Hepatita la câini

Hepatita la câini este o boală foarte gravă și periculoasă. Cu cât animalul este diagnosticat mai repede, cu atât este mai probabil ca tratamentul să aibă succes. Astăzi vom vorbi despre tipurile, cauzele, simptomele și tratamentele pentru hepatită la câini.

Hepatita primară și secundară apare încă. Primarul este, de asemenea, numit toxic. Dar secundarul se dezvoltă ca urmare a unei infecții bacteriene, virale sau fungice la mustață.

Infecţie

Infecţie. Cel mai frecvent tip de hepatită la câini este viral. Mai precis, adenovirusul duce la modificări patologice la nivelul ficatului. Dar dacă proprietarii au grijă de animalele lor de companie la timp (sunt vaccinați în funcție de vârstă), atunci riscul ca câinele să primească hepatită virală (și, prin urmare, moartea acesteia) se reduce la aproape zero. Cu toate acestea, pe lângă adenovirus, există un număr mare de agenți patogeni ai rănilor infecțioase (ciumă, piroplasmoză, leptospiroză și altele).

Otrăvire

Nu este necesar ca câinele să mănânce ceva rău (mâncare stricată, cu mucegai sau cu otravă) pentru a fi otrăvit. Medicamentele distrug și inflamează ficatul. Metalele grele, veninul de insecte sau de șarpe, plantele periculoase, produsele chimice de uz casnic etc. pot duce la funcționarea defectuoasă a acestui organ.

tratarea unui câine cu hepatită

Modalități de infecție cu hepatită

Saliva unui câine infectat conține cea mai mare parte a agentului infecțios. Prin urmare, cel mai adesea transmiterea hepatitei la câini are loc prin contact. Un alt animal se poate îmbolnăvi mirosind urină și excremente, iar în ele virusul se află într-o stare de activitate de până la un an. Dar pentru o anumită perioadă de timp, virusul trăiește în mediul extern. Prin urmare, probabilitatea de infecție prin vase, jucării etc. este, de asemenea, destul de mare..

Scenariul evoluției bolii

În hepatita infecțioasă, perioada de incubație nu durează mai mult de o săptămână. Manifestările clinice pot apărea în a treia zi. Boala durează aproximativ trei săptămâni și, dacă are succes, câinele câștigă imunitate pe tot parcursul vieții.

Scenariile bolii sunt următoarele:

 1. Dacă boala afectează un câine slab, animalul de companie poate muri în câteva ore. Există puține șanse de un rezultat favorabil în acest caz..
 2. Hepatita acută. O infecție acută este suficientă pentru o zi pentru a ucide un câine. Mai ales când vine vorba de pui. Dar majoritatea animalelor de companie supraviețuiesc dacă tratamentul corect este aplicat în timp util..
 3. Hepatita cronică la câini. Această formă a bolii are simptome mai puțin pronunțate și un curs mai lent. Moartea este rară.

Simptome

În continuare, vom analiza cele mai evidente simptome ale hepatitei la câini și vom prescrie tratament..

Ficatul mărit

Într-o mustață sănătoasă, acest organ nu iese dincolo de limitele ultimei coaste (pe partea dreaptă). Ficatul inflamat se extinde dincolo de arcurile costale. Cu o ușoară creștere a organului, nu este întotdeauna posibil să-l testați, cu toate acestea, după o scanare cu ultrasunete, modificările de dimensiune vor fi vizibile. De multe ori ficatul este atât de mare încât la palpare și percuție a hipocondrului drept, animalul dă toate semnele durerii (scânceturi, se îndoaie într-un arc, se îndepărtează de medic).

Disfuncție hepatică

Toate funcțiile ficatului sunt afectate. Organul inflamat este incapabil să-și îndeplinească funcțiile în totalitate. Prin urmare, știind despre ele, puteți suspecta probleme grave de sănătate în mustață..

Gălbeneală

Galbenitatea sclerei, a membranelor mucoase vizibile și a pielii la un câine este un semn sigur al hepatitei. În hepatita cronică (sau chiar la începutul bolii), galbenitatea este slab exprimată. În plus, nu indică întotdeauna hepatită. Poate fi ciroză hepatică la un câine și blocarea căilor biliare cu pietre și alte boli ale ficatului..

Vărsături și diaree

Vărsături și diaree. Sunt ușoare, cu bilă. Apoi apare sânge în ele, datorită căruia nuanța lor devine maro.

Alte simptome

Alte simptome ale hepatitei la câini:

 • Datorită pigmenților biliari, care sunt deja în exces în sânge, urina devine închisă, maro. Fecalele, dimpotrivă, sunt aproape incolore..
 • Temperatura corpului poate crește.
 • Bătăi inimii aritmice.
 • La începutul bolii, se constată apetitul slab, letargia. Un test biochimic de sânge poate sugera că problemele sunt cu ficatul.

