Instrucțiuni despre modul de administrare a unei injecții subcutanate unui câine

Majoritatea adulților au injectat cel puțin o dată un copil sau un alt membru al familiei, deci există o anumită experiență. Și mușchiul gluteu sau coapsa unui animal de companie nu este o diferență atât de mare. Dar cum să faceți o injecție subcutanată unui câine, despre ce este vorba și unde, de fapt, trebuie să lipiți acul? De fapt, totul este chiar mai ușor decât cu administrarea intramusculară a medicamentului..

De ce medicul veterinar prescrie injecții la greaban câinelui atunci când același agent poate fi administrat în mod obișnuit? Faptul este că stratul de grăsime subcutanat este presărat cu vase de sânge mici - medicamentul pătrunde în sânge mai încet și mai uniform decât atunci când este injectat în mușchi. Unele substanțe într-un alt mod, cu excepția administrării subcutanate câinelui, nu pot fi deloc injectate: animalul de companie va fi foarte dureros atunci când este injectat intramuscular, medicamentul va provoca inflamații, va acționa prea repede (un salt ascuțit al presiunii, o reacție imună acută etc.). Prin urmare, este imposibil în orice caz să se modifice metoda de administrare a medicamentului fără consultarea unui medic.

Unde sa?

O injecție subcutanată este o injecție în greabănul câinelui, umărul (partea membrului anterior de la cot la articulația umărului) sau coapsa interioară. Acul se introduce sub piele fără a pătrunde în mușchi. Pielea interioară a coapsei este foarte subțire și flexibilă și ușor de perforat, dar există multe vase de sânge mari în această zonă care sunt ușor de deteriorat. Prin urmare, proprietarului neexperimentat îi va fi mai ușor să injecteze câinele subcutanat prin formarea unei pliuri pe umăr sau între omoplați. Este mai ușor pentru greabăn, dar dacă este prescris un curs îndelungat de tratament dureros atunci când medicamentul este injectat, puteți alterna greabanul, umărul drept și cel stâng.

Cum?

Rapid, încrezător și fără nervi. Dar, înainte de a face câinelui o injecție subcutanată, gândiți-vă dacă puteți ține simultan seringa, pielea animalului de companie și pe el însuși, smulgându-se și scâncind. Dacă nu, este mai înțelept să chemați un ajutor care va fixa animalul de companie în poziție culcată sau așezată - după cum preferați. Dacă câinele tău tolerează durerea în mod normal, nu este isteric sau agresiv, poți face față singur:

  • câinele zace, așezat sau în picioare. Principalul lucru este că zona greabanului este clar vizibilă și accesibilă-
  • cu o mână liberă de o seringă, mângâie spatele, simțind cu atenție un loc pe greabăn, unde pielea este ușor și nedureroasă înapoi (chiar deasupra punctului de convergență a omoplaților).
  • ciupirea și tragerea pielii cu degetele nu este necesară. Încercați să vă formați o pliere pe burtă înainte de a vă injecta câinii subcutanat. Mișcarea trebuie să fie „zdrobitoare”, îngrijită, pliul pielii se formează ușor sub presiunea degetelor, fără a trage-
  • acul este introdus cu o mișcare ascuțită, cu siguranță pentru a reduce durerea. Direcția acului este de-a lungul pliului, paralel cu coloana vertebrală. Acul trebuie să fie chiar în interiorul pliului fără a ieși pe cealaltă parte..
  • medicamentul este injectat chiar prin apăsarea pistonului. Cu cât doza este mai mare, cu atât este mai lentă presiunea, deoarece medicamentul trebuie să aibă timp să se disperseze prin stratul subcutanat. Scoateți acul rapid, fără a-l muta în stânga sau în dreapta - orice mișcare a acului în lateral este extrem de dureroasă.

Puteți dezlega degetele la greabăn numai după ce ați terminat administrarea subcutanată - câinele va avea mai puțină durere dacă eliberați cutia după injecție și după ce ați scos acul. Au scos acul - au dat drumul pliului - au mângâiat ușor zona de injectare cu mișcări circulare, fără presiune (medicamentul va fi distribuit mai repede). O injecție se face în umăr în același mod, formând un pli de-a lungul labei.

Decât?

Evident, volumul seringii depinde de doza de medicament. Dar ce se întâmplă dacă jucăriei mici i s-au administrat 3 ml de lichid subcutanat? Colectați 2 ml într-o seringă, 1 ml în alta și schimbați seringile în timpul injecției? Sau luați o seringă de 5 ml cu un ac gros și lung? Desigur că nu. Înainte de a face o injecție subcutanată câinelui dvs., evaluați grosimea pielii..

Dacă pielea este subțire (acest lucru nu depinde întotdeauna de mărimea animalului de companie, dar, de regulă, vorbim despre câini cu o greutate mai mică de 5 kg și o constituție uscată), utilizați un ac de seringă pentru insulină. Doar acele importate în mod necesar, din seringile de insulină, se îndoaie chiar și pe cea mai delicată piele de câine. Dacă dozajul medicamentului este foarte mic, iar pielea animalului de companie este foarte groasă, se administrează o injecție sub pielea câinelui cu o seringă de 1 ml, dar cu un ac de seringă de 5 ml - diametrul duzelor este standard, astfel încât ace pot fi schimbate după cum este necesar.

Uneori, medicii veterinari vor extrage medicamentul într-o seringă mare timp de câteva zile. Este acceptabil condiționat să păstrați medicamentul în acest mod, dar nedorit. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă puteți cumpăra un pachet de medicament, astfel încât să puteți extrage în mod independent lichid dintr-o fiolă sterilă de fiecare dată. Dacă nu, păstrați seringa cu medicamentul pe ușa frigiderului și injectați câinele subcutanat cu un ac nou de fiecare dată. După înlocuirea acului, asigurați-vă că eliberați puțin lichid din seringă pentru a elimina aerul din cavitatea acului. Scoateți vechiul ac din seringă înainte de următoarea injecție și nu imediat după injecție.

Vă recomandăm să citiți articolul „O lovitură la un câine: măsuri de siguranță și posibile complicații”.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Instrucțiuni despre modul de administrare a unei injecții subcutanate unui câine