Educația și instruirea unui cioban german - principii și reguli de bază, sfaturi pentru îngrijitorii de câini

Ciobanescul german este una dintre cele mai inteligente rase de câini din lume, potrivit profesorului de la Universitatea din Columbia Britanică, Stanley Koren. În ciuda dimensiunilor impresionante și a aspectului dur, ea se distinge prin bunătate și caracter docil, echilibrat. Scopul vieții ei este de a servi proprietarul. Un nivel ridicat de inteligență, neînfricare și devotament față de proprietar distinge în mod favorabil câinele ciobanesc de alte rase.

Creșterea și instruirea unui câine este un proces ușor și distractiv pe care chiar și un crescător de câini neexperimentat îl poate gestiona. Lipsa abilităților de formare a proprietarului este mai mult decât compensată de ingeniozitatea animalului. Prin urmare, reprezentanții acestei rase de câini sunt ideali pentru începători. Puteți chiar să încredințați educația unui animal de companie inteligent unui copil de 10 ani, dar sub supravegherea adulților.

1 Trăsături de caracter ale Ciobanului German

Inițial, păstorii germani au fost folosiți pentru a proteja animalele de prădători, dar în curând persoanele care au manipulat câinii au observat nivelul lor ridicat de învățare, viteza incredibilă de percepție a informațiilor noi, intuiția și flerul uimitor. Ca rezultat al selecției, aceste calități au fost îmbunătățite și reprezentanții acestei rase au început să fie folosiți activ:

 • servicii speciale în căutarea substanțelor interzise și a contrabandei;
 • în poliție;
 • ca ghid pentru persoanele cu probleme de vedere;
 • în serviciul militar;
 • în serviciile de salvare. Ciobanescul German va fi tovarășul perfect pentru oamenii activi. În persoana unui animal de companie, proprietarii vor dobândi simultan atât un protector, cât și un membru cu drepturi depline al familiei.

Funcţie

Caracteristici:

Paznic

Câinele Ciobănesc German are un pronunțat instinct protector, prin urmare, apără cu zel teritoriul încredințat ei. Frica și dedicația înnăscută îi permit câinelui să facă față celui mai periculos dușman și să-l lupte până la ultimul, chiar cu prețul vieții sale. Proprietarul poate fi sigur că animalul vigilent nu va lăsa niciodată un străin să intre în casă în lipsa lui sau fără permisiunea sa..

Pentru a obține aceste rezultate este foarte simplu: nu trebuie să permiteți străinilor să se joace cu câinele.. Când un musafir vine la casă, nu trebuie să-l mângâie pe câine. Animalul de companie în acest moment poate fi lângă proprietar (dacă o persoană cunoscută și de încredere a venit la casă) sau poate fi închis într-o altă cameră (în cazul unei vizite de persoane necunoscute).

Apărător

Ciobanescul german este suspect de străini și, când se apropie un subiect suspect, începe să manifeste agresivitate și lătrat, avertizându-l și protejându-l pe proprietar. În cazul unei amenințări, animalul atacă instantaneu agresorul, astfel încât o persoană poate fi sigură că este întotdeauna în siguranță atunci când un prieten cu patru picioare este lângă el.

Datorită intuiției sale bine dezvoltate și capacității fenomenale de a distinge binele de rău, ciobanul este capabil să simtă imediat pericolul, să-l avertizeze pe proprietar și, dacă este necesar, să ia măsuri. Cu un contact strâns cu o persoană, animalul poate fi prea agresiv chiar și față de acei oameni care doreau doar să-i spună proprietarului fără intenție rău intenționată.

Proprietarul trebuie să corecteze comportamentul animalului de companie și să nu încurajeze agresivitatea nemotivată față de toată lumea într-un rând: acest lucru dăunează sănătății câinelui, care este întotdeauna într-o stare agitată, și obosește persoana care trebuie să calmeze animalul în mod constant și să asculte lătratele nesfârșite.

