Tot ce trebuie să știți despre dinții chihuahua

Nu trebuie negat faptul că mulți proprietari de câini nu acordă suficient timp îngrijirii și prevenirii bolilor dentare în salile lor. Cu un serviciu puternic, cu patru picioare, un astfel de „număr poate trece”, dar dinții Chihuahua necesită îngrijire specială. Iubiți în toată lumea, câinii în miniatură își pot revendica în siguranță un loc în primele trei în ceea ce privește numărul problemelor dentare.

Este o greșeală să crezi că este suficient să cumperi mâncăruri și jucării speciale pentru a îngriji cavitatea bucală a Chihuahua. Desigur, astfel de accesorii nu vor dăuna, dar nu vor ajuta la controlul dezvoltării. carie și nu va preveni problemele cu schimbarea dinților de lapte. Al doilea punct important este sănătatea gingiilor, deoarece cea mai mare parte a agenților patogeni trăiesc exact pe țesuturile moi..

Chihuahua Este o rasă cu o serie de caracteristici, dintre care una este - oase moi. Multe tetrapode nu cresc prea mult fontanelul chiar și cu vârsta. Experții nu consideră o astfel de caracteristică un defect și o explică prin moliciunea oaselor. Prin aceeași logică, laptele și chiar molarii câinilor sunt mai moi decât cei ai rudelor altor rase. Pe lângă abraziunea prematură, structura specifică a țesutului osos amenință dezvoltarea cariilor cervicale. O armată de bacterii atacă dinții, se răspândește în gingii și apoi (despre care puțini știu), pot călători prin corp și pot afecta alte țesuturi moi.

Notă! Majoritatea chihuahilor tineri își pierd dinții din cauza cariilor dentare..

Îngrijirea cavității bucale a pacientului implică o gamă largă de activități, dar unuia dintre ei câinele trebuie să fie învățat de la cățeluș. Cu cât începi mai repede spala-te pe dinti Chihuahua acasă, cu atât te așteaptă mai puțină rezistență.

Important! Dacă ați început pregătirea pentru igienă la vârsta adultă, „procedura de debut” ar trebui încredințată medicului veterinar. În primul rând, animalul de companie nu va asocia stresul puternic cu dvs. și, în al doilea rând, medicul vă va familiariza vizual cu toate nuanțele spălării dinților..

Formula dentară și schimbarea dinților

Aproape toți puii, indiferent de rasă și prezența ei, se nasc fără dinți. Să facem imediat o rezervare că următoarele norme sunt extrem de importante doar pentru câinii de spectacol. Dacă câinele este cumpărat ca animal de companie, mic inexactități în mușcătură admisibil. Patologiile prea grave duc la tulburări de mestecat, dificultăți în digerarea alimentelor și, prin urmare, la probleme extinse de sănătate.

Notă! Conform standardului rasei, un Chihuahua adult ar trebui să aibă 42 de dinți, dintre care 20 sunt în maxilarul superior și 22 în partea inferioară.

Primii dinți de lapte la puii Chihuahua erup în a 12-16-a zi de viață. Conform formulei, dentiția are loc în următoarea ordine:

 • Două incisive centrale inferioare.
 • Două incisive centrale superioare.
 • Al treilea și al patrulea incisiv în maxilarul inferior și apoi în maxilarul superior.
 • Caninii coborâți, apoi sus, sau în orice ordine.
 • Premolari și molari.

Notă! Chihuahua-urile își au adesea colții în primul rând..

Cu toată dorința ta, este puțin probabil să găsești un cățeluș care să se dezvolte „conform manualului”. Când vine vorba de rase în miniatură, există și mai multe surprize și nuanțe. De exemplu, în mod normal, un cățeluș ar trebui să aibă 28 de dinți de lapte, dar un Chihuahua poate avea 26 sau 30. Un prognostic mai optimist este dat atunci când există mai puțini dinți (!) Din moment ce dinții de lapte suplimentari pot indica faptul că molarii nu vor crește.

