Herpes la câini: simptome și tratament

Herpesul este o boală infecțioasă, la animale afectează tractul respirator superior și sistemul reproductiv. Agentul cauzal al herpesului se găsește la 70% dintre câini. Înclinarea pentru boală nu depinde de sexul, vârsta sau rasa câinelui. Dar dacă pentru adulți prezența sa în cele mai multe cazuri nu duce la consecințe grave, puii nou-născuți care se îmbolnăvesc de herpes mor aproape întotdeauna, în ciuda metodelor de terapie luate. Câinii cu herpes devin purtători pe tot parcursul vieții ai virusului.

Câine și amantă

Familia herpesvirus are în total 86 de specii, unele infectează oamenii, altele la anumite specii de animale. La câini, boala este cauzată de virusurile alfa-herpes cu două serotipuri - HSV-1 și HSV-2. Sunt rezistente la temperaturi scăzute, lipsite de umiditate, pot supraviețui câteva ore pe suprafața de plastic, lemn, țesătură sau piele. Dar la temperaturi peste 90 ° C, acești viruși mor în 2-3 zile, iar eterul, cloroformul și alți dezinfectanți îi ucid aproape instantaneu.

Atenţie! Toți virusurile herpesului sunt specifice speciilor (determinate genetic), astfel încât nici oamenii, nici alte tipuri de animale de companie nu pot infecta herpesul canin.

Căile de infecție

Virusul Herpesviridae este transmis prin picături aeriene, strănut, tuse, lins, mâncare dintr-un vas comun și, de asemenea, prin contact sexual cu un câine infectat. După infecție, virusul poate intra într-un stadiu latent timp de 2-3 luni, activarea acestuia poate provoca stres, o scădere a imunității, o schimbare bruscă a condițiilor de viață.

Puii se pot infecta de la o mamă bolnavă atunci când trec prin canalul de naștere. Infecția intrauterină este, de asemenea, posibilă, deoarece virusurile herpetice sunt capabile să traverseze bariera placentară.

Puii

Simptome

Perioada de incubație a bolii este de 6-10 zile. La adulți, herpesul poate fi ușor, iar semnele bolii pot fi foarte minore. La puii nou-născuți, boala este de obicei acută și duce adesea la moarte. Acest lucru se datorează faptului că imunitatea colostrală, care s-a format în ele datorită imunoglobulinelor conținute în colostrul laptelui matern, nu este suficient de puternică pentru a face față virusului herpes extrem de agresiv.

Simptomele herpesului la puii cu vârsta sub 2 săptămâni:

 • slăbiciune extremă;
 • dificultăți de respirație inspiratoare ascuțite, semne de foame de oxigen (animalul este dificil să respire adânc);
 • lipsa completă a poftei de mâncare (anorexie);
 • tuse, strănut;
 • salivație abundentă;
 • scurgere seroasă din nas;
 • sângerări nazale;
 • vărsături;
 • abdomen dureros la palpare;
 • hemoragii precise pe membranele mucoase (petechii), paloarea membranelor mucoase (trombocitopenie);
 • fecale semilichide, galbene sau verzi;
 • încălcarea coordonării mișcărilor, convulsiilor;
 • deshidratare.

Câine obosit

Manifestări clinice ale herpesului la câinii adulți:

 • rinita cronică, pe nasul câinelui, se observă blana lipită de mucus.
 • În cazul apariției pneumoniei - respirație șuierătoare, tuse, uneori ajungând la vărsături.
 • Odată cu localizarea virusului în celulele epiteliului corneei ochilor, câinele dezvoltă conjunctivită herpetică - există înroșirea ochilor, lacrimare, fotofobie, blefarospasm (închiderea involuntară a pleoapelor).
 • Dacă epiteliul mucos este deteriorat, apar bule pe limba, gingiile și palatul animalului, după deschiderea cărora se formează ulcere plângătoare.
 • Herpesul genital apare ca ulcere, la masculi se formează pe preput, la cățelele de pe suprafața interioară a fantei genitale (bucla). O astfel de locație ascunsă a erupției cutanate face dificilă diagnosticarea, doar un specialist calificat poate detecta semnele externe ale herpesului genital la un câine.