Prieten

Ciobanescul german este foarte atașat de proprietarul său, în special de cel care l-a crescut. Conexiunea emoțională depinde în mod direct de cantitatea de timp petrecut cu persoana respectivă. Cu cât animalul de companie a trăit mai mult cu proprietarul, cu atât va fi mai dureroasă separarea posibilă. Separarea de un iubit proprietar echivalează cu moartea: câinele este foarte îngrijorat și plictisit, refuză să mănânce. Din acest motiv, un câine ciobanesc adult se obișnuiește mult timp cu un nou proprietar. Noua familie va trebui să muncească din greu pentru a restabili încrederea animalului în oameni.

Este de remarcat faptul că, spre deosebire de Rottweilers și Giant Schnauzers, care refuză categoric să accepte noi proprietari, ciobanul reușește încă să se adapteze la noul mediu dacă i se arată dragoste, afecțiune și grijă. Această caracteristică se datorează scopului inițial al reprezentanților acestei rase. În timpul patrulării, de multe ori trebuie să schimbe sateliții, așa că sunt obișnuiți cu astfel de schimbări..

Animalul de companie este amabil cu toți membrii familiei, dar liderul ar trebui să fie o persoană specifică care va avea cea mai mare autoritate. Din acest motiv, cel mai bun succes în creștere poate fi obținut dacă cineva este angajat în instruirea unui câine ciobanesc. Oamenii care locuiesc cu un reprezentant al acestei rase îi cunosc trăsătura distinctivă: formidabilă și strictă din exterior, agresivă față de străini, devine atât de moale și flexibilă acasă încât poate fi comparată cu o pisică

Asistent medical

Ciobanescul german se înțelege bine chiar și cu cei mai mici copii. În relație cu ei, ea arată uneori chiar o tutelă excesivă, realizând responsabilitatea încredințată ei. Dacă un câine vede copii din prima zi în familie, începe să-i trateze ca pe ai lui. Instinctul matern este deosebit de puternic la cățele.

Câinele ciobanesc suportă cu fermitate toate farsele copiilor, nu mușcă niciodată, chiar dacă copilul îi trage coada, urechile, își bagă capul în gură etc. Dacă bebelușul o doare, nu poate decât să țipe și, ca și cum ar fi cerut scuze pentru comportamentul ei, se va retrage alt loc.

Cu adolescenții, ciobanul găsește, de asemenea, cu ușurință un limbaj comun. Un animal inteligent și inteligent poate petrece ore întregi ascultând poveștile unui copil despre o problemă dureroasă și să se înveselească doar cu una din prezența sa. Reprezentanții acestei rase sunt ascultători excelenți. Prin expresia și emoțiile lor, este ușor să vezi simpatie, empatie pentru interlocutor, astfel încât adolescenții îl percep adesea pe Ciobanescul German ca fiind cel mai bun prieten și păstrător de secrete și secrete.

2 Instruire și educație

Ciobanescul german este un animal inteligent și fără pretenții, ușor de educat nu numai, ci și de a-l îngriji. Durata de viață a unui câine este de 12-14 ani, dar această perioadă poate fi prelungită dacă îl hrăniți cu alimente de înaltă calitate și vă vizitați medicul veterinar în timp util..

Reguli de bază pentru îngrijirea unui câine cioban acasă:

 • Datorită dimensiunilor sale mari, este mai bine să țineți câinele într-o casă privată sau într-un apartament mare, unde va avea suficient spațiu pentru a se muta.
 • Este recomandabil să faceți baie câinelui de 2 ori pe an, să îl pieptănați după cum este necesar, în perioada de năpârlire.
 • Puii trebuie hrăniți de trei ori pe zi, două mese pe zi vor fi suficiente pentru adulți.

