Inflamația pancreatică la câini: fapte cheie despre boală și cum să o diagnosticați și să o tratați

Sistemul digestiv al animalelor și al oamenilor este un complex foarte complex, fiecare element fiind extrem de important pentru o viață normală și plină a animalului de companie. Dacă vreun organ se îmbolnăvește, puteți uita de toate acestea. Inflamația pancreasului la câini, mai frecvent cunoscută sub numele de pancreatită, este foarte periculoasă..

Informatii generale

Greutatea pancreasului este de doar 70 de grame. În ciuda dimensiunilor sale mici, organul este extrem de important pentru digestie. Secretează trei tipuri de enzime necesare pentru a digera alimentele. Se știe că alimentele consumate de un câine conțin apă, săruri minerale, macro și microelemente, proteine, grăsimi și carbohidrați.. Enzimele secretate de pancreas sunt necesare doar pentru descompunerea proteinelor, grăsimilor și carbohidraților. Dar importanța organului rezidă nu numai în aceasta. În total, oamenii de știință disting două funcții importante:

  • Exocrin.
  • Endocrin.

Ce implică fiecare dintre ele? Rolul exocrin este acela că organul secretă enzimele necesare pentru digestia corectă a alimentelor în cavitatea intestinală a câinelui. Funcția endocrină implică asta insulina este sintetizată în pancreas. Un hormon, fără de care corpul uman sau animal este incapabil fizic să asimileze glucoza. Cu lipsa sau excesul său, Diabet. O boală mortală care anual își revendică mii de vieți. Și da, diabetul este o complicație obișnuită a pancreatitei la animale și la oameni..

Tine minte! Cu pancreatita, aproape întotdeauna apare o încălcare a metabolismului carbohidraților, de care depinde metabolismul grăsimilor, proteinelor, sării și a altor funcții ale corpului. Corpul animalului primește cu 60% mai puțini nutrienți, se dezvoltă epuizarea.

Ce este pancreatita și cu ce este plină

Pancreatită - inflamația pancreasului. Este însoțit, după cum am spus, de o încălcare gravă a tuturor funcțiilor organului, dintre care multe sunt vitale. De ce, în general, glanda endocrină, ascunsă în mod fiabil în cavitatea abdominală, se poate inflama? Într-adevăr, în ceea ce privește bacteriile și alți factori tradiționali de inflamație, există o barieră fiabilă sub formă de ganglioni limfatici și alte forme de apărare a corpului?

În condiții normale, enzimele implicate în procesul de digestie sunt inactive în celule. Deteriorarea pancreasului apare atunci când aceste substanțe sunt activate în organul însuși înainte de a fi eliberate în duoden. Consecințele sunt catastrofale: organul începe pur și simplu să se digere singur. Acest lucru duce în continuare la abcese, sângerări și necroză completă a pancreasului..

Factorii predispozanți ai patologiei

Există multe motive pentru care se dezvoltă pancreatita. Interesant dar stilul de viață al unui animal de companie bolnav, obiceiurile sale alimentare și caracteristicile dietei sunt de o importanță cheie în multe cazuri. Se știe că multor câini le place să mănânce ceva picant, dulce, le place mâncarea mai grasă, adoră carnea prăjită ... Asta e doar dPentru animale, astfel de delicatese sunt otravă, iar consumul lor regulat duce la inflamații. În plus, câinii se îmbolnăvesc adesea, ai căror proprietari doresc să-și trateze animalul de companie în mod independent pentru boli reale și fictive..

Multe medicamente, dacă sunt utilizate incorect și cu încălcarea dozelor, au un efect dăunător asupra pancreasului și nu este nevoie să uităm de el. Pe lângă tulburările de alimentație, există și alte motive, dintre care se pot deosebi în mod special următoarele:

  • Trauma.
  • Infecții.
  • Invaziile helmintice. Paraziții secretă MULTE toxine care au un efect extrem de negativ asupra stării pancreasului.
  • Boli parazitare ale sângelui.
  • Intoxicaţie de etiologie variata. În special, pancreatita este adesea detectată la câini, ai căror stăpâni caută în orice mod posibil să economisească la calitatea alimentelor pentru animalele lor de companie..
  • Pietre în pancreas.
  • Cronic stres si etc.

Pancreatita este împărțită în acută și cronică. Este interesant faptul că „cronica” bolii se găsește peste tot, iar tipurile acute sunt foarte rare. Cu toate acestea, tocmai patologiile într-o formă acută sunt „la vedere”, deoarece manifestările lor sunt greu de ratat. Reacția dureroasă este de așa natură încât câinele se rostogolește doar pe pământ și urlă de durere insuportabilă. Fără o intervenție chirurgicală imediată, animalul poate fi condamnat.

Pancreatita cronică, după cum am spus, este mult mai frecventă. De regulă, acestea sunt diagnosticate la câinii cu vârsta de șase ani și peste. Deși recent tendința de „întinerire” a bolii este foarte clară. Interesant este că femeile se îmbolnăvesc mai des. Tabloul clinic, severitatea dezvoltării patologiei depinde complet de cât de grav sunt afectate structurile interne ale pancreasului. Cu cât zona afectată este mai mare, cu atât patologia este mai severă.

