Accident vascular cerebral la un câine: simptome și tratament

Patologiile vasculare la câini nu sunt adesea diagnosticate, dar, cu toate acestea, apar. Unul dintre cele mai periculoase este considerat accident vascular cerebral apoplexie - o încălcare acută a circulației cerebrale sau accident vascular cerebral. Conform statisticilor, animalele în vârstă care au un stil de viață sedentar, precum și animalele cu activitate psiho-emoțională crescută sunt predispuse la aceasta..

În medicină, accidentul vascular cerebral se referă la o urgență: o încălcare a alimentării cu sânge a creierului duce rapid la tulburări neurologice periculoase, care sunt adesea incompatibile cu viața. Se crede că asistența acordată în primele trei ore crește foarte mult probabilitatea unui prognostic favorabil. Prin urmare, este util ca proprietarii de câini să știe care sunt simptomele unui accident vascular cerebral, care sunt motivele dezvoltării sale și ce trebuie să facă dacă animalul de companie are semne de apoplexie și cum va fi tratat..

Câinele este bolnav

Ischemia este o scădere a aportului de sânge la țesuturi. Accidentul vascular cerebral ischemic se dezvoltă dacă există un blocaj al unei părți a vaselor cerebrale, cauzele sale pot fi:

 • blocarea lumenului unui vas de sânge de către un tromb;
 • traumatism cranian;
 • tumoare disecată;
 • boală vasculară;
 • acțiunea toxinelor;
 • migrarea viermilor către creier;
 • obezitate;
 • Diabet.

Accident vascular cerebral la un câine

Hemoragia este scurgerea de sânge din vase atunci când integritatea lor este încălcată. Adică un accident vascular cerebral hemoragic este o hemoragie cerebrală. Motivul dezvoltării unei astfel de patologii la un câine poate fi:

 • pierderea elasticității vasculare asociată cu vârsta înaintată sau cu activitate scăzută;
 • boli inflamatorii ale sistemului circulator, care au dus la subțierea pereților vaselor de sânge;
 • stres sever sau suprasolicitare, care a provocat o modificare bruscă a tensiunii arteriale;
 • hrănire de calitate slabă, în care dieta câinelui nu are substanțele necesare pentru a asigura turgorul vascular normal.

Simptome

Primele semne ale unui accident vascular cerebral masiv sunt destul de strălucitoare, chiar și un crescător de câini neexperimentat le poate observa. Animalul arată speriat, entuziasmat și merge fără rost dintr-un loc în altul. În acest caz, puteți vedea că mișcările câinelui sunt perturbate, ca și cum membrele sale nu sunt respectate prost.

Este important să știți! Cu microstrokes, simptomele sunt ușoare și pot fi limitate de pierderea poftei de mâncare, apatie, pierderea interesului pentru jocuri, lipsa de dorință de a respecta comenzile. În acest caz, numai un medic veterinar poate determina un accident vascular cerebral la un câine. Dar, întrucât în ​​cazul unei încălcări a circulației cerebrale, succesul tratamentului depinde în mod direct de actualitatea acestuia, este imposibil să ignori orice schimbări drastice în bunăstarea și comportamentul animalului..

În cazurile severe, se pot dezvolta următoarele:

 • dezorientare;
 • pierderea reflexelor condiționate;
 • paralizia uneia sau mai multor labe;
 • asimetria mușchilor pleoapelor sau a buzelor;
 • încălcarea sincronicității reacției elevilor;
 • tulburări de respirație;
 • aritmie sau tahicardie;
 • convulsii;
 • comă (lipsă de răspuns la mediu).

Accident vascular cerebral într-un câine

Primul ajutor

Tratamentul la domiciliu al accidentului vascular cerebral nu este acceptabil. Dacă bănuiți că câinele are un accident vascular cerebral apoplectic, trebuie să apelați imediat medicul veterinar acasă sau, dacă acest lucru nu este posibil, duceți animalul la un spital veterinar. Nu administrați câinelui medicamente, cu excepția unei doze de sedativ ușor (mamă sau valeriană).

Atenţie! Unii crescători de câini recomandă, în timp ce așteaptă medicul, să aplice frig pe capul animalului pentru a preveni formarea unui hematom mare. Acest lucru nu trebuie făcut, deoarece nu este un fapt că accidentul vascular cerebral este hemoragic și că există acumularea de sânge la locul revărsării. Astfel de acțiuni pot agrava circulația sângelui deja perturbată în zona afectată a creierului și pot aduce mai mult rău decât beneficii..

