Irish setter: descrierea rasei, întreținerea și îngrijirea la domiciliu

Rase de vânătoare 25.04.2018 4,8 mii 3,2 mii 6 minute.

Setterul irlandez este o rasă de câini de vânătoare de dimensiuni medii. Diferă prin veselie și caracter pașnic. Este recomandat să aveți aceste animale pentru familiile cu un stil de viață activ. Pentru persoanele în vârstă, un animal de companie prea mobil poate deveni o povară. Rasa a fost special crescută pentru vânătoare: câinii ajută la găsirea vânatului și indică locația sa. Dar Setterul irlandez este adesea crescut pur și simplu ca animal de companie. Este ușor de antrenat și un partener excelent pentru a te juca cu copiii.

1 Originea rasei

Patria Setatorului - Irlanda. Câinele a fost crescut în secolul al XVIII-lea special pentru vânătoarea de munți, stepă și vânat de mlaștină. Pentru a crea rasa s-au folosit câini arătători, spanieli și seteri. După 100 de ani, datorită reputației sale de vânător neobosit și rezistent, a devenit populară în Anglia. Curând acest frumos animal a început să fie prezentat la diferite expoziții..

Inițial, Setterul irlandez avea o culoare alb-roșu, dar ca urmare a lucrărilor de selecție, haina câinelui a căpătat o culoare roșie aprinsă.. Rasa a primit recunoaștere oficială în 1876. Popularitatea setter-ului irlandez a început să crească din greu datorită aspectului său frumos.

În Irlanda, animalul este considerat o comoară națională și se află sub protecția statului.

În Rusia, câinii nu au primit o distribuție largă mult timp datorită caracterului lor: animalele nu s-au supus stăpânului și nu au cedat antrenamentelor. Dar, în timp, datorită selecției de animale echilibrate și care lucrează, crescătorii ruși au reușit să obțină un câine care îndeplinește cerințele general acceptate..

Setterul irlandez este considerat un vânător de jocuri avid. El ajută la depistarea păsării, iar după împușcare îi aduce carcasa proprietarului.

2 Descriere

Conform descrierii, Irish Setter este un câine cu părul lung, cu o constituție puternică și o culoare bogată a hainei roșii. Forma corpului ar trebui să semene cu un pătrat. Dacă este prea alungit, atunci animalul nu este de rasă pură..

Caracteristică rase:

OpțiuniDescriere
CreştereMascul - 58-67 cm, femele - 55-62 cm
Greutate25-34 kg
CapUscat, lung. Craniul este oval, protuberanța occipitală este pronunțată
BotLung, începe să se reducă spre sfârșit. Buza superioară este caracterizată printr-o margine rotunjită. Dintii inferiori si superiori sunt bine inchisi cu buzele uscate. Nasul este roșu închis sau negru. Puntea nasului poate avea o cocoașă
UrechiSet mic, lungime medie, capete înclinate, rotunjite
OchiIncizie pleoapă ovală, ușor înclinată. Ochii sunt de obicei de culoare maro închis.
FălciMușcătură puternică, de foarfecă
GâtUscat și puternic, ușor comprimat din lateral
ÎnapoiDrept, nu larg, se ofileste bine dezvoltat
CufărAdânc, nu larg. Trecerea sa la abdomen este netezită datorită coastelor false bine dezvoltate
MembrePicioarele anterioare sunt drepte și paralele. Picioarele din spate sunt bine dezvoltate și la distanță mare. Labe sunt adunate într-o minge
CoadăPoate fi în formă de sabie și drept. Câinele nu îl ridică deasupra nivelului spatelui. Firm la bază, înclinându-se spre final
LânăLung și gros pe trunchi, piept inferior, urechi, scurt pe membre și cap
CuloareCuloare solidă roșu aprins. Sunt permise mici marcaje albe

Toți seterii (englezi, irlandezi, scoțieni) sunt asemănători unii cu alții prin aspect și caracter. Există diferențe în culoarea lânii:

Vedere setterCuloareFotografie
Roșu irlandezRosu aprins
Roșu și alb irlandezAlb cu pete de castan sau roșii
scoţianNegru cu semne roșii sau de un bronz aprins
EnglezăAlb-negru

3 Caracter

Personajul setterului irlandez este bun și plin de pace. Un câine din această rasă nu este deloc agresiv, dar diferă prin neînfricare. Datorită prezenței entuziasmului de vânătoare, nu se recomandă pornirea acestuia pentru persoanele care duc o viață măsurată: animalul are nevoie de plimbări lungi, jocuri, jogging.

Câinele îl întâmpină fericit pe proprietarul vizitator, este prietenos cu oaspeții și se înțelege bine cu absolut toată lumea. Nu arată suspiciuni față de străini și nu se așteaptă la un truc murdar de la ei. Nu poți face un câine de pază dintr-un astfel de animal. Iubește copiii și nu îi va face niciodată rău. Înțelegeți-vă bine cu alte animale de companie, mai ales dacă cresc împreună.

Avantajele și dezavantajele rasei sunt reflectate în tabel:

Avantajedezavantaje
 • Inteligent.
 • Iubesc oamenii, sunt afectuosi cu copiii.
 • Credul.
 • Sociabil.
 • Ai un temperament calm.
 • Neagresiv
 • Paznici răi.
 • Hiperactiv.
 • Ia mult timp să crești

4 Alegerea unui catelus

Mulți sunt interesați de cât costă un cățeluș de rasă pură. Prețul minim pentru un astfel de copil este de 250 USD. Dacă părinții sunt câștigătorii concursurilor de agilitate sau ale diferitelor expoziții, costul crește de 2,5 ori. Este recomandabil să cumpărați un câine în canise.

