Yorkshire terrier: caracteristici și descriere a rasei

„Apar mândri, ca regii și reginele, în halatele lor albastre și aurii, care curg ca apa” - unul dintre primii crescători din rasa Goldie Stone a spus despre acești câini uimitori..

Dar acest lucru nu este totul despre rasa Yorkshire Terrier. Cunoscându-i mai bine, veți da pentru totdeauna inima acestor copii sociabili, loiali, curajoși.

Istoria rasei

Se crede că originea rasei York Terrier a fost pusă de coloniștii din Scoția. Au adus câini de captură de șobolani în Anglia, la care, potrivit unei versiuni, au amestecat un Toy Terrier englezesc vechi local și un câine lapte maltez, după cealaltă - un Scoch Terrier și un Dandy Dimont Terrier.

Într-un cuvânt, ca urmare a încrucișării, au apărut terieri mici de aproximativ 25 cm înălțime și cântărind 3-6 kg. Au devenit tovarăși fideli ai oamenilor obișnuiți. Minerii i-au transportat cu ei la mină pentru a detecta acumulările de gaze, țăranii au vânat cu ei păsări mici, gofri și iepuri, proprietarii fabricilor i-au ținut să lupte cu șobolanii..

Yorkie cu părul lung
Yorkie cu părul lung

Datele oficiale despre selecție nu au fost păstrate, dar unul dintre primii săi reprezentanți, câinele Ben, care sa născut în 1865 în Huddersfield (West Yorkshire), a jucat un rol semnificativ în originea rasei. Câștigătorul repetat al expozițiilor pentru 6,5 ani de viață a dat mai mulți descendenți.

21 de ani mai târziu, Kennel Clubul englez (KC) a numit rasa „Yorkshire Terrier”. Primul standard a descris câinii cu păr albastru de oțel strălucitor pe corp și auriu pe cap și picioare. În funcție de greutate, s-au distins două soiuri de Yorkies până la 2,3 kg și până la 5,5 kg. 

În anii 90 ai secolului al XIX-lea, rasa a devenit foarte la modă în Marea Britanie, iar apoi „febra Yorkshire” s-a răspândit în America. Aproape nu există informații despre dezvoltarea în continuare a terrierilor de aur mici. Există doar dovezi ale celebrului Yorkie care a participat la al doilea război mondial..

Câinele Smoky a petrecut 18 luni pe front ca membru al regimentului Forțelor Aeriene Americane, s-a ridicat la rangul de caporal și a câștigat 8 stele de luptă. De fapt din cauza ei, după război, a început o renaștere activă a interesului pentru rasă. Câinii decorativi au început să fie crescuți în multe țări. Primul York a venit în Rusia în 1971. A fost prezentat celebrei prime a Teatrului Bolshoi O. Lepeshinskaya. Prima creșă națională a fost fondată 20 de ani mai târziu.

Descriere și standard de rasă

Yorkshire Terrier este mobil, cu un sistem nervos puternic. L:

 • corp compact, puternic, pliat proporțional;
 • postura mandra;
 • cap mic;
 • ochi întunecați strălucitori (nu proeminenți);
 • urechi mici în formă de V acoperite cu păr.

Standardul ICF pentru rasa York a stabilit andocarea obligatorie a cozii (până la jumătatea lungimii). Cu toate acestea, din 2004, au decis să renunțe la asta. Stăpânilor europeni de câini li s-a interzis inițial să intervină în exterior. Prin urmare, astăzi ancorarea cozii este o problemă personală pentru fiecare proprietar de câine. Mulți oameni preferă să-l lase în forma sa naturală - drept, ridicat.

Tipul corpului
Tipul corpului

Nu există cerințe standard pentru înălțime, de obicei persoanele ajung la 15-23 cm. Există restricții în greutate - nu trebuie să depășească 3,2 kg.

Atenţie! Soiurile de mini (până la 2 kg), super-mini (până la 1,5 kg), fața bebelușului (cu fața unei păpuși) nu au nicio legătură cu standardul rasei, nu reprezintă valori de reproducere, dar sunt foarte populare printre iubitorii de Yorkie.

