Glaucom - presiune intraoculară crescută la câini

Astăzi se crede că câinii văd totul în tonuri de gri, practic fără a face distincția între culori. În principiu, nu au nevoie de precizie fotografică, deoarece aceste animale se bazează foarte mult pe parfumul lor legendar. Dar asta nu înseamnă deloc că nu au deloc nevoie de ochi. Deci, glaucomul la câini, în timpul căruia dezvoltarea câinelui rămâne adesea complet orb, reduce dramatic calitatea vieții animalului. Prin urmare, toți proprietarii responsabili și iubitori cu siguranță trebuie să știe despre această boală..

Informații importante, simptome

Dacă ignorăm unele detalii, atunci glaucomul este o patologie, a cărei dezvoltare crește brusc presiunea intraoculară. Extinde literalmente globul ocular, iar această forță este de așa natură încât nervul optic pur și simplu se stinge. Acest lucru duce aproape întotdeauna la orbire. Există rase predispuse genetic în care această boală apare cel mai des: cocker spaniels, pudelii, huskii siberieni și, parțial, huskies. Statisticile acumulate de medicii veterinari sunt dezamăgitoare: dacă boala are o etiologie genetică, atunci câinele pierde din vedere cu o probabilitate de 40% în primul an și este imposibil să oprești sau cel puțin să încetinești procesul.

Glaukomul este de obicei împărțit în două tipuri principale: primar și secundar. În primul caz, patologia apare ca o boală independentă (care nu este atât de des). De regulă, acest lucru se întâmplă tocmai cu o predispoziție genetică sau la câinii mai în vârstă. Medicii veterinari presupun că, în acest din urmă caz, patologia este de origine autoimună. Simptomele sunt după cum urmează:

 • Creșterea presiunii intraoculare.
 • Câinele poate clipi în mod convulsiv, constant, pleoapa pare să „tremure”.
 • Contrar credinței populare, globul ocular în acest caz poate să nu iasă din orbita ochiului, ci, ca să zicem, să intre în interiorul acestuia. Acest lucru se remarcă în special în cazul raselor brahicefalice (carlige, buldogi).
 • Vasele de sânge înroșite și mărite sunt vizibile în adâncul ochiului.
 • Dacă te uiți atent, ochiul devine oarecum tulbure..
 • Pupila este foarte dilatată, nu reacționează în niciun fel la lumină.
 • Pierderea completă sau parțială a vederii.

În cazurile avansate, semnele clinice sunt oarecum diferite:

 • O creștere accentuată a globului ocular.
 • Pierderea completă a vederii.
 • La examinarea într-o clinică veterinară, se constată o degenerare severă a nervului optic.

Glaucom secundar

În cazul în care glaucomul a apărut din cauza unui tip de boală (de obicei de natură infecțioasă), semnele clinice vor fi oarecum diferite:

 • Creșterea presiunii intraoculare.
 • Corneea prezintă multe vase de sânge dilatate. Acest moment se vede deosebit de bine în fotografie..
 • Ochii devin foarte tulburi.
 • În unele cazuri, elevul se îngustează semnificativ.
 • Este posibilă izolarea exsudatului.
 • Uneori se observă „liniuțe”, mergând de la marginea corneei în direcția lentilei.

În același timp, mulți câini au o reacție dureroasă puternică: câinele se plânge constant, nu poate dormi, devine foarte neliniștit, își freacă ochii. Se observă pierderea poftei de mâncare. Schimbări de comportament: animalul devine apatic, nu se joacă, practic nu reacționează la ceea ce se întâmplă. Cu orice origine a glaucomului, fotofobia este foarte caracteristică acestuia: câinele încearcă întotdeauna să se ascundă în cel mai îndepărtat și întunecat colț, stă mult timp în astfel de colțuri. Care sunt principalele cauze ale glaucomului (altele decât genetica și procesul autoimun)?

Se crede că aproape toate bolile oculare însoțite de o reacție inflamatorie pot duce la glaucom într-un fel sau altul. Tumori, boli parazitare, cheratită, conjunctivită - toate acestea pot fi factori predispozanți. Încă o dată, trebuie remarcat faptul că glaucomul secundar este cel mai frecvent la câini..

