Gingivita la câini - detalii despre boala gingiilor

Mâncarea este una dintre nevoile de bază ale fiecărei creaturi vii de pe această planetă. Dacă procesul de absorbție a alimentelor este complicat de ceva, atunci acesta este plin de epuizare severă și patologii ale tractului gastro-intestinal. Mai mult, un astfel de rezultat este destul de posibil chiar și în cazul bolilor „ușoare”, aparent. Astfel de „fleacuri”, potrivit amatorilor, patologii, includ gingivita la câini.

Ce este?

Acesta este numele bolii gingivale. Se pare că nu este nimic grav, dar acest lucru este departe de a fi cazul. Complicațiile acestei patologii pot include chiar și abcese în aproape toate organele interne, deci cu siguranță nu ar trebui să o tratați „neglijent”.

Factorii de apariție

Care sunt cauzele bolii? Dacă ați citit vreodată povești despre cucerirea Nordului îndepărtat sau a Oceanului Mondial, probabil că vă amintiți cum marinarii și exploratorii polari au fost chinuiți constant de scorbut. Această patologie este la fel însoțită de inflamații severe ale gingiilor și chiar de pierderea dinților. Motivul este alimentar. Tradus în limba rusă, acest lucru înseamnă că alimentele nu conțin vitamine sau microelemente importante. În cazul scorbutului, acidul ascorbic. Teoretic, la câini, lipsa acestuia poate provoca și gingivită, dar acest lucru se întâmplă foarte rar..

Faptul este că în corpul canin, acest antioxidant cel mai important este sintetizat în mod normal. Dar vitamina produsă poate să nu fie suficientă dacă câinele suferă de un fel de boală infecțioasă sau în cazul unei invazii parazitare masive. Viermii mănâncă vitamine împreună, astfel încât corpul câinelui pur și simplu nu le are. Rezultatul este gingivita. Dar la câini, acest motiv este încă destul de rar. Mai des devine factorul predispozant tartru (îl puteți vedea adesea în poze cu câini). O placă verde închisă, ticăloasă, arată prost, dar și mai rău sunt consecințele care duc la apariția acesteia. Conține o multitudine de bacterii care pot provoca nu numai inflamația gingiei, ci și mai rău..

Un alt motiv este asociat și cu nutriția ... Mai precis, cu o nutriție deficitară, atunci când proprietarii „îngrijitori” își hrănesc în mod constant animalul de companie cu oase și alimente uscate de cea mai mică calitate. Hrănirea constantă cu alimente dure și de calitate scăzută duce la rănirea permanentă a tuturor țesuturilor cavității bucale, ceea ce este foarte bun pentru microflora patogenă. În mod surprinzător, dar tipul opus de rație alimentară poate duce la un efect similar, atunci când câinele mănâncă alimente moi, conservate. În primul rând, o astfel de hrănire duce la apariția accelerată a calculului dentar deja menționat. În al doilea rând, din cauza lipsei de hrană tare, gingiile câinilor „flasc”, devin moi și foarte sensibile la infecția bacteriană.

Nu uitați de bolile autoimune. Da, subiectul a pus dinții pe margine, dar nu și-a pierdut relevanța. Uneori, cea mai puternică gingivită ulcerativă la câini se dezvoltă la câinii sănătoși, cu dinți fini și fără cel mai mic semn de tartru, animale care au primit alimente echilibrate și de înaltă calitate. Toate acestea sugerează că „vinovatul” poate fi organismul însuși, din anumite motive a început să-și atace propriile țesuturi.

Adesea gingivita se dezvoltă la animalele tinere, în stadiul schimbării dinților din lapte în molari. Acest proces în sine este tolerat de corp destul de greu, deoarece în acest moment scade imunitate, deci este mult mai ușor pentru bacterii să atace gingiile. În unele cazuri, reacțiile alergice severe pot duce la aproximativ același rezultat. Dezvoltarea lor se caracterizează prin eliberarea unei cantități uriașe de histamină în sânge, ceea ce crește foarte mult porozitatea vaselor. Acest lucru duce la permeabilitatea lor ridicată, inclusiv pentru viruși și bacterii. Ca urmare - aceeași gingivită.