Notă! În timp ce dinții Chihuahua se schimbă, corpul are o lipsă de calciu, care se poate manifesta ca urechi care cad. După cum arată practica, urechile pot fi puse la loc prin lipire.

Schimbarea dinților Chihuahua începe la vârsta de 3-4 luni și, în mod normal, se termină cu 6 luni. Din nou, conform tutorialului, procesul constă în mai mulți pași:

 • Incisivii cățelușului sunt tăiați, gâturile dinților din lapte devin mai subțiri (se dizolvă). Mai mult, când dinții sunt deja slăbiți, bebelușul apucă, de exemplu, o jucărie și rupe incisivii. Procesul este nedureros.
 • Același proces are loc și la premolari, apoi la molari..
 • Ultimii colți în schimbare.

Sfat: Nu vă faceți griji dacă descoperiți că secția pierde dinții din cauza decalajului din dentiție. La schimbarea dinților din lapte, catelul practic nu simte nimic. Dacă „evenimentul” s-a întâmplat în timpul unei mese, bebelușul poate înghiți un dinte și nu poate observa nimic.

Probleme de dinți, patologii și tulburări

Majoritatea problemelor dentare ale Chihuahua se datorează geneticii. Câinii aborigeni aduși din Mexic suferă foarte des de dinți incompleti, adică probleme care ajung la primii reprezentanți ai rasei. Munca de reproducere analfabetă doar agravează situația, mai ales atunci când, în căutarea unui profit, crescătorii necinstiți maschează patologiile producătorilor lor.

Chihuahua-urile sunt predispuse la toate problemele dentare și ale gingiilor cunoscute, iar încălcările sunt detectate la orice vârstă. Este foarte important să ai grijă de câinele tău, dar oricât ai încerca, ereditatea are un rol prea mare. Deci, ia în considerare patologiile pentru care un proprietar responsabil Chihuahua ar trebui să fie pregătit.

Retenţie - creșterea întârziată a dinților, atât a laptelui (rar), cât și a molarilor. Problema este că o întârziere în creșterea unui dinte poate încetini întregul proces. De exemplu, mulți proprietari de Chihuahua spun că dinții secțiilor lor s-au schimbat doar cu 8 luni sau chiar cu un an. Dezvoltarea retenției este influențată de mulți factori, principalii fiind:

 • Ereditate.
 • Imunitate slabă sau infecție.
 • Probleme cu gingiile, cel mai adesea boala parodontală.
 • Înfrângere viermi.
 • Deficit vitamine și oligoelemente.

Notă! Distingeți între retenția completă și incompletă, în al doilea caz, dintele este „ciocănit”, dar nu crește complet.

Distopie - patologie, care este de obicei considerată ca o consecință a retenției. Un dinte „așezat” în gingie începe să crească din rândul său și, din moment ce locul său este deja luat în afara dentiției. Încălcarea este plină de:

 • Set de tablă de canini și incisivi (cu molari și premolari foarte rar afectați) - duce la depunerea anormală a tartrului și exacerbează riscul de boală a gingiilor. Poziționarea incorectă a caninilor amenință să rănească palatul.
 • Al doilea rând de dinți al Chihuahua - un fenomen foarte frecvent când dintele de lapte nu a căzut, dar molarul a erupt și a devenit strâmb. Dacă problema este observată la timp, medicul veterinar recomandă scoaterea dinților, ceea ce oferă șansa erupției corecte a rândului rădăcinii. Când Chihuahua are deja dinți în 2 rânduri, dinții de lapte sunt, de asemenea, îndepărtați (astfel încât să nu putrezească), dar incisivii molari și caninii rămân curbați.

Este imposibil să se prevadă distopia, dar dezvoltarea acesteia poate fi controlată. Începând cu vârsta de 3 luni, gura cățelușului trebuie examinată în fiecare zi. Cel mai adesea, dinții dubli „tăiați” din spate, adică este mai fiabil nu numai să priviți, ci și să simțiți gingiile cu degetele.