Diagnostic

Proprietarului i se cere să prezinte o istorie completă a bolii: cum a început totul, ce a contribuit la dezvoltarea bolii, dacă au existat leziuni potențial periculoase la vedere. Asigurați-vă că spuneți medicului dumneavoastră despre toate cazurile de keratită, conjunctivită, așa ceva. Principala condiție prealabilă pentru diagnosticarea glaucomului este creșterea presiunii intraoculare, măsurată cu un tonometru special. Gonioscopia este foarte importantă. Acesta este numele procedurii în care un dispozitiv special (gonioscop) examinează fundul, dezvăluind gradul de afectare a nervilor. Rezultatele acestor studii sunt foarte importante pentru numirea ulterioară a tratamentului..

Electroretinografia este recomandată pentru a determina prognosticul. Mai exact, veți ști cu siguranță dacă animalul dvs. de companie va păstra cel puțin o anumită viziune. Aproape întotdeauna este necesar să se examineze ambii ochi, chiar dacă unul dintre ei este afectat. Faptul este că există adesea riscul transferului patologiei către un alt organ, deci trebuie făcut tot posibilul pentru a-l proteja..

Tratamentul glaucomului

Deci, care este tratamentul? Glaucomul la câini se dezvoltă datorită presiunii crescute în globul ocular și, prin urmare, sarcina principală a medicului veterinar este reducerea acestuia. Trebuie să vă avertizăm imediat că nu ar trebui să sperați la un remediu ca atare. Din păcate, semnele clinice vizibile ale acestei boli apar deja în momentul în care până la o treime din fibrele din nervul optic au murit deja. Pur și simplu, dacă începeți tratamentul devreme, viziunea câinelui dvs. poate fi salvată. Dar nu va fi posibil să o returnăm complet. Și mai departe. Nu practicați niciodată „tratamentul” glaucomului la câini cu remedii populare! Deci, pur și simplu începeți procesul, iar animalul dvs. de companie este garantat că va rămâne fără ochi. Fără tehnici speciale, care sunt disponibile numai într-un cadru clinic, nu se poate face nimic cu glaucomul. Nu vă veți îndepărta apendicita în baie.?

În prezent, singura modalitate reală de a încetini semnificativ dezvoltarea procesului patologic este ciclocrioterapia. Esența este efectul frigului asupra corpului ciliar al globului ocular. Dacă nu intrați în detalii, atunci sinteza lichidului oftalmic este inhibată și, prin urmare, presiunea intraoculară încetează să crească. Dacă glaucomul este detectat devreme, procedura uneori oprește complet boala. În ceea ce privește tratamentul medicamentos, următoarele medicamente pot ajuta la ameliorarea inflamației, a durerii și a presiunii ochilor:

 • Medicamentele pe bază de steroizi ameliorează răspunsul inflamator.
 • Analgezicele permit câinelui să doarmă normal, ajută la protejarea animalului de epuizarea sistemului nervos.
 • Pentru a reduce presiunea ochilor, se utilizează diuretice, „Timolol”, „Levobunolol” și „Betaxolol”. „Latanaprost” și „Tra vaprost” eficiente.

Din păcate, în cazurile avansate, când câinele se confruntă în mod constant cu dureri severe, singura soluție este îndepărtarea ochiului. Dacă se observă un stadiu atât de avansat la ambii ochi, se recomandă eutanasierea. De regulă, orificiul gol al ochiului este închis cu o proteză. Rețineți că va trebui să aveți grijă de un câine cu un singur ochi mult timp, deoarece animalul nu se va adapta imediat la noile condiții de viață. Încercați să scoateți mobilierul inutil din incintă, pe care câinele dezorientat s-ar putea să se împiedice și să mergeți cu el în mod regulat. Încercați să evitați contactul cu alți câini în timp ce mergeți, deoarece priza de ochi operată este foarte vulnerabilă la răniri.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Glaucom - presiune intraoculară crescută la câini