Lupul irlandez: istorie, standard, natura și condițiile de detenție (+ foto)

Maiestuosul Wolfhound irlandez este deseori nominalizat pentru cei mai mari câini din lume. De fapt, rasa poate fi considerată una dintre cele mai înalte. Pe lângă dimensiunile lor mari, câinii au un temperament de vânătoare, iar un vânător a priori nu poate fi prea greu. Din numele „Wolfhound” devine evident în ce scop a fost crescută și folosită rasa - protecție și vânătoare de lupi. Astăzi, câinele de lup irlandez nu este folosit în muncă, giganții au devenit tovarăși și simboluri ale măreției..

Este interesant! Temperamentul lupului irlandez a fost interpretat în același mod în orice moment: loial și afectuos cu proprietarul, teribil pentru infractori.

Referință istorică

Rasa este considerată proprietatea patriei sale - Irlanda, iar în Anglia acești câini impunători sunt în slujba reședinței monarhilor. Cu toate acestea, istoria rasei a început cu mult înainte de fondarea Irlandei și cu cel puțin 400 de ani înainte de începutul erei noastre. Celții care rătăcesc prin Europa centrală „au fost remarcați în istorie„ nu numai pentru dispoziția lor, ci și pentru câinii lor de vânătoare uriași - ogarii celtici. Se crede că secțiile nomazilor care au venit pe insulele Marii Britanii au devenit strămoșii câinilor de lup irlandezi..

Este interesant! Clover Leaf Guards angajează în mod tradițional masculi irlandezi Wolfhound. Câinii sunt o necesitate la parade, evenimente oficiale majore și evenimente de caritate.

Prima mențiune scrisă a ogarilor cu barbă (busty) a venit de la stiloul împăratului Romei. În scrisoare, domnitorul descrie câini mari cu vârf adus în capitală în cuști de fier. Cele patru picioare au fost folosite pentru momeala demonstrativă a animalelor sălbatice. Ideea momirii câinilor vă poate părea barbară, dar datorită acestui divertisment sângeros, au apărut multe rase moderne. Există referințe în aceeași perioadă de timp despre prezentarea puii de ogar uriași drept cadou pentru monarhi.

Este interesant! Celții, romanii, irlandezii și englezii, care au trăit în zorii erei noastre, nu pot fi numiți crescători, dar natura specifică creșterii câinilor poate fi încă urmărită. Frumusețea unui câine a fost judecată după performanța sa. Se știe că primii câini de lup irlandezi ar putea fi de orice culoare, au părul moale și lung. Principalele lucruri care au fost evaluate la câini au fost mărimea, rezistența și viteza..

Popularitatea rasei a crescut atât de mult încât Oliver Cromwell, temându-se de numărul câinilor de lup irlandezi, a interzis exportul lor din Marea Britanie (1652). Pasiunea de vânătoare a dus la distrugerea completă. Câinii de lup irlandezi au fost recalificați pentru curajul animalelor sălbatice mari și pentru serviciul de patrulare militară. Învățarea rapidă și forța fizică incredibilă au făcut posibilă utilizarea câinilor de lup în luptele de luptă.

Este interesant! În istorie, există referințe la „sacrificarea în masă” cu participarea câinilor de lupi. De exemplu, în 1561, la vânătoarea căprioarelor, au fost folosiți peste 200 de câini, care lucrau în echipă.

La mijlocul anilor 1800, problema supraviețuirii rasei devenise evidentă. Lipsa vânătorii a dus la dispariția treptată a uriașilor. Un fan al Wolfhounds, domnul Richardson a decis să facă un pas îndrăzneț. Bărbatul a publicat un articol despre rasa lui iubită și a preluat restaurarea bazei genetice cu mâna sa. Richardson a reușit în mod miraculos să-l găsească pe Bran, o cățea irlandeză Wolfhound de modă veche. Copiii cu tărâțe au devenit principalii producători și „baza genetică” pentru revigorarea rasei.

Este interesant! În multe surse, Barn este menționat ca fiind ultimul reprezentant de rasă pură..

