Accident vascular cerebral hemoragic la câini și pisici: prezentare clinică și terapie

În fiecare an, mortalitatea cauzată de bolile vasculare devine din ce în ce mai tânără și acest lucru se aplică nu numai oamenilor, ci și animalelor lor de companie. Deci, accidentul vascular cerebral hemoragic apare astăzi la câinii / pisicile în vârstă și la animalele relativ tinere care nu au încă șase până la șapte ani. Există multe motive pentru aceasta, unele dintre ele le vom lua în considerare în acest articol..

Definiția conceptului, patogeneza bolii

Deloc, această patologie este o varietate destul de neobișnuită a unui obișnuit accident vascular cerebral (adică accident cerebrovascular sever). Faptul este că dacă într-un accident vascular cerebral „clasic” creierul suferă de o lipsă de sânge, atunci în acest caz literalmente „se scaldă” în el. Se scaldă în așa fel încât începe să semene cu un burete, abundent saturat cu tot același sânge. Desigur, procesul normal de alimentare cu sânge a celulelor nervoase este foarte perturbat, astfel încât „tehnic” o astfel de încălcare este considerată un accident vascular cerebral. În practică, este considerat mai des ca fiind unul dintre soiurile hemoragiei subarahnoidiene. Prin urmare, este necesar să se ia în considerare accidentul vascular cerebral hemoragic la un câine sau o pisică separat..

În mai mult de 80% din cazuri, cauza hemoragiei masive în țesutul cerebral este hipertensiv boală. În cazuri mult mai rare, acest lucru se întâmplă datorită acțiunii toxinelor, cu boli parazitare, otrăviri severe etc. Mult mai „realistă” este ruperea vasului. Acest rezultat poate fi rezultatul, de exemplu, al bolilor autoimune, al tulburărilor metabolice, al problemelor hormonale. În consecință, cauza poate fi aproape orice boală infecțioasă periculoasă, dacă agentul său patogen (sau, mai des, toxinele sale) poate trece prin bariera hematoencefalică.

Dar mult mai rău alergie. Da, alergii „simple”, pe care mulți le asociază cu roșeața nasului și a ochilor. De fapt, aceasta este o afecțiune patologică extrem de gravă, unul dintre factorii-cheie a căruia este creșterea bruscă a permeabilității (porozității) vaselor de sânge. Uneori „găurile” din pereții vaselor mici și din rețeaua venoasă sunt atât de mari încât globulele roșii încep să treacă liber prin ele. Așa se produce o hemoragie, care se bazează pe diapedeză (adică pătrunderea eritrocitelor prin coroida intactă).

Unele toxine au un efect similar, inclusiv cele care sunt secretate în corpul insectelor otrăvitoare și al reptilelor. Deci moartea din cauza unui accident vascular cerebral hemoragic poate amenința un animal mușcat de un șarpe otrăvitor. Din fericire, acest lucru este destul de puțin probabil în zona noastră. Debutul simultan și brusc al diapedezei duce la faptul că focarele mari de hemoragie apar rapid chiar în grosimea creierului, crescând în mod constant în dimensiune.

Dar așa cum am spus mai înainte, accidentul vascular cerebral hemoragic la o pisică sau câine se dezvoltă cel mai adesea pe fondul unei crize hipertensive. Dacă cazul este grav, vasele își pierd „feedback-ul” și încep să se extindă necontrolat cu o creștere constantă a tensiunii arteriale. În cazul în care ultimul fenomen nu este oprit brusc, pereții tuturor vaselor din corp se pot transforma într-un fel de analog al unui balon strâns umflat. Porii de pe pereții arteriolelor și venelor cresc foarte mult și, împinși de presiunea enormă, eritrocitele „cad”.

Prezentare clinică și măsuri terapeutice

Pentru început, simptomele acestui tip de accident vascular cerebral se dezvoltă întotdeauna foarte repede. Acesta nu este un accident vascular cerebral obișnuit care poate dura ore întregi. Atunci când un animal are o hemoragie subarahnoidă, consecințele sale vor fi vizibile instantaneu.

Important! De îndată ce le vedeți, sunați imediat la medicul veterinar, nu este realist să ajutați animalul pe cont propriu.

Deci primele semne. Animal poate brusc „înnebunește”. Se comportă extrem de inadecvat, poate tăia cercuri în jurul camerei sau, după ce și-a îngropat capul pe podea, poate scrie metodic cercuri cu picioarele. Există adesea bruscă și completă paralizie, animalul de companie nici măcar nu își poate mișca coada. În același timp, câinele sau pisica nu înțelege ce li se întâmplă, ochii lor sunt bombați, „nebuni”, animalul tau poate experimenta dureri de cap severe, pierde controlul asupra corpului, pur și simplu este speriat.

Care este tratamentul acestei patologii? Puteți spune că nu există. Dacă hemoragia a fost severă (și rareori se întâmplă altfel), nu se poate face nimic. În astfel de cazuri, oamenii sunt rar salvați. În general, varietatea hemoragică diferă de alte tipuri de accident vascular cerebral nu numai prin bruscă, ci și printr-o rată de mortalitate foarte mare.. De regulă, după o hemoragie cerebrală bruscă, animalul moare rapid (sau se varsă în la care, și abia apoi moare).

Chiar și diagnosticul în medicina veterinară se face mai des „post factum”, conform rezultatelor autopsiei. În cazuri foarte rare, dacă proprietarul are capacitatea (nu în ultimul rând financiar), se poate efectua o scanare RMN. Este posibil să ajute un animal rănit? Acest lucru se întâmplă, dar în cazuri extrem de rare. Dacă, ca urmare a unui accident vascular cerebral, animalul a supraviețuit, acesta este internat urgent, încercând să identifice și să elimine cauza principală a ceea ce s-a întâmplat.

Ele recurg la intubația traheală și la nutriția parenterală (adică formulările nutritive sunt perfuzate intravenos). Într-un cuvânt, terapia este exclusiv simptomatică, iar apoi totul depinde de animalul însuși și de persistența proprietarilor acestuia..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Accident vascular cerebral hemoragic la câini și pisici: prezentare clinică și terapie