Bruxelles griffon - istorie, aspect, caracter și sănătate (+ fotografie)

Lumea modernă este condusă de marketing - un nume interesant, un PR competent, o reputație de exclusivitate și principalul strat de oameni creduli. Nu se știe cu siguranță cu ce motive micul câine cu barbă a fost numit Griffon, dar asocierea cu creatura mitică și-a făcut treaba. Câtă măreție și patos este în numele Griffon-ului de la Bruxelles și, bineînțeles, totul dintr-un motiv, câinii au într-adevăr o reputație de invidiat.

Notă! Numele rasei de câini și a creaturii mitice are o origine diferită, deși sunt similare ca sunet. Un leu cu aripi și capul unui vultur se numește Vulture (el) și este scris cu o singură literă „F”. Griffon, tradus din franceza veche, este interpretat ca fiind sârmă.

Referință istorică

Câinii au însoțit oamenii în cele mai vechi timpuri, potrivit diverselor referințe istorice, domesticirea canidelor a avut loc în urmă cu 7-10 mii de ani. Conform monumentelor istorice conservate, se prezice că oamenii antici prețuiau patrupedele mari și puternice și acest lucru este destul de logic în sălbăticie. Odată cu dezvoltarea civilizației și dezvoltarea abilităților, oamenii s-au confruntat cu noi obstacole. Dacă 5000 de ani î.Hr. o persoană a murit din cauza unui atac de tigri și urși, atunci în secolul al XV-lea risca să moară de foame sau de ciumă..

Natura este prea înțeleaptă pentru a permite omului să devină coroana universului și, drept dovadă, rasa cu două picioare a suferit de la cele mai mici și aparent fără apărare. Virușii transportați de rozătoare și paraziții care suge sânge au ucis mulți oameni. Cu toate acestea, rasa umană a căutat întotdeauna o alternativă. Igiena de bază te-a scutit de căpușe și ploșnițe, dar cu șobolanii lucrurile au fost mai complicate.

Controlul rozătoarelor a fost o problemă acută până în secolul al XIX-lea. Chiar și astăzi, cazurile de ciumă bubonică sunt înregistrate anual. Apropo, dacă urmăriți istoria pisicilor, va deveni evident că țările în care au fost distruse dungile cu baleen, au devenit victime ale șobolanilor timp de 50-100 de ani. Ca alternativă la pisici, au fost crescuți câini mici, strămoșii terrierilor moderni..

Rasa de câine Bruxelles Griffon este ideea Belgiei, ale cărei condiții climatice au obligat oamenii să crească animale și să se angajeze în agricultură. În ferme, pe lângă oi și cai, înfloreau șoareci și șobolani. Câinii mici, pufoși, trăiau ca acaparatori de șobolani în casele oamenilor, în mod firesc, difereau de grifonii moderni, dar asemănarea generală este evidentă.

Primele dovezi ale tandemului de oameni și câini mici datează din secolele XIV-XV și se reflectă în pictură. Apropo, în tablouri, animalele de companie cu patru picioare sunt descrise în compania doamnelor, ceea ce mărturisește și statutul de însoțitor. Mai mult, dacă comparăm fotografiile câinilor moderni și strămoșii lor, va deveni evident că Griffins și-au pierdut botul profund dințat și au schimbat oarecum haina. Nici nu merită să vorbim despre obiceiuri, câinii muncitori din ferme au migrat către brațele și pernele proprietarilor lor îngrijitori.

Este interesant! Strămoșii Grifonii au fost introduși în palate, de exemplu, Regina Serbiei Draga Obrenovic și prințesa franceză Maria Henrietta au fost proprietarii câinilor pufosi..

Se știe că selecția pentru „rafinarea imaginii” a fost realizată intenționat și a fost asociată cu moda pentru câinii decorativi. Oricum ar fi, crescătorii belgieni au fost atât de sârguincioși încât au crescut Griffon „3in1”:

 • Belgian - un descendent al câinilor aborigeni, care se numeau Smousje.
 • Bruxelles - rodul împerecherii Smousje și fermecătorul The King Charles Spaniel (King Charles sau Toy Spaniel).
 • Brabant - Griffon cu părul neted, obținut prin traversarea Smousje și Pug.

Faceți imediat o rezervare, toate liniile de rasă pot fi tricotate între ele, iar câinii adulți diferă doar prin tipul de lână și culoare. În confirmarea unei relații foarte strânse, observăm că doi grifoni de același tip din aceeași așternut pot da naștere pui cu semne de trei linii de rasă.

