Dalmațian: caracteristici și descrierea rasei

Este imposibil să ignori un câine alb cu pete negre pe tot corpul - fermecător și puțin frivol, așa cum pare uneori.

Câinele este jucăuș, are un intelect ridicat, o dispoziție veselă, dalmațianul este infinit loial proprietarului și iubește să-i facă plăcere.

Istoria rasei

În mod surprinzător, nu s-a stabilit încă cu exactitate care rasă de câine au fost strămoșii dalmațianului. Oamenii de știință au opinii diferite: Celtic sau Dalmațian Braque, Istrian Pointer sau Great Dane.

Dalmațienii sunt câini cu o istorie lungă. Regiunea croată Dalmația este oficial recunoscută ca locul de naștere al frumosului câine patat. Documente de arhivă, picturi artistice pe fresce, imagini pe stemele nobilimii, cronici bisericești din secolele 16-18, picturi.

Creaturi foarte curioase
Creaturi foarte curioase

Susținătorii unei alte versiuni sunt convinși că patria dalmaților este India. Referințele la câinele cu pete albe sunt foarte frecvente în narațiunile epice antice. Conform acestei teorii, câinii au fost aduși în Europa de legionarii romani, iar apariția câinilor în Balcani este asociată cu relocarea țiganilor nomazi indieni..

Câinii similari cu dalmații erau cunoscuți și în Egiptul Antic și Grecia. Imaginile lor sunt decorate cu pereții interiori ai piramidelor și numeroase artefacte..

Câinii binevoitori erau tovarăși excelenți în călătorii lungi, serveau ca interpreți în trupe de circ, pompieri, păstori și vânători. Câinii cu pagină rapidă și rapidă însoțeau trăsurile nobililor în timpul călătoriilor lor, deschizându-și drumul pe străzile orașelor. Ei au apărat fără teamă vagoanele trase de cai de atacurile animalelor sălbatice și de raidurile prădătoare..

În 1882. primul standard de rasă a fost dezvoltat și adoptat în Anglia, iar recunoașterea internațională a venit la începutul secolului al XX-lea.

Descriere și standard de rasă

Dalmațianul este o rasă de câini care captivează nu numai prin aspectul său elegant. Sunt animale foarte rezistente, puternice și rapide. Se disting printr-un corp muscular dezvoltat armonios și dimensiuni destul de mari: înălțimea masculului este de 56-61 cm, cățeaua este de 54-59 cm. Greutatea unui adult este de 27-32 kg și respectiv 24-29 kg. Raportul dintre lungimea botului și lungimea craniului este de 1: 1. Raportul lungime / înălțime este întotdeauna 10: 9.

Rasa standard
Rasa standard
 1. Capul este lat, craniul plat. Botul este alungit, se strânge spre nas.
 2. Urechi de dimensiuni medii, ridicate, de formă triunghiulară, căzute.
 3. Fălci puternice, mușcături de foarfecă.
 4. Gâtul este lung.
 5. Burta ascunsă.
 6. Spatele este drept. Loinul este rotund, puternic.
 7. Coada este de dimensiuni medii și ajunge la cârlig. Se ridică la mișcare. Poziția sa verticală sau răsucirea nu este permisă..
 8. Membrele sunt lungi, drepte, musculare.
 9. Paltonul este scurt, grosier.
 10. Culoarea este albă cu pete rotunde negre sau maronii de 2-3 cm în diametru, care au limite clare și sunt situate haotic. În funcție de culoarea petelor, standardul permite culoarea neagră sau maro a nasului și ochii maro închis sau maro deschis..

Interesant. Puii dalmați se nasc albi. Petele de pe strat încep să apară abia după 2 săptămâni.

Caracteristicile rasei și trăsăturile de caracter

Aristocrația și bunătatea sunt în centrul caracterului dalmaticului. Această rasă nu este un câine de pază. Câinele nu atacă niciodată primul, nu este agresiv și sociabil, latră numai atunci când este necesar. Dar în caz de pericol, câinele demonstrează curaj, hotărâre, reacție rapidă. El va proteja întotdeauna familia și bunurile de înfrângere..

