Hemoliza la câini: caracteristici ale bolii, cauze și metode de tratament

Nu degeaba sângele a fost considerat un lichid cu proprietăți magice: încălzește, transportă oxigen și substanțe nutritive, în cazul unei „defecțiuni” a sistemului circulator, întregul corp suferă puternic. Una dintre cele mai severe patologii este hemoliza la câini. În acest caz, sângele este de fapt împărțit în componentele sale constitutive, ceea ce duce la consecințe foarte neplăcute ...

Informatii generale

Hemoliza este procesul de distrugere a celulelor roșii din sânge. Dar de multe ori acest termen este folosit într-o formă „mai largă” și înseamnă deteriorarea nu numai a eritrocitelor, ci și a altor celule sanguine. Desigur, o astfel de patologie severă peste noapte și „exact așa” nu apare niciodată. Mai mult, procesul de hemoliză este caracteristic hemoliticului anemie. Nu apare de la sine (cu excepția unor cazuri).

Patologia este împărțită în două tipuri mari: intravascular sau intracelular. Cu hemoliza intracelulară, celulele sanguine sunt distruse direct în organele sistemului reticuloendotelial, iar în majoritatea cazurilor aceasta este norma. Faptul este că în splina unui animal, eritrocitele sunt distruse zilnic, a căror „viață de serviciu” a ajuns la sfârșit. Hemoliza intravasculară este mult mai patologică, în care dezintegrarea celulelor sanguine are loc direct în fluxul sanguin general. În acest caz, se eliberează o cantitate imensă de bilirubină, ceea ce determină dezvoltarea icterului. Și ea, apropo, este foarte dificilă pentru câini, există adesea cazuri de deces.

Dar, în cazuri ușoare, proprietarul, cel mai probabil, nu va putea ghici deloc că ceva nu este în regulă cu animalul său de companie. Este mai rău atunci când volumele de eritrocite distruse depășesc toate limitele imaginabile: în acest caz, sistemul reticuloendotelial nu mai poate face față procesării lor, se dezvoltă hemoglobinurie (urina devine „suc de roșii”). A doua consecință periculoasă a acestui proces este anemia. Este mult mai periculoasă decât cred oamenii.

La fel de eritrocitele transportă oxigen, cu lipsa lor în sânge, acesta se dezvoltă hipoxie cronică a tuturor organelor și țesuturilor. În cazurile severe, acest lucru poate duce la leziuni cerebrale grave, deoarece acest organ este extrem de sensibil la lipsa de oxigen! Deci, la primul semn al acestuia, trebuie să vă contactați imediat medicul veterinar.

Factori predispozanți

Cauzele patologiei sunt extrem de diverse.. De exemplu, sunt descrise cazurile de hemoliză care se dezvoltă la animale expuse la temperaturi ridicate sau scăzute (hiper- și hipotermie). În plus, dotarea câinelui cu materiale radioactive este plină de distrugerea celulelor roșii din sânge. Desigur, este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple „în sălbăticie”. Este mult mai probabil ca un animal de companie bolnav să aibă un fel de boală infecțioasă periculoasă. În special, sunați descompunerea sângelui poate fi o mulțime de tulpini patogene ale celei mai frecvente E. coli.

niste viruși. În plus, nu uitați de patologiile congenitale ale sistemului reticuloendotelial și de bolile autoimune, în care corpul însuși începe să distrugă sângele, confundându-l cu țesutul străin. În plus, hemoliza se dezvoltă în timpul transfuziei de sânge incompatibil, dar acest lucru nu este tipic pentru țara noastră: deoarece nu avem bănci de sânge pentru animalele domestice, nu este nimic de transfuzat. Să luăm în considerare unii dintre factorii predispozanți mai puțin în detaliu..

asa de, prima cauză posibilă a „descompunerii” sângelui este mușcăturile șerpilor și insectelor otrăvitoare, precum și otrăvirea otrăvuri pentru șobolani, săruri de metale grele etc.. Mușcăturile de șarpe sunt deosebit de periculoase. Este adevărat, hemoliza are loc numai dacă veninul reptilei are un efect hemolitic (gyurza, vipera, efa, șarpe cu clopote etc.).

Ce altceva poate provoca hemoliza?

Există o probabilitate mare de hemoliză în cazuri, când animalul dvs. de companie a fost în contact cu niște „chimie” periculoasă. În special, următoarele pot duce la acest rezultat: eter, cloroform, benzen și alți compuși. Chiar și în concentrații mici, acestea provoacă distrugerea celulelor roșii din sânge, în timp ce sunt substanțe cancerigene puternice și contribuie la dezvoltarea cancerului. Hemoliza nu este neobișnuită în afecțiunile hepatice: acizii biliari care intră în fluxul sanguin cu patologii ale acestui organ sunt foarte agresivi față de eritrocite, distrugându-le membrana.

