Papilomatoza virală la câini: simptome și tratament

Papiloamele sunt creșteri benigne care se formează pe piele sau mucoase. Boala este cauzată de un virus ADN al familiei Papovaviridae. La câini, papilomatoza virală apare de obicei înainte de 3 ani sau peste 8 ani. Acest lucru se datorează sistemului imunitar mai slab al animalelor din „adolescență” și bătrânețe. Rottweilers, Labradors, Shepherd, Terrier, Cocker Spaniels au o predispoziție genetică la boală..

Papilomatoza virală la câini

Virusul pătrunde în corpul câinelui prin deteriorarea pielii - microfisuri sau zgârieturi. Pătrunzând în nucleul celular, acesta poate fi inactiv pentru o perioadă de timp și poate fi într-o stare „inactivă” de la o lună la câteva luni. Cauzele care provoacă dezvoltarea bolii pot fi scăderea imunității din cauza stresului, o boală anterioară sau utilizarea medicamentelor corticosteroide care suprimă sistemul imunitar. Prezența acestor factori declanșează procesul de replicare (multiplicare) a virusului.

Celulele, în ADN-ul cărora un agent străin și-a construit „programul”, încep să se împartă necontrolat, în urma cărora apar creșteri sub formă de negi pe piele sau membrană mucoasă, asemănătoare cu inflorescențe de papile sau varză colectate într-un pachet. Neoplasmele sunt benigne, dar cu traume frecvente pot degenera într-o formă malignă.

Câinele este examinat de un medic veterinar

Formele și simptomele papilomatozei

Există șase forme ale bolii, diferite prin aspect și tablou clinic. În funcție de localizarea negilor, papilomatoza este:

 • Oral. Se dezvoltă pe membrana mucoasă a buzelor, gingiilor, limbii. La începutul bolii, neoplasmele arată ca plăci ușoare, apoi se transformă în papiloame papilare, iar după 1-2 luni se dizolvă și dispar de obicei. Simptomele clinice pot include dificultăți în hrănire și salivare..
 • Exofitic cutanat. Zonele afectate sunt membrele și zona capului (cel mai adesea pleoapele). Astfel de tumori epiteliale sunt formațiuni pedunculate mici, netede, rotunde, incolore sau pigmentate. De obicei, nu deranjează câinele, în cazuri rare se poate dezvolta conjunctivită..
 • Cutanat inversat. Astfel de papiloame arată ca niște formațiuni în formă de cupă ridicate deasupra suprafeței pielii cu o parte centrală deprimată. Acestea pot fi simple sau multiple și, de obicei, sunt localizate în abdomen, inghinală și axile..
 • Pigmentat. Se dezvoltă în partea inferioară a corpului, papiloamele arată ca niște plăci rotunde de 1-2 cm, vopsite în roz sau maro.
 • Papilomatoza tampoanelor labei. Negii de acest tip sunt creșteri uscate, dure de keratină, uneori sub forma unui corn. Dezvoltarea lor poate provoca șchiopătarea câinelui și, dacă un astfel de papilom este deteriorat, pătrunderea unei infecții bacteriene secundare.
 • Genitale (venerice). Leziunile arată ca niște plăci plate ușor ridicate și sunt localizate pe organele genitale - penisul masculului sau bucla și vaginul femelei.
 • Papilomatoza orală la câiniPapilomatoza orală
 • Papilomatoza exofitică cutanată la câiniPapilomatoza exofitică cutanată
 • Papilomatoza pigmentată la câiniPigmentat
 • Papilomatoza tampoanelor labeiPapilomatoza tampoanelor labei
  1. unu
  2. Diagnostic

   Diagnosticul se face pe baza simptomelor clinice constatate în timpul examinării și a rezultatelor testelor de laborator. Următoarele pot fi utilizate ca metode de diagnostic:

   • Microscopie de biopsie - examinare histologică a structurii celulelor epiteliale modificate în proba analizată.
   • Analiza imunohistochimică - detectarea într-o probă de țesut de proteine ​​specifice unui anumit tip de tumoră.
   • Metoda PCR. Materialul pentru analiză poate fi un frotiu de mucoasă sau sânge. Reacția în lanț a polimerazei vă permite să identificați tipul de agent patogen și cantitatea acestuia.

   Metodele bacteriologice pentru studierea unei biopsii pe Papovaviridae sunt ineficiente, deoarece acest virus nu se înmulțește în culturile celulare.

   Atenţie! Multe boli grave și periculoase ale pielii au simptome similare cu papilomatoza. Prin urmare, orice umflare suspectă a corpului animalului dvs. de companie ar trebui să fie un motiv pentru a contacta un medic veterinar..

   Tratament

   În multe cazuri de papilomatoză la câini, se observă vindecarea spontană. Cu toate acestea, dacă negii provoacă disconfort animalului, interferează cu consumul de alimente, provoacă șchiopătarea sau sunt localizați în locuri ușor rănite și sângerate, câinelui i se prescrie un tratament antimicrobian. De obicei se utilizează un antibiotic din grupul macrolidic Azitromicină. Imunostimulantele pot fi, de asemenea, prescrise - Fosprenil, Anfluron sau Maxidin.

   Medicamente pentru tratamentul papilomatozei la câini

   Tratamentul chirurgical al papilomatozei este indicat dacă utilizarea terapiei timp de 3-5 luni nu dă rezultate. Papiloamele pot fi îndepărtate sub anestezie locală cu un bisturiu. Metodele mai moderne, mai puțin dureroase și minim invazive de îndepărtare a negilor includ:

   • Criodistrucție - înghețarea neoplasmelor cu azot lichid;
   • Radiochirurgia este o metodă de chirurgie neinvazivă, radioterapie, bazată pe expunerea la neoplasme cu un fascicul îngust de radiații ionizante puternice (așa-numitul cuțit gamma);
   • Vaporizarea cu laser - distrugerea creșterilor de către fasciculele electromagnetice ale razei de lumină;
   • Diatermocoagulare - distrugerea țesuturilor neoplazice prin cauterizare cu curenți alternativi de înaltă frecvență;

   Este important să știți! După vindecarea papilomatozei sau dispariția independentă a negilor la câini, se formează imunitate, care previne reapariția bolii. Dar, din moment ce o parte a ADN-ului viral din celulele corpului animalului este reținută, câinele rămâne o perioadă lungă de timp purtător de infecție pentru alte persoane..

   Prevenirea

   Nu există o modalitate fiabilă de a preveni papilomatoza. Mulți veterinari recomandă proprietarilor de câini să fie vaccinați, într-o anumită măsură, pot proteja animalele de boli. Ca vaccin, se utilizează serul obținut din țesutul papilomatos, serul se injectează subcutanat, de 2-3 ori cu pauză săptămânală.

   Mijloacele standard de prevenire a oricărei boli infecțioase sunt menținerea unei imunități bune: chiar și după ce a contractat virusul papiloma, un câine nu se va îmbolnăvi dacă rezistența corpului său este suficient de mare. Și este important să ne amintim că animalele cu creșteri verucoase pe corpul lor trebuie ținute separate de câinii sănătoși..

   De ce apar papiloamele la câini: video


  Distribuie pe rețelele de socializare:
  Așa arată
  » » Papilomatoza virală la câini: simptome și tratament