Diagnosticarea pancreatitei la câini

Diagnosticul se face atât pe baza semnelor vizuale, cât și a numeroaselor studii diagnostice. Nu trebuie să ne bazăm doar pe simptomele externe ale bolii. La început, durerea poate fi minoră, de scurtă durată și rare. Ele apar spontan, câinele poate țipa de câteva ori din senzații neplăcute și apoi continuă să se joace de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. Nu este surprinzător faptul că proprietarii nu observă nimic suspect mult timp. Deci, în primele luni și chiar în anii de dezvoltare a bolii, durerea apare rapid, dar la fel de repede trece. Dar, în viitor, boala începe să progreseze: durerea devine mai puternică, atacurile apar mai des.

Când apar convulsiile cel mai des? Imediat după masă, de obicei. În această perioadă, există o secreție și eliberare abundentă de enzime digestive, care, împreună cu starea tristă a pancreasului, provoacă un atac de durere acută la animalul de companie. Așadar, obișnuiți-vă să vă observați cu atenție câinele în timpul și după hrănire: dacă acesta începe să se comporte într-un fel inadecvat, discutați imediat cu medicul veterinar sau aduceți imediat animalul de companie pentru o examinare.. Cu cât începeți mai curând tratarea pancreatitei, cu atât este mai probabil să vă recuperați complet..

Fără greș sunt luate analize de sange pentru a verifica nivelul enzimelor din serul ei, pentru a determina formula leucocitelor etc. Se folosesc și radiografii abdominale, Ultrasunete pancreas, duodenografie (verificarea vizuală a stării duodenului). Doar pe baza tuturor informațiilor primite, medicul poate diagnostica pancreatita. După aceea, este prescris tratamentul. În cazuri deosebit de dificile și implicite, se recomandă cu tărie efectuarea unei biopsii a pancreasului: în timpul procedurii, se ia o bucată de țesut de organ. Este utilizat pentru analize microscopice, studii citologice și, de asemenea (care este deosebit de valoros) ca material pentru inoculare pe medii nutritive. În general, aceasta este singura modalitate de a afla cu exactitate tipul de agent patogen responsabil pentru dezvoltarea procesului inflamator.

Activități terapeutice

Un animal de companie bolnav este pus mai întâi pe o dietă strictă și, cu cât este exprimat mai mult sindromul durerii, cu atât dieta va fi mai strictă. În unele cazuri, este afișată foamea completă, dar nu mai mult de o zi și jumătate. Consumul unui câine bolnav în acest moment este oferit fără restricții. În primele două săptămâni, se recomandă tratarea pancreatitei într-o clinică veterinară (mai ales în cazuri dificile). Apoi, pe măsură ce durerea dispare, dieta se extinde, sunt permise supele de legume și cerealele lichide (dar în cantități mici), sunt permise carnea slabă: curcan, pui, iepure. De asemenea, sunt prezentate bulionele de pe aceste carne, care includ legume (nu cartofi!), Rase prin sită. Pentru perioada de exacerbare, toate legumele din dieta unui animal de companie bolnav sunt complet eliminate.

În ceea ce privește terapia medicamentoasă. Obișnuit, unui animal bolnav i se prescriu antibiotice cu spectru larg, terapie de substituție, adică perfuzii intravenoase destinate ameliorării intoxicației, analgezice. În cazurile în care se dezvoltă un abces pe pancreas (așa cum se poate observa din rezultatele studiilor cu ultrasunete și cu raze X), decizia de a efectua intervenție chirurgicală. Abcesul poate exploda oricând, ceea ce va duce cu siguranță la dezvoltarea peritonitei purulente și la moartea ulterioară a animalului.

În plus, chiar și în perioada de recuperare, proprietarul trebuie să-și arate în mod necesar animalul de companie medicului veterinar în fiecare săptămână. Acesta din urmă va efectua analize de sânge pentru a naviga în timp în dinamica procesului și, eventual, pentru a prescrie proceduri terapeutice suplimentare.

Există vreun fel de prevenire a acestei boli? Există vreo modalitate de a vă proteja câinele de el? În primul rând, prevenirea este dietetică. Un pacient, care a suferit odată o exacerbare a pancreatitei, trebuie să respecte anumite reguli toată viața și să „stea” la o dietă cruță. Foarte exclus alimente prăjite, afumate, dulciuri: aceasta este o reamintire pentru acei proprietari cărora le place să-și hrănească animalele de companie cu „delicii gustoase”. Este foarte recomandat să refuzați să dați câinelui carne și organe grase. Nu puteți hrăni un câine exclusiv cu cereale - este ieftin, dar astfel de produse sunt prea periculoase pentru pancreas, corpul acestor animale este adaptat altor alimente. De asemenea, este necesar să îi arătați câinele unui medic veterinar cel puțin o dată la șase luni..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Inflamația pancreatică la câini: fapte cheie despre boală și cum să o diagnosticați și să o tratați