Deci, un câine adult Sylvia din Anglia cântărea 113, 4 grame cu o înălțime de 6,35 cm și a fost recunoscut oficial ca fiind cel mai mic din lume.

Până la ce vârstă cresc York Terriers, nu puteți spune cu siguranță - totul este individual și depinde în mare măsură de ereditate și grijă. În medie, procesul de post încetinește cu 6 luni, iar cu 10 se oprește complet.

O haină dreaptă mătăsoasă care cade de pe ambele părți ale corpului până la sol este cartea de vizită a rasei. În structură, este foarte aproape de părul uman, prin urmare nu provoacă alergii. Câinii nu se varsă și nu au un miros specific.

O haină personalizată arată ca:

 • bumbac, care amintește de remorcare;
 • greu - cu 6 luni devine rar, estompat și nu crește la lungimea dorită;
 • cret sau ondulat;
 • prea întunecat sau negru, plictisitor - foarte gros, fără strălucire.

Culoarea standard a Yorkshire Terrierului este albastru închis, cu un luciu de oțel (nu argintiu) de la cap până la coadă. Pe piept, cap, umeri și picioare din spate - maro auriu (fără roșiatic). Nuanțele nu au incluziuni străine, nu se amestecă, formează revărsări frumoase cu un luciu de oțel. Culoarea părului la rădăcini este mai închisă decât la sfârșitul părului.

Dacă calitatea rasei nu este acordată atenția cuvenită în timpul reproducerii, culoarea poate fi cu o cantitate mare de păr deschis (schimbarea culorii, care începe la câini la 4-5 luni). Până la 10-12 luni, haina devine albicioasă, cu un luciu argintiu (părul gri). Aceasta este considerată o căsătorie tribală. Culorile complet aurii, albastre, bronz, negru sau bronz-negru sunt, de asemenea, considerate descalificatoare.

Culoare standard
Culoare standard

Caracteristicile rasei și trăsăturile de caracter

Yorkshire Terrier este un tovarăș tipic, un prieten loial și un tovarăș de om, un tovarăș care va participa cu entuziasm la oricare dintre eforturile tale. Yorkiștii sunt sociabili, veseli, neliniștiți și joacă, sensibili la starea de spirit a proprietarului.

La fel ca toți terrierii, ei pot fi persistenți și încăpățânați, pot arăta caracter, pot încerca să domine. Au moștenit neînfricarea de la strămoși. Proprietarii de câini spun că acest tip mic nu va ezita să se lupte cu un câine de câteva ori mărimea lui sau să se grăbească spre orice sursă de potențială amenințare. Dar există și „aristocrați” care preferă să nu se amestece în confruntare.

Un copil cu intelect dezvoltat și viclenie înnăscută va găsi o abordare față de orice membru al familiei și va deveni instantaneu favoritul tuturor. El observă cu precizie punctele tale slabe și începe să le folosească cu pricepere..

Atenţie! Animalul tău de companie este proprietarul, este foarte gelos pe proprietarul pe care îl iubește în mod altruist și devotat, nu suportă să rămână singur și este gata să te însoțească oriunde te duci. Aceștia sunt câini monogami.

Yorkshire-urile reacționează la străini în diferite moduri - la unii se urcă imediat pentru a „săruta” și își flutură energic coada, la alții privesc cu incredere și refuză să comunice. Dar, în general, prin natură sunt blânzi și afectuoși.

Ei tratează cu amabilitate pisicile și câinii din „haita” lor, dar personajul dominant se va face simțit. Dar terrierului nu îi plac animalele străine și le percepe pe cele mai mici (hamsteri, cobai, șoareci și șobolani) ca pradă.

Yorkii au moștenit îndrăzneala și hotărârea de la vânătorii de terieri. Animalul își atinge întotdeauna scopul, de multe ori face ceea ce vrea, în timp ce cele mai stricte interdicții nu ajută.

Atenţie! O caracteristică neplăcută a rasei Yorkshire Terrier este că, dacă un câine începe să latre, este foarte dificil să-l oprești și el latră din orice motiv. Numai antrenamentul va ajuta să scăpați de acest lucru..