Evoluția cronică a bolii este mai puțin studiată, dar se știe deja în mod fiabil că există mult mai multe motive pentru dezvoltarea acesteia. În special, gingivita cronică indică aproape sigur unele tulburări funcționale profunde în organism, inclusiv boli ale tractului gastro-intestinal. Uneori, apariția sa este facilitată de „tratamentul” neautorizat cu remedii populare de către proprietarii câinelui a unor patologii sau de tulburări hormonale endogene în corpul câinelui..

Clasificare

Există mai multe tipuri de inflamație a gingiei:

  • Acută și cronică.
  • Local și în masă (generalizat).
  • Gingivita catarală.
  • Inflamație purulentă.
  • Soi hipertrofic.
  • Unii oameni de știință disting forma necrotică.

Cum se manifestă?

Care sunt simptomele gingivitei la câini? În primul rând, mirosul. Și departe de aromele unei pajiști proaspăt cosit sau a violetelor! Gura câinelui miroase a putregai, puroi sau mai rău. Câinele începe să-și întoarcă nasul din mâncare. Chiar dacă poate mânca câteva bucăți de mâncare deosebit de gustoasă, se va observa că o face prin forță. Animalul pierde rapid în greutate și, cu gingivita cronică în forma sa avansată, poate chiar să semene cu o bicicletă. Dacă inflamația gingiilor este acută, cauzată de microflora piogenă, temperatura corpului câinelui crește foarte mult, minte în permanență și plânge de durere. Câinele nu refuză apa, dar de multe ori chiar băutul îi aduce dureri severe.

Dacă te uiți în gura unui câine, vei vedea gingii înroșite, umflate. Uneori vezi sânge. În cazul gingivitei purulente, exsudatul este vizibil în mod clar, o mare parte din acestea fiind situate în apropierea bazei dinților în „pungi” adânci formate din gingii inflamate. Dar cel mai trist și cel mai frecvent simptom este dinții liberi. Unii se lipesc de gingiile umflate literalmente condiționate. Cu soiuri ulcerative, gingiile și adesea mucoasa bucală sunt acoperite cu numeroase eroziuni de diferite adâncimi și în diferite stadii de dezvoltare. În acest caz, câinele literalmente salivant, care se adună în bălți în jurul gurii sale. Acest lucru se întâmplă din cauza iritării constante a mucoasei bucale..

Diagnostic

Evenimentul este extrem de important, deoarece răspunsul la întrebarea cu privire la modul de tratare a câinelui rănit depinde de rezultatele acestuia. În general, în acest caz, diagnosticul se face rapid, deoarece combinația de semne clinice și anamnestice, împreună cu un examen vizual, nu lasă multe opțiuni.

Activități terapeutice

Deci, cum este tratată gingivita? În principiu, vă putem sfătui să mergeți imediat la clinica veterinară fără a începe boala. Acasă, nu poți face prea multe din punct de vedere fizic. Cu toate acestea, pre-tratamentul poate fi efectuat acasă pentru a îmbunătăți starea generală a animalului. Deci, nu strică să ștergeți gingiile câinelui cu o soluție slabă de bicarbonat de sodiu obișnuit sau să vă clătiți gura cu decocturi de mușețel, salvie sau infuzie de scoarță de stejar. Toți acești agenți au un efect astringent, antiinflamator. Încercați să îndepărtați ușor (spălați) orice bucăți de mâncare rămase, cheaguri de puroi.

Nu cauterizați ulcerul și eroziunea în niciun caz, deoarece acest lucru va agrava starea animalului dvs. de companie. După aceea - fugiți la medicii veterinari! Cel mai probabil, câinele dvs. va avea nevoie de tratament cu antibiotice cu spectru larg și, în cazuri avansate, de extracția chirurgicală a unui dinte (sau a mai multor dinți).

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Gingivita la câini - detalii despre boala gingiilor