Kai (kai-inu, taro, kai-ken, câine japonez brindle)

Kai, cunoscut și sub numele de Kai-Inu, Taro, Kai-Ken sau câinele tigru japonez, este o rasă japoneză foarte rară de câini de vânătoare, care timp de secole s-a format pe un teritoriu izolat și a păstrat tipul primitiv cât mai mult posibil. Kai au un caracter puternic independent, un instinct pronunțat gregar și de vânătoare. Cu toate numeroasele avantaje, rasa nu este potrivită pentru toată lumea..

câine kai

Din 1934, rasa se află sub protecția statului și a prefecturii. Este recunoscută ca o comoară națională a Japoniei împreună cu alte cinci: akita, kisyu, shiba, shikoku și hokkaido. Chiar și în Japonia, rasa este considerată rară. Doar aproximativ 1000 de pui sunt înregistrați anual. În 1982, rasa a fost recunoscută oficial de Federația Cinologică Internațională.

Programare și vânătoare cu kai-ken

În Japonia, câinii tigru taro au fost întotdeauna apreciați pentru talentele lor înnăscute de vânătoare. Proprietarii din prefectura Yamanashi încă vânează antilopi de capră cu ei. Trebuie remarcat faptul că kai sunt versatili, pot fi antrenați pe orice animal mediu sau mare și chiar pe o pasăre. Sunt jucători de jocuri de noroc, duri, pricepuți și curajoși, nu vor renunța în fața unui mistreț sau a unui urs. Lucrează ca asistenți la vânător, vânează și păstrează prada, dar pot vâna singuri, în acest caz ucid imediat trofeul. Au un simț al mirosului foarte bun.

Foarte rar, kai-urile sunt folosite și în alte activități: ca câini de păstorire care păzeau turma, asistenți ai pescarilor (pentru alergarea peștilor în plasă) și în serviciul de căutare și salvare.

Video despre rasa de câine kai (kai-ken):

Aspect

Kai este de dimensiuni medii, bine echilibrat, construit robust, bine musculos și picioare puternice. Raportul dintre înălțime și lungime este de aproximativ 10 până la 11. Cățelele pot avea un corp puțin mai lung. Înălțimea la greabăn la bărbați - 47-53 cm, greutate - 16-25 kg; la cățele - 42-48 cm, greutate - 11-20 kg.

Capul este proporțional. Fruntea este largă, opritorul este distinct cu un șanț mic. Botul este rotunjit, moderat gros, nu foarte lung. Nasul este negru. Buzele se potrivesc strâns, fălcile sunt puternice, mușcătura este foarfecă. Mulți câini au pete întunecate pe limbă. Obrajii sunt bine dezvoltați, ochii sunt maro închis, triunghiulari, colțurile exterioare ale ochilor sunt ușor coborâți. Urechile sunt suficient de mari, triunghiulare, erecte, cu baza fermă și se îndoaie ușor înainte.

Anterior, în rasa se distingeau două tipuri de câini: cu cap de vulpe și corp subțire (seka-inu-gata) și cu cap de urs și corp mai îndesat (shishi-inu-gata). Astăzi notează doar: botul rotund sau lung și niciunul dintre tipuri nu este preferat față de celălalt..

Gâtul este puternic și gros. Greierul este bine definit. Spatele este scurt și drept. Lomul este lat. Pieptul este adânc. Coaste moderat arcuite. Burtica este bine tonifiata. Coada este ridicată, puternic ondulată sau purtată într-o seceră peste spate. Atinge lungimea hock-ului. Picioarele drepte, paralele, musculare, uscate. Coapsele sunt lungi. Picioarele bine ambalate cu tampoane groase, elastice și cuie puternice, de preferință negre.

Învelișul dublu constă dintr-un strat superior grosier, drept și un substrat moale și dens. Părul de pe coadă este lung, proeminent, drept. Culori: roșu-tigrat, negru-tern și intermediar între ele.

rasa de câine kai

Caracter și comportament

Kai are un caracter similar cu reprezentanții altor rase japoneze. Este temperamental, independent, foarte activ, are un pronunțat simț al propriei demnități, neînfricat și foarte loial proprietarului, pe care îl vede de obicei la o singură persoană. Comportă-te cu reținere cu străini. Rar agresiv, dar acest lucru nu înseamnă că va ezita dacă el, proprietarul sau proprietatea sa sunt în pericol. Kai au exprimat foarte clar teritorialitatea și dorința de a face parte din pachet. Este la fel de important pentru el să-și înțeleagă rolul în acesta. Dacă câinele nu îl vede pe lider în proprietar, va încerca să preia o poziție de conducere. Acest lucru este pronunțat în special la bărbați. Kai este singurul câine japonez care nu este predispus la un comportament agresiv.

Principalele calități ale kai-ken sunt: ​​inventivitate, agilitate, tenacitate, forță, rezistență, independență, perseverență, curaj, curiozitate și vigilență..

