Imunomodulatori pentru câini: informații de bază și principiul utilizării

În ultimii ani, tema unui stil de viață sănătos a renăscut. Secțiuni întregi de site-uri medicale sunt dedicate acestui lucru și vorbesc despre același lucru la televizor. În acest caz, oamenii acordă o atenție specială imunomodulatorilor. Pentru câini, acest subiect este, de asemenea, foarte relevant..

Scurte informații despre sistemul imunitar

Vorbim și auzim multe despre imunitate, dar crescătorii rare își imaginează cu adevărat cum funcționează exact sistemul de apărare al corpului atât al câinilor, cât și al oamenilor. În primul rând, ne datorăm direct viața și sănătatea următoarelor tipuri de celule:

  • Aceasta include neutrofile, macrofagele, monocitele și alte celule al căror scop este capturarea și digerarea corpurilor străine care au pătruns în corpul mamiferelor. Procesul de consum al acestora se numește fagocitoză..
  • Limfocitele T, sunt „ucigași”. Sarcina lor este de a distruge în mod direct bacteriile, virușii și ciupercile care au pătruns în organism..
  • Limfocitele B. Nu sunt atât de „sete de sânge”, activitatea acestei categorii de limfocite este de a sintetiza imunoglobuline.
  • Imunoglobuline. Acestea sunt proteine ​​foarte masive, cu greutate moleculară mare, care joacă un rol critic în producția de anticorpi..
  • Anticorp. Imunoglobulină modificată, pe suprafața căreia există sisteme speciale care îi permit să se lege de tipuri specifice de agenți patogeni. Joacă rolul unui „far” care semnalează prezența unei ținte pentru limfocite, macrofage și alte categorii de celule de protecție ale corpului.

Ce sunt imunomodulatorii?

Așa-numitele medicamente care pot spori rezistența naturală a corpului animalului. De regulă, principiul acțiunii lor se bazează pe o creștere a activității fagocitare. Dar (și vom vorbi despre asta mai târziu) animalele cu imunitate normală nu ar trebui să primească aceste medicamente „la fel”, în „scopuri de prevenire”. Poate fi periculos.

În niciun caz nu ar trebui să presupunem că imunomodulatoarele pot înlocui antibioticele în cazurile în care acestea din urmă sunt într-adevăr necesare (cu pioderma, în special). Stimulenții imunității în această situație ar trebui folosiți doar ca adjuvant la agentul terapeutic principal. Acestea reduc semnificativ stresul experimentat de animal în timpul tratamentului, scurtează timpul de recuperare și reduc efectul negativ al medicamentelor antibacteriene puternice.

Important! Singurul caz în care imunomodulatoarele pot fi utilizate ca medicament independent sunt diverse infecții virale, în special cele care au o formă cronică..

Cu toate acestea, remarca anterioară nu este pe deplin adevărată. Faptul este că imunomodulatorii pentru bolile de piele pot fi folosiți și împotriva persoanelor cronice. Deci, dacă animalul dvs. de companie are predispoziție la apariția dermatitei idiosincrazice, atunci în perioada de toamnă-iarnă poate fi tratată, de exemplu, cu fosprenil.

Atenţie!Pentru alergii, utilizarea acestor medicamente este puternic descurajată de veterinari de frunte.!

Faptul este că imunomodulatorii înșiși, în unele cazuri (și acest lucru se întâmplă destul de des), sunt percepuți de corpul animalului ca alergeni. Acum gândiți-vă la ce va duce utilizarea lor în această situație ... Se pare mai degrabă să stingem un incendiu cu benzină, mai degrabă decât cu tratament..

De ce imunomodulatoarele pot fi periculoase?

