Hidrotorax - o tulburare a pieptului la pisici și câini

Respirația este viață. Dacă procesul de schimb de gaze în plămâni este întrerupt, nici noi, nici animalele noastre de companie nu vom putea trăi fericiți până la adâncime. Cea mai periculoasă este o leziune severă a pieptului, precum și diverse boli în interiorul acesteia. Consecința lor gravă este hidrotoraxul..

Ce este, cum se dezvoltă?

Se știe că plămânii pot funcționa numai sub presiune negativă (în comparație cu mediul extern). Acest lucru facilitează tragerea aerului. Dacă le strângeți, procesul de respirație va fi foarte dificil sau chiar imposibil.. În cazul hidrotoraxului, fluidul acumulat în piept le comprimă. Dar de unde vine deloc?

Important! Hidrotoraxul este înțeles ca un proces patologic, dar nu ca o boală. Hidrotoraxul la câine sau pisică este o consecință a unei boli deja existente la animal!

Din păcate, pot exista multe motive și toate sunt neplăcute. În termeni generali, merge așa. Pleura, care tapetează pieptul din interior, produce constant un anumit volum de lichid seros. Acesta joacă rolul unui lubrifiant, astfel încât plămânii care lucrează să nu frece „uscat” pe coaste (exagerat, desigur). Motivul hidrotoraxului este că producția acestui fluid din anumite motive a crescut brusc sau capacitatea de absorbție a pleurei a scăzut (excesul de grăsime nu este îndepărtat). Motivele pot fi următoarele:

 • Stagnant insuficienta cardiaca, cauzate, inclusiv, tumori etiologie diferită.
 • Hipoalbuminemie (niveluri scăzute de proteine ​​în sânge). Apare în afecțiuni ale ficatului, intestinelor, observate până la marginea animalelor slăbite, adică cu cașexie.
 • Schimbari in permeabilitatea vaselor de sânge (adică devin „scurgeri”). Acesta este adesea cazul cu infecții severe și severe alergic reacții (inclusiv cu patologii autoimune).
 • Obstrucția canalelor limfatice (adică compresia lor), ruperea sau perforarea părților sistemului limfatic, a altor patologii.
 • Hilostasul. De fapt, aceasta este stagnarea limfei în conductele care spală tractul digestiv. Conține o mulțime de lipide (grăsimi), motiv pentru care este mai densă. Din cauza presiunii crescute în sistemul limfatic, lichidul se poate scurge în piept. O astfel de limfă este slab absorbită de suprafața pleurei, ceea ce duce la un curs sever al procesului patologic.
 • Hernia diafragmatică. În general, în acest caz, vorbim rar despre hidrotorax (deoarece plămânii sunt stoarși de ansele intestinale), dar uneori același lobi intestinali și hepatici stoarce canalele limfatice sau vasele mari - rezultatul este același.
 • Hemotorax (sângerare în cavitatea pleurală). Un astfel de rezultat este adesea cu leziuni toracice, cancer, uneori hemotoraxul apare în bolile infecțioase severe.
 • Pulmonar tromboembolism (un cheag de sânge în plămâni). Conduce la o creștere a tensiunii arteriale locale - partea lichidă a sângelui începe să se scurgă chiar prin peretele vascular.

Aș vrea să spun că hemotoraxul, chiar dacă „fizic” acțiunea sa este absolut identică, încă nu se încadrează în definiția „hidrotoraxului”. Motivul este că această patologie, de regulă, apare exclusiv pe fondul leziunilor grave..

În mod ironic, chilotoraxul este o cauză frecventă de revărsat pleural la pisici și câini. Pe locul doi se află insuficiența cardiacă congestivă. Cancerul este foarte probabil, micoză, daune unui animal vierme al inimii, hernie diafragmatică, traume. Dacă nimic din toate acestea nu a fost identificat, au pus „hidrotorax pulmonar idiopatic”.

Unele nuanțe

Am spus deja asta hidro- și hemotorax - patologii diferite. Dar chiar dacă există un anumit lichid transparent în piept, este imperativ să ne dăm seama ce este. Faptul este că poate fi atât lichid seros, cât și exsudat seros. În al doilea caz, vorbim despre inflamația pleurei, iar în primul caz, aceasta poate indica patologia sistemului limfatic! Bolile sunt complet diferite, și metodele de tratament ale acestora diferă.

