigur). În caz contrar, se prescrie radio și chimioterapie. Scopul principal al tratamentului este de a vindeca problema de bază, după eliminarea căreia proctita în sine va scădea. Dar, desigur, în orice caz, ar trebui să vă străduiți să reduceți intensitatea răspunsului inflamator. Dacă nu există contraindicații, acestea sunt destul de potrivite în acest scop. medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

În cazurile în care există riscul de a dezvolta infecții secundare, acestea sunt prescrise antibiotice gamă largă. Utilizarea lor este justificată în perioada postoperatorie, deoarece în acest moment corpul animalului este foarte slăbit și nu se poate proteja de acțiunea microorganismelor patogene. În timpul perioadei de tratament, numirea fortificării și vitamina medicamente, deoarece utilizarea lor are un efect bun asupra rezistenței nespecifice a organismului.

Ce altceva poți face pentru a-ți ușura animalul?? Un animal de companie bolnav trebuie să primească o dietă specială. Este strict interzis să vă hrăniți hrana uscată a câinelui în timpul tratamentului, deoarece aproape sigur va agrava starea animalului de companie. Asigurați-vă că hrana dvs. conține suficiente fibre pentru a promova digestia bună și mișcările normale ale intestinului. Dacă observați orice reacție adversă direct în timpul perioadei de tratament, nu riscați sănătatea câinelui, dar informați imediat medicul veterinar despre aceasta.

Pentru a menține sănătatea normală a câinelui dvs., asigurați-vă că dieta sa obișnuită nu include doze „de cal” de arome, culori și alte „produse chimice” alimentare. Toate aceste substanțe afectează negativ starea tractului gastro-intestinal. Dacă animalul dvs. de companie este bolnav de proctită ca urmare a invaziei helmintice, stabiliți o regulă să-i luați fecalele pentru analiză cel puțin o dată pe trimestru sau consultați medicul veterinar despre prescripția periodică antihelmintic agenți profilactici.

Animalele de companie care suferă de proctită necesită examinări veterinare regulate, cel puțin de două ori pe săptămână. Și ultimul sfat. Toate medicamentele prescrise câinelui dvs. de către un medic veterinar trebuie să fie primite de animal la timp și în doza necesară..

Important! Dacă perioada de tratament este de două săptămâni, atunci ar trebui să dați câinelui medicamente pentru cele două săptămâni întregi. Vă rugăm să nu vă abateți de la această regulă, deoarece economisirea poate fi costisitoare pentru animalul dvs. de companie!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Inflamația anusului la un câine: caracteristici ale bolii și metode de tratament