După cum am spus, în unele cazuri, aceste medicamente pot dăuna corpului câinelui. Repetăm ​​încă o dată că prescrierea imunomodulatorilor la animale perfect sănătoase nu este o idee bună. Există dovezi că, în anumite condiții, pot stimula dezvoltarea bolilor autoimune. Acest lucru este valabil mai ales pentru produsele bazate pe produse de origine animală. Cel puțin, nu trebuie să vă grăbiți imediat să faceți injecții: mai întâi, nu este rău să consultați un medic veterinar cu experiență.

Apropo, abaterea de la subiect. Astăzi, imunitatea slabă este acuzată de toate problemele de sănătate. Spuneți, trebuie doar să beți „Miracle-BAD” și totul va fi în regulă. Nu este deloc așa. Iată un exemplu de clinică americană la Colegiul Veterinar din Washington. Specialiștii săi au examinat aproximativ 170 de animale, cu vârste cuprinse între patru și zece ani. În 70% din cazuri (!), S-a constatat un fel de boli cronice despre care proprietarii nu aveau idee (dar în același timp severe).

Deci „imunitatea slabă” nu este întotdeauna de vină. Cel mai adesea, motivul stă în bolile slab tratate, când câinele nu a primit toate medicamentele prescrise de specialiști, sau li s-au administrat nu în cursul prescris, ci ocazional, din când în când. De acord, nu are sens să acuzăm imunitatea. Aici trebuie să vă gândiți la ce a împiedicat la un moment dat tratamentul câinelui dvs. la concluzia sa logică.

De exemplu, o mulțime de boli de piele, a căror cauză este dificil de determinat de specialiștii fără experiență, apar de fapt cu demodicoză. Desigur, stimulenții imunității pot, de fapt, ameliora starea animalului, dar, desigur, nu vorbim despre niciun remediu..

Principiile numirii și utilizării imunomodulatorilor

Repetăm ​​încă o dată - aceste medicamente nu sunt niciodată (!) Prescrise pentru prevenirea bolilor infecțioase. Principala regulă este vaccinarea și îngrijirea în timp util! Încercați să nu vă expuneți animalul de companie la stres inutil, hrăniți-l cu alimente de înaltă calitate și mergeți cu el în mod regulat. Dacă nu există nicio modalitate de a scoate câinele la plimbare, măcar aerisiți camera! Nici tu nu te va face rău.

Credeți că un imunostimulant vă va ajuta câinele în contact cu un animal bolnav? Din păcate, în acest caz numai interferonul poate fi potrivit. A-i oferi imunomodulatori de animale în pastile este doar o risipă de bani..

Cu rare excepții (fosprenil și gamavit, de exemplu), nu trebuie să utilizați două medicamente similare în același timp. Mai ales dacă au fost produse de două întreprinderi diferite.

În stadiul acut al dezvoltării bolii, aceste medicamente trebuie prescrise cu mare atenție! În orice caz, sunt utilizate doar cele mai eficiente și mai bine dovedite medicamente: fosprenil, gamapren, legendarul ASD-2/3. Toate celelalte stimulente sunt eficiente numai în perioada de recuperare și recuperare. ASD este deosebit de bun: a treia fracție ajută chiar și cu priva, împotriva căruia cedează multe mijloace moderne și foarte scumpe!

Și mai departe. În ciuda informațiilor conținute în adnotările pentru unele medicamente, care pot fi prescrise în momentul vaccinării, acest lucru nu ar trebui făcut. Nu au fost efectuate studii clinice care să confirme sau să infirme eficacitatea medicamentelor în această perioadă de timp. Mai mult, există suspiciuni că pot perturba procesul normal de formare a unui răspuns imun, ceea ce nu va duce la nimic bun..

Deci care este concluzia? Nu există un sens special în utilizarea imunomodulatorilor pentru bolile infecțioase. Există puține excepții. Ele, de exemplu, sunt comparativ eficiente la stafilococ. Într-adevăr, merită să utilizați aceste medicamente pentru diferite boli virale, deoarece antibioticele sunt ineficiente în acest caz.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Imunomodulatori pentru câini: informații de bază și principiul utilizării