- Sunt vânător!
- Sunt vânător!

Îngrijire, întreținere și hrănire

Pregătiți-vă să aveți grijă de Yorkshire Terrier acasă:

 • o canapea care va fi spațiul său personal pentru odihnă și intimitate;
 • boluri din ceramică pentru mâncare și băutură, bol de călătorie pentru călătorie și mers pe jos;
 • lesa si guler. Este mai bine să cumpărați o bandă lungă care să nu se încurce între picioare și să ofere animalului libertatea de mișcare;
 • tăietor pentru tuns ghearele;
 • șampon pentru câini, balsam pentru scăldat, spray pentru facilitarea pieptănării;
 • piepteni - o perie de masaj moale cu un strat antistatic, un tăietor de guler, piepteni cu dinți rari și frecvenți, un pieptene cu vârf metalic (pentru despărțire și nod superior);
 • agrafe elastice pentru coafuri;
 • mijloace pentru îngrijirea dinților, urechilor, ochilor;
 • jucării - cel puțin 3, astfel încât să poată fi mestecate în siguranță, frânghii, mingi;
 • un scutec sau tava unde câinele va merge la toaletă;
 • șervețele umede pentru a șterge labele murdare;
 • haine de sezon - o bluză încălzită pentru zilele reci, iarna - o salopetă caldă, cizme pentru a proteja tampoanele de reactivi.

Începeți să vă ridicați Yorkshire Terrier-ul imediat ce se adaptează la casa dvs. Arată-i locul, învață-i o poreclă, proceduri de igienă, învață-l să meargă într-o tavă sau pe scutec. Vă rugăm să rețineți că rasa iubește căldura, astfel încât camera ar trebui să aibă o temperatură confortabilă, fără curenți, umiditate și umezeală, astfel încât animalul să nu răcească..

Câine îmbrăcat
Câine îmbrăcat

Nu izolați câinele în spațiul limitat al apartamentului, scoateți-l la plimbare. Cât timp puteți petrece la plimbări depinde de vârsta, sezonul, temperamentul animalului de companie. Puii mici au nevoie de 10-15 minute o dată pe zi, apoi merg mai mult și de mai multe ori pe zi.

Mai întâi, țineți-l în brațe, apoi puneți-l pe iarbă și învățați-l treptat să meargă cu lesa. Pentru ca catelul să nu se teamă de locurile aglomerate, duceți-l cu voi la magazin, în excursii, la expoziții. Vara puteți merge până la o oră pe jos, iarna limitați-vă la 30 de minute.

Atenţie! Datorită dimensiunilor mici, York nu este recomandat să fie ținut în familii cu copii sub 7 ani. Un copil mic poate răni, fără să știe, un câine în miniatură, iar ea, defensiv, îl poate mușca.

Încearcă să-l înțepezi pe Yorkie de lătrat acasă din copilărie. Există multe sfaturi - împreună cu comanda „nu”, folosiți o sticlă de pulverizare cu apă, foșniți un ziar și alte miracole care pot sau nu să funcționeze..

Dacă câinele latră la sonerie, încercați să-l distrageți cu ceva interesant, de exemplu, o jucărie nouă, o răsfăț (dar nu ar trebui să pară că îl încurajați). Pe scurt, răbdarea și perseverența vor face trucul. Și apoi animalul tău de casă va latra numai pe stradă și la comanda ta. Dacă simțiți că nu puteți rezolva problema, consultați un manipulator profesionist de câini.

Baie
Baie

Îngrijirea părului Yorkie este după cum urmează:

 • se spală la fiecare 7-10 zile cu balsam, șampon și balsam. Verifică-ți axele, gâtul și spatele urechilor înainte de scăldat. Udă bine haina și abia apoi șamponează-o. Șampon, balsamul se diluează cu apă caldă într-un raport de 1: 1. Clătiți săpunul de pe haină cu un duș delicat. După spălare, înfășurați câinele într-un prosop timp de 10-15 minute;
 • uscarea cu un uscător de păr cel puțin 1600-1800 W, cu control al temperaturii. Neteziți părul ușor umed la rădăcini cu o perie de masaj, verificați dacă nu se încurcă și uscați-l cu aer nu fierbinte, scoțând valurile formate. După uscare, pieptănați totul din nou bine cu un pieptene;
 • pieptănare: piepteneți numai lână uscată pentru a nu-i întinde sau perturba structura. Pulverizați cu spray de înmuiere a părului. În timpul cățelușului, efectuați procedura zilnic și chiar de mai multe ori pe zi. După aceea, când cățelușul se obișnuiește, poți face cu periajul într-o zi sau două, în funcție de starea hainei;
 • lână lungă este înfășurată pe papillote. Pentru un câine din spatele inferior, în zona organelor genitale și a anusului, părul este ridicat cu o coadă și fixat, breton, mustață și barbă sunt colectate în benzi elastice. În cazul în care câinele nu va fi arătat, este mai bine să-i dai o tunsoare model, cu care nu există prea multe probleme..

La unii pui, urechile devin moi și cad în timpul schimbării dinților. Dacă vă este teamă că va rămâne o cută și nu vor crește mai târziu, puteți ajuta procesul. Cum să puneți urechile unui Yorkie:

 1. Radeți-vă sau tăiați părul urechii în exterior și în interior.
 2. Realizați un mic cadru triunghiular din cauciuc spumos moale pe lungimea urechii.
 3. Pregătiți un plasture medical roll-on cu un suport țesut sau din hârtie. Tăiați 2 benzi.
 4. Așezați cadrul la baza urechii și pliați urechea peste ea de-a lungul.
 5. Înfășurați tencuiala în jurul structurii, fixând-o. Câteva rotiri sunt suficiente, nu trageți strâns pentru a nu perturba circulația sângelui.
 6. Faceți aceeași procedură și pentru cealaltă ureche. S-a dovedit un câine cu „coarne”.

Dacă urechile sunt ridicate sau atârnă puternic, acestea trebuie lipite suplimentar împreună cu un tencuială (pus). Așa și-au pus dobermanii urechile.

Urechi căzute
Urechi căzute

În loc de cadru, puteți face cu un singur tencuială. În acest caz, o bandă este lipită de-a lungul părții interioare a urechii, la bază este fixată cu o bandă adezivă transversală, urechea este pliată și înfășurată cu un tencuială deasupra.

În mod ideal, catelul ar trebui să meargă în această formă timp de 3-7 zile. După aceea, îndepărtați cu atenție tencuiala, ștergeți urechile cu loțiunea de îngrijire. Lăsați-l pe yorkie să meargă fără tamponul de spumă pe tot parcursul zilei. Dacă după aceea urechile cad, repetați procedura din nou în același timp. Glucozamina sau condroitina pot fi hrănite pentru a întări cartilajul, ceea ce va fi benefic pentru articulațiile câinelui.

Terrierii York sunt predispuși la obezitate, deci este necesar un control nutrițional atent. Un cățeluș de o lună ar trebui să fie deja obișnuit cu o varietate de alimente. Încetul cu încetul, îi poți oferi carne de vită fără vene, brânză de vaci diluată cu lapte, terci de hrișcă, piure de morcovi, sfeclă. La 3 luni, uleiul de pește se adaugă în dietă, sortimentul de carne este crescut și se dau fructe. Hrănirea - de 6 ori pe zi, până în an se reduce treptat la 2 ori.

Atenţie! Yorkie are un sistem digestiv slab și o tendință la alergii. Prin urmare, introduceți noi produse foarte atent. Nu puteți da carne de pui. Pentru a evita posibilele probleme, este mai bine să-l hrăniți cu hrană industrială gata preparată de cel puțin clasa premium pentru digestie sensibilă.

Pro și contra ale rasei

Există multe avantaje în păstrarea unui Yorkshire Terrier și aproape la fel de multe dezavantaje. Din cele bune:

 • bine dispus;
 • înțelept;
 • devotat proprietarului;
 • jucăuş;
 • haina hipoalergenică care nu se varsă;
 • se poate angaja în discipline sportive împreună cu proprietarul (agilitate, frisbee și altele).
Câine vesel
Caine mic vesel

Ce creează probleme:

 • latrat puternic cu orice ocazie;
 • necesitatea unei monitorizări constante a mișcării câinelui;
 • antrenament dificil din cauza incapatanarii si vointei;
 • timpul petrecut pentru îngrijire;
 • lizibilitate în alimente;
 • nu-i place singurătatea.