Următorul pas în restaurarea câinilor de lup irlandezi a fost scrierea standardului rasei în 1885. În același an, cu câteva luni mai devreme, a fost înființat un club de rase, a cărui sarcină principală era menținerea creșterii și păstrării calităților de lucru ale câinilor. Ambele evenimente au fost posibile datorită eforturilor lui Agustus Graham - un fan al câinilor de lup irlandezi, un crescător și un pedigree competent. Rețineți că descrierea rasei de către autorul lui Graham a fost atât de exactă încât este folosită până în prezent în formă aproape neschimbată..

Este interesant! În fiecare an, cel mai bun din rasă, prezentat la spectacolul tradițional, primește Premiul Graham.

Aspect

În lumea modernă, oricine poate vedea cum arată lupul irlandez găsind fotografii și videoclipuri despre rasă pe internet. Puteți cunoaște rasa mai bine la expozițiile internaționale, dar proprietarii acestor animale maiestuoase cu patru picioare susțin că frumusețea și inteligența rasei pot fi simțite doar. Câinii din rasa irlandeză Wolfhound sunt considerați gigantici, dar trebuie să mențină agilitatea, rezistența și grația. Înălțimea și greutatea câinilor este limitată la minimum:

 • Masculin: 79 cm (de preferință 81-86 cm) - 54,5 kg.
 • Căţea: 71 cm - 40,5 kg.

Este interesant! În ciuda dezaprobării Kennel Club International (FCI), există o comparație în standardul rasei cu ogarul scoțian (Deerhound). Conform regulilor FCI, fiecare standard ar trebui să fie independent și să nu aibă referințe la alte rase, dar similitudinea câinilor irlandezi de lupi și a ogarilor scoțieni este fără îndoială. Standardul rasei poate fi revizuit în viitor..

Rasa standard

 • Cap - se repede sus și mândru, forma este alungită. Fruntea este moderat largă, există o brazdă despărțitoare, dar nu proeminentă. Botul nu este prea îngust, chiar, gura este adâncă. Trecerea de la frunte la bot este abia vizibilă, nu ridicată. Priza ochilor este slabă, mușchii de mestecat sunt puternici. Botul este decorat cu păr grosier.
 • Dinții - bine dezvoltat, în concordanță cu schema dentară, uniform, alb. Se preferă mușcătura foarfecă fără degajare, dar mușcătura dreaptă este acceptabilă.
 • Nas - nu prea mare, cu nările rotunde deschise.
 • Ochi - pielea pleoapelor mici, rotunjite, pigmentate. Pleoapele sunt bine ascunse. Iris într-o paletă maro, în armonie cu culoarea hainei, este preferat un ton bogat.
 • Urechi - forma, care este denumită în mod obișnuit „trandafir”. Urechea este ridicată cu 1/3, restul cartilajului este așezat înapoi, vârful rotunjit este întors înainte. Când lucrați, urechile sunt bine ridicate la bază și întoarse înainte..
 • Corp - format dreptunghiular, dar nu prea alungit. Gâtul este suficient de lung, lat, musculos, curbat, dând câinelui un aspect nobil. Greierul este slab, spatele este proporțional lung, nu prea larg. Cutia toracică este coborâtă maxim, moderat de lată, bine dezvoltată, coastele sunt trase înapoi. Există o ușoară creștere a regiunii lombare, partea șoldului este largă și puternică. Linia inghinală este îngrijită și tensionată, dar nu „uscată”.
 • Membre - lung, proporțional gros, foarte muscular. Picioarele din față sunt așezate sub corp, centura umărului este largă, cu mușchi bine dezvoltați, coatele sunt așezate strict paralel. Aparatul șoldului este bine dezvoltat, mușchii coapsei sunt alungiți, genunchii și picioarele inferioare sunt la un unghi natural, articulațiile lungi, cu jonc, sunt suficient de scăzute, foarte puternice, paralele cu corpul. Periile sunt rotunjite, degetele sunt îndoite și colectate. Unghiile scurte, curbate, puternice.
 • Coadă - lungime naturală, grosime medie, ușor curbată în ultima treime (în formă de sabie), bine crescută. Purtă scăzut, la nivelul corpului sau ridicat.