Diagnostic

Dacă suspectați herpes, câinelui i se prescrie o serie de examinări, al căror scop este de a determina dacă virusul Herpesviridae este prezent în corpul său. Examinați sângele, scurgerile din nas, ochi, organele genitale.

Metodele de diagnostic sunt:

 • Test de sânge pentru anticorpi IgG. Dacă, ca urmare a analizei, valoarea indicelui de pozitivitate este mai mică de 0,8, se consideră că anticorpii G la virusul herpes nu au fost detectați.
 • Analiza bacteriologică. Biomaterialul poate fi sânge, salivă, tampoane din membranele mucoase ale faringelui sau organele genitale. Proba este plasată într-un mediu de cultură. În prezența virusului Herpesviridae în el, microorganismul se înmulțește în mod activ, acest proces este vizibil la microscop. Probabilitatea de a obține rezultate false atunci când utilizați această metodă este aproape zero, dar analiza durează 1-2 săptămâni..
 • Metoda PCR. Această metodă se bazează pe mai multe copii ale ADN-ului virusului. Reacția în lanț a polimerazei vă permite să identificați agentul patogen chiar și cu conținutul său minim în sânge. Materialul poate fi sânge, biopsii sau orice lichide biologice secretate de organism.
 • Test de sânge imunologic. Cu ajutorul ELISA, este posibil să detectați prezența anticorpilor împotriva unui virus specific și să determinați concentrația acestora, ceea ce vă permite să identificați agentul patogen și să stabiliți faza bolii.
 • Test de sânge cu imunofluorescență. În timpul studiului RIF, biomaterialul este tratat cu o substanță specială, sub influența căreia antigenii virusului încep să strălucească în razele unui microscop fluorescent. Această metodă este considerată o metodă bună de diagnosticare expresă, dar este eficientă cu o concentrație mare de agent patogen în sânge..

Test de sânge pentru herpes la un câine

Tratament

Astăzi nu există mijloace care să elimine complet un virus care conține ADN dintr-un corp uman sau animal. Toate medicamentele antivirale au efect bacteriostatic. Ele nu cauzează moartea microorganismelor, ci doar suprimă creșterea și reproducerea lor, forțându-i să intre în modul „somn”.

Atunci când un câine este diagnosticat cu infecție cu herpesvirus, câinilor adulți li se prescriu medicamente care cresc rezistența organismului la viruși (Fosprenil, Immunofan, Maxidin). Tratamentul cu antibiotice poate fi prescris pentru a preveni infecția secundară. Agentul biotonizant Gamavit, complexul multivitaminic SA-37 sunt folosiți ca agenți de întărire. În cazurile de diaree persistentă, se prescrie enterosorbent Polysorb sau Diarkan, care are un efect antibacterian și de învăluire..

Tratamentul pentru puii nou-născuți constă în terapie simptomatică și de susținere. Se utilizează agenți fortifianți, antivirali și antibacterieni, nutriție parenterală. Puii trebuie să aibă încălzire constantă - la temperaturi peste 37 ° C, virusul își pierde activitatea. Pentru a face acest lucru, puteți utiliza un incubator, tampoane de încălzire, lămpi IR..

Puii sub o lampă IR

Este important să știți! Chiar dacă viața cățelușilor care s-au recuperat de la herpes poate fi salvată, cei mai mulți dintre aceștia experimentează ulterior disfuncții ale sistemului nervos, probleme cu rinichii sau organele respiratorii.

Prevenirea

Pentru a preveni herpesul, este recomandat să verificați înaintea cățelei și câinilor împerecheați prezența agentului patogen în corpul lor. O cățea însărcinată trebuie izolată de alți câini atât la sfârșitul sarcinii, cât și în primele săptămâni după naștere..

Pentru a transfera la descendenții imunității pasive la virusul Herpesviridae, se utilizează vaccinul Eurikan Herpes. Cățelele de pui sunt vaccinate, vaccinarea se efectuează de două ori pe fiecare pui.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Herpes la câini: simptome și tratament