Dar despre diagnosticare vom vorbi mai târziu. Acum este important pentru noi să știm exact cum să identificăm hidrotoraxul la o pisică sau un câine ... Următoarele pot fi observate pentru un animal de companie bolnav:

 • Treptat, animalul devine letargic, apatic, încearcă să nu se mai ridice din loc.
 • Nu doarme bine, de multe ori se trezește, se întoarce și se întoarce. Puteți auzi cum animalul de companie începe sufoca, deseori tuseste mult timp.
 • În cazurile avansate, puteți auzi ceva în cavitatea toracică a unui câine / pisică fără dispozitive stropi, în plus, aceste sunete se aud în mod clar în mod special atunci când animalul de companie tușește.
 • Un animal bolnav va căuta adesea stai pe un scaun (treapta) cu labele din fata. În această poziție, poate fi pentru o lungă perioadă de timp. În acest caz, fluidul acumulat curge înapoi, plămânii pot funcționa mai mult sau mai puțin normal..
 • Complet lipsa poftei de mâncare, setea poate fi, de asemenea, redusă.

Toate animalele de companie bolnave au dispnee, respirația este foarte rapidă și superficială. Deci, corpul încearcă să compenseze imposibilitatea schimbului normal de gaze. Deoarece animalul de companie petrece cea mai mare parte a timpului stând cu gura larg deschisă, puteți observa cu ușurință nuanța albastră a membranelor mucoase (cianoză). Acest simptom indică probleme grave cu oxigenarea (alimentarea cu oxigen) a țesuturilor corpului. Aceste simptome ale hidrotoraxului ar trebui să vă pregătească pentru o vizită urgentă de medic veterinar.!

Diagnostic și terapie

Cum să aflăm motivul exact pentru ceea ce se întâmplă? Folosit de ultrasunete examen și radiografie. Razele X vor prezenta întreruperi masive în zona pieptului, indicând acumularea de lichid.

Am spus deja că conținutul sânului poate fi un exudat inflamator. Pentru a exclude posibilitatea unei reacții inflamatorii, trebuie să luați o probă de lichid cu un ac de puncție. O caracteristică distinctivă a exsudatului este conținutul crescut de proteine ​​- mai mult de 3 g / dm³. Dacă nu există proteine ​​în probă sau sunt observate doar urme reziduale ale acestora, vorbim despre hidrotoraxul clasic.

Dar dezvăluirea hidrotoraxului la animale este doar jumătate din luptă. Este foarte important să înțelegeți ce anume îl cauzează. În acest scop, se fac teste de urină., sânge, fecale, efectuați un ECG. În cazuri îndoielnice, este prezentată o biopsie a ficatului, rinichilor, plămânilor înșiși, pleurei. Fără a cunoaște cauza apariției hidrotoraxului, este imposibil să vindeci animalul!

Deci, care este tratamentul pentru hidrotorax? Totul depinde de motiv. Dacă starea animalului este aproape de cea critică, excesul de lichid este îndepărtat. Acest lucru trebuie făcut cu precauție extremă, deoarece, cu orice neglijență, se poate dezvolta pneumotorax, atunci când plămânii nu vor fi stoarși de lichid, ci de aer.

Prescrise înseamnă că susțin activitatea respiratorie și cardiacă, se arată că diureticele împiedică acumularea de lichid în piept. Animalelor li se arată odihnă completă. Dacă există cel puțin suspiciuni de hipoalbuminemie, animalului de companie i se prescrie o dietă special formulată care conține cantități mari de proteine ​​de înaltă calitate, ușor digerabile. Dar! Dacă patologia este cauzată de boli hepatice / renale, dimpotrivă, nu ar trebui să existe practic proteine ​​în dieta zilnică!

Prognosticul depinde dacă a fost identificată cauza principală a bolii și dacă este realist să o eliminați. Cu cancer, șansele sunt dubioase, cu infecție - bine.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Hidrotorax - o tulburare a pieptului la pisici și câini