Tipul și culoarea stratului

Părul de gardă este de lungime medie, structura și rigiditatea se schimbă în zone. Pe față (barbă și sprâncene), părul este ca o sârmă, pe picioare și laturi este dur, în abdomen este mai moale și mai elastic. Culoarea permisă a stratului irlandez Wolfhound este descrisă de standard cu referire la culorile „proprii” și la paleta de culori Deerhound:

 • Lupul irlandez alb pur este foarte rar, cel mai adesea haina capătă o nuanță bej deschis.
 • Cenușiu, gri deschis și închis, gri-albastru (închis).
 • Roșu până la galben, roșu pal, roșu nisip.
 • Tigru

Câinii de lup irlandezi, care și-au petrecut cea mai mare parte a vieții vânând, au dobândit un substrat destul de dens. Stratul inferior de lână ar trebui să respingă apa, să ajute la menținerea unei temperaturi constante a corpului și să se protejeze de vânt și soare. În plus, prin culoarea substratului se determină culoarea, dacă nu există o definiție exactă. De exemplu, majoritatea indivizilor cenușii sunt tari..

Caracter și antrenament

Numeroase recenzii ale proprietarilor și iubitorilor de giganți reflectă caracteristicile extrem de pozitive ale rasei. Cu toate acestea, nu uitați de zvonurile obișnuite, de exemplu, dacă câinele este mare, atunci este supărat și periculos. Caracterul câinelui de lup irlandez este ambivalent, este un câine calm și iubitor din familie, dar o amenințare de moarte pentru inamic. Cu toate acestea, să nu semănăm concepții greșite, Wolfhound-ul irlandez nu este cea mai bună opțiune pentru paza unei case, pofta de sânge nu poate fi investită în el, el nu ar trebui să urmeze un curs de serviciu de pază de protecție (ZKS). Nobilimea insuflată în această rasă de secole nu merită o astfel de utilizare. Nu uitați că fondul genetic al acestor câini maiestuoși este „cusut” cu o dispoziție brutală și abilitatea de a ucide prada, niciodată nu provoca, darămite să încurajeze agresiunea câinelui de lup irlandez!

Notă! Lupul irlandez modern este considerat un companion, echilibrat, reținut, prietenos, gânditor. Zvonurile despre câinii de lup ucigași sunt doar zvonuri!

Puii câine de câine irlandezi își arată dispoziția aristocratică până la vârsta de 3-4 luni și acesta este momentul optim pentru a începe antrenamentul activ. Un câine ar trebui să fie instruit de o persoană care nu își va economisi timpul pentru a stabili contactul. În ciuda dimensiunilor sale, câinele irlandez de lup este foarte vulnerabil. Pentru un câine, nu există o pedeapsă mai rea decât ignorarea, supărarea sau dezaprobarea proprietarului. Pedeapsa fizică nu poate fi aplicată a priori, altfel vei dăuna psihicului celor patru picioare. Animalele de companie sunt atât de sensibile încât se îmbolnăvesc adesea de proprietar. Trebuie remarcat faptul că câinele de lup irlandez nu tolerează singurătatea, iar separarea forțată se poate încheia cu o boală fizică destul de tangibilă..

Notă! Lupul irlandez este considerat o rasă ușor de dresat, dar după cum arată experiența proprietarilor, secția poate avea nevoie de un al doilea curs de pregătire generală (OKD) pentru a atinge „maturitatea morală”.

Puii de rase gigant se maturizează foarte încet și veți putea recunoaște adevăratul câine irlandez de lup ca persoană până la vârsta de 2-3 ani. Poate că creșterea ulterioară este principalul factor care ar trebui luat în considerare în educație. Pe de o parte, aveți un cățeluș în față, pe de altă parte, până la vârsta de un an, acest bebeluș va cântări sub 50 (sau chiar mai mult) kilograme. Pe lângă antrenamentul direct, un rol semnificativ îl joacă socializarea câinelui, adică adaptarea acestuia la mediu, oameni, copii și alte animale. Pentru străini, tetrapodele sunt mai prietenoase decât prudente. Copiii sunt slăbiciunea câinilor de lup irlandezi și, în ciuda dimensiunilor lor, un câine nu va face niciodată rău unui bebeluș uman. În ceea ce privește animalele - o problemă controversată și depinde de creștere, „caracterul standard” al câinilor moderni de lupi este destul de limitat în raport cu câinii și pisicile.