Este un animal activ și vesel.
Este un animal activ și vesel.

Animalele nu tolerează violența și grosolanul. Își amintesc greșelile provocate și sunt capabili să facă ceva greșit ca răspuns.

Animalul de companie nu tolerează singurătatea, are nevoie disperată de comunicare, iubește plimbările (cel puțin 2 ore pe zi, depășind cel puțin 8 km). Animalele active și rezistente sunt cei mai buni parteneri în jocurile în aer liber ale copiilor, sunt fericiți să-l însoțească pe proprietar la jogging sau în timpul ciclismului. E greu să-i obosesc.

Interesant. Dalmațienii sunt foarte inteligenți și artistici. Uneori, atât de mult încât știu să se prefacă că sunt proști sau surzi atunci când nu doresc să asculte poruncile.

Îngrijire și

Un dalmațian este un câine care se va înțelege bine cu o persoană într-un apartament din oraș. Este de preferat să păstreze un astfel de câine într-o casă de țară, unde va avea suficient spațiu pentru jocuri active.

Câinele se distinge prin curățenie - evită bălțile, nu urcă în noroi. După fiecare plimbare, trebuie examinat cu atenție, ștergeți labele și corpul (dacă este necesar) cu un prosop umed.

Animalul mută tot anul. Este recomandabil să-l tratați zilnic cu o mănușă sau o perie de masaj moale. Dalmațienii sunt scăldați de 1-2 ori pe an. Câinele nu are miros specific.

Rasa foarte curată
Rasa foarte curată

Animalul de companie este învățat să procedeze igienic încă din copilărie:

 1. Urechile sunt examinate în mod regulat și curățate de praful și ceara acumulate cu un tampon de bumbac înmuiat într-o loțiune specială pentru urechi sau în apă fiartă răcită.
 2. De 2 ori pe săptămână, placa de pe suprafața dinților este îndepărtată cu o pastă specială folosind o perie.
 3. Dacă este necesar, îndepărtați descărcarea acumulată în colțurile ochilor. Un tampon de bumbac sau un șervețel curat este umezit în apă caldă fiartă și pleoapele câinelui sunt tratate în direcția de la colțul exterior al ochiului la interior.
 4. Ghearele în creștere sunt tăiate cu ajutorul tăieturilor speciale.

Proprietarul care decide să-și hrănească prietenul cu produse naturale trebuie să învețe să formuleze o dietă echilibrată. Un medic veterinar îl va ajuta în acest sens. Datorită faptului că câinii sunt predispuși la boli de rinichi și alergii, trebuie să știți exact ce să hrăniți dalmatul pentru a nu provoca dezvoltarea bolilor:

 • carne crudă sau opărită cu apă clocotită (uneori organe fierte) - zilnic, la o rată de 20g de carne pe 1 kg de greutate câine;
 • pește de mare fiert cu conținut scăzut de grăsimi (dezosat) - de 1-2 ori pe săptămână;
 • cereale (orez, hrișcă), fierte în apă fără sare;
 • legume (morcovi, dovleac, varză, sfeclă, dovlecei);
 • ouă (numai gălbenuș) - 2-3 bucăți pe săptămână;
 • lactate;
 • complexe de vitamine și minerale.
- Când este prânzul? ..
- Când este prânzul?..

Dacă rația constă din feeduri gata făcute, atunci nu mai puțin decât clasa Premium. Acestea ar trebui să conțină 20-22% proteine ​​și 10% grăsimi..

educatie si antrenament

Încă din primele zile de apariție într-o nouă familie cu un câine, ar trebui să înceapă antrenamentul, dalmatul necesită socializare. Este important să-l convingi cât mai curând posibil că proprietarul este „liderul”. Până la vârsta de 4 luni, cățelușul trebuie să răspundă la porecla, să recurgă la apelul proprietarului, să urmeze comenzile de bază, să fie obișnuit să meargă cu lesa.