La câini, o cauză foarte frecventă a hemolizei este boli parazitare ale sângelui. De exemplu, babezioză. Miculele microorganisme parazitează direct în eritrocite, provocând distrugerea acestora din urmă. Dacă numărul de paraziți nu depășește „normele maxime admise”, nu există semne vizibile ale bolii, dar de îndată ce imunitatea animalului este suficient suprimată și creșterea numărului de paraziți devine incontrolabilă, descompunerea globulelor roșii din sânge devine un fenomen de masă..

Apropo, un alt motiv pentru dezvoltarea hemolizei poate fi vierme al inimii. Parazitul eliberează multe toxine, care, având în vedere locația viermelui, intră direct în sânge. Din această cauză, eritrocitele încep să se descompună. Procesul în acest caz este destul de lung., anemie se dezvoltă lent. Din momentul în care viermele apare în fluxul sanguin până la primele semne clinice, poate trece un an sau chiar mai mult (în funcție de numărul de paraziți și de mărimea lor).

Semne clinice

În cazul hemolizei ușoare, semnele clinice sunt adesea absente. Totul se schimbă când crește numărul de celule roșii din sânge. Animalul devine letargic, refuză să se hrănească, eventual dificultăți de respirație. Câinele refuză să se joace, stă mult timp într-un singur loc. În curând, puteți observa o schimbare a culorii urinei: devine roșu sângele, în timp ce seamănă puternic cu sucul de roșii. In primele zile urină devine doar ușor roz, dar ulterior devine foarte roșu. Cum se manifestă hemoliza sângelui la câini??

Dacă animalul de companie nu primește nicio asistență medicală, procesul se agravează, se dezvoltă icter. Toate membranele mucoase vizibile devin galbene, pielea devine vizibil mai dură și gradul de elasticitate al acesteia scade. Trebuie doar să aduni o „mână” de piele cu degetele și apoi să o eliberezi, pliul este netezit mult timp și fără tragere de inimă. Animalul de companie obosește foarte repede: chiar și după o plimbare ușoară, limba câinelui „cade”, câinele respiră greu și răgușit. După aceea bea repede și foarte lacom..

Toate acestea indică dezvoltarea unui puternic intoxicaţie și deshidratare, cauzată de pătrunderea bilirubinei în fluxul sanguin general. În cazul în care nu i s-a acordat asistență medicală animalului de companie, câinele poate chiar să moară. Dacă gradul de hemoliză este sever, atunci scaunul, spre deosebire de urină, devine estompat și chiar alb. De asemenea, este asociat cu tulburări în „utilizarea” bilirubinei. Pe lângă toate cele de mai sus, procesul de digestie este întrerupt. De regulă, răspunsul din tractul digestiv este exprimat într-un mod puternic, abundent diaree. Bucățile de alimente nedigerate pot fi adesea observate în fecalele semi-lichide.

Tehnici terapeutice

Cum se tratează hemoliza? Totul depinde de cauzele care stau la baza. Deci, pentru bolile parazitare ale sângelui, sunt prescrise imidosan, imizol, pirozan și alte medicamente specifice. În prezența unei viermi cardiace, se poate efectua o intervenție chirurgicală, în alte cazuri, sunt prescrise medicamente pe bază de compuși de arsen. Dacă cauza patologiei se află în unele boli infecțioase, animalele sunt prescrise antibiotice cu spectru larg. Trebuie amintit că medicamentele puternice pot provoca, de asemenea, dezvoltarea anemiei cu utilizare prelungită și, prin urmare, numai un medic veterinar experimentat ar trebui să se ocupe de numirea lor. Nu trebuie să faceți acest lucru pe cont propriu.

În caz de otrăvire, se prescrie o terapie simptomatică: compușii tampon sunt injectați intravenos, ameliorând intoxicația, în cazuri deosebit de severe, este necesară transfuzia de sânge sau plasmă. Mușcăturile de șarpe otrăvitoare sunt un subiect separat. Imediat după incident, este necesar să se injecteze serul animalului de companie, ulterior, poate fi necesară și o intervenție chirurgicală, deoarece țesutul de la locul mușcăturii va dispărea. La fel ca în cazul precedent, este recomandabil să se efectueze o transfuzie de sânge și plasmă, dar o astfel de oportunitate este departe de a fi întotdeauna și nu pentru toată lumea.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Hemoliza la câini: caracteristici ale bolii, cauze și metode de tratament