Sistemul de educare și formare a unui cioban se bazează pe cunoașterea despre perioadele de creștere și dezvoltare a unui câine. În fiecare dintre ele, trebuie să aplicați o abordare specială pentru a oferi animalului de companie cunoștințele necesare în timp și pentru a insufla regulile de bază ale comportamentului și, în același timp, să nu-l supraîncărcați cu informații inutile. Este recomandabil să începeți antrenamentul în perioada de adaptare socială a cățelușului, adică de la a 6-a până la a 10-a săptămână de viață. Recomandările manipulatorilor de câini pentru începători vă vor permite să obțineți rezultate maxime în cel mai scurt timp posibil.

2,1 1-2 luni

Așa-numita „perioadă de etanșare” durează din a 4-a până în a 7-a săptămână de viață. În acest moment, bebelușul dezvoltă reflexe, începe să comunice cu rudele sale. Este foarte important să stabiliți un contact emoțional cu animalul de companie și să petreceți mai mult timp cu el. Comunicarea nu poate fi limitată la un singur proprietar: este mai bine dacă catelul este în societate, astfel încât toți membrii gospodăriei pot fi implicați în proces.

Nu merită să antrenezi un bebeluș, deoarece este încă foarte mic, dar este necesar să-l obișnuiești cu o poreclă. Acest lucru se face simplu: de fiecare dată când dați mâncare, trebuie să vă adresați animalului după nume, mângâiați-l. După 4 zile, probabil că va începe să răspundă la apel.

Deoarece catelul nu trebuie scos afară înainte de vaccinare, în primele luni va trebui să meargă la toaletă acasă. După 10-15 minute după ce a mâncat, animalul de companie trebuie dus la un scutec sau pe o tavă, iar când își face treaba, încurajează-l cu o delectare. În mod similar, bebelușii sunt instruiți la toaletă..

În acest caz, proprietarul ar trebui să-și amintească de vârsta fragedă a animalului de companie și să nu-l certeze dacă aleargă din greșeală la tavă sau ratează.

2,2 2-4 luni

În perioada de socializare, cățelușul se bucură să exploreze lumea din jurul său, devine hiperactiv și neliniștit. La această vârstă, gradul de învățare este foarte ridicat, așa că proprietarul trebuie să profite de acest lucru și să învețe animalul de companie primele comenzi:

1. „Pentru mine”. Puteți învăța în mod independent animalului prima comandă după cum urmează: luați o delicatese, adresați-o după nume, dați o comandă, faceți semn. Recompensă pentru efectuarea acțiunii. Dacă animalul de companie este încăpățânat și nu vrea să meargă, trebuie să faceți un pas înapoi puțin. Cățelușul se va teme de distanța lungă și va merge cu siguranță către proprietar. Pentru aceasta, el trebuie, de asemenea, să fie lăudat și tratat cu o delicatesă..

2. Comanda „Locul” este studiată în felul următor: transferarea animalului în patul său, trebuie să repetați acest cuvânt și să-l tratați cu un tratament. În curând câinele își va aminti numele și va începe să meargă acolo, deoarece obiectul va fi asociat cu ceva plăcut..

3. „Fu”. Dacă animalul de companie se comportă greșit, este necesar să se pedepsească. Comanda prohibitivă este „Fu”, care poate fi predată în următoarele moduri:

 • Prindeți bebelușul de gâtul gâtului și apăsați-l ușor pe podea pentru a imobiliza. Dați comanda corespunzătoare. După ce animalul încetează să mai reziste și să facă rău, eliberați.
 • Luați câinele de gât cu o mână, apucați partea superioară a botului cu cealaltă, dați comanda.

În procesul de instruire și creștere, nu puteți bate animalul de companie, deoarece din cauza acestei atitudini, animalul poate deveni laș și intimidat sau se poate supăra pe proprietar. Pedeapsa ar trebui să aibă forma unei mustrări verbale, interzicând comanda „Fu”.