Semnele hepatitei virale la un câine sunt următoarele: temperatura de până la 41 de grade, vărsături și diaree. Amigdalele sunt foarte inflamate, atât de mult încât câinele nu poate înghiți nimic în mod normal. Prin urmare, este, de asemenea, dificil să întoarceți capul cu o mustață. Gâtul se poate umfla chiar. Dacă vă uitați la ochi, veți observa o înnegurare a corneei (cheratită). Uneori numai în ochi, dar mai des în ambii ochi.

Diagnostic

Chiar și un medic veterinar cu experiență nu poate face imediat o analiză fără echivoc în cazul hepatitei. Va fi necesar un studiu complet de istoric medical, compilat din date anamnestice, o examinare a animalului și rezultatele testelor de laborator pentru analize de sânge. Printre altele, uneori se efectuează și o biopsie.

Medicul trebuie să-și dea seama dacă animalul este bolnav de vreo boală infecțioasă care poate prezenta o imagine clinică similară. De asemenea, radiografia este utilizată pentru a analiza cât de mult ficatul este mărit..

Tratarea unui câine cu hepatită

Cum se tratează hepatita la câini? Știți, boala nu este simplă și tratamentul ar trebui să fie complex:

 • Tratamentul pentru un câine cu hepatită începe cu un diagnostic. În caz de boală virală, este necesar să începeți tratamentul specific (seruri hiperimune) și simptomatic cât mai curând posibil.
 • Se prescriu hepatoprotectori, care vă permit să restaurați cel puțin puțin ficatul. De asemenea, vor fi necesare antibiotice (dar numele, doza și durata cursului sunt prescrise doar de un medic veterinar).

Picăturile cu glucoză și acid ascorbic sau soluțiile saline cu riboxină sunt de asemenea bune. Dar aceasta nu este terapia principală, ci doar de susținere, pentru a reduce concentrația de toxine și pigmenți biliari în sânge, precum și pentru a ajuta celulele hepatice să se regenereze mai repede.

Posibile complicații

Un câine adult care a avut hepatită poate avea următoarele complicații:

 • infertilitate, naștere prematură, moarte fetală înainte de naștere;
 • predispoziție crescută la pielonefrita;
 • unele disfuncții ale digestiei;
 • insuficiență acută a ficatului, funcției renale;
 • encefalopatie hepatica;
 • dezvoltarea glaucomului;
 • ciroza ficatului.

Dieta pentru un câine cu hepatită

Un câine cu hepatită are nevoie de hrană specială. Reduceți proteinele la minimum și excludeți cu totul alimentele grase (aceasta este o lovitură suplimentară pentru ficat). O mulțime de carbohidrați, apă curată (adăugați puțină glucoză în pulbere, zahăr, dar puțin). Dacă câinele este pe alimente uscate, atunci căutați unul specializat (pentru câinii cu ficat bolnav sau organe digestive cu un minim de proteine, fără soia).

Prevenirea hepatitei la câini

Prevenirea hepatitei la câini include vaccinări (începând de la vârsta puilor, apoi „reînnoind” vaccinările în fiecare an), evitând expunerea la toxine / alimente proaste. Nu vă auto-medicați. Nu creșteți propria doză a medicamentului și durata tratamentului (o lovitură la ficat, mai ales când vine vorba de antibiotice sau „droguri ilegale”). Multe medicamente pentru câini sunt complet interzise. Vedeți medicul veterinar. Donați biochimie a sângelui (cel puțin o dată la șase luni).

Pentru prevenirea hepatitei la câini, aveți nevoie și de:

 1. Urmăriți îndeaproape contactele animalului dvs. cu alte animale și controlați alimentele consumate în timpul zilei. Același lucru este valabil și pentru băut.
 2. Dezinfectarea la timp a locului câinelui și a obiectelor de îngrijire.
 3. Hrănirea și întreținerea corespunzătoare a animalelor de companie cu patru picioare.

Fiecare proprietar de câine ar trebui să-și amintească că hepatita detectată în timp util poate fi vindecată mai rapid și mai fiabil. Prin urmare, primele semne ale stării de rău ale unui animal sunt o ocazie de a vizita un specialist calificat. Nu trebuie să vă auto-medicați, în niciun caz. La urma urmei, o imagine clinică neclară a bolii va complica diagnosticul ulterior și va contribui la dezvoltarea complicațiilor, care pot duce la deces..

Detalii despre bolile virale din videoclip:

Mai aveți întrebări? Le puteți adresa medicului veterinar intern al site-ului nostru în căsuța de comentarii de mai jos, care le va răspunde cât mai curând posibil..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Hepatita la câini