Border collie: descriere, caracter și conținutul câinilor

Câini de păstorit 05/09/2018 4,8 mii 3,2 mii 8 minute.

Border Collie este o rasă de câini de păstorit. Primele mențiuni despre acești câini au apărut în secolul al XVI-lea. Patria câinilor este granița anglo-scoțiană, unde erau folosiți la pășunat de animale. Potrivit cercetărilor efectuate de oamenii de știință de la Universitatea din British Columbia, Border Collie este cel mai inteligent câine de rasă. Reprezentanții acestei rase sunt, de asemenea, energici, prietenoși și ușor de antrenat..

1 Descrierea rasei

Heterocromia congenitală

Scopul principal al border collie-ului este pășunatul de animale. Dar aceste animale de companie inteligente sunt folosite și pentru munca la vamă, în serviciul de salvare. Border Collies sunt, de asemenea, utilizate ca ghiduri.

Descrierea externă a reprezentanților rasei:

 1. unu. Greutate si inaltime. Masculii cresc în înălțime de la 48 la 56 cm, iar femelele - 46-53 cm. Greutatea medie este de 21 kg.
 2. 2. Tipul corpului. Corpul muscular, alungit, cu pieptul larg, membrele puternice și coada sabiei.
 3. 3. Cap. Craniul alungit cu pomeții ușor proeminenți. Culoarea nasului este în armonie cu culoarea hainei. Mușcătură de foarfecă.
 4. 4. Auricule. Urechi de dimensiuni medii, amplasate larg.
 5. 5. Ochi. Organe vizuale ovale de culoare maro. Cu o culoare a hainei marmorate, ochii pot avea o nuanță deschisă. Unii indivizi au heterocromie congenitală, în care ochii sunt colorați în diferite nuanțe..

Una dintre caracteristicile principale ale border collie-ului este grațiozitatea și energia. Cu o mișcare activă, este aproape imperceptibil modul în care câinele își ridică labele de la sol și se pare că animalul se furișează cu viteză mare.

Aspect cu părul lung

Border collies sunt împărțite în 2 soiuri pe baza lungimii stratului.

 1. 1. La indivizii cu părul lung, haina este de lungime medie. În același timp, pe auricule, față și membre, firele de păr sunt netede și scurte, iar pe gât, picioare posterioare și coadă, părul lung formează un fel de coamă. Puii cu părul lung se nasc numai din părinții cu părul lung. Acești câini vărsă greu și haina lor necesită o îngrijire atentă..
 2. 2. La câinii cu păr scurt, haina este scurtă pe tot corpul. Paltonul border collie-ului cu păr neted este mult mai aspru la atingere decât cel al părului lung. Densitatea substratului variază. Lana indivizilor cu părul scurt devine mai puțin murdară și umedă, se usucă mai repede. Gena cu păr neted este dominantă.

Aspect cu păr scurt

Culoarea stratului poate fi variată. Principalul lucru este că culoarea albă nu este dominantă. Culorile standard Border Collie sunt negru, marmură, ciocolată, ghimbir și închis la culoare..

2 Caracter

Border Collie-urile sunt hiperactive și inteligente. Nu pot sta mult timp într-un singur loc și preferă să fie constant în compania oamenilor. Singurătatea este greu de suportat și dacă câinele este lăsat în mod constant singur mult timp, acesta poate dezvolta probleme mentale.

Collie are un temperament foarte echilibrat. Străinii sunt tratați cu răceală, dar politicos, supuși socializării timpurii. Collie-ul de frontieră nu prezintă agresiuni nerezonabile, dar poate mușca oamenii de picioare. Acest comportament este tipic pentru câinii de păstor, care încearcă astfel să-i alunge pe alții "turma". Acest obicei poate fi corectat prin antrenament, dar nu poate fi complet eradicat, deoarece este înnăscut..

Nu se recomandă păstrarea animalelor de companie într-o casă cu copii mici sub 8 ani. Collie-urilor nu le place zgomotul, iar bebelușilor îi sperie. În plus, câinii pot mușca copiii de picioare..

Din moment ce colinele de frontieră lucrează adesea împreună cu alți câini, găsesc cu ușurință o limbă comună cu rudele lor acasă. Dar aceste animale de companie de rasă pot reacționa agresiv la câinii necunoscuți în timp ce merg pe jos. Se înțeleg bine cu pisicile, păsările și rozătoarele mici, dar încearcă și să conducă alte animale în turmă. Prin urmare, nu este de dorit să aveți un colie într-o casă în care locuiesc deja alte animale de companie decât câinii..