Întreținere și îngrijire

Lupul irlandez nu este pretențios în ceea ce privește condițiile de detenție. Câinele se poate înțelege bine în apartament (dacă filmările o permit), într-o canisa caldă și într-o volieră. Cu toate acestea, toate opțiunile ar trebui combinate cu mersul pe jos și petrecerea timpului cu proprietarul. O condiție importantă pentru păstrarea cățelușului este învățarea altor membri ai familiei, inițial patrupedul va gravita doar către proprietar. Adaptarea se efectuează nu din cauza agresiunii (nu există astfel de probleme), ci în caz de plecare bruscă, tratament sau separare de animalul de companie din orice alt motiv.

Nutriția unui câine atât de mare este o întrebare importantă și oarecum înspăimântătoare. De fapt, un câine de lup irlandez adult nu mănâncă atât de mult cât ar părea, dar creșterea unui cățeluș este o știință cu adevărat dificilă și costisitoare. Atunci când cumpărați un cățeluș de la o creșă, vi se garantează că vi se recomandă să vă păstrați animalul de companie pe alimente industriale de calitate super-premium. Această recomandare trebuie respectată cu strictețe pentru cel puțin primele 2-3 săptămâni de adaptare într-o casă nouă. Este important să achiziționați mâncarea aceluiași brand pe care crescătorii au hrănit câinii.

După adaptarea inițială, ar trebui să decideți ce dietă va ține animalul dvs. de companie. Există mai multe opțiuni: furaje industriale uscate sau umede, alimente naturale sub formă de terci sau conserve. Este important să înțelegem că alimentele industriale și naturale nu pot fi combinate, iar suplimentele de vitamine nu sunt recomandate atunci când hrănești „cu uscare”. Este mai dificil să compui o dietă din produse naturale, iar principala problemă constă în dozarea de vitamine și minerale. Având în vedere rata de creștere a unui cățeluș irlandez Wolfhound, hrănirea organică înseamnă:

 • O dietă îmbogățită cu „material de construcție” pentru oase - calciu, potasiu, fosfor. Aditivi furajeri completi pot fi achiziționați de la farmacia veterinară sau de la magazinul pentru animale de companie.
 • Aportul zilnic de vitamine B. De obicei, cățelul este hrănit cu suplimente de vitamine cu diferite compoziții, alternându-le la anumite perioade.
 • Hrănirea produselor lactate.
 • Fracția de masă a proteinelor animale din dietă cel puțin 50%.
 • Control strict al greutății - articulațiile abia sunt capabile să țină pasul, iar greutatea câinelui crește rapid. Chiar și cea mai mică supraalimentare este plină de leziuni articulare, adesea ireversibile.
 • Consultare regulată cu crescătorul / medicul veterinar / expert privind rata de creștere, creșterea în greutate și ajustările dietetice.

Important! Nu vă hrăniți niciodată cățelul înainte de o plimbare și monitorizați cu atenție încărcătura. Este contraindicat ca bebelușul irlandez lup de câine să supraîncărce articulațiile.

Îngrijirea pentru haina dură a unui animal de companie este minimă. Pentru a menține frumusețea estetică, se recomandă tăierea sprâncenelor și a bărbii, în caz contrar este suficientă o periere săptămânală a hainei cu o perie cu dinți lungi. Vărsarea sezonieră este însoțită de reînnoirea substratului și necesită pieptănare atentă. Scăldatul de 3-4 ori pe an. Chiar dacă câinele locuiește într-un apartament, procedurile de igienă nu trebuie abuzate. Cu o alimentație adecvată, secrețiile pielii irlandezului Wolfhound nu au miros înțepător, iar un costum special poate fi folosit pentru a proteja împotriva poluării în condițiile meteorologice nefavorabile..

O atenție deosebită este acordată sănătății dentare, mai ales dacă câinele are deja 5 ani. Tartrul trebuie îndepărtat în timp util, contactând o clinică veterinară. Profilaxia pentru dinți este obligatorie - hrănirea gustărilor igienice, cartilajului moale sau curățarea cu o pastă specială. Ochii și urechile sunt examinate zilnic și curățate la nevoie. Roșeața membranei mucoase a ochilor, albul pupilei, zgârierea excesivă a urechilor, anxietatea câinelui și scuturarea regulată a capului sunt semnale pentru o vizită imediată la medicul veterinar..