Gulerul trebuie îndepărtat de la câine și așezat pe lateral. Această poziție este necesară, astfel încât câinele să nu se sufoce dacă începe vărsăturile. Pentru transport, puteți utiliza o cutie specială cu capac sau un scaun de masă plat, acoperit cu o pătură. Când transportați un animal bolnav, trebuie să-l țineți cu grijă, dar cu încredere.

Diagnostic

Diagnosticul inițial se poate face pe baza unei examinări neurologice a câinelui și a identificării simptomelor, a diagnosticului final după testele de sânge și urină, precum și a examinărilor folosind metode hardware. Imagistica prin rezonanță magnetică sau electroencefalografia pot fi prescrise pentru a examina creierul animalului.

RMN pentru un câine

Ca metode de diagnostic diferențial, se pot efectua ultrasunete ale organelor abdominale sau raze X ale plămânilor. Analiza lichidului cefalorahidian (lichidul cefalorahidian) va ajuta la clarificarea naturii accidentului vascular cerebral, ceea ce vă permite să deosebiți clar forma hemoragică de cea ischemică.

Tratament

Dacă diagnosticul de „accident vascular cerebral” este confirmat, medicul, concentrându-se pe datele obținute în timpul examinării, determină tactica tratamentului. În primul rând, aceasta este terapia medicamentoasă, care include:

 • analgezice;
 • antispastice, care au capacitatea de a dilata vasele de sânge și ajută la restabilirea fluxului sanguin cerebral;
 • diuretice (pentru a reduce presiunea în vasele creierului);
 • stimulente neurometabolice (medicamente nootrope);
 • medicamente care susțin și îmbunătățesc funcția inimii;
 • antioxidanți - pentru a elimina fenomenele de stres oxidativ și inflamație sistemică.

Dacă câinele are simptome de aritmie, tranchilizantele cardiace sunt folosite pentru a le ameliora. Dacă este necesar, pot fi utilizate anticonvulsivante (anticonvulsivante) pentru tratament. De regulă, este prescris și un curs de întreținere a terapiei cu vitamine..

Reabilitare

Tratamentul pentru un accident vascular cerebral la un câine durează de obicei 10 zile (pentru accident vascular cerebral ischemic ușor) până la 4-6 săptămâni. Durata perioadei de recuperare depinde de mulți factori: forma apoplexiei, dimensiunea zonei afectate de creier, oportunitatea numirii măsurilor terapeutice, vârsta și starea generală a animalului.

Câine la veterinar

Dacă câinele dvs. nu are boli cronice, încălcarea aportului de sânge a fost ischemică și a afectat o mică parte a creierului, el are șansa de a restabili pe deplin vitalitatea și activitatea în câteva săptămâni. În cazurile severe, dacă consecințele patologiei sunt încălcările motilității motorii, paralizia membrelor sau probleme de natură neurofizică, reabilitarea poate fi lungă și laborioasă și nu întotdeauna 100% eficientă. Într-o astfel de situație, este important să înțelegem că animalele tolerează psihologic dizabilitățile fizice mult mai ușor decât oamenii. Și proprietarul câinelui, împreună cu un medic veterinar competent, este capabil să o ajute să se adapteze la viață cu vedere redusă, auz, sau cu o labă șchioapă..

Terapiile de reabilitare care pot fi utilizate pentru un câine care a suferit un accident vascular cerebral includ:

 • masaj general sau local, pe care proprietarul îl poate învăța să-i facă singur animalului;
 • electroforeza (ionoterapia) este o metodă fizioterapeutică de expunere simultană la curenți slabi și medicamente;
 • magnetoterapie - tratament cu câmp magnetic static;
 • reflexoterapie (presopunctură, puncție termică, acupunctură și altele) - impact asupra punctelor bioactive ale pielii, conectate reflexiv cu organele și sistemele corpului.

Una dintre condițiile necesare pentru reabilitarea câinilor după un accident vascular cerebral este o dietă delicată specială. Hrănirea trebuie făcută în porții mici. Pentru ca animalul tău de companie să nu refuze mâncarea, dă-i alimentele pe care le iubește cel mai mult în această perioadă. Mâncarea trebuie să fie semilichidă, omogenă, să conțină maximum de substanțe nutritive și să fie ușor de digerat.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Accident vascular cerebral la un câine: simptome și tratament