Este interesant! În plus față de trinitatea reprezentanților belgieni, grupul de rase include Affenpinschers, câini Niverney, vânătoare Korthal și Vendée (inclusiv mici și mari) Bassets. Toți câinii de mai sus se numesc Griffoni, dar nu au strămoși sau trăsături comune cu linia belgiană..

La sfârșitul anilor 1800, câinii captori de șobolani au început să apară la spectacole și expoziții. Sincer vorbind, Bruxelles Griffon nu poate fi numit frumos, desigur, este irezistibil, dar acest lucru nu este suficient pentru o carieră la decolare. Reputația câinelui este construită de persistența și dedicația fanilor rasei, care au asaltat expozițiile și au stabilit uniuni canine. Până în 1904, crescătorii au creat standardul rasei și au adus secțiile în „lumea mare”.

Rasa a dobândit un cerc relativ mic de admiratori și a lucrat pentru creșterea efectivelor de animale. Majoritatea experților nu au văzut nicio perspectivă în Griffons, tipul lor fiind prea instabil. Pe lângă toate necazurile, omenirea s-a implicat în cel de-al doilea război mondial. La sfârșitul ostilităților din Belgia, au rămas puțin mai mult de două duzini de reprezentanți ai rasei, iar un număr mic a rămas în SUA și Anglia. Crescătorii care lucrează în diferite țări și-au stabilit obiective „personale”, ceea ce a dus la apariția unor noi trăsături de rasă. Bruxelles-ul modern Griffon poartă moștenirea tuturor liniilor și nu are o descriere strictă a rasei..

Aspect

Grifonii sunt mici și amuzanți, în același timp au o minte plină de viață, se disting prin atenție și vigilență. Forma specială a nasului și a mustății (în linii semi-lungi) face ca fața câinelui să arate ca o maimuță. Cu toate acestea, nu lăsați dimensiunea modestă a câinelui să distorsioneze prima impresie, Griffon este o rasă bine construită, cu oase puternice, energie înnăscută și rezistență..

Masculii și femelele se disting bine vizual, dar nu prea diferite ca mărime. Standardul nu stabilește un cadru strict pentru înălțimea și greutatea câinilor, dar există indicatori așteptați și preferați:

 • Așteptat: 26-32 cm - 2,3-6 kg.
 • Preferat: 18-20 cm - 2,7-4,5 kg.

Rasa standard

 • Cap - rotunjit, destul de mare în raport cu corpul. Fruntea este largă, transformându-se brusc în puntea nasului și a botului. Botul nu are mai mult de 1,5 cm lungime, deși poate apărea alungit la linia cu părul scurt. Buzele sunt subțiri, încastrate și ferme. Buza superioară acoperă complet maxilarul inferior, dar nu bărbia, nu atârnă în jos, „buzunarele” nu se formează în colțurile gurii.
 • Dinții - mic, bine fixat. Maxilarul inferior este în formă de U, îndoit. Incisivii sunt drepți, completi. Liniile incisivilor inferior și superior sunt strict paralele. Când gura este închisă, limba este complet ascunsă în spatele incisivilor. Mușcătură - împușcare.
 • Nas - compact, negru, plat, împărțit de o brazdă clară. Nările sunt mari și deschise. Privite din lateral, vârful lobului și fruntea sunt pe aceeași linie, adică nasul este deprimat. Privite din față, nasul și ochii sunt în linie.
 • Ochi - foarte expresiv și inteligent, rotund, așezat drept și lat. Moderat convex, cu un luciu viu. Pleoapele sunt „uscate”, strânse, ascunzând complet albul ochiului și a treia pleoapă. Pigmentarea irisului este maro închis.
 • Urechi - ridicat natural la baza cartilajului, partea superioară este înclinată, subțire, rotunjită. Atât urechile mijlocii, cât și cele mari sunt acceptabile, căzând în față și în lateral. Dacă proprietarul dorește, andocarea este permisă, dar în acest caz urechile ar trebui să fie înălțate.
 • Corp - pătrat, de preferință lungimea spatelui de la greabăn la crupă este egală cu înălțimea la greabăn. Gâtul este puternic, dar nu greu sau prea lung, arată armonios, capul se grăbește cu mândrie. Greierul este moderat ridicat, umerii sunt largi, amestecându-se ușor în gât. Cușca toracică nu este prea largă, la fel de adâncă ca linia cotului. Carinae și coastele sunt rotunjite, dar nu dau impresia unei construcții în formă de butoi. Spatele este puternic, lat, plat până la coadă. Lomul este convex, crupul este lat și puternic, ușor înclinat spre șolduri. Linia burții este ascunsă, dar nu „uscată”.
 • Membre - plat, larg distanțat, paralel unul cu celălalt. Coatele sunt aproape de piept, iar cârligele sunt coborâte. Mers de marș sigur. Periile sunt compacte, cu degetele bine închise. Tamponele și unghiile cât mai întunecate posibil.
 • Coadă - puternic, ridicat. Poartă înalt, vârful tinde spre spate, dar nu se îndoaie sau atinge corpul.