2 luni este o vârstă grozavă pentru a vă antrena câinele cu guler și lesă. La început, gulerul trebuie purtat pentru o perioadă scurtă de timp, deoarece animalul va avea disconfort și va încerca să-l îndepărteze. În timp, cățelușul se va obișnui cu obiectul neobișnuit și nu va mai observa acest lucru. Apoi, puteți fixa lesa și puteți începe să vă plimbați împreună prin apartament. În curând, animalul de companie va începe să asocieze aceste două accesorii cu o distracție plăcută și își va înlocui capul pentru a-și pune un guler.

Cel mai dificil lucru este antrenamentul la bot, deoarece chiar și câinii adulți rezistă unui astfel de accesoriu. El îi constrânge în mișcările lor și nu „deschide gura” la propriu. Vârsta optimă pentru antrenament este de 2-3 luni. Cu cât vă învățați mai repede câinele să facă bot, cu atât vor apărea mai puține probleme în viitor. Acest lucru se poate face după cum urmează:

 1. 1. Puneți o delicioasă într-un bot, puneți un accesoriu pe câine.
 2. 2. Când animalul a mâncat deliciul, îndepărtați-l.
 3. 3. Lăudați-vă animalul de companie pentru un comportament bun.
 4. 4. În timp, creșteți timpul în care câinele rămâne în bot până se obișnuiește în cele din urmă cu acest accesoriu.

Până la 11 săptămâni, câinele ar trebui să cunoască comenzile de bază „Loc” și „Pentru mine” („Mers” este permis). Este mai bine să amânați dezvoltarea celorlalți pentru moment, deoarece acest lucru va duce la o mare povară psihologică..

2.3 De la 4 luni la jumătate de an

Din a 13-a săptămână, cățelușul se transformă într-un adolescent obraznic și încăpățânat. Proprietarul trebuie să depună toate eforturile pentru a arăta cine este responsabil în familie. Un animal inteligent poate testa o persoană, aranjându-i provocări pentru a confirma conducerea. Dacă proprietarul reușește să câștige respectul animalului de companie, el va deveni blând și în viitor va urma fără îndoială și blând orice instrucțiuni.

Antrenarea unui ciobanesc german la această vârstă este ideală pentru ca câinele să dezvolte un reflex la noile comenzi..

Echipă

Principiul învățării

"Din apropiere"

Puneți un guler pe câine, fixați ferm lesa, începeți să vă mișcați. Dacă animalul de companie aleargă înainte, trageți lesa înapoi, dați o comandă. Dacă ați făcut corect, tratați cu o delicatese. În timp, animalul trebuie să învețe să se apropie de piciorul proprietarului la comandă. Lesa trebuie întinsă în așa fel încât capul animalului să nu cadă cu corpul atunci când se micșorează

"Vot"

Una dintre principalele echipe pentru câinii de serviciu. De îndată ce câinele începe să latre, trebuie să-l mângâi și să spui „Vocea, bravo”, dă-i o delectare. Încurajați executarea comenzii

"Sta"

Proprietarul spune comanda, ținând lesa cu o mână și apăsând pe crupă cu cealaltă. Animalul de companie trebuie recompensat pentru că a făcut-o. Repetați regulat până când este complet fixat

"Mers pe jos"

Cea mai simplă comandă, care este rapid învățată de câine. Trebuie să luați câinele de guler, să dați comanda și să desfaceți lesa. Câinele va înțelege imediat că i se oferă libertate de acțiune și va profita rapid de acest lucru. Un punct important: trebuie să dați comanda înainte de a desface gulerul și nu după. În caz contrar, câinele va reacționa nu la cuvinte, ci la acțiunile proprietarului.

"Tăcere"

De îndată ce câinele latră, ia-l de bot și dă porunca corespunzătoare. Repetați până când animalul își aduce aminte. Încurajați un comportament bun.

În această perioadă, este imperativ să învățați rezistența câinelui: acesta trebuie să fie într-o anumită poziție până când proprietarul renunță. Ar trebui să începeți cu câteva secunde, mărind treptat timpul.