Atunci când alegeți un cățeluș, trebuie să acordați atenție aspectului și comportamentului său.. Ar trebui să fie agil, vesel și vesel, fără zgârieturi și răni pe corp, cu nasul și ochii curați. De asemenea, haina nu trebuie să fie murdară..

După o examinare externă, trebuie să comparați structura corpului bebelușului cu cea care corespunde rasei. Pentru a face acest lucru, cățelul este așezat într-o poziție de expoziție, botul este ușor ridicat și coada este extinsă orizontal, apoi comparată cu standardul. Omoplații ar trebui să revină în mod vizibil. Gâtul este permis să fie lung și proporțional, picioarele sunt drepte. Mușchii ar trebui să fie clar vizibili pe ei. Spatele unui setter de rasă este drept, ușor concav, stomacul este tras.

5 Educație și instruire

Setorii sunt extrem de antrenabili. În fiecare zi cu câinele, trebuie să organizați cursuri sub forma unui joc, asigurați-vă că recompensați cu un tratament pentru munca efectuată cu succes. Nu poți striga la un animal, darămite să-l bați: în acest fel câinele va înceta să se supună și va urî persoana. Setterul trebuie instruit în mod persistent, dar cu blândețe.

Dacă câinele va fi folosit pentru vânătoare, va fi nevoie de mult efort din partea proprietarului, dar, ca urmare, va primi un ajutor muncitor și rezistent..

Setatorul are un intelect bine dezvoltat, este ascultător și inteligent. Este important să-l învățăm porunca de a „sta în picioare”: acest lucru va fi necesar pentru ca animalul să vâneze. Comenzile de bază („voce”, „lângă”, „mers”, „pentru mine”) trebuie învățate pe rând. După ce le stăpânesc, trec la un program mai complex..

6 Întreținere și îngrijire

Pentru ca un animal de companie să fie sănătos și să se dezvolte normal, are nevoie de îngrijire adecvată.. Setatorii irlandezi nu sunt pretențioși, dar trebuie respectate unele reguli:

Parte a corpuluiCaracteristici de îngrijire
LânăEste nevoie de periaj zilnic, deoarece ea este cea care dă câinelui un aspect nobil. Nu este recomandată scăldarea animalului prea des: ca urmare, lubrifiantul necesar este îndepărtat
OchiOchii sunt examinați în fiecare zi pentru a preveni aciditatea. Din când în când sunt șterse cu un tampon de bumbac înmuiat în frunze slabe de ceai
UrechiInspectați în fiecare zi și îndepărtați murdăria cu o cârpă umedă. Setterul irlandez are tendința de reacții alergice și otită medie, astfel încât, chiar și cu semne minore de inflamație, trebuie să vă contactați medicul veterinar.
Gheare și labeUn câine care vine de pe stradă trebuie să examineze degetele și labele pentru a se deteriora. După aceea, ștergeți-le cu o cârpă umedă și uscați-le cu un prosop curat. Se recomandă tăierea unghiilor în fiecare lună, fără a uita de al cincilea deget. Deoarece nu ajunge la pământ, gheara rămâne aproape intactă

6.1 Hrănirea

Dieta setterului ar trebui să fie echilibrată. Produsele alergene trebuie excluse din acesta. Câinele mănâncă puțin, astfel încât mâncarea trebuie să fie bogată în proteine.

Baza dietei este carnea crudă - miel slab, pui, carne de vită. În loc de miel, puteți da pește de mare.

Pentru a diversifica meniul, acesta include plămâni, rinichi, inimă, dar acestea trebuie administrate nu mai mult de două ori pe lună. Din când în când, câinelui i se oferă prepelițe sau ouă de pui crude. În plus, animalul de companie poate fi hrănit cu orez și terci de hrișcă. Un cățeluș cu vârsta sub 6 luni primește orz și fulgi de ovăz.

Este interzisă hrănirea setterului irlandez:

 • carne prajita si sarata;
 • cartofi fierți;
 • pești de râu;
 • afumături și cârnați;
 • alimente dulci și condimentate;
 • porc;
 • leguminoase;
 • oase tubulare.

Câinele trebuie hrănit de 2 ori pe zi, porțiile nu trebuie să fie prea mari. Ar trebui să existe întotdeauna apă curată și proaspătă disponibilă gratuit.

6.2 Sănătate

Setterul irlandez este sănătos, dar are unele defecte de rasă. De obicei, câinii sunt predispuși la următoarele patologii:

 • dermatită;
 • otită;
 • mărirea congenitală a esofagului;
 • osteosarcom și melanom;
 • epilepsie;
 • hipotiroidism;
 • volvulus al stomacului sau intestinelor;
 • osteodistrofia hipertrofică;
 • luxația congenitală;
 • spondiloza;
 • displazia articulațiilor șoldului.

Uneori, irlandezii sunt diagnosticați cu atrofie progresivă a retinei, ceea ce duce în cele din urmă la orbire completă. Cu o îngrijire adecvată, durata de viață a unui setter este de 12-15 ani.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Irish setter: descrierea rasei, întreținerea și îngrijirea la domiciliu