Notă! Câinii cu urechi și cozi naturale sau tăiate sunt permise la spectacol conform regulilor spectacolului. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că societatea încearcă să abandoneze măsurile dure pentru îmbunătățirea exteriorului și judecătorii internaționali pot reacționa negativ la recoltare.

Tipul și culoarea stratului

Este timpul să vă dați seama care este trinitatea micilor Griffins, așa cum ați fi putut ghici, diferențele dintre tipul și culoarea lânii:

 • Semipăr, roșu pur sau cu mască neagră Este Griffonul de la Bruxelles.
 • Semilung, negru sau cafeniu Este „belgian”.
 • Cu păr scurt, oricare dintre cele de mai sus - acesta este tipul Brabant, mai bine cunoscut sub numele de Petit Brabancon.

După cum puteți vedea, diferențele dintre grifonul belgian și cel de la Bruxelles sunt doar în culoarea hainei. Ambele linii au straturi subțiri și păr ondulat, aspru. Lungimea părului ar trebui să fie suficientă pentru un „efect shaggy” vizual. În același timp, haina prea lungă strică impresia vizuală și distorsionează proporțiile corpului, astfel încât câinii de spectacol au nevoie de tăiere. Petit Brabancon are un strat scurt (până la 2 cm), elastic, strâns și care acoperă uniform întregul corp.

Caracter și antrenament

Grifonii sunt foarte inteligenți și docili. Copilul se va înțelege bine cu o singură persoană și cu o mare familie zgomotoasă. Cu o socializare adecvată, animalul de companie se va împrieteni cu orice alt animal care trăiește în casă. La fel ca toate rasele, Griffin are avantajele și dezavantajele sale. Factorii negativi includ intoleranța absolută a singurătății, cu toate acestea, pentru adevărații fani ai câinilor, această trăsătură de caracter poate deveni pozitivă..

Notă! Rasa este ușor de antrenat și necesită efort fizic mediu, dar acest lucru nu înseamnă că Griffonii pot fi ținuți „pe o pernă”.

Întreținere și îngrijire

Menținerea unui aspect îngrijit nu necesită măsuri specifice, cu excepția tăierii periodice. Haina câinelui trebuie pieptănată de 1-2 ori pe săptămână, în timpul năpârlirii - zilnic. Urechile și ochii au nevoie de curățare regulată. De asemenea, câinele trebuie prezentat medicului veterinar o dată la 3-5 luni, pe lângă monitorizarea stării generale, sănătatea dentară necesită o atenție specială.

Un aspect fundamental al îngrijirii este o dietă echilibrată. Nutriția pentru pui este deosebit de importantă. „Fundația” pusă în copilărie va juca un rol foarte important în viitor. Tulburările metabolice datorate alimentației necorespunzătoare sunt întotdeauna dăunătoare sănătății animalului, în plus, pentru grifoni, alergiile la alimentele de calitate slabă sunt tipice. Crescătorii recomandă hrănirea Bruxelles-ului Griffon cu alimente uscate de calitate superioară (sau mai mare), iar acest lucru nu este deloc un capriciu. Este foarte dificil să compui o dietă cu adevărat completă și competentă pentru astfel de câini mici, în special pentru alergici.

Sănătate

Câinii carismatici nu pot fi numiți bolnavi sau slabi, tetrapodele rezistă cu succes răceli și boli virale. Bineînțeles, afirmația de mai sus este adevărată pentru câinii păstrați în condiții adecvate. Patologiile frecvente includ:

 • Complicații în timpul travaliului.
 • Probleme oculare - gene extra sau deformate, care cad din globul ocular, cataractă, distrofia retinei.
 • Deformitatea căilor respiratorii, cel mai adesea un nas prea răsturnat sau nări înguste.

Crescătorul responsabil „amână” în mod deliberat vânzarea, în primul rând, bebelușii vor primi vaccinările necesare și, în al doilea rând, medicul va avea timp să se asigure că puii nu au moștenit nicio patologie. De obicei, puii Griffon de Bruxelles se vând la vârsta de 3 luni sau mai mult.

Fotografii

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bruxelles griffon - istorie, aspect, caracter și sănătate (+ fotografie)