Trebuie să vă plimbați cu animalul în fiecare zi timp de 2 ore, este recomandabil să vă antrenați în același timp. Din moment ce articulațiile și oasele cățelușului nu s-au maturizat încă, nu ar trebui să-i oferiți multă activitate fizică. Puteți depăși mici obstacole, jocurile în aer liber sunt binevenite. Câinii ciobănești adoră mai ales să aducă proprietarului un băț aruncat în lateral: dorința de a mulțumi o persoană este inerentă lor de natură.

Cu un antrenament zilnic regulat, câinele va cunoaște toate comenzile de bază până la 8 luni. Pentru a consolida rezultatul, trebuie să repetați cursurile până la vârsta de un an. În acest timp, animalul de companie va învăța ferm comenzile și le va folosi toată viața..

3 Reguli de bază și greșeli comune

Cheia succesului în educație și formare sunt următoarele principii:

 • laudă și tratează comportamentul bun și executarea comenzii - acest lucru motivează animalul de companie să se supună și să urmeze în mod activ instrucțiunile;
 • comanda trebuie repetată o dată, întărită cu un gest;
 • se recomandă completarea orelor cu comanda pe care câinele o are cel mai bine;
 • primul antrenament trebuie efectuat într-un loc familiar, iar după aceea locația poate fi schimbată;
 • proprietarul și animalul de companie trebuie să aibă o atitudine pozitivă.

Cea mai frecventă greșeală este confuzia dintre cuvintele „educație” și „antrenament”. Prima definiție include predarea regulilor elementare de comportament (ce se poate și ce nu se poate face, antrenament la toaletă etc.), iar a doua - executarea unor comenzi specifice. Educația trebuie să preceadă formarea.

Dacă proprietarul hrănește și umblă pur și simplu cu animalul de companie, fără să-l antreneze, probabil că va crește prost și nu va fi ușor să obțineți rezultatele dorite din acesta. Creșterea copilului învață disciplina, prin urmare este o parte integrantă a interacțiunii cu un animal..

Cele mai frecvente greșeli includ:

 • antrenament neregulat;
 • permiterea lucrurilor inacceptabile;
 • atenție insuficientă la câine;
 • lipsa activității fizice;
 • pedepse crude;
 • neconcordanță în interdicții.

Ultimul punct este relevant în special pentru începători, care permit puii mult, iar când câinele devine adult, încep să se recalifice..

Un exemplu viu: un cățeluș mic s-a culcat cu proprietarul, deoarece el însuși l-a permis. Când câinele a crescut și a devenit impresionant ca dimensiune, prezența unui animal mare în propriul pat a început să-l enerveze pe proprietar și să-i dea disconfort. Prin urmare, el a început să-i interzică să se lase în patul stăpânului și să-l certeze pentru un astfel de comportament. Animalul nu a înțeles de ce astăzi au început să-l pedepsească pentru acțiuni similare cu cele de ieri.

O astfel de inconsecvență în acțiuni subminează foarte mult autoritatea proprietarului în ochii unui câine inteligent, astfel încât proprietarul trebuie să-și amintească: regulile și comenzile stabilite anterior nu ar trebui să se schimbe în timp..

Același lucru este valabil și pentru problema pantofilor: atunci când cățelușului i s-au dat papuci vechi pentru a fi sfâșiați, nu ar trebui să vă mirați că mâine va începe pentru alții. Animalul nu este capabil să distingă lucrurile inutile de cele necesare și cele noi.

Astfel de reguli simple de antrenament și elementele de bază ale antrenamentului vă vor permite să creșteți un animal de companie inteligent decent, un prieten loial și fidel. Cel mai important lucru este să faci totul la timp, să ții cont de caracteristicile de vârstă ale animalului, să arăți răbdare, grijă și să nu-ți pierzi inima dacă ceva nu funcționează prima dată.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Educația și instruirea unui cioban german - principii și reguli de bază, sfaturi pentru îngrijitorii de câini