Sănătate

Bolile inerente câinilor de lup irlandezi sunt cel mai adesea cauzate de genetică. Mai mult decât atât, experiența sugerează că, cu cât rasa este mai în vârstă și cu cât a fost la un pas de dispariție, cu atât este mai mare „buchetul” patologiilor „brodate” în ADN-ul animalelor. Speranța de viață de 6-8 ani reflectă mai mult decât clar imaginea reală. Ar trebui să se înțeleagă că gena vârstei nu există, iar durata de viață depinde de mulți parametri, inclusiv de mărimea rasei. Cu cât câinele este mai mare, cu atât trăiește mai puțin - articulațiile, vasele de sânge, țesuturile inimii și alte organe se „uzează” mai repede.

Patologiile comune ale Wolfhound-ului irlandez sunt mai mult decât tipice pentru toate rasele uriașe:

 • Volvulusul stomacului sau intestinelor - o afecțiune mortală care amenință orice câine de serviciu cu un piept larg. Toate organele interne sunt susținute într-o poziție naturală de ligamente. Dacă greutatea stomacului sau a intestinelor depășește valoarea maximă susținută de ligamente, apare o suprapunere a organului sau a unei părți a acestuia. Cea mai frecventă situație care poate duce la un volvulus este alergarea sau jocurile active după hrănire. Câinele poate fi salvat dacă patologia este diagnosticată la timp. De obicei, primul semn este refuzul de a mânca și distensia abdominală. Pentru a preveni moartea țesuturilor, se efectuează o operație urgentă.
 • Boala von von Willebrand - patologie care duce la sângerări vasculare bruște. Boala este adesea comparată cu hemofilia cauzată de sângerări severe care sunt greu de oprit. Există trei grade ale bolii, în caz de moarte subită severă este aproape garantată. Deficiența factorului von Willebrand este moștenită.
 • Sindromul Wobbler - leziuni ale măduvei spinării, din cauza formării necorespunzătoare (deformare) a vertebrelor. Malnutriția sau un factor de moștenire poate duce la dezvoltarea sindromului, dar este imposibil să se identifice cauza exactă a dezvoltării.
 • Inflamația bursei ulnare - umplerea sacului mucos al cotului cu lichid. Patologia este oprită prin pomparea tratamentului cu lichide și steroizi. Dacă terapia nu a dat rezultate, bursa este îndepărtată. Dacă nu este tratat, lichidul se dizolvă în termen de șase luni, iar punga mucoasă scade și devine mai dură. De obicei, o astfel de „umflătură” nu împiedică câinele să ducă o viață deplină.
 • Tulburări hormonale, cel mai adesea lipsa hormonilor tiroidieni (hipotiroidism).
 • Dilatare cardiomiopatie (DCMP) Este probabil cea mai frecventă boală cardiacă la rasele mari. Motivele pot fi vârsta, stresul, întreținerea necorespunzătoare, sarcinile neregulate, viermii, de fapt, orice. Mușchii afectați ai inimii își pierd elasticitatea inițială, ceea ce duce la stagnarea sângelui și la eșecul sistemului circulator. În funcție de tipul de boală, leziunea poate implica camerele, pereții și valvele mușchiului cardiac. Boala este incurabilă, dar este parțial ameliorată prin terapie.
 • Probleme cu sistemul musculo-scheletic - displazie articulația șoldului, displazie și osteocondroză a articulațiilor umărului, osteosarcom, luxații.
 • Probleme de piele - piodermă, dermatită malassezial. Ambele patologii sunt de natură bacteriană, iar agenții patogeni locuiesc în mod constant pe pielea animalului. Motivele atacului brusc al propriului „purtător” nu sunt clare, dar există o presupunere că catalizatorul este un grup de bacterii stafilococice.
 • Probleme oculare - cataractă, volvulus / eversie a pleoapei.

Fotografii

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Lupul irlandez: istorie, standard, natura și condițiile de detenție (+ foto)