2.1 Educație și formare

Deoarece Border Collie este cel mai inteligent câine de rasă, poate fi antrenat de orice echipă într-un timp scurt. Chiar și un crescător novice de câini o poate antrena. Este suficient ca proprietarul să repete o comandă de aproximativ 5 ori pentru ca câinele nu numai să o învețe. Trebuie avut în vedere doar faptul că antrenamentul monoton obosește rapid câinele și trebuie diluat cu jocuri.

La o vârstă fragedă, colinele încearcă să domine proprietarul și în această perioadă, în timpul antrenamentului, proprietarul trebuie să-și demonstreze superioritatea față de câine. Dacă se răsfață cu capriciile animalului de companie, câinele va deveni complet incontrolabil și capricios. Nu puteți striga și bate animalul, deoarece un astfel de comportament al proprietarului nu face decât să rănească psihicul câinelui. În caz de neascultare, este suficient să-l certezi strict pe colie și să-ți demonstrezi clar nemulțumirea.

Collie-urile energetice de la frontieră au nevoie extrem de mare de activitate fizică regulată. Acestea necesită cel puțin 2 ore de jogging zilnic în aer liber. În mod ideal, ar trebui să vă plimbați și să vă antrenați animalul de companie timp de cel puțin 5 ore pe zi. Ignorarea jogging-ului și mersul în aer curat duc inevitabil la lătrat constant, neascultare și dezordine în casă..

Merită să monitorizați puii și vârstnicii în timpul antrenamentului. Animalele de companie nu își pot calcula singure forța, iar hiperactivitatea lor duce la suprasolicitare și la probleme grave de sănătate.

Collie-ul de frontieră trebuie încărcat nu numai fizic, ci și intelectual. Antrenamentul pe câini special echipați vă va ajuta animalul să piardă energie și să învețe noi trucuri.

3 Caracteristici ale îngrijirii

Îngrijirea unui border collie are propriile sale caracteristici și, în primul rând, se referă la haina animalului de companie. Nu trebuie doar să fie pieptănat, ci și tăiat. Este recomandat să vă duceți câinele la un îngrijitor care va tăia fire de păr prea lungi pe picioare și pe coadă. Câinele cu părul lung ar trebui să fie periat de două până la trei ori pe săptămână. Persoanele cu părul scurt pot fi periate o dată pe săptămână. În timpul năpârlirii, această procedură trebuie efectuată zilnic..

Pentru pieptănarea părului lung, utilizați un strat special. Pentru a oferi animalului dvs. de companie un aspect atractiv, merită să îl pieptănați cu un pieptene cu dinți frecvenți, non-ascuțiți. Se recomandă obișnuirea animalului cu această procedură de la cățeluș..

Border Collies nu le place să înoate și nu trebuie spălate prea des. Se recomandă recurgerea la tratamente de apă de 2-4 ori pe an sau după cum este necesar. Utilizați numai șampoane specializate pentru câinii vândute în magazinele de animale de companie și farmaciile veterinare pentru spălare. După mers, ștergeți labele animalului de companie cu o cârpă umedă.

Şampon

Nu este necesar ca câinele să taie unghiile, deoarece acestea sunt șterse în mod natural pe suprafața asfaltului în timpul mersului. Ochii și urechile animalului de companie ar trebui să fie inspectate periodic pentru a descărca caracteristicile și contaminarea. Dacă este necesar, ștergeți-le cu un tampon de bumbac umed.

Înainte de a ieși la plimbare în pădure, merită să tratați câinele cu agenți anti-acarian. Un remediu va ajuta la protejarea câinelui de purici și căpușe ixodide "Leopard" pentru câini cu greutatea de 20 kg sau mai mult. Este recomandabil să consultați medicul veterinar cu privire la frecvența de utilizare și dozare. Agenții eficienți împotriva paraziților sunt și "Advantix", "Frontline".