Important! Câinele ar trebui încurajat pentru un comportament corect și succes în timpul antrenamentului, dar nu ar trebui să fie excesiv de blând, altfel câinele nu va percepe stăpânul ca un lider. Este strict interzis să strigi și să bati câinele pentru greșeli! Cenzură suficient de puternică.

De la 4-5 luni, se recomandă să urmeze cursuri generale și de protecție individuală. Astfel, cele mai bune rezultate vor fi obținute într-un timp mai scurt..

Reprezentanții rasei necesită efort fizic zilnic semnificativ, se comportă bine în sporturile câinilor (agilitate, frisbee, cursă), unde adesea obțin cele mai mari rezultate. Inactivitatea fizică afectează negativ sănătatea și comportamentul animalului.

Necesită activitate fizică zilnică
Necesită activitate fizică zilnică

Un dalmațian ar trebui să fie deținut de o persoană energică, echilibrată, puternică și puternică, străină de cruzime. Un câine are nevoie de un stăpân pe care să-l respecte și, prin urmare, să-l asculte.

Cât trăiește un dalmațian?

În fiecare an, câinele trebuie să fie supus unui examen preventiv de către un medic. Conform programului de vaccinare, animalul este supus vaccinării obligatorii. Este important să efectuați în mod regulat tratamente pentru dăunătorii și viermii insectelor.

Cu o îngrijire bună și respectarea regulilor medicale, dalmațianul îl va încânta pe proprietar timp de 10-13 ani.

Cât costă și cum să alegi un cățeluș?

Este mai bine atunci când un cățeluș dalmațian ajunge într-o casă nouă dintr-o crescătoare cu o reputație decentă. Crescătorul garantează conformitatea totală a cățelușului cu standardul, are un document KCY-FCI și un pașaport veterinar cu semne despre vaccinări și deparazitare..

Copilul ar trebui să fie îngrijit, activ, curios, jucăuș, să aibă un apetit bun. Coada nu trebuie curbată. Nasul trebuie să fie complet negru sau maro. Puii sunt scoși la vânzare la vârsta de 1,5-2 luni.

Puii
Puii

Înainte de a cumpăra, ar trebui să vă testați bebelușul:

 • absența surdității este determinată de o palmă puternică și de reacția cățelușului la aceasta;
 • cățelușul ar trebui să se întâlnească cu viitorul proprietar care se apropie, lătrând puternic și dând din coadă (copilul nu trebuie să se ascundă sau să fugă);
 • catelul trebuie să manifeste interes pentru covor sau alt obiect care este mișcat de-a lungul podelei cu mișcări ascuțite și scurte, urmăriți-l;
 • este necesar să captivezi cățelușul cu jocul și apoi să arunci un obiect metalic (castron) în spatele lui. Un copil cu un psihic stabil va face față rapid fricii și, după ce a adulmecat obiectul, va reveni la jocul întrerupt.

Costul unui cățeluș se formează în funcție de clasa și scopul achiziției:

 • show class - de la 20 de mii de ruble;
 • clasa de rasă - 9-15 mii de ruble;
 • Clasa PET - 5-8 mii de ruble.

Prețul puiilor cu defecte de rasă sau obținut din împerechere neprogramată este mai mic, dar nu sunt folosiți pentru reproducere (de obicei se vând deja castrati sau castrati) și nu li se permite să participe la expoziții.

Concluzie

Unii proprietari consideră dalmațienii frumoși, dar prea încăpățânați, ceea ce înseamnă că sunt imprevizibili și proști. Astfel de plângeri cu privire la comportamentul câinilor sunt asociate cu creșterea necorespunzătoare a acestora, de care proprietarii înșiși sunt de vină..

Dar cei care au reușit să devină dalmațian un bun maestru și cel mai bun prieten, sunt mândri de elevul lor, admiră un câine inteligent, independent, loial. Pentru acești oameni, câinii de alte rase pur și simplu nu există..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dalmațian: caracteristici și descrierea rasei