Important! Dacă molarii strâmbați nu rănesc maxilarul și nu sunt deteriorați, nu există niciun motiv pentru a-i îndepărta.

Oligodontia sau lipsa dinților - o patologie în care se formează goluri în dentiție, ceea ce duce la deplasarea dinților adiacenți. Dinții parțiali sunt diagnosticați în conformitate cu următoarele simptome:

 • Unul sau mai mulți dinți nu erup (retenție).
 • Doi incisivi se unesc de la bază la vârf pentru a forma unul, de formă standard, dar dinte mai larg.
 • Situația este similară cu premolari sau molari, în timp ce dintele are 2 „coroane”, dar baza este una.

Polidonția sau supercomplet - este diagnosticat atunci când există mai mult de 42 de dinți în dentiția Chihuahua. Patologia este împărțită în fals (dinții de lapte sunt conservați în dentiție) și Adevărat. Un adevărat supernumerar este recunoscut ca o mutație, adică o boală genetică.

Malocluzie - În mod normal, chihuahua au o mușcătură regulată, foarfecă, fără spațiu între incisivii superiori și inferiori. Dinții canini se potrivesc bine și nu trebuie să fie prea adânci. În timpul evaluării colegilor, plasarea corectă a dinților joacă un rol foarte important, câinii cu mușcătură incorectă sunt respinși din activitățile de reproducere.

Notă! Federația Internațională Cinologică (FCI) recunoaște numai chihuahua cu mușcătura corectă. AKC (American Kennel Club) a relaxat cadrul de evaluare și recunoaște chihuahua cu o mușcătură corectă și corectă.

Malocluzia minoră poate fi corectată de un medic veterinar ortodont, dar această procedură se face pentru sănătatea câinelui, nu pentru admiterea la reproducție. De obicei, corectarea mușcăturilor implică măcinarea sau îndepărtarea unora dintre dinți. Există, de asemenea, patologii care pot fi corectate numai prin intervenție chirurgicală:

 • Curbura maxilarelor - o parte a maxilarului este mai lungă decât cealaltă. Fără operație, câinele nu va putea mânca normal și va trăi cu dureri presante constante..
 • Curbura excesivă a dinților - duce la leziuni ale gingiilor, se corectează prin întoarcerea caninilor (mai rar incisivi) cu acoperirea lor ulterioară cu smalț artificial.

Important! Recent, cazurile au devenit mai frecvente atunci când „medicii veterinari extremi” (cu alte cuvinte, șarlatani) oferă proprietarilor să scoată dinții din lapte ai cățelușului în avans. Vă rugăm să rețineți că, cu un pas atât de decisiv, veți agrava doar problema, molarii vor erupe într-un mod haotic și într-un unghi absolut imprevizibil..

Ingrijire dentara

Fiecare potențial proprietar Chihuahua trebuie să învețe complexitatea spălării dinților la domiciliu, în caz contrar, îngrijirea micuțului tău animal de companie se va dovedi a fi un ban destul. Curățarea preventivă încetinește distrugerea smalțului (inclusiv abraziunea acestuia), oprește dezvoltarea cariilor și eliberează câinele de respirația urât mirositoare.

Sfat: Abțineți-vă de la orice joc care implică tragerea jucăriilor până când au izbucnit toți molarii.

Dacă zâmbetul secției tale nu este perfect, merită să te pregătești pentru o altă problemă - calcul dentar. Cel mai adesea această problemă este observată în Chihuahuas cu un set de incisivi în tablă de șah. Calculul se formează pe incisivi și canini, care sunt scufundați în dentiție. Tartrul nu este o problemă estetică, ci o amenințare serioasă, deoarece creșterile invadă țesutul moale al gingiilor și provoacă inflamații severe. Creșterile sunt îndepărtate cu ultrasunete sau curățare manuală sub anestezie completă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tot ce trebuie să știți despre dinții chihuahua