4 Hrănirea

Reprezentanții acestei rase sunt pretențioși la mâncare. Vă puteți hrăni Border Collie cu alimente naturale sau alimentare industriale. La alegerea primelor, următoarele alimente ar trebui incluse în dieta câinelui:

 • carne slabă (pui, vițel, curcan);
 • măruntaie (ficat, inimă);
 • pește fiert, fără sâmburi;
 • produse lactate fermentate (brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi, chefir);
 • ouă (de preferință fierte);
 • legume (morcovi, dovlecei, dovleac, nap);
 • fructe (mere, pere, cirese).

Nu ar trebui să adăugați diferite condimente, sare și piper la felurile de mâncare ale animalului dvs. de companie. De asemenea, este interzisă hrănirea câinelui cu carne afumată, alimente grase și alimente de la masa stăpânului. Se recomandă adăugarea de suplimente de vitamine în dieta animalului. Medicul veterinar vă va ajuta să le găsiți..

Când vă hrăniți cu alimente industriale, trebuie achiziționate numai alimente premium și super-premium pentru Border Collie (Royal Canin, Brit Care). Baza dietei ar trebui să fie produsele uscate. Se recomandă achiziționarea de alimente specializate pentru câinii activi. Puteți hrăni câinele cu produse conservate. Animalul ar trebui să aibă întotdeauna un bol cu ​​apă filtrată disponibil gratuit.

5 Sănătate

Border Collies sunt destul de sănătoși, dar au tendința către următoarele boli:

 1. unu. Boli oftalmice. Cel mai adesea, câinii dezvoltă atrofie retiniană. Din cauza bolii, calitatea vederii câinelui se deteriorează semnificativ. În cazurile avansate, colie își pierde capacitatea de a vedea.
 2. 2. Boli articulare. Border Collies sunt predispuși la dezvoltarea displaziei de șold și disecarea osteocondritei. Prima boală se dezvoltă cel mai adesea la persoanele în vârstă cu o încetinire a metabolismului și este însoțită de senzații dureroase și șchiopătare. Osteocondrita este o patologie ereditară care afectează articulațiile cotului și șoldului și se dezvoltă la o vârstă fragedă.
 3. 3. Surditate congenitală. Această boală este observată la persoanele cu heterocromie și ochi albaștri. Surditatea poate fi completă sau parțială. Cel mai adesea, un câine cu heterocromie se oprește în ureche situat pe partea laterală a ochiului albastru și, dacă ambii ochi au această culoare, atunci nu aude deloc. Câinii surzi nu au voie să se reproducă în continuare.
 4. 4. Epilepsie. O boală neurologică, însoțită de afectarea neuronilor creierului. Simptomele epilepsiei la câini sunt crize incontrolabile. Boala este ereditară sau dobândită. Se dezvoltă cel mai adesea din cauza rănirii sau otrăvirii..

O condiție obișnuită pentru colii de frontieră este CEA (Collie Eye Anomaly). Această patologie se dezvoltă datorită formării necorespunzătoare a țesuturilor oculare în timpul dezvoltării intrauterine. În această boală, vasele, sclera și retina ochiului sunt afectate. Diagnosticul este complicat de faptul că, în unele cazuri, anomalia este asimptomatică pentru o lungă perioadă de timp. Câinii cu această patologie congenitală sunt renunțați la reproducere ulterioară..

Durata medie de viață a unui border collie este de 12-15 ani.

6 Alegerea unui catelus

Un cățeluș border collie ar trebui achiziționat numai în creșe specializate. Crescătorii fără scrupule încearcă adesea să dea un mestizaj sau un câine de rasă ca un animal de companie de rasă.

Atunci când alegeți un cățeluș, ar trebui să acordați atenție următoarelor nuanțe:

 1. unu. Origine. Acest punct este deosebit de important pentru proprietarii care intenționează să participe cu câinele lor la diferite spectacole. Studierea pedigree-ului va ajuta la aflarea viitorilor proprietari și la ce boli ereditare predispune cățelul..
 2. 2. Stare de sănătate. Înainte de a cumpăra, trebuie să examinați cu atenție cățelușul. Un bebeluș sănătos este activ și mobil. De asemenea, ar trebui să aibă un nas umed, o haină strălucitoare, urechi și ochi curați..
 3. 3. Disponibilitatea documentelor necesare. Vânzătorul-crescător trebuie să ofere viitorului proprietar de animal de companie un pașaport veterinar și un card de confirmare a vaccinărilor date animalului de companie.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Border collie: descriere, caracter și conținutul câinilor