Rasa este potrivită pentru persoanele active singure, familiile cu copii (nu foarte mici), persoanele alergice care, din cauza bolii, nu pot avea un animal de companie, estetici care vor face coafuri diferite pentru animalul lor de companie. 

Câți ani trăiesc terrierii din Yorkshire??

Deși Yorkii trăiesc acasă, ei, la fel ca multe alte rase decorative, suferă de diferite boli. Majoritatea problemelor lor se datorează dietei necorespunzătoare și excesului de greutate:

 • boli ale inimii, articulațiilor, ficatului;
 • Diabet;
 • hipertensiune;
 • alergie;
 • boli ale gingiilor și dinților.

Câinii au pancreatită, colaps traheal, cataractă, luxație rotuliană și tulburări musculo-scheletice.

Atenţie! Orice ciudățenii în comportamentul animalului dvs. de companie, o schimbare a mersului, o scădere a poftei de mâncare, o schimbare a caracterului (agresivitate, răutate) ar trebui să vă alerteze. Aceasta înseamnă că animalul trebuie prezentat unui specialist..

Cățeluș
Cățeluș

Cu o îngrijire bună și absența bolilor ereditare, animalul dvs. de companie va trăi 13-16 ani. Crescătorii notează că mini-york-urile non-standard au aproape jumătate din speranța de viață - 7-9 ani, au oase mai fragile și o stare de sănătate mai slabă. În plus, foarte des bebelușii devin victime ale accidentelor..

Cât costă și cum să alegi un cățeluș? 

Mai întâi, spuneți-vă de ce îl cumpărați. De aici va fi clar la ce preț sunteți dispus să cumpărați un Yorkie. Un terrier mic Yorkshire în canisa costă de la 14 la 30 de mii de ruble.

Dacă părinții lui sunt campioni cu multe reguli, animalul de companie vă poate costa mai mult - 60 de mii și mai mult. Obțineți documente pentru un cățeluș, un Yorkshire vaccinat și un câine de rasă garantat, care va fi mândria dvs., poate participa la expoziții, câștiga premii și poate genera venituri.

Ca un cățeluș, este dificil să determinați imediat ce culoare va avea Yorkie-ul dvs. în viitor. Prin urmare, este foarte important să vezi părinții. Vă rugăm să rețineți, dacă așternutul este activat în club, atunci catelul respectă standardul rasei. El trebuie să dețină un pașaport cu datele și numele vaccinărilor date. Dacă bebelușul a fost vaccinat, înseamnă că vi se va vinde nu mai devreme de 2,5 luni. 

Chipul bebelușului Yorkshire (cu botul scurt) sau dimensiunile foarte mici - foarte puține chiar și în creșele din întreaga lume. Prin urmare, „nu intrați” în asigurările vânzătorului că vă vinde exact acești indivizi în miniatură.

Un cățeluș sănătos are un apetit bun, este mobil, activ, fără defecte vizibile pe piele, urechi, ochi. Simțiți haina. Atingerea rece, asemănătoare mătăsii, este corectă. Dar nu ar trebui să fie prea mult. Acesta este un semn că ar putea deveni pufoasă mai târziu. Alte condiții prealabile pentru îmbrăcămintea greșită:

 • culoare neagră pe piept;
 • labe pufoase;
 • culoare marcată cu pock pe cap;
 • despărțire din piele albastru închis pe spate.

Concluzie

Yorkshire Terrier este un câine cu caracter individual, temperament și comportament. Animalul dvs. de companie poate fi activ sau leneș, cocoșat sau calm, încăpățânat sau ascultător, cu o culoare standard sau non-standard. Dar cu siguranță nu te vei plictisi de el, el te va iubi mai mult decât oricine altcineva din lume și îți va oferi multe momente plăcute..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Yorkshire terrier: caracteristici și descriere a rasei