Câinii tigru sunt vânătorii născuți, care urmăresc și omoară cu pasiune toate animalele mici, pisici, iepuri, cobai. Creșterea cu ei vă permite să pacificați ușor pasiunea vânătorului pentru animalele domestice, dar rămâne într-un grad ridicat pentru animalele în aer liber și sălbatice. Se înțelege bine cu alți câini, mai ales dacă a fost crescut în compania altor câini.

Kai este afectuos și prietenos cu ceilalți membri ai familiei, dar nu caută să mulțumească pe toată lumea. Menține o anumită independență în relație. De regulă, el este indiferent față de copii. Nu va jigni și nu se va întoarce înapoi dacă este bine socializat, dar nici nu va tolera un copil enervant, va prefera să plece.

educatie si antrenament

Kai sunt câini extrem de inteligenți, dar în ceea ce privește pregătirea și educația, poate fi dificil cu el. Principala dificultate este asociată cu trăsături de caracter precum mândria, încăpățânarea și lipsa de dorință de a asculta. Dintre toți câinii japonezi, Kai sunt printre cei mai puțin receptivi în ceea ce privește ascultarea. Rasa este puternic descurajată ca prim câine. Chiar și crescătorii de câini experimentați caută deseori ajutor de la manipulatori profesioniști de câini, cunoscători ai temperamentului câinilor japonezi. Antrenamentul trebuie să fie consecvent, să se desfășoare într-un mod ludic, cu întăriri pozitive obligatorii. Un kai-ken va deveni ascultător și cuminte numai cu condiția ca acesta să-l respecte pe proprietar și să-l considere un lider.

Kai este primitiv în toate privințele. Are nevoie de o socializare foarte bună și versatilă, care trebuie începută literalmente încă din primele săptămâni de viață..

puii kai ken

Caracteristicile conținutului

Optim pentru kai va fi păstrarea într-o volieră spațioasă, cu condiția ca proprietarul să acorde cel puțin o oră de atenție câinelui în fiecare zi. Acest timp este cel mai bine petrecut mergând, făcând mișcare și jucându-vă împreună. Această rasă nu este cea mai bună alegere pentru persoanele inactive, precum și pentru locuitorii orașelor, chiar ținând cont de faptul că câinele este curat și nu are un miros specific. Kai se va simți rău în spațiul închis al apartamentului. Este activ și energic, doar exercițiile zilnice și relaxarea îl vor ajuta să rămână sănătos fizic și psihologic. Datorită curiozității, dragostei pentru libertate și instinctului de vânătoare, el este predispus la evadări și vagabondaje, astfel încât curtea ar trebui să fie bine împrejmuită. Pentru a nu restricționa sever câinele cu o cușcă, dar în același timp pentru a evita

Îngrijire

Nu necesită îngrijire specială. Îngrijirea implică perierea hainei după cum este necesar și scăldarea ocazională. Periodic, urechile sunt curățate de sulf acumulat și ghearele sunt tăiate la lungimea optimă dacă nu au timp să se macine singuri. Muta abundentă primăvara și toamna, moderată în restul timpului.

Alimente

În Japonia, câinii sunt hrăniți exclusiv cu alimente uscate. În mod firesc, toate, chiar și cu cele mai vechi rădăcini genealogice, s-au adaptat deja la acest tip de nutriție. Mâncarea premium de mai sus este potrivită pentru rasele de câini de dimensiuni medii, care duc un stil de viață activ. Dacă doriți, îl puteți învăța să mănânce alimente naturale de la o vârstă fragedă. Mănâncă relativ puțin, cu condiția ca dieta să fie echilibrată și să includă aproximativ 75% carne, pește, carne de pasăre și organe. Restul cade pe cereale, legume și fructe.

foto rasa kai inu

Sănătate și longevitate

Originea naturală conferă rasei o sănătate bună. Speranța de viață este de obicei de 12-15 ani. Există doar câteva boli ereditare rare:

  • Displazia articulației cotului și șoldului;
  • Atrofia progresivă a retinei;
  • Hipotiroidism;
  • Tulburări gastrointestinale (mai des cauzate de erori alimentare).

Alegerea unui cățeluș Kai

Puii Kai se nasc monocromatici. Aspectul lor tufos se manifestă pe măsură ce îmbătrânesc. În plus, datorită prezenței unei gene recesive, puii se nasc uneori cu o culoare cremă sau albă non-standard. O fotografie a unuia dintre acești câini poate fi văzută în galeria de mai jos..

Cumpărarea de kai în afara Japoniei va fi foarte problematică. Și în Japonia, nu există multe creșe care să le reproducă profesional. Cumpărarea unui cățeluș de la un crescător profesionist vă permite să obțineți un câine cu un pedigree curat, un caracter plăcut, socializat în raport cu colegii din trib și cu garanții de sănătate.

Preț

Costul mediu al unui cățeluș Kai în Japonia este de 10.000-15.000 de yeni, ceea ce reprezintă aproximativ 85.000 de ruble. Aproape același lucru, dacă nu chiar mai mult, va costa documentele și livrarea câinelui în Rusia sau țările CSI.

Fotografii

Galeria conține fotografii ale unei rase japoneze rare de câini de culoare brindle - kai (kai-ken, kai-inu, taro).

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Kai (kai-inu, taro